Sonda Juno blizu Jupitera

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kombat

#51 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Kombat »

Krokodajl wrote:Kako se na Jupiteru kaže Bajram ?
Junoslav....
Connaisseur Karlin

#52 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Connaisseur Karlin »

Matzan wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ...

Jesi li razmišljala da se prijaviš za kolonizaciju Marsa?

Bio bi to mali korak za čovječanstvo, a veliki za klix forum. :oops: :mrgreen:
Moja skolska kolegica radi na projektu,ali to se nece desiti ni za narednih 10 generacija,minimalno :D
Connaisseur Karlin

#53 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Jack Be Nimble wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ti ozbiljno vjerujes u postojanje vanzemaljaca? :shock:

pratitie sve o JUNO

https://www.missionjuno.swri.edu/

:-D
Sto da ne :-) Glupo je razmisljati da smo mi jedini. Kada vidis koji su elementi glavni u svemiru tipa O, H, C, N itd i uporedis nasa tijela nadjes iste elemente i kod nas. Meni je samo cudno kada se to sve stvaralo da je zivot samo zasijao na nasoj planeti.
Napisala sa ,jer jos nema dokaza da su vanzemaljci posjetili Zemlju i zato mi je prica o vanzemaljcima susjedima bezveze. Naravno,da postoji mogucnost postojanaj zivota na planeti slicnoj Zemlji ,ali mi to jednsotavno ne znamo,i nije ni blizu nase Planete.
pirmin

#54 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by pirmin »

Image
Saian

#55 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Saian »

"The people are tired of experts" - Michael Gove. :D
MyTao

#56 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by MyTao »

Evo nesto trivialno :)

ne znam koliko je ovo tacno, nek me isprave ako grijesim. Ali na facebook-u naleti na to da mjeseci oko Jupitera imaju imena od zena sa kojim je bog Jupiter ima afere, a Juno je ime njegove zene. Tako da ispade da NASA salje Jupiteru zenu da vidi sta radi :)
swanfilter

#57 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by swanfilter »

Stvarno ste smijesni. Ocekujete nekakve nemani i azdaje na nekoliko hiljada metara dubine. Uslovi dole su nama beyond razumljivog, posebno tlak.

Okeani se ne istrazuju jer se vec odavno skontalo da se nema sta Sci-fi naci. Nit svemir ne istrazuju zbog zivog bas, nego da nađu bilo kakav dokaz da zivot dolazi iz svemira. Naci ce cunu ...
dječak sa šibicama

#58 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by dječak sa šibicama »

Za tu milijardu dolara su mogli napraviti skola i ambulanti koliko ti volja.
Jack Be Nimble

#59 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Jack Be Nimble »

Connaisseur Karlin wrote:
Napisala sa ,jer jos nema dokaza da su vanzemaljci posjetili Zemlju i zato mi je prica o vanzemaljcima susjedima bezveze. Naravno,da postoji mogucnost postojanaj zivota na planeti slicnoj Zemlji ,ali mi to jednsotavno ne znamo,i nije ni blizu nase Planete.
Ah mozda smo mi vanzemaljci? Dosli sa druge planete putem asteroida koji je udario u zemlju sto bi Degrasse Tyson reko.

Mozda je vec bio kontakt samo mi nemamo nacina da cujemo taj signal. Sta ako je neko slao radio signal 954 BC ka nama? Kako bi ga culi?

Za mog zivota bilo kakav kontakt se nece desiti, ali ipak je zanimljivo istrazivati.
Jack Be Nimble

#60 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Jack Be Nimble »

MyTao wrote:Evo nesto trivialno :)

ne znam koliko je ovo tacno, nek me isprave ako grijesim. Ali na facebook-u naleti na to da mjeseci oko Jupitera imaju imena od zena sa kojim je bog Jupiter ima afere, a Juno je ime njegove zene. Tako da ispade da NASA salje Jupiteru zenu da vidi sta radi :)
I krio se iza oblaka da ga Juno ne bi skontala a ona je imala moc da gleda kroz oblake, kao ova sonda.
Connaisseur Karlin

#61 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Jack Be Nimble wrote:
Ah mozda smo mi vanzemaljci? Dosli sa druge planete putem asteroida koji je udario u zemlju sto bi Degrasse Tyson reko.

