solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

starii

#1 solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by starii »

juče u firmi (državna) pa mi kolege pricaju da ce se od sada dobivati bonovi za prevoz GRAS umjesto para...haj 53Km nije nesto neću biti ni bogat ni siromašan..fol je da su donijeli odluku da se sve državne firme solidarišu sa GRASOm i da im se uplaćuju pare, tako da bi samo dobili mjesecne karte..i kontam sad kakve ja imam veze sa solidarnoscu sa GRASOm, kantonalna vlada je postavila uhljupe i kvazi ekonomiste, direktore i nadzorne odbore koji su firmu doveli do propasti i sad tjera i druge da propadaju sa GRASOM nek ih sad i kantonalna vlada spasava..
il sad trebamo svi izaci na ulicu pa preprodavati GRASove mjesecne ?!?! nekome je taj novac i za hljeba trebao...
uzas ovo samo moze biti u našoj drzavi...
karanana

#2 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by karanana »

otkud ti u drzavnoj firmi u nedjelju?

ovo je pljacka. sta s ljudima koji nemaju dobru vezu sa grasovim prevozom ili jednostavno nece da se voze javnim prevozom pa koriste automobile ?
Korisnica

#3 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by Korisnica »

Sta je lose u tome da dobijete kupon? Pisali ste svi i kome treba i kome ne treba da vam treba mjesecni kupon. Imate auto i dobijete kupon.
Prpa.ba

#4 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by Prpa.ba »

Kapitalisticka firma sa kapitalistickim cijenama i rukovodstvom se tretira na socijalisticki nacin: ima monopol, pare se dijele iz budzeta na sve strane, sad se i druge firme trebaju "solidarisati" sa njima. E zivote :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by Truba »

za grass nemam riječi

(traži smajli povraća)
homar

#6 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by homar »

Povećaće se ponuda kupona, cijene padaju...
"Kupon, kupon... 20 KM", što ti je tržište... :lol: :lol: :lol:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#7 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by mIRCerka »

starii wrote:juče u firmi (državna) pa mi kolege pricaju da ce se od sada dobivati bonovi za prevoz GRAS umjesto para...haj 53Km nije nesto neću biti ni bogat ni siromašan..fol je da su donijeli odluku da se sve državne firme solidarišu sa GRASOm i da im se uplaćuju pare, tako da bi samo dobili mjesecne karte..i kontam sad kakve ja imam veze sa solidarnoscu sa GRASOm, kantonalna vlada je postavila uhljupe i kvazi ekonomiste, direktore i nadzorne odbore koji su firmu doveli do propasti i sad tjera i druge da propadaju sa GRASOM nek ih sad i kantonalna vlada spasava..
il sad trebamo svi izaci na ulicu pa preprodavati GRASove mjesecne ?!?! nekome je taj novac i za hljeba trebao...
uzas ovo samo moze biti u našoj drzavi...
Da prostis, koliko znam, vecina drzavnih firmi odavno dijeli kupone za iskaznice...
BajrinNajmladji

#8 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by BajrinNajmladji »

Ama, radio sam u inostranstvu i ovdje za strance. Nije bilo nikakvog posebnog plaćanja za prevoz do radnog mjesta, ni toplog obroka, ni odvajanja od života, ni regresa,...Jeste da sam bio plaćen k'o tadašnji ministri (Zvanično im plata bila oko 2 000 DM -1998.g.),...Ako ovako krenu GRAS bi morao poboljšati usluge za 3000% što je nemoguće.
gurman

#9 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by gurman »

Korisnica wrote:Sta je lose u tome da dobijete kupon? Pisali ste svi i kome treba i kome ne treba da vam treba mjesecni kupon. Imate auto i dobijete kupon.

Šta misliš da bi samo oni koji nemaju auto trebali dobijati kupon, kao iz neke solidarnosti prema vama?
Ako imamo naknadu za prevoz treba je dati svim radnicima isto, ali u novcu pa neka se vozi ko čime hoće. Samo neznam šta će uraditi sa onima koji se prijave da žive u drugom mjestu pa dobijaju stotine maraka mjesečno?
amrica

#10 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by amrica »

Ta odluka je na snazi od decembra, da je zabranjeno vise davati novac uposlenim u protivvrijednosti kupona, nego svi zaposleni dobijaju kupine.
U Zakonu fino pise: Poslodavac je duzan obezbijediti naknadu za prevoz uposlenika, znaci u zakonu ne postoji uredba kojom se naredjuje iskljucivo koristenje kupona (monopolistickog GRAS-a).

Tu imaju dva aspekta, napr. osoba stanuje u nekom sokaku na padinskim dijelovima grada, mora klapnuti pjeske 15 min do prvog kombija, pa onda tramvajem, pa trolom....terba joj sat i po do dva da dodje do posla. A autom stigne za 20 minuta...

Drugi aspekt je preprodaja kupona, dok su bili normlani uslovi, kupone je prodavao relativno mali broj zaposlenih, i za njih su dobijali 35 KM dok su ih drugi kupovali za 42 KM (nisam 100% sigurna za ove cifre, ali tu je negdje bilo). A sad je situacija sljedeca: Sverceri vise ne mogu kupiti kupona koliko im se nudi po smijesnim cijenama jer nemaju kome prodati.
I ko je tu dobar:
-Onaj sto klapne 2 sata do posla ili trosi svoju lovu za benzin jer ne moze prodati kupon?
-Sverceri kojima posao propada jer je ponuda ogromna? (ne branim sverc, ali i ti ljudi zaradjaju za zivot, isto kao granap, kupi jeftinije u Velpro pa prodaj skuplje...)
-GRAS koji stanca kupone i uzima lovu za njih a ljudi se ne voze onim smecem od prevoznih sredstava? I zaposlajavaju kuntu i pantu i kurtu i murtu po rodjacko zavicajnim lnijima, ima ih mali milion u admistraciji, da im svaki zaposleni daje 100 KM 'nako, gratis k'o sadaku, bilo bi im malo.
-Drzava koja TJERA zaposlene na kriminal - da da se bave svercom?

jos...?????
sheilak

#11 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by sheilak »

Znam da ovo stalno ponavljam, ali sta na sto jos moze cuditi u drzavi gdje je monopolisticki nacin dogovora cijena jako pozeljan i priznat.

Ne znam,kako mene neko moze prisiljavati da se vozim trolejbusima i tramvajima, a onemogucavati mi da idem komercijalom na posao, jer bih za to, dakle, morala placati iz svog dzepa? Ok, super, ali nek mi onda povecaju placu. Sta je njima? Fakat riskiraju nesto malo vece. :x
dadoka84

#12 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by dadoka84 »

Ne koristim jg prevoz. Radije cu pjeske do grada sa A. polja nego istresti bubrege u troli. :D
malivuk

#13 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by malivuk »

događaj koji se meni lično desio danas.u petak sam dobio privremeno rješenje za penziju,pa pun elana krenem u prošlu subotu da vidim šta mi treba za iskaznicu i da se dokopam kupona,jer od 05.01 kada je prestao važiti radnički kupon,kupujem kartu 1,60 km u jednom pravcu.
u subotu odem u remizu,rekli mi tamo ima prodajno mjesto,odem tamo,naravno subota je zatvoreno,i portir iz grasa mi kaže da pokušam na otoci,pošto i tamo ima prodajno mjesto,naravno zatvoreno.
pokušam u ponedjeljak,odem na otoku,žena mi objasni malo konfuzno šta treba da bih dobio iskaznicu.
u utorak odem u čini mi se da se ulica zove,zrinskog,kod ćumurije mosta i predam papire i sliku za iskaznicu i to me košta 5 km i kaže mi čovjek koji radi na iskaznicama da dođem kao sutradan( srijeda)po iskaznicu.......ali nećeš moći dobiti kupon prije četvrtka,pa ti najbolje dođi u četvratak i usput uzmi iskaznicu i kupi kupon.
tako i napravim,jutros na tramvaj,pa po kupon,dignem iskaznicu i da kupim kupon,kad kaže mi neka žena da ne mogu kupiti kupon prije 13.03.kažem joj da mi je čovjek rekao da danas dođem po kupon,i to je bio tu gdje ona sada sjedi.uputi me ta žena na svoju šeficu koja radi na šalteru 5.odem tamo kod te šefice,ime joj je dali remzija,remza,nisam baš zapamtio,jer sam već počeo ključati.odem kod nje,isto objašnjenje,i pokušam joj objasniti da mi je tako rečeno,da dođem u četvrtak,odgovor je bio,kao neka mi kupon proda taj što mi je rekao da se od danas prodaju,da bi mi na kraju rekla,e da si juče došao mogao si kupiti kupon jer su jučer razdužili stare kupone.
tu puknem,pa se naljutim i pravac remiza na otoci,u ulicu velikih drveta.odvedu me kod neke žene,koja zvala tu istu ženu u ulici zrinskog i opet isto objašnjenje.zatim sam insistirao da razgovaram sa nekim malo većim,i dao mi je službenik obezbjeđenja broj gospođe ili gospođice eveline,i isto obezbjašnjenje.
da bi ovo sve bilo malo jasnije,malo da pojasnim.
otišao iz firme za novu godinu i od tada nemam kupon,nego plaćam prevoz iz svog džepa,rješenje o penziji dobio u prošli petak,znači bez kupona sam bio skoro dva mjeseca i morao sam plaćati puni iznos karte,a još nisam dobio niti jednu penziju,jer sam čekao rješenje,i sada moram čekati još pola mjeseca i plaćati puni iznos za kartu.
plačao sam uredno 40 godina taj isti gras,pa ovo sve čovjeka zaboli,osjećao sam se kao zadnje g....o,a da ne govorim o tome koliko sam novca potrošio na karte,jer su ovo bili dani kada se čovjek najviše nahoda,pošto ima mnogo hodanja da se svi papiri srede.
da bi sve bilo na nivou,da bi došli do tehničkog direktora i njegove tajnice,eveline,radnik obezbjeđenja vam jednostavno da broj na koji se meže zvati,pa onaj ko nema mobitel,a penzionerska populacija je tu u većini,mora da ode kući i od kuće zove.
napravio sam mali račun i zaključio da sam potrošio,otkako sam u penziji,preko 100 km na grasove karte,a da još nisam ni dobio prvu penziju.
toliku bezosjećajnost nisam odavno doživio,šta da je neko prinuđen da zbog bolesti vozari svaki dan i to do bolnice koristi dva prevoza,znači svaki dan 14 km,zbog neljudskih propisa.
melb26sa

