Eto zasto je Sokrat bio veliki mislilac i cijenjena osoba stare Grcke.[b][size=134]Sokrat i "Test trostrukog kriterija"[/size][/b] wrote:U staroj Grckoj Sokrat je bio na glasu kao covjek koji cijeni znanje. Jednog mu je dana prisao poznanik i rekao mu:
- Znas li sto sam upravo cuo o tvom prijatelju?
- Stani malo - odgovori Sokrat. - Prije no što mi ista kazes, zelim napraviti mali test. Zove se 'Test trostrukog kriterija'.
- Trostrukog kriterija?
- Upravo tako - nastavi Sokrat - prije nego sto pocnes pricati o mom prijatelju, mogao bi trenutak razmisliti zadovoljava li to neke kriterije. Prvi kriterij je Istina. Jesi li potpuno siguran da je to sto mi zelis reci istina?
- Ne - odgovori poznanik - zapravo sam to tek cuo i...
- Dobro - veli Sokrat - znaci nisi potpuno siguran je li to istina ili nije. Da vidimo sada i drugi kriterij, kriterij Dobra. Je li to sto zelis reci o mom prijatelju, nesto dobro?
- Ne, naprotiv...
- Dakle - nastavi Sokrat - zelis mi reći nesto lose o njemu, a nisi cak ni siguran je li to tocno. Jos uvijek mozes proci na testu, jer je ostao jos jedan kriterij... treci, kriterij Koristi. Hoce li to sto mi zelis reci o mom prijatelju, biti meni korisno?
- Ne, ne bas.
- Pa - opet ce Sokrat - ako to sto mi zelis reci nije istina, nije dobro i nije korisno, zasto bi mi to uopce rekao?
PS__To takodjer objasnjava zasto nikad nije saznao da mu prijatelj jebe zenu.