Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dariomiamigo

#26 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by dariomiamigo »

swirl wrote:E bas super da ima tema o ovome. Ja sam juce naletila na jednom CRO forumu na ovo, pa da podijelim i sa vama, cisto da znate:

DODACI PREHRAMBENIM NAMIRNICAMA...

(prijepis izvješća Klinike za Pedijatrijsku onkologiju – Dusseldorf)

1. Bezopasni dodaci:

E- 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180
E- 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
E- 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382
E- 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

2. Sumnjive tvari:

E- 125, 141, 150 (Elite Cappuccino),153, 171, 172, 173
E- 240, 241
E- 477

3 Opasni dodaci:

E- 102, 110 (Cedevita bomboni), 120, 124

(Izazivaju smetnje u radu crijeva, smetnje probavnog sustava, kožne bolesti, uništavaju vitamin B 12, povisuju kolesterol, podražuju živce, uzrokuju upalu usne šupljine)

4. Štetni po zdravlje

E- 220, 221, 224, 230, 231, 232, 233
E- 311, 312, 320, 321, 338, 339, (Zdenka mazivi sirevi, Zott Toast sandwich sir u listićima, Martinger sandwich sir u listićima, Anamarija Cappuccino), 340 (Anamarija Cappuccino, Arabesca Cappuccino Gold, Elite Cappuccino), 341
E- 407, 450 (Zdenka mazivi sirevi, Puris hrenovke), 461, 463, 465, 466 (pakirani sladoledi)

5. Dodaci koji uzrokuju rak

E- 123, 131, 142
E- 210, 211 (Zvijezda ketchup, Zvijezda light majoneza), 213, 214, 215, 216, 217, 239
E- 330 (Margo s maslinovim uljem, Margo Nova, Margo s jogurtom, Schweps bitter lemon, Zvijezda delicates umaci)

E-123 je jako otrovan i zabranjen u SAD, zajedno s E-110, E-123 (sadrže ih Haribo gumeni bomboni,
Treets i Smarties čokoladni bomboni, puding sa šlagom u plastičnim posudicama, zamrznutra riba
marke Iglo, vrhnje za kuhanje Crème-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.
E-330 je najopasniji dodatak (sadrže ga senfovi, neka bezalkoholna pića, meso rakova, neki sirevi i
glive u konzervi.

PREPORUKA: Koristite ovaj popis – radi se o Vašem zdravlju i zdravlju vaše djece.
Spriječite uporabu ovih dodataka hrani pažljivim odabirom namirnica.

A imate i ovu stranicu http://e-brojevi.udd.hr/
hvala
swirl

#27 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by swirl »

Nema na cemu :)
cyprus

#28 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by cyprus »

Ma haj, ne valja bacat hranu, joj vas :D

Ozbiljno, ma ne čudi me ovo, Boga pitaj šta mi sve i "legalno" jedemo (dio toga se može vidjet i u swirlovom postu)... :roll:
swirl

#29 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by swirl »

Bila sam veliki fan zdenka sireva, i bitter lemona. Ovo kada sam vidjela, zlo mi doslo. Ovo je samo malo dio, sto su ljudi nasli u proizvodima koje jedemo, mogu samo zamisliti sta toga jos ima.
Bosram

#30 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by Bosram »

bato99 wrote:Image
Na policama trgovina u Bosni i Hercegovini često se nalazi roba kojoj je istekao rok trajanja, a čini se ni ona roba na kojoj stoji datum koji još nije istekao - nije nužno ispravna. Naime, određene skupine trgovaca i preprodavača iz cijele Bosne i Hercegovine po veleprodajama redovito otkupljuju robu s isteklim rokom te stavljaju nove rokove koji još nisu istekli.

Dolaze ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem kupovine robe kojoj je istekao rok.

Naravno, trgovci prelaze dalek put i idu kupovati robu s isteklim rokom u sredinama u kojima ih nitko ne poznaje, razumljivo jer tu istu robu opet prodaju. Robu s isteklim rokom dobivaju ispod svake cijene, a kada preprave rok na proizvodima, prodaju je po cijenama ispravne robe – govori nam radnik jedne mostarske veleprodaje.

U ovom slučaju otkupljuje se samo ona roba koja na pakiranjima ima tiskani rok trajanja, a ne urezani.

U jednoj veleprodaji, gdje sam radio, redovito je dolazio čovjek iz okolice Sarajeva te je isključivo tražio robu kojoj je istekao rok trajanja. Paletu robe bi kupio za 100 konvertibilnih maraka, a na kraju, nakon prepravljanja datuma, za nju bi dobio nekoliko tisuća maraka. Čini se da ni građanima ne smeta pokvarena roba. Nedavno smo odložili dvije palete piva kojemu je rok istekao prije pola godine, a 10 minuta nakon odlaganja više se nije mogla pronaći niti jedna.

Građani su sve odnijeli, ističe naš sugovornik. Inspektori koji su zaduženi za nadzor trgovina na području Mostara kažu nam kako su imali naznaka da se datumina robi prekucavaju, ali još uvijek nisu uspjeli dokazati ova krivična djela.

Imali smo naznaka, ali inspektori na terenu nisu uspjeli dokazati takve radnje. Mi svakako i dalje nastavljamo s kontrolama - rekao nam je Hilmo Džidelija, šef mostarske inspekcijske službe.

U Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine su nam rekli kako u Bosni i Hercegovini nema dovoljno nadzora tržišta i dovoljno kontrola kako bi se ovaj oblik kriminala suzbio. – Vlasti u Bosni i Hercegovini ne rade dovoljno kako bi se potrošači zaštitili, pa se nije čuditi da nam se sve ovo događa.

Nema dovoljno inspekcijskih kontrola ili nekih drugih aktivnosti kako bi se ova pojava zaustavila, rekli su nam u Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine.

Tako uz tanjur radioaktivnog graha, te kruh koji je napravljen od radioaktivne ukrajinske pšenice, velike su šanse da sve to skupa zalijete nekim sokom ili pak prilogom uz jelo kojemu je davno istekao rok.

Nažalost, to nije šala ili ironija, nego realna mogućnost u Bosni i Hercegovini.

Jedan od nacina da se riese robe prije isteka je da na vrijeme u inventoriju tu robu prodaju sa umanjenom cijenom i do 50% na vecu kolicinu cime bi stimulisali prodaju iste kupcima i izbjegli mjere koje se moraju povesti protiv tih krimosa sto prepravljaju datume isteklog roka a istu vracaju na policei.Hranu kojoj je rok pri kraju se donira u humaniterne svrheza gladne i beskucnike ako je prethodno provjerena i testirana i sigurna za konzumirati ovo bi vazilo samo za onu robu sa tolerancijom isteka iste a ciji sastojci kao i ista zadovoljava higijensko zdrastvene norme konzumiranja .Ovim cinom bi nahranili gladene i siromasne koji bi mogli doci do donirane hrane koja je bolja i ispravnija od one sto vade iz kontejnera.Takve food bankove imaju na zapadu gdje dijele sirotinji i beskucnicima hranu sa isteklim rokom upotrebe koja se predhodno pregledala i analizirala.Eto prilik nahraniti gladne i siromasne.Trgovinski lanci te istekle robe koje bi donirali istu bi mogli otpisati kao dio gubitka pri prikazu poslovanaj ,eto ugodnog sa korisnim. :mrgreen:
Epitop

#31 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by Epitop »

Kao da se do sada to nije znalo? Kakav mi hamelj jedemo godinama!
atko

#32 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by atko »

Sta smo sve pojeli u ratu ...

... do tri prekucavanja mozemo da ne osjetimo :-)

izgleda da nam je jedino centar za konkretno reagovanje otiso... al nam se zato centar za ibrecenje razvio :evil:
Luke Perry

#33 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by Luke Perry »

ozracenje hrane je dozvoljeno. Zasto ljudi pisu da je radioaktivna?
melb26sa

#34 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by melb26sa »

Bosram wrote:
bato99 wrote:Image
Na policama trgovina u Bosni i Hercegovini često se nalazi roba kojoj je istekao rok trajanja, a čini se ni ona roba na kojoj stoji datum koji još nije istekao - nije nužno ispravna. Naime, određene skupine trgovaca i preprodavača iz cijele Bosne i Hercegovine po veleprodajama redovito otkupljuju robu s isteklim rokom te stavljaju nove rokove koji još nisu istekli.

