Sokrat i "TEST TROSTRUKG KRITERIJA"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fair Life

#1 Sokrat i "TEST TROSTRUKG KRITERIJA"

Post by Fair Life »

[b][size=134]Sokrat i "Test trostrukog kriterija"[/size][/b] wrote:U staroj Grckoj Sokrat je bio na glasu kao covjek koji cijeni znanje. Jednog mu je dana prisao poznanik i rekao mu:
- Znas li sto sam upravo cuo o tvom prijatelju?

- Stani malo - odgovori Sokrat. - Prije no što mi ista kazes, zelim napraviti mali test. Zove se 'Test trostrukog kriterija'.

- Trostrukog kriterija?

- Upravo tako - nastavi Sokrat - prije nego sto pocnes pricati o mom prijatelju, mogao bi trenutak razmisliti zadovoljava li to neke kriterije. Prvi kriterij je Istina. Jesi li potpuno siguran da je to sto mi zelis reci istina?

- Ne - odgovori poznanik - zapravo sam to tek cuo i...

- Dobro - veli Sokrat - znaci nisi potpuno siguran je li to istina ili nije. Da vidimo sada i drugi kriterij, kriterij Dobra. Je li to sto zelis reci o mom prijatelju, nesto dobro?

- Ne, naprotiv...

- Dakle - nastavi Sokrat - zelis mi reći nesto lose o njemu, a nisi cak ni siguran je li to tocno. Jos uvijek mozes proci na testu, jer je ostao jos jedan kriterij... treci, kriterij Koristi. Hoce li to sto mi zelis reci o mom prijatelju, biti meni korisno?

- Ne, ne bas.

- Pa - opet ce Sokrat - ako to sto mi zelis reci nije istina, nije dobro i nije korisno, zasto bi mi to uopce rekao?
Eto zasto je Sokrat bio veliki mislilac i cijenjena osoba stare Grcke.

PS__To takodjer objasnjava zasto nikad nije saznao da mu prijatelj jebe zenu.
Last edited by Fair Life on 04/03/2005 02:30, edited 1 time in total.
digger

Post by digger »

Slazem se da je Sokrat bio veliki mislilac (ko, ja ga znao!), ali je on naucio od jednog njemu viseg: Svemoguceg.
Jednog dana Svemoguci odluci da ljudi treba da tacno odrede sta je najveca istina i mudrost. Pojavi se pred vise mudraca, i zatrazi da oni zasucu rukave i pocnu s poslom.
Nakon par godina, donesose oni Svemogucem tri ogromne knjige na uvid. On ih niti pogleda nego naredi da se to drasticno skrati.
Prodje duze vrijeme i mudraci donesose jednu tanju knjigu. Svemoguci pregleda i rece im da je to previse.
Jedan od mudraca sa ohrabri pa rece: "Svemoguci, mi smo sve prekopali, sve prekontrolisali i ovo je jedino sto smo mogli napraviti. Ne vidimo bolje rjesenje."
Svemoguci nasvrlja nesto na koricama i dade im knjigu natrag.
Na koricama je pisalo:
Besplatan obrok ne postoji.
Ko je ocekivao komicnu zavrsnicu, iste nema, kao sto je nema u realnom zivotu. Ali je cinjenica da bilo sta, cak i onda kada izgleda da se moze dobiti besplatno, morace se jednom na neki nacin platiti.
Fair Life

Post by Fair Life »

Slusao sam stare mudrace kad su govorili: "Pojedi tudju kokicu, svezi svoju za nogicu..."
Post Reply