Mozda je vec bio kontakt samo mi nemamo nacina da cujemo taj signal. Sta ako je neko slao radio signal 954 BC ka nama? Kako bi ga culi?

Za mog zivota bilo kakav kontakt se nece desiti, ali ipak je zanimljivo istrazivati.
pa mi jesmo vanzemaljci,ako posmatras nastanak ljudskih bica i zivih bica,jer se desilo spajanje elemenata prasine ksomosa i na Planeti Zemlji. pa svaki dan mi uopste ne razmisljamo koliko kosmicek prasine padne u nasu atmosferu. :)
Connaisseur Karlin

#62 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

swanfilter wrote:Stvarno ste smijesni. Ocekujete nekakve nemani i azdaje na nekoliko hiljada metara dubine. Uslovi dole su nama beyond razumljivog, posebno tlak.

Okeani se ne istrazuju jer se vec odavno skontalo da se nema sta Sci-fi naci. Nit svemir ne istrazuju zbog zivog bas, nego da nađu bilo kakav dokaz da zivot dolazi iz svemira. Naci ce cunu ...
Traze nove lokacije za eksploataciju prirodnih izvora :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#63 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Truba »

nekad sam znao desetak jupiterovih satelita napamet
a istrazivanja vojadzera sam gutao iz nacionalne geografije
a tek udaljenosti od sunca i ostalo od gravitacije, kostanti...

kad krenes raditi u kapitalizmu promatranje neba i svemirskih tijela postane davna proslost

sad me to plaho ne zanima nazalost...
al je jasno da vanzemaljaca nema...
talasi sa zemlje putuju barem 60 svjetlosnih godina
da je neko u krugu 30 svj godsina nesto cuo javio bi se

ali kazu ima 1 milijarda zvijezda...

jeste ima i 1 mlijarda mravinjaka na planeti ali bolivijski mrav nikad nece sresti slovackog mrava

niti ce pticu dodo gnjaviti mops
Connaisseur Karlin

#64 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Saian wrote:"The people are tired of experts" - Michael Gove. :D
ah,ali ih neko placa odlicno :lol: ova moja skolska kolegica zavrsila odjeljenje astronauta,prakticno on jeste astornaut,i sad imaju niz placenih projekata za istrzivvanje Marsa :lol: oh da,dok nestane fondova ,naravno :D
Jack Be Nimble

#65 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Jack Be Nimble »

Jack Be Nimble wrote:

pa mi jesmo vanzemaljci,ako posmatras nastanak ljudskih bica i zivih bica,jer se desilo spajanje elemenata prasine ksomosa i na Planeti Zemlji. pa svaki dan mi uopste ne razmisljamo koliko kosmicek prasine padne u nasu atmosferu. :)
Pa ja o tome razmisljam i zato vjerujem da jos neko ima, samo tesko da cemo se sresti u bliskoj buducnosti. Ko zna mozda ce nasa unucad moci lansirati sonde jako brze i mozda ce sresti neciju drugu sondu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#66 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Truba »

sresce da ne kazem sta
kao ljubitelj sf
sad cvitam izgubljene svjetove 2001. od klarka o snimanju odiseje u svemiru 2001
izvrsno stivo

na filozofskom nivou sve je to super
u praksi postoji samo jedan nepremostziv prostor praznina
i velika usamljenost
swanfilter

#67 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by swanfilter »

swanfilter wrote:Stvarno ste smijesni. Ocekujete nekakve nemani i azdaje na nekoliko hiljada metara dubine. Uslovi dole su nama beyond razumljivog, posebno tlak.

To je fakat prvi razlog al et ...
Connaisseur Karlin

#68 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Jack Be Nimble wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa mi jesmo vanzemaljci,ako posmatras nastanak ljudskih bica i zivih bica,jer se desilo spajanje elemenata prasine ksomosa i na Planeti Zemlji. pa svaki dan mi uopste ne razmisljamo koliko kosmicek prasine padne u nasu atmosferu. :)
Pa ja o tome razmisljam i zato vjerujem da jos neko ima, samo tesko da cemo se sresti u bliskoj buducnosti. Ko zna mozda ce nasa unucad moci lansirati sonde jako brze i mozda ce sresti neciju drugu sondu.
JBN,da razumijemo se odlicno u vezi kosmickog porijekla,ali istrzivanja NASA meni su licno najdraza koja istrazuju upravo Zemlju,jer sam pricala sa osobama iz NASA Celvlenad istrazivackog Centra npr. o monitoringu algi koje se formiraju na Jezerima Midwesta ,a koje se formiraju radi vode zagadjene od obradjene zemlje farmera. To me vise privlaci o istrzivanja drugih civiliacija,jer ipak, opstanak na Zemlji zahtjeva analizu iste. :-D

Analaiza Svemira je razumljivo pozeljna,i jako interesantna,ali jako spora,posjedujemo jako malo znanja,i 50 godina istrzivanja je jako kratak period cak i za jedan projekat: Juno projekat je planiran 10 godina,potom napravljen,potom poslan u Svemir,zanci,trenutno,projekat je star oko 20 godina,a koji jos traje. Znanje steceno analizom Svemira je naravno pozeljno, ako je korisno za daljenje odrzavanje Zemlje.
Connaisseur Karlin

#69 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

swanfilter wrote:

To je fakat prvi razlog al et ...
to je jedan od razloga...
Jack Be Nimble

#70 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Jack Be Nimble »

JBN,da razumijemo se odlicno u vezi kosmickog porijekla,ali istrzivanja NASA meni su licno najdraza koja istrazuju upravo Zemlju,jer sam pricala sa osobama iz NASA Celvlenad istrazivackog Centra npr. o monitoringu algi koje se formiraju na Jezerima Midwesta ,a koje se formiraju radi vode zagadjene od obradjene zemlje farmera. To me vise privlaci o istrzivanja drugih civiliacija,jer ipak, opstanak na Zemlji zahtjeva analizu iste. :-D

Analaiza Svemira je razumljivo pozeljna,i jako interesantna,ali jako spora,posjedujemo jako malo znanja,i 50 godina istrzivanja je jako kratak period cak i za jedan projekat: Juno projekat je planiran 10 godina,potom napravljen,potom poslan u Svemir,zanci,trenutno,projekat je star oko 20 godina,a koji jos traje. Znanje steceno analizom Svemira je naravno pozeljno, ako je korisno za daljenje odrzavanje Zemlje.
Ma i tu se slazemo. Ali dzaba istrazivanje nase planete i istrazivanje dokaza o globalnom zagrijavanju kada politicar uzme kuglu snijega u po Janura i pita gdje to zagrijavanje :-)
Connaisseur Karlin

#71 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Jack Be Nimble wrote:

Ma i tu se slazemo. Ali dzaba istrazivanje nase planete i istrazivanje dokaza o globalnom zagrijavanju kada politicar uzme kuglu snijega u po Janura i pita gdje to zagrijavanje :-)
:-D :lol: :kiss:

imam tonu svojih fotki vezanih za svermisku opremu :-D
Jack Be Nimble

#72 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Jack Be Nimble »

Image

Mjesec photobomb Zemlju.
House

#73 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by House »

Image
Image

:)
Bodkin

#74 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by Bodkin »

Black swan wrote:nekad sam znao desetak jupiterovih satelita napamet
a istrazivanja vojadzera sam gutao iz nacionalne geografije
a tek udaljenosti od sunca i ostalo od gravitacije, kostanti...

kad krenes raditi u kapitalizmu promatranje neba i svemirskih tijela postane davna proslost

sad me to plaho ne zanima nazalost...
al je jasno da vanzemaljaca nema...
talasi sa zemlje putuju barem 60 svjetlosnih godina
da je neko u krugu 30 svj godsina nesto cuo javio bi se

ali kazu ima 1 milijarda zvijezda...

jeste ima i 1 mlijarda mravinjaka na planeti ali bolivijski mrav nikad nece sresti slovackog mrava

niti ce pticu dodo gnjaviti mops
To sto bolivijski ne vidi slovackog, ne znaci da slovacki ne postoji
piupiu

#75 Re: Sonda Juno blizu Jupitera

Post by piupiu »

Black swan wrote:
na filozofskom nivou sve je to super
u praksi postoji samo jedan nepremostziv prostor praznina
i velika usamljenost
Jao, kako ovo zvuči depresivno.
Kako možemo biti usamljeni medju sto milijardi galaksija (2016), milijardama zvijezda, 950,000 vrsta insekata,400,000 vrsta biljaka, 10,000 vrsta životinja, sedam i po milijardi ljudi? :)
Post Reply