Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bato99

#1 Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by bato99 »

Image
Na policama trgovina u Bosni i Hercegovini često se nalazi roba kojoj je istekao rok trajanja, a čini se ni ona roba na kojoj stoji datum koji još nije istekao - nije nužno ispravna. Naime, određene skupine trgovaca i preprodavača iz cijele Bosne i Hercegovine po veleprodajama redovito otkupljuju robu s isteklim rokom te stavljaju nove rokove koji još nisu istekli.

Dolaze ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem kupovine robe kojoj je istekao rok.

Naravno, trgovci prelaze dalek put i idu kupovati robu s isteklim rokom u sredinama u kojima ih nitko ne poznaje, razumljivo jer tu istu robu opet prodaju. Robu s isteklim rokom dobivaju ispod svake cijene, a kada preprave rok na proizvodima, prodaju je po cijenama ispravne robe – govori nam radnik jedne mostarske veleprodaje.

U ovom slučaju otkupljuje se samo ona roba koja na pakiranjima ima tiskani rok trajanja, a ne urezani.

U jednoj veleprodaji, gdje sam radio, redovito je dolazio čovjek iz okolice Sarajeva te je isključivo tražio robu kojoj je istekao rok trajanja. Paletu robe bi kupio za 100 konvertibilnih maraka, a na kraju, nakon prepravljanja datuma, za nju bi dobio nekoliko tisuća maraka. Čini se da ni građanima ne smeta pokvarena roba. Nedavno smo odložili dvije palete piva kojemu je rok istekao prije pola godine, a 10 minuta nakon odlaganja više se nije mogla pronaći niti jedna.

Građani su sve odnijeli, ističe naš sugovornik. Inspektori koji su zaduženi za nadzor trgovina na području Mostara kažu nam kako su imali naznaka da se datumina robi prekucavaju, ali još uvijek nisu uspjeli dokazati ova krivična djela.

Imali smo naznaka, ali inspektori na terenu nisu uspjeli dokazati takve radnje. Mi svakako i dalje nastavljamo s kontrolama - rekao nam je Hilmo Džidelija, šef mostarske inspekcijske službe.

U Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine su nam rekli kako u Bosni i Hercegovini nema dovoljno nadzora tržišta i dovoljno kontrola kako bi se ovaj oblik kriminala suzbio. – Vlasti u Bosni i Hercegovini ne rade dovoljno kako bi se potrošači zaštitili, pa se nije čuditi da nam se sve ovo događa.

Nema dovoljno inspekcijskih kontrola ili nekih drugih aktivnosti kako bi se ova pojava zaustavila, rekli su nam u Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine.

Tako uz tanjur radioaktivnog graha, te kruh koji je napravljen od radioaktivne ukrajinske pšenice, velike su šanse da sve to skupa zalijete nekim sokom ili pak prilogom uz jelo kojemu je davno istekao rok.

Nažalost, to nije šala ili ironija, nego realna mogućnost u Bosni i Hercegovini.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by arman1 »

Poznat je slučaj Sarajevskog Klasa koji jako često na svoje artikle sa isteklim rokom kao i trgovačku robu lijepe nove datume. Tako se desilo da je inspekcija 2005. godine inspekcija na keksu Čajni kolutići nalazila po 3 i 4 datuma. Nažalost to sve je jako brzo zataškano kao i mnogo šta.
bato99

#3 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by bato99 »

arman1 wrote:Poznat je slučaj Sarajevskog Klasa koji jako često na svoje artikle sa isteklim rokom kao i trgovačku robu lijepe nove datume. Tako se desilo da je inspekcija 2005. godine inspekcija na keksu Čajni kolutići nalazila po 3 i 4 datuma. Nažalost to sve je jako brzo zataškano kao i mnogo šta.
katastrofa :x :x i onda kad obolimo nemamo se šta čuditi
DobroJutroKolumbo

#4 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by DobroJutroKolumbo »

Prvi primjer su sokovi u tetrapak pakovanju od litar ili dva ... Ako sumnjate u datum pakiranja , otvorite sok , prespite ga u neku flasu , razrezite pakovanje , na unutrasnjoj strani na vecini pakovanja sokova ima utisnut datum!

I da tacno je to , da rade sa prekucavanjem datuma... Veletrgovci povuku ogromne kolicine, npr. sokova , koje u startu znaju da ne mogu prodati , ali povuku ih radi velikih rabata koje dobiju od proizvodjaca , i na zalost , sto je sokantno ,neki od njih , ne prodaju te sokove trecim licima , nego ti isti veletrgovci prekucavaju datume i u svojim marketima , pustaju ih u prodaju.