#14 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by melb26sa »

malivuk wrote:događaj koji se meni lično desio danas.u petak sam dobio privremeno rješenje za penziju,pa pun elana krenem u prošlu subotu da vidim šta mi treba za iskaznicu i da se dokopam kupona,jer od 05.01 kada je prestao važiti radnički kupon,kupujem kartu 1,60 km u jednom pravcu.
u subotu odem u remizu,rekli mi tamo ima prodajno mjesto,odem tamo,naravno subota je zatvoreno,i portir iz grasa mi kaže da pokušam na otoci,pošto i tamo ima prodajno mjesto,naravno zatvoreno.
pokušam u ponedjeljak,odem na otoku,žena mi objasni malo konfuzno šta treba da bih dobio iskaznicu.
u utorak odem u čini mi se da se ulica zove,zrinskog,kod ćumurije mosta i predam papire i sliku za iskaznicu i to me košta 5 km i kaže mi čovjek koji radi na iskaznicama da dođem kao sutradan( srijeda)po iskaznicu.......ali nećeš moći dobiti kupon prije četvrtka,pa ti najbolje dođi u četvratak i usput uzmi iskaznicu i kupi kupon.
tako i napravim,jutros na tramvaj,pa po kupon,dignem iskaznicu i da kupim kupon,kad kaže mi neka žena da ne mogu kupiti kupon prije 13.03.kažem joj da mi je čovjek rekao da danas dođem po kupon,i to je bio tu gdje ona sada sjedi.uputi me ta žena na svoju šeficu koja radi na šalteru 5.odem tamo kod te šefice,ime joj je dali remzija,remza,nisam baš zapamtio,jer sam već počeo ključati.odem kod nje,isto objašnjenje,i pokušam joj objasniti da mi je tako rečeno,da dođem u četvrtak,odgovor je bio,kao neka mi kupon proda taj što mi je rekao da se od danas prodaju,da bi mi na kraju rekla,e da si juče došao mogao si kupiti kupon jer su jučer razdužili stare kupone.
tu puknem,pa se naljutim i pravac remiza na otoci,u ulicu velikih drveta.odvedu me kod neke žene,koja zvala tu istu ženu u ulici zrinskog i opet isto objašnjenje.zatim sam insistirao da razgovaram sa nekim malo većim,i dao mi je službenik obezbjeđenja broj gospođe ili gospođice eveline,i isto obezbjašnjenje.
da bi ovo sve bilo malo jasnije,malo da pojasnim.
otišao iz firme za novu godinu i od tada nemam kupon,nego plaćam prevoz iz svog džepa,rješenje o penziji dobio u prošli petak,znači bez kupona sam bio skoro dva mjeseca i morao sam plaćati puni iznos karte,a još nisam dobio niti jednu penziju,jer sam čekao rješenje,i sada moram čekati još pola mjeseca i plaćati puni iznos za kartu.
plačao sam uredno 40 godina taj isti gras,pa ovo sve čovjeka zaboli,osjećao sam se kao zadnje g....o,a da ne govorim o tome koliko sam novca potrošio na karte,jer su ovo bili dani kada se čovjek najviše nahoda,pošto ima mnogo hodanja da se svi papiri srede.
da bi sve bilo na nivou,da bi došli do tehničkog direktora i njegove tajnice,eveline,radnik obezbjeđenja vam jednostavno da broj na koji se meže zvati,pa onaj ko nema mobitel,a penzionerska populacija je tu u većini,mora da ode kući i od kuće zove.
napravio sam mali račun i zaključio da sam potrošio,otkako sam u penziji,preko 100 km na grasove karte,a da još nisam ni dobio prvu penziju.
toliku bezosjećajnost nisam odavno doživio,šta da je neko prinuđen da zbog bolesti vozari svaki dan i to do bolnice koristi dva prevoza,znači svaki dan 14 km,zbog neljudskih propisa.
Sve razumijem ali ste mogli uzeti i desetodnevnu kartu - jeftinije bi vas doslo nego da placate svaku voznju. Moje iskustvo iz jula prosle godine.
JThomas

#15 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by JThomas »

neko je savršeno rekao - socijalističke metode rada, monopolističko poslovanje i korištenje budžetskih sredstava, socijalistički kvalitet usluga, samo kapitalističke cijene...uspjeli su preuzeti ono najgore po krajnje korisnike iz oba sistema.

a ti idiote kupuj kartu za jednu vožnju za 1.80, kupon za 53...
malivuk

#16 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by malivuk »

da sam znao šta će me dočekati,nabavio bi ja radnički kupon,ali ide čovjek nekom logikom da nema toliko problema oko toga,pa to sasvim jednostavna stvar,predaš papire,uzmeš iskaznicu i kupon i to je sve u dva dana.ali eto nije.
JThomas

#17 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by JThomas »

ništa drug moj nije ovdje jednostavno, ništa, otežavaju ti čak i da im daš pare, da bi kompletirao iskaznicu i kupon moraš na tri različita šaltera, što će reći bukvalno ti njih ganjaš da im daš pare...
malivuk

#18 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by malivuk »

JThomas wrote:ništa drug moj nije ovdje jednostavno, ništa, otežavaju ti čak i da im daš pare, da bi kompletirao iskaznicu i kupon moraš na tri različita šaltera, što će reći bukvalno ti njih ganjaš da im daš pare...
tako ispada,kako si rekao,ali mislio sam pošteno da to uradim,ali izgleda ne ide.malo boli,izdvajaš im 40 godina i kada tebi nešto zatreba,nastoje na svaki način da ti to zakomplikuju.
Hamajlija

#19 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by Hamajlija »

Ovo je ispravna odluka. Devedeset posto ljudi koji se voze GRAS-m se "svera". Oni koji dobijaju pare se "sveraju. ju. Najvise se zale o ni koji imaju velike place. I ludi koji rade u GRAS-uimaju porodice. Imaju zene kojje ne rade, djecu koju skoluju, a ionako su im place nikakve.
Onome sto ima automobil i sto se vozi sa njim na posao ne treba ni davati novac za prijevoz. On i onako ima para da luksuzira, dok neki ljudi, koji rade, nemaju para ni za osnovne potrebe.
Treba provjeriti i "mozda" i policija ispitati one koji prodaju kupone. To je ileglno i treba sto prije zabraniti.
Za predsjednika Upravnog odbora, poslije, dokazanog lopova Nedzada Ajnadzica, dosao je drugi, takodje, dokazani ratni profiter, general, Ramiz Drekovic. Ajnadzic je napustio GRAS, a po direktivi SDA i otisao u Olimpiski komitet, odnosno, ZOI. Tamo je vise para i SDA ce nesto vise, preko njega, usicariti. SDA je Drekovica postavila da on kontrolise stanje i da ljude uljuljkava da nebi SDP, slucajno, preko Damira Hadzica, preuzeo kontrolu u GRAS-u jer je Hadzic jednom prilikom smirio stanje u toma preduzecu i radnici su otjerali prosli SDA Upravni odbor.
Veliki je lopovluk u GRAS-u, radnioci su ocajni, ali DRekovic drzi "ratni polozaj", kad sve unisti i kad ne bude nade za dalje on ce se povuci u prekomandu gdje ga SDA posalje. Na bolje, sigurno. Uzgred budi receno, on tu prima palacu, a uziva i penziju kao vojni penzioner. Zar taj Upravni odbor ne bi moga voditi inzenjer saobracajne struke ili neki skolovani menadzer koji poznaje oblast upravljanja saobracajnim preduzecem. SDA je penzionisala generale i dala im nova zaposlenja na najbolja i najplacenija mjesta sto u kantonu, sto u firmaam koja drze SDA ratni kadrovi. Zapravo ona ih je penzionisala, slozila se sa njihovim prijevremenim penzionisanjem, i ponovoa uposlila da primaju duple novcane pinadleznosti jer su u ratu ratovali za politiku jedne stranke, a ne za dobrobit cijele drzave.
Babsy

#20 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by Babsy »

Stružem džonove po ovim novim skupim antikliz pločnicima, ljeti bajk. GRAS, em gledaš ko će ti izvući novčanik, mobitel, šta već.. em smrdi, prljavo je.. neka fala.
Tabanić, bajk, avto.
amrica

#21 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by amrica »

Hamajlija wrote:Ovo je ispravna odluka. Devedeset posto ljudi koji se voze GRAS-m se "svera". Oni koji dobijaju pare se "sveraju. ju. Najvise se zale o ni koji imaju velike place. I ludi koji rade u GRAS-uimaju porodice. Imaju zene kojje ne rade, djecu koju skoluju, a ionako su im place nikakve.
[b]Onome sto ima automobil i sto se vozi sa njim na posao ne treba ni davati novac za prijevoz. [/b]On i onako ima para da luksuzira, dok neki ljudi, koji rade, nemaju para ni za osnovne potrebe.
Treba provjeriti i "mozda" i policija ispitati one koji prodaju kupone. To je ileglno i treba sto prije zabraniti.
Za predsjednika Upravnog odbora, poslije, dokazanog lopova Nedzada Ajnadzica, dosao je drugi, takodje, dokazani ratni profiter, general, Ramiz Drekovic. Ajnadzic je napustio GRAS, a po direktivi SDA i otisao u Olimpiski komitet, odnosno, ZOI. Tamo je vise para i SDA ce nesto vise, preko njega, usicariti. SDA je Drekovica postavila da on kontrolise stanje i da ljude uljuljkava da nebi SDP, slucajno, preko Damira Hadzica, preuzeo kontrolu u GRAS-u jer je Hadzic jednom prilikom smirio stanje u toma preduzecu i radnici su otjerali prosli SDA Upravni odbor.
Veliki je lopovluk u GRAS-u, radnioci su ocajni, ali DRekovic drzi "ratni polozaj", kad sve unisti i kad ne bude nade za dalje on ce se povuci u prekomandu gdje ga SDA posalje. Na bolje, sigurno. Uzgred budi receno, on tu prima palacu, a uziva i penziju kao vojni penzioner. Zar taj Upravni odbor ne bi moga voditi inzenjer saobracajne struke ili neki skolovani menadzer koji poznaje oblast upravljanja saobracajnim preduzecem. SDA je penzionisala generale i dala im nova zaposlenja na najbolja i najplacenija mjesta sto u kantonu, sto u firmaam koja drze SDA ratni kadrovi. Zapravo ona ih je penzionisala, slozila se sa njihovim prijevremenim penzionisanjem, i ponovoa uposlila da primaju duple novcane pinadleznosti jer su u ratu ratovali za politiku jedne stranke, a ne za dobrobit cijele drzave.
A gdje je tu logika, mogao si bar procitati postove prije, napr. ovo:

osoba stanuje u nekom sokaku na padinskim dijelovima grada, mora klapnuti pjeske 15 min do prvog kombija, pa onda tramvajem, pa trolom....terba joj sat i po do dva da dodje do posla. A autom stigne za 20 minuta...

I recimo ta osoba ima dvoje djece, jedno vodi u obdaniste, drugo u skolu, .... i ima luksuz poput g2? :shock:

A i sam si rekao da je GRAS samo jedno od mjesta za uhljebljavanje isluzenih, a zasluznih kadrova sda i sbih, nisi skroz jasan, iskreno :-)
van Basten

#22 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by van Basten »

GRAS je možda i najtipičniji primjer firme koja nesposobnost svoje uprave da posluje pozitivno i da ide naprijed, pokušava kompenzirati preko leđa običnog radnika. Nažalost, u tome ima svesrdnu podršku također nesposobne vlasti
starii

#23 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by starii »

evo kazu na TVSA da su GRASu iskljucili struju zbog dugovanja...koji samo uhljupi vode tu firmu...
MuaDib

#24 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by MuaDib »

starii wrote:evo kazu na TVSA da su GRASu iskljucili struju zbog dugovanja...koji samo uhljupi vode tu firmu...
Evo javljaju da sutra neće raditi autobuski i tramvajski saobračaj. :x :x
amrica

#25 Re: solidarnost sa GRASom ili pak pljačka....?

Post by amrica »

Hoce li ko kupiti kupon, cvaja za raju sa foruma, ko prvi posalje pp, sutra transakcija :D
Post Reply