Sokantno! Grcka pomagala VRS
- IBM
#1 Sokantno! Grcka pomagala VRS
Intervju: Takis Michas
Grci se ne kaju zbog podrške zločincima
Izvor:Start BiH
TakisNovinar dnevnih novina Eleftherotypia i saradnik Wall Street Journala, autor knjige “Nesveta alijansa” po prvi put za bh. medije govori o reakcijama koje je izazvala njegova knjiga, prijetnjama i pritiscima koje je doživio nakon objavljivanja knjige te odgovornosti grčkih političara za učešće u zločinu. Nazavan je i crnom ovcom grčkog novinarstva, a o načinima na koji mu je prijećeno te profesionalnim pritiscima koje je doživio ne želi direktno govoriti, kaže – to je iza njega i ne želi se na to vraćati
Razgovarao: Almir Panjeta
Grčki novinar Takis Michas suočio se sa burom javnog nezadovoljstva kada je objavio knjigu Nesveta alijansa u kojoj govori o umiješanosti Grčke u zločine u BiH i pad Srebrenice. Doživio je i osude grčkih kolega novinara, među kojima je poznat kao crna ovca jer se odbijao priključiti trendu pune podrške pravoslavnoj braći tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji. U početku knjige, Michas je citirao jednog od grčkih boraca koji su učestvovali u osvajanju Srebrenice.
- Nakon što je artiljerija prestala bombardovati, uletjeli smo i ‘počistili’ mjesto! – kazao je tad pripadnik Grčke dobrovoljačke garde, jedinice koja je operirala u Vlasenici. Prema podacima iz knjige, garda je formirana u martu 1995. na zahtjev generala Mladića, glavnokomandujućeg vojske bosanskih Srba, i bila je potpuno integrirana u njegove snage.
Iako su mnogi ovu knjigu nazvali knjigom koja govori o grčkim dobrovoljcima, ona je, kaže Michas u eksluzivnom razgovoru za Start, više knjiga koja govori o ukupnoj umiješanosti Grčke u rat u BiH, i to ne samo vojno, već moralno i ekonomski.
Iako je Grčka uloga u probijanju sankcija tokom ratova prilično poznata, knjiga po prvi put bilježi primjere dostupne čitalaštvu s engleskog govornog područja. Tri dana prije nego što je ubijen u oktobru 2000., srpski biznismen i lik iz svijeta podzemlja Vladimir Bokan dao je intervju Michasu. Bokan je preselio u Grčku 1992., a grčko državljanstvo je primio dvije godine potom. Michasu je pričao kako su grčke vlasti pomagale da se slomi ratni embargo na naftu za Srbiju i Crnu Goru a objasnio mu je kako je 1994. kupio plovilo da prevozi naftu iz državne rafinerije u Grčkoj do crnogorske luke Bar, odakle je išla dalje za Srbiju.
Takis Michas, novinar dnevnih novina Eleftherotypia i saradnik Wall Street Journala, po prvi put za bh. medij govori o reakcijama koje je izazvala njegova knjiga, prijetnjama i pritiscima koje je doživio nakon objavljivanja knjige Nesveta alijansa te odgovornosti grčkih političara za učešće u zločinu.
Da li je bilo teško skupiti materijal za knjigu Nesveta alijansa u kojoj govorite o umiješanosti Grčke u rat u BiH te o učešću grčkih dobrovoljaca?
- Niko ne želi da priča o toj temi. U Grčkoj kao i u ostatku balkanskih zemalja nacionalizmi diktiraju situaciju u kojoj zločini počinjeni u ime nacije ustvