Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
estehanio

#1 Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by estehanio »

Pozdrav svima,

Vec neko vrijeme sam u dilemi sta raditi u buducnosti i uopce gdje uloziti nesto ustedjenog novca. Dosta sam citao na internetu po ovoj temi i najveca je prepreka po meni nasa ta domaca birokratija. Trenutno stanje je da podsticaj od drzave ne mozes dobiti do 2020 godine koliko sam informisan, a razlika otkupne cijene prije i posle je velika pogotovo kada se uzme u obzir investicija koja je oko 1200eur po kW. Bez dozvola, i svega toga. Ishodjenje istih traje odprilike 9 mjeseci do godinu dana, sto je takodje van svake pameti ali eto. Nisam stranacki podoban, ne pripadam nijednom talu, tako da i to shvatam kao prepreku mnogocemu pogotovo u dobijanju podsticaja, i uopce dozvola.

Mene interesuje ima li neko slicnih iskustava, da li je pokusao, napravio, pustio u promet takvu slicnu mini elektranu i opcenito zadovoljstvom prinosa iste.

Lijep pozdrav!
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

estehanio wrote:Pozdrav svima,

Vec neko vrijeme sam u dilemi sta raditi u buducnosti i uopce gdje uloziti nesto ustedjenog novca. Dosta sam citao na internetu po ovoj temi i najveca je prepreka po meni nasa ta domaca birokratija. Trenutno stanje je da podsticaj od drzave ne mozes dobiti do 2020 godine koliko sam informisan, a razlika otkupne cijene prije i posle je velika pogotovo kada se uzme u obzir investicija koja je oko 1200eur po kW. Bez dozvola, i svega toga. Ishodjenje istih traje odprilike 9 mjeseci do godinu dana, sto je takodje van svake pameti ali eto. Nisam stranacki podoban, ne pripadam nijednom talu, tako da i to shvatam kao prepreku mnogocemu pogotovo u dobijanju podsticaja, i uopce dozvola.

Mene interesuje ima li neko slicnih iskustava, da li je pokusao, napravio, pustio u promet takvu slicnu mini elektranu i opcenito zadovoljstvom prinosa iste.

Lijep pozdrav!
Poznajem osobu koja ima jednu solarnu elektranu i iz razgovora znam da su sve kvote za solarnu energiju u BiH ispucane. Paradoks je da su neki mešetari pokupovali licence i sada da bi dobio moraš masno platiti nekom mešetaru tako da se generalno ne isplati za sada.
zgiba

#4 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by zgiba »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
estehanio wrote:Pozdrav svima,

Lijep pozdrav!
Poznajem osobu koja ima jednu solarnu elektranu i iz razgovora znam da su sve kvote za solarnu energiju u BiH ispucane. Paradoks je da su neki mešetari pokupovali licence i sada da bi dobio moraš masno platiti nekom mešetaru tako da se generalno ne isplati za sada.
Tacno. Na ovom linku mozes vidjeti slobodne kvote za iduce 3 godine

http://operatoroieiek.ba/wp-content/upl ... e-2017.pdf
zgiba

#5 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by zgiba »

A na ovom linku su "pojasnjene" neke stvari oko solarnih elektrana i podobnih za dobijanje ugovora :evil: :evil:

https://www.cin.ba/pare-ze-sunce/
estehanio

#6 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by estehanio »

Zahvaljujem se na informacijama,stvarno cijenim vase vrijeme. Koliko vidim u skorijoj buducnosti nema nista, jer ocito kod nas nista ne funkcionise kako treba. Cak su i u ovom domenu politicari zagrebali prvi. Bicakica kad vidim tacno mi je drago sto sam vani.
Dino79

#7 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by Dino79 »

estehanio wrote:Zahvaljujem se na informacijama,stvarno cijenim vase vrijeme. Koliko vidim u skorijoj buducnosti nema nista, jer ocito kod nas nista ne funkcionise kako treba. Cak su i u ovom domenu politicari zagrebali prvi. Bicakica kad vidim tacno mi je drago sto sam vani.

Probaj uRS tamo se jos uvijek prave solarne ili proracunahj da li ti se isplati proizvoditi struju za izvoz ti podsticaji su svakako nesigurni. Poljoprivrednicima je drzava ostala duzna milione podsticaja
estehanio

#8 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by estehanio »

Dino79 wrote:
estehanio wrote:Zahvaljujem se na informacijama,stvarno cijenim vase vrijeme. Koliko vidim u skorijoj buducnosti nema nista, jer ocito kod nas nista ne funkcionise kako treba. Cak su i u ovom domenu politicari zagrebali prvi. Bicakica kad vidim tacno mi je drago sto sam vani.

Probaj uRS tamo se jos uvijek prave solarne ili proracunahj da li ti se isplati proizvoditi struju za izvoz ti podsticaji su svakako nesigurni. Poljoprivrednicima je drzava ostala duzna milione podsticaja
Posto imam zemljiste u Federaciji, nisam mislio ici toliko daleko da bas uzimam i zemljiste. Kao sto kazes i sam, podsticaji su varljivi i sad ih ima sad ih nema. Koliko znam bez podsticaja jedna elektrana snage 30kW/h moze mjesecno ostvariti oko 650-750KM (u idealnim nekim uslovima), s cim bih ja bio prezadovoljan ali se onda vracamo na to da drzava trazi da registrujes d.o.o. sto ti je u biti 1000KM mjesecno tako da kazem, u leru, bez obaveza.
0,13kf po kW proizvedene el. energije je regularna otkupna cijena bez ikakvih povlastica koliko sam informisan.
pinkman

#9 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by pinkman »

Ove kvote su cista diskriminacija. Umjesto da se podsticu ljudi da grade obnovljive izvore energije, njima se otezava.
zgiba

#10 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by zgiba »

"Podsticaje" ne isplacuje drzava, nego elektroprivrede iz fonda kojeg punimo mi - potrosaci.

Na svakom racunu se nalazi stavka - naknada za obnovljive izvore.
Ci-Nick

#11 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by Ci-Nick »

pinkman wrote:Ove kvote su cista diskriminacija. Umjesto da se podsticu ljudi da grade obnovljive izvore energije, njima se otezava.
Jesi li spreman platiti svaki kwh npr. po pet feninga više ?
Ta proizvodnja električne energije solarnim panelima i vjetroelektranama je (što bi Kasumović rekao) čista ubleha.
Bogataši koji imaju viška novca i ne znaju više kud će s njim grade solarne elektrane a sirotinja skupo plaća.
Cijena električne energije za krajnjeg potrošaća u npr. Njemačkoj je u zadnjih deset godina uduplana iako je cijena električne energije na berzi niža nego prije deset godina.
Kad bi se dopustilo da se gradi bez ograničenja onda bi npr. mogli stranci ovdje graditi solarne elektrane, prodavati nam struju i uzimati subvencije.
Mi bi plaćali a oni nosili novac svojoj kući, uz to ni solarne elektrane ni vjetrolektrane ne upošljavaju ljude pa od njih koristi ima samo investitor.
pinkman

#12 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by pinkman »

Ci-Nick wrote:
pinkman wrote:Ove kvote su cista diskriminacija. Umjesto da se podsticu ljudi da grade obnovljive izvore energije, njima se otezava.
Ta proizvodnja električne energije solarnim panelima i vjetroelektranama je (što bi Kasumović rekao) čista ubleha.
Bogataši koji imaju viška novca i ne znaju više kud će s njim grade solarne elektrane a sirotinja skupo plaća.
Cijena električne energije za krajnjeg potrošaća u npr. Njemačkoj je u zadnjih deset godina uduplana iako je cijena električne energije na berzi niža nego prije deset godina.
Kad bi se dopustilo da se gradi bez ograničenja onda bi npr. mogli stranci ovdje graditi solarne elektrane, prodavati nam struju i uzimati subvencije.
Mi bi plaćali a oni nosili novac svojoj kući, uz to ni solarne elektrane ni vjetrolektrane ne upošljavaju ljude pa od njih koristi ima samo investitor.
Znaci, trebao bih poslati pismo zahvale drzavi jer imaju kvote pa nas na taj nacin stite od vise cijene :D

Konkurencija je uvijek dobra stvar. Probaj postaviti solarne panele na krov kuce pa ces vidjeti kako ces uspjeti. A isplatilo bi ti se za recimo 7 - 10 godina, a sumnjam da ce ti to dopustiti jer bi onda prihodi Elektroprivrede bili manji.

Isti je primjer i sa taksistima u Hrvatskoj koji se bore protiv Ubera. Vrlo su zanimljivi sa svojom pricom. Hocu i ja da i meni drzava napravi jednu vrstu monopola i da samo nas par mozemo prodavati nesto :D
Osim "Binga", kompanije "Comp-IT“ Sarajevo, "Emiran“ Sarajevo, "Jaffa-komerc" Mostar, "Izazov" Kalesija, "Maros", "Šakota" Čitluk i "BEX" Maglaj također su zatražili dozvolu za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana.

Međutim, kako "Dnevni avaz" saznaje iz Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, sve ove kompanije vjerovatno će dobiti odbijenicu jer, prema akcionom planu Vlade FBiH, ispunjena je kvota ovih postrojenja do 2020. godine.
Izvor: http://www.avaz.ba/clanak/194162/izvori ... -se-na-red

Zasto ne bi Bingo gradio solarne elektrane i tako smanjio troskove za elektricnu energiju?
dječak sa šibicama

#13 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by dječak sa šibicama »

S obzirom na enormnu zaradu, taj posao mozes dobiti samo ako si Edhem Bicakcic.
dječak sa šibicama

#14 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by dječak sa šibicama »

zgiba wrote:"Podsticaje" ne isplacuje drzava, nego elektroprivrede iz fonda kojeg punimo mi - potrosaci.

Upravo tako, i treba pogledati koja je cijena "obnovljive energije", bude jasno ko tu jedini zaradjuje.

Sistem jednostavan, dali koncesiju za 20-ak podobnih ljudi, placaju im desetostruko vecu cijenu struje nego je prodajna vrijednost, posto je rijec o malom dijelu ukupno proizvedene struje prakticno se i ne primjeti a zapravo kajmak ubire tih 20 podobnih + vjerovatno menadzerska ekipa EP koja im i daje koncesiju.

Vuk sit, ovce na broju.
Ci-Nick

#16 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by Ci-Nick »

pinkman wrote:
Ci-Nick wrote:
Znaci, trebao bih poslati pismo zahvale drzavi jer imaju kvote pa nas na taj nacin stite od vise cijene :D

Konkurencija je uvijek dobra stvar. Probaj postaviti solarne panele na krov kuce pa ces vidjeti kako ces uspjeti. A isplatilo bi ti se za recimo 7 - 10 godina, a sumnjam da ce ti to dopustiti jer bi onda prihodi Elektroprivrede bili manji.

Isti je primjer i sa taksistima u Hrvatskoj koji se bore protiv Ubera. Vrlo su zanimljivi sa svojom pricom. Hocu i ja da i meni drzava napravi jednu vrstu monopola i da samo nas par mozemo prodavati nesto :D
Osim "Binga", kompanije "Comp-IT“ Sarajevo, "Emiran“ Sarajevo, "Jaffa-komerc" Mostar, "Izazov" Kalesija, "Maros", "Šakota" Čitluk i "BEX" Maglaj također su zatražili dozvolu za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana.

Međutim, kako "Dnevni avaz" saznaje iz Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, sve ove kompanije vjerovatno će dobiti odbijenicu jer, prema akcionom planu Vlade FBiH, ispunjena je kvota ovih postrojenja do 2020. godine.
Izvor: http://www.avaz.ba/clanak/194162/izvori ... -se-na-red

Zasto ne bi Bingo gradio solarne elektrane i tako smanjio troskove za elektricnu energiju?
Ne radi se ni o kakvom monopolu nego se radi o tome "ko prvi djevojci njegova djevojka", istina nečiji zahtjevi su vjerovatno držani po laticama dok kvote nisu potrošene na podobne i one koji su se prvi sjetili.
Mi izdvajamo 0,001 KM po kwh za obnovljive izvore i Vlada možda nešto malo doda, evo kažu da su poticaji 15,2 miliona KM za 2017. god.
http://www.vecernji.ba/vlada-fbih-povec ... km-1159115
Ako uporedimo sa Njemačkom ( iako je svako poređenje smiješno ) imaju 5 puta skuplju struju, izdvajaju za obnovljive izvore 23,6% ili 6,88 eurocenti po kWh ili upravo toliko koliko mi plaćamo struju po kWh.
Image
Uzmeš od potrošača ( siromaha) i daš proizvođaču (bogatašu), sa nekom šupljom pričom o CO2 emisiji.
Dakle u Njemačkoj će se samo u ovoj godini preliti 40 milijardi eura iz džepova siromašnih u džepove bogatih samo po tom osnovu i onda se svi čude otkud toliko milionera i milijardera.
zavezata-vreca

#18 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by zavezata-vreca »

Posadi maline ljeljke i aroniju :thumbup:
Maraschino

#19 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by Maraschino »

O ovome je suvisno i pricati u ovakvoj drzavi. Go lopov pocevsi od elektro distribucije do ministarstva. Kao sto neko rece, isti slucaj sa taksistima. Odrede tacno ''ime i prezime'' ko moze raditi a ostali placajte.

Zadnjih godina se i D te elektrane rade posvuda, od tvornickih hala do poljana gdje je obradivo zemljiste. Ipak je svakome data sansa pa u zavisnosti od ulaganja, toliki su i prihodi. Normala je da to ljudi rade i za vlastite potreba a visak ide u mrezu elektroprivrede(uz naknadu).

Cuo sam da se kod nas ne moze ni za vlastite potrebe izuzev za zagrijavanje tople vode.
doktor78

#20 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by doktor78 »

dječak sa šibicama wrote:
zgiba wrote:"Podsticaje" ne isplacuje drzava, nego elektroprivrede iz fonda kojeg punimo mi - potrosaci.

Upravo tako, i treba pogledati koja je cijena "obnovljive energije", bude jasno ko tu jedini zaradjuje.

Sistem jednostavan, dali koncesiju za 20-ak podobnih ljudi, placaju im desetostruko vecu cijenu struje nego je prodajna vrijednost, posto je rijec o malom dijelu ukupno proizvedene struje prakticno se i ne primjeti a zapravo kajmak ubire tih 20 podobnih + vjerovatno menadzerska ekipa EP koja im i daje koncesiju.

Vuk sit, ovce na broju.
Tačno, nedavno sam pričao sa vlasnikom jedne takve elektrane koja Elektroprivredi prodaje struju za 20 pf/kWh, a prodajna cijena nama potrošačima je 15 pf :-)
mayab

#21 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by mayab »

Image
estehanio

#22 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by estehanio »

zavezata-vreca wrote:Posadi maline ljeljke i aroniju :thumbup:
Probao sam drug s malinama, i nazalost 2014 sa poplavama sve je otislo, 2 duluma. Sta cu :) ...ne radi mi se vise to.
estehanio

#23 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by estehanio »

Maraschino wrote:O ovome je suvisno i pricati u ovakvoj drzavi. Go lopov pocevsi od elektro distribucije do ministarstva. Kao sto neko rece, isti slucaj sa taksistima. Odrede tacno ''ime i prezime'' ko moze raditi a ostali placajte.

Zadnjih godina se i D te elektrane rade posvuda, od tvornickih hala do poljana gdje je obradivo zemljiste. Ipak je svakome data sansa pa u zavisnosti od ulaganja, toliki su i prihodi. Normala je da to ljudi rade i za vlastite potreba a visak ide u mrezu elektroprivrede(uz naknadu).

Cuo sam da se kod nas ne moze ni za vlastite potrebe izuzev za zagrijavanje tople vode.
Ne vidim razlog da neko moze zabraniti na kraju krajeva i off-grid sistem. Mislim da moze za privatne potrebe ko hoce. Nisam puno se upustao u to.
skriveni

#24 Re: Solarne elektrane, prodaja elektricne energije Elektroprivredi

Post by skriveni »

Kakva je situacija s ovim elektranama za kucnu upotrebu, sta se desava s viskom e.e, moze li se vracati u mrezu?
Post Reply