Sljedeci primjer , deterdžent za pranje vesa/rublja , nastampaju kesa Ariela , Tide ili nekog jaceg proizvodjaca , kupe kamionima , jeftinog bijelog , plavog , zelenog i sl. deterdzenta u zavisnosti kakav im treba za odredjeni deterdzent , naravno izmjesaju ga , npr. bijeli i zeleni , upakuju u recimo Ariel , njih je to kostalo marku , a oni su pakovanje npr. od tri kile prodali za 6 KM i vise...

Ovo necete dozivjeti jedino kupujuci u sigurnim trgovackim centrima , koji se tim ne bave... Interex , Merkator , Tus i sl. A dozivjet cete u nazalost nasim Amkama , Drvexima ,Selimeksima-Merkursima itd...Jer nedo Bog da njima nesto propadne!
bato99

#5 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by bato99 »

Nema dovoljno inspekcijskih kontrola ili nekih drugih aktivnosti kako bi se ova pojava zaustavila, rekli su nam u Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine. :x
pa šta treba narod da se masovno otruje pa da se tek onda pojačaju kontrole
JohnnyS

#6 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by JohnnyS »

Pa bato99, ja kupio Gavrilovićeve hrenovke u Super Novoj na tržnici i kad sam došao doma, vidio sam da je preko orginalnog roka trajanja naljepljena kao deklaracija, ono šatro rok trajanja, uvoznik za BiH, itd. I s obzirom da sam živac kad nemam cigareta :D a moram neštvo vrtit po rukama, dok sam čekao dok se ugrije voda, odlijepio ja tu "deklaraciju". Originalni rok trajanja deset dana kraći!!! O je*em im milu majku. Otada me ta lopovska kompanija nije vidjela, lijepi Mercator...
mikasa

#7 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by mikasa »

DobroJutroKolumbo wrote:
Ovo necete dozivjeti jedino kupujuci u sigurnim trgovackim centrima , koji se tim ne bave... Interex , Merkator , Tus i sl. A dozivjet cete u nazalost nasim Amkama , Drvexima ,Selimeksima-Merkursima itd...Jer nedo Bog da njima nesto propadne!
a mozes li i nama otkriti tajnu kako znas da se tim stvarima npr. u Interex-u ne bave
in33sa

#8 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by in33sa »

Nista cudno, prije desetak godina radio sam za jednog stranca, zastupnika jedne firme u BiH, koji je od nas trazio da prepravimo datum na roku upotrebe na proizvodu.

Ne mozes mu reci necu, ali mozes da je to nemoguce, kao ne izgleda uvjerljivo. Pa je odustao.
encian

#9 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by encian »

u merkatoru se sigurno bave. desilo se meni sa sirom.
ProS

#10 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by ProS »

ja cuo da u bingu imaju covjeka samo sa tim zadatkom :?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#11 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by mIRCerka »

sta je tu cudno i sokantno?
Krenu sleperi EVA sardina sa rokom trajanja koji istekao prije godinu dana...na granici kazu MA ZAJEBASMO SE PROSLE GODINE OSTALO VISKA AMBALAZE SA VEC UTISNUTIM ROKOVIMA; ETO VAM NA NALJEPNICI PRAVI ROK i to udje u BiH...
i onda se pitamo ZASTO BOZE SAD IMAMO OVLIKO TUMORA RAKOVA I OSTALIH MALIGNIH OBOLJENJA...
dobro nemamo trece oko ili nerazvijenog brata blizanca na ramenu
nineinchnails

#12 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by nineinchnails »

DobroJutroKolumbo wrote: Ovo necete dozivjeti jedino kupujuci u sigurnim trgovackim centrima , koji se tim ne bave... Interex , Merkator , Tus i sl. A dozivjet cete u nazalost nasim Amkama , Drvexima ,Selimeksima-Merkursima itd...Jer nedo Bog da njima nesto propadne!
Bas sam to dozivio u Interex-u i to u nekoliko navrata, ali mi je bilo mrsko da im vracam.
Uglavnom, sada gledam rok trajanja i nasao sam opet par puta da je isteklo...............regularno drze staru robu na policama (npr.mlijecni proizvodi: sir, jogurt).
bato99

#13 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by bato99 »

pa kako ta inspekcija ne opali nikoga po dzepu
mIRCerka

#14 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by mIRCerka »

bato99 wrote:pa kako ta inspekcija ne opali nikoga po dzepu
bas si blentav totalno, pa sto da opali po dzepu onoga ko njegove dzepove puni....
VERNESA

#15 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by VERNESA »

Pa najvjerovatnije inspekciji ŽAO da kazne takve rabote , pa nam sa srcem prepuštaju da jedemo hranu sa isteklim rokovima.
bato99

#16 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by bato99 »

mIRCerka wrote:
bas si blentav totalno, pa sto da opali po dzepu onoga ko njegove dzepove puni....
dabogda im se sva familija razbolila od pokvarene hrane pa tim parama plaćali liječenje cijeli život :x
DobroJutroKolumbo

#17 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

nineinchnails wrote:
DobroJutroKolumbo wrote: Ovo necete dozivjeti jedino kupujuci u sigurnim trgovackim centrima , koji se tim ne bave... Interex , Merkator , Tus i sl. A dozivjet cete u nazalost nasim Amkama , Drvexima ,Selimeksima-Merkursima itd...Jer nedo Bog da njima nesto propadne!
Bas sam to dozivio u Interex-u i to u nekoliko navrata, ali mi je bilo mrsko da im vracam.
Uglavnom, sada gledam rok trajanja i nasao sam opet par puta da je isteklo...............regularno drze staru robu na policama (npr.mlijecni proizvodi: sir, jogurt).

Haloooooo , to je drugo , sto neki trgovac-radnik ne obavlja svoj posao kako treba , pa ne skine sa police... Ovde pricamo o prekucavanju datuma robe vec isteklog roka trajanja...i prevarama... Ja u prodavnici , obavezno gledam datume , jer uposlenici velikih trgovackih centara se ponasaju nonsalantno i cesto zaborave pregledati rokove , jer im je mrsko...
nineinchnails

#18 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by nineinchnails »

halo3
(samo sam pomenuo Interex i njihovu azurnost)
DobroJutroKolumbo

#19 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

nineinchnails wrote:halo3
(samo sam pomenuo Interex i njihovu azurnost)
Nije bitno , o kakvom se trgovackom centru radi , jer nemam nikakvih dodirnih tacaka sa njima , osim sto kupujem... A azurnost vecine radnika , je prica za sebe...
beautyfool

#20 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by beautyfool »

To sa isteklim rokovima ne desava se samo kod velikih centara vec i u malim granapima, nije mi se jednom desilo da usput odem kupiti negdje mlijeko ili nesto slicno i da vidim da je rok istekao, jednom sam dosla pred kasu s jogurtom i namjerno pitam kasirku za rok, tek toliko da joj skrenem paznju da ima pokvarenih artikala nebili ih uklonila,jer svakome se mogu desiti propusti, rekoh mozete li pogledati samo rok trajanja a ona gleda neki pecat (koji je datum isteka) i kaze ovo vam je datum kad je proizvedeno a ja uzela drugi jogurt koji je light od istog proizvodjaca, cak ista i flasa rekoh vidite onda ovo jos nije proizvedeno (jer po tom datumu ima jos 2 dana :-D ) uglavnom nisam se ubjedjivala s njom shvatila je sta hocu da kazem i ljutito mi otkuca taj drugi artikl koji jos po datumu nije proizveden :D jos jednom isto tako u jednom drugom granapu ja usput svratila da kupim nesto i htjela sam uzeti nesto od zamrznute hrane i rok istekao jedno 5 dana i upitah ja opet one sto rade u prodavnici jeli ovo rok istekao kad mi oni odvalili pricati kako nema potrebe da gledam rok jer je to duboko zamrzavanje i kako moze jos mjesecima trajati :shock: ja rekoh dobro hvala ja necu uzeti to :roll: ....uglavnom uvijek rokove treba provjeravati a eto meni se licno nikad nije desilo da u nekom velikom trgovackom centru naletim na rok koji je istekao iako bas uvijek provjeravam rokove.A to da neko prekucaje datume po velikim trgovackim centrima to bi bio vec malo komplikovan i zahtjevan posao to bi se jedino moglo desavati da imaju taj tip dobavljaca koji maksuzije radi taj posao i da nabavljaju robu od njega.
Fordas

#21 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by Fordas »

Ma sta prekucaju, ima radnji po Sarajevu gdje nista ne prekucavaju, samo prodaju a rok prosao i prosao. Ja sam licno pobjegao iz jedne takve nakon nekoliko prevara. prvo sam krenuo vracati kupljenu hranu kojoj je uredno istekao rok i 2 mjeseca ne bi li se gazda malo dohavizao, ali kad sam vidio da od tog nema nista jednostavno sam je zaobisao u sirokom luku.
mIRCerka

#22 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by mIRCerka »

bato99 wrote:
mIRCerka wrote:
dabogda im se sva familija razbolila od pokvarene hrane pa tim parama plaćali liječenje cijeli život :x
Ne brini, familija ne jede ni meso ni mesne preradjevine osim sto tajo donese u cekeru s posla...
sheilak

#23 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by sheilak »

Grozne stvari sam vidjela po prodavnicama ( i kupila :-? ) , koje bi, da su kojom kojom nesrecom, konzumirane, sigurno izazvale teske posljedice po zdravlje. Toliki bezobrazluk po trgovinama nigdje nisam vidjela kao ovdje. Na primjer, cesto im se kvare zamrzivaci. Svi duboko zamrznuti proizvodi se naravno otope, koje onda oni jednostavno prebace u drugi zamrzivac te ponovo zamrznu! :!: Ljetos, na primjer, u Amko - komercu ( ili kako se vec zove ) sam ne jednom primijetila da im nesto jako smrdi - razlozi su bili pokvareni sir, riblji stapici, itd. Jednom sam kupila purecu sunku koja se cula na kiselinu i bila zelenkasto -bijele boje. Napominjem, da je sunka bila tek otvorena i kod njih narezana. Onda , tegle kiselih krastavaca " garnirane " nekom zelenkastom materijom, kompoti metalnog ukusa, bajati kolaci, sladoled vodenog ukusa ( kojeg nije bilo pola jer je nekoliko puta bio zaledjen ), stari keks... Jedno od smjesnijih iskustava smo imali na Bjelavama, kad smo kupovali ribu, zapravo, htjeli je kupiti. Prodavac nas je namamio :-D rijecima " frisko, tek stiglo"! U stvari je to bila gromada zaledjenih ribljih fileta :?: koje je prodavac komadao bacanjem od zemlju! :-D :-? Naravno, nestali smo iz te trgovine brzinom svvjetlosti. Peciva su isto tako problem. Stara, lose napravljena, bajata - i za njih traze 0,30KM po komadu!

Stvarno mi se gadi kupovati po prodavnicama.
swirl

#24 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by swirl »

E bas super da ima tema o ovome. Ja sam juce naletila na jednom CRO forumu na ovo, pa da podijelim i sa vama, cisto da znate:

DODACI PREHRAMBENIM NAMIRNICAMA...

(prijepis izvješća Klinike za Pedijatrijsku onkologiju – Dusseldorf)

1. Bezopasni dodaci:

E- 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180
E- 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
E- 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382
E- 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

2. Sumnjive tvari:

E- 125, 141, 150 (Elite Cappuccino),153, 171, 172, 173
E- 240, 241
E- 477

3 Opasni dodaci:

E- 102, 110 (Cedevita bomboni), 120, 124

(Izazivaju smetnje u radu crijeva, smetnje probavnog sustava, kožne bolesti, uništavaju vitamin B 12, povisuju kolesterol, podražuju živce, uzrokuju upalu usne šupljine)

4. Štetni po zdravlje

E- 220, 221, 224, 230, 231, 232, 233
E- 311, 312, 320, 321, 338, 339, (Zdenka mazivi sirevi, Zott Toast sandwich sir u listićima, Martinger sandwich sir u listićima, Anamarija Cappuccino), 340 (Anamarija Cappuccino, Arabesca Cappuccino Gold, Elite Cappuccino), 341
E- 407, 450 (Zdenka mazivi sirevi, Puris hrenovke), 461, 463, 465, 466 (pakirani sladoledi)

5. Dodaci koji uzrokuju rak

E- 123, 131, 142
E- 210, 211 (Zvijezda ketchup, Zvijezda light majoneza), 213, 214, 215, 216, 217, 239
E- 330 (Margo s maslinovim uljem, Margo Nova, Margo s jogurtom, Schweps bitter lemon, Zvijezda delicates umaci)

E-123 je jako otrovan i zabranjen u SAD, zajedno s E-110, E-123 (sadrže ih Haribo gumeni bomboni,
Treets i Smarties čokoladni bomboni, puding sa šlagom u plastičnim posudicama, zamrznutra riba
marke Iglo, vrhnje za kuhanje Crème-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.
E-330 je najopasniji dodatak (sadrže ga senfovi, neka bezalkoholna pića, meso rakova, neki sirevi i
glive u konzervi.

PREPORUKA: Koristite ovaj popis – radi se o Vašem zdravlju i zdravlju vaše djece.
Spriječite uporabu ovih dodataka hrani pažljivim odabirom namirnica.

A imate i ovu stranicu http://e-brojevi.udd.hr/
sheilak

#25 Re: Šokantno:Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

Post by sheilak »

Hvala @ swirl :)
Post Reply