Dolaze ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem kupovine robe kojoj je istekao rok.

Naravno, trgovci prelaze dalek put i idu kupovati robu s isteklim rokom u sredinama u kojima ih nitko ne poznaje, razumljivo jer tu istu robu opet prodaju. Robu s isteklim rokom dobivaju ispod svake cijene, a kada preprave rok na proizvodima, prodaju je po cijenama ispravne robe – govori nam radnik jedne mostarske veleprodaje.

U ovom slučaju otkupljuje se samo ona roba koja na pakiranjima ima tiskani rok trajanja, a ne urezani.

U jednoj veleprodaji, gdje sam radio, redovito je dolazio čovjek iz okolice Sarajeva te je isključivo tražio robu kojoj je istekao rok trajanja. Paletu robe bi kupio za 100 konvertibilnih maraka, a na kraju, nakon prepravljanja datuma, za nju bi dobio nekoliko tisuća maraka. Čini se da ni građanima ne smeta pokvarena roba. Nedavno smo odložili dvije palete piva kojemu je rok istekao prije pola godine, a 10 minuta nakon odlaganja više se nije mogla pronaći niti jedna.

Građani su sve odnijeli, ističe naš sugovornik. Inspektori koji su zaduženi za nadzor trgovina na području Mostara kažu nam kako su imali naznaka da se datumina robi prekucavaju, ali još uvijek nisu uspjeli dokazati ova krivična djela.

Imali smo naznaka, ali inspektori na terenu nisu uspjeli dokazati takve radnje. Mi svakako i dalje nastavljamo s kontrolama - rekao nam je Hilmo Džidelija, šef mostarske inspekcijske službe.

U Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine su nam rekli kako u Bosni i Hercegovini nema dovoljno nadzora tržišta i dovoljno kontrola kako bi se ovaj oblik kriminala suzbio. – Vlasti u Bosni i Hercegovini ne rade dovoljno kako bi se potrošači zaštitili, pa se nije čuditi da nam se sve ovo događa.

Nema dovoljno inspekcijskih kontrola ili nekih drugih aktivnosti kako bi se ova pojava zaustavila, rekli su nam u Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine.

Tako uz tanjur radioaktivnog graha, te kruh koji je napravljen od radioaktivne ukrajinske pšenice, velike su šanse da sve to skupa zalijete nekim sokom ili pak prilogom uz jelo kojemu je davno istekao rok.

Nažalost, to nije šala ili ironija, nego realna mogućnost u Bosni i Hercegovini.

Jedan od nacina da se riese robe prije isteka je da na vrijeme u inventoriju tu robu prodaju sa umanjenom cijenom i do 50% na vecu kolicinu cime bi stimulisali prodaju iste kupcima i izbjegli mjere koje se moraju povesti protiv tih krimosa sto prepravljaju datume isteklog roka a istu vracaju na policei.Hranu kojoj je rok pri kraju se donira u humaniterne svrheza gladne i beskucnike ako je prethodno provjerena i testirana i sigurna za konzumirati ovo bi vazilo samo za onu robu sa tolerancijom isteka iste a ciji sastojci kao i ista zadovoljava higijensko zdrastvene norme konzumiranja .Ovim cinom bi nahranili gladene i siromasne koji bi mogli doci do donirane hrane koja je bolja i ispravnija od one sto vade iz kontejnera.Takve food bankove imaju na zapadu gdje dijele sirotinji i beskucnicima hranu sa isteklim rokom upotrebe koja se predhodno pregledala i analizirala.Eto prilik nahraniti gladne i siromasne.Trgovinski lanci te istekle robe koje bi donirali istu bi mogli otpisati kao dio gubitka pri prikazu poslovanaj ,eto ugodnog sa korisnim. :mrgreen:
Jesi ti siguran za foodbanks da bas tako rade? Mi smo na poslu imali prikupljanje hrane (konzerve vecinom) za lokalni food bank i NIKO nije donio nijednu konzervu a da ona nije imala jos barem godinu-dvije do isteka trajanja. Cak smo otisli do SAMs club da kupimo tamo konzervi jer je neko donirao novac da ne donosi konzerve. Isli kasnije dijeliti tu hranu i sva je hrana bila sa ispravnim rokom trajanja - lokacija Chicago.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#35 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.poljoprivreda.ba wrote:Jelena Šehović, šef Odjela za patologiju u Opštoj bolnici u Sarajevu, kaže da je broj malignih oboljenja učetvorostručen u odnosu na predratni period.

"Rak debelog crijeva i žučne kese kod građana je četiri puta češći nego u predratnom periodu. Međutim, iako postoji realna opasnost da su ove bolesti učestalije zbog kvaliteta hrane, zbog toga što kod nas nisu izvedena temeljita istraživanja, ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je to zbog loše ishrane i prisustva štetnih sastojaka u hrani", upozorila je Šehovićeva.
Ne jedem meso i mesne preradjevine, mlijeko uzimam od rođaka koji je nedavno kupio dvije krave i ima uslove da ih drži (Ekonomski fax, pa nema posla i ima puno godina). Ni mliječne proizvode, ni jaja,...Ništa samo plavu ribu koja mora biti ulovljena (Ne može se uzgajati), a ni u to nisam siguran da je ok.

Dvanaesta godina je kako mi je gospodja majka dobila moždani udar i još je živa (84). Od početka nepokretna i sa ostali problemima koji idu uz MU. Uz pomoć dr. i ovakve ishrane, fala dragom šefu ''svemirske policije'', doživjeće i stotu.
Intervju prof. dr. Ahmeda Smajića sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo, nekada ministra Poljoprivrede, vodopr. i šumafrstva FBiH za dodatAk Pogledi, Oslobođenje, subota, 23. avgust 2008.g.

Kad direktor Državne granične službe kaže da imamo stotine nelegalnih prelaza, onda možete misliti kakvu mi hranu jedemo * Kod nas se 70 posto svježeg mesa uvozi iz Latinske Amerike, Latvije, Estonije,...To svježe meso je uglavnom starijeg datuma, a zna se desiti da je ponekad staro i po 10 godina *
''Sam-shop''-Ulica Dejzina Bikića kod groblja Bare prodaje meso iz zamrzivača i pri tome varaju, te sam umjesto teleće dobio juneću jetru, a platio oko 13KM/kg što je cijena teleće jetre. (Da ne bi bilo zabune, povremeno pravim ''mesne izlete'' jer se bez mesa ne može non-stop. Ribu ne računam u ''pravo'' meso).

GM govedji hormon brzog rasta , BGH ili rBGH (Bovine growth hormone) je zabranjen u skoro svim EU zemljama, Kanadi, Australiji,...osim u USA i u BiH.
Pocrka narod i od ovog hormona koji u procesu proizvodnje mlijeka povećava mliječnost krava. Tom prilikom krave ČESTO obolijevaju od upale vimena i zna se desiti da krave tretirane Posilac-om, rBST (Guglati) otele 3, pet teladi (Brčko),...Guglati BGH,...Horor!
swirl

#36 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by swirl »

Jako puno namirnica koje se proizvode u BiH sadrze E 330 dodatak, koji je kancirogen. Malo sam obratila paznju, i sokirana sam da su te namirnice prosle kontrolu Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Imaju li oni pameti?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#37 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by PipiDugaDevetka »

swirl wrote:Jako puno namirnica koje se proizvode u BiH sadrze E 330 dodatak, koji je kancirogen. Malo sam obratila paznju, i sokirana sam da su te namirnice prosle kontrolu Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Imaju li oni pameti?
Naprotiv, bezopasno!
http://e-brojevi.udd.hr/ wrote:E330 Limunska kiselina

Prirodni metabolit u ljudskom organizmu. Proizvodi se sintetski i služi kao sredstvo za kiseljenje. Pojačava antioksidativne učinke drugih aditiva. Smije se upotrebljavati u ekološkoj proizvodnji namirnica. Može se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva, ali još nije moguće dati konačnu procjenu učinaka tako proizvedene limunske kiseline. Osobe alergične na plijesni mogu imati problema s industrijski proizvedenom limunskom kiselinom zbog spora plijesni koje ona može sadržavati.
Post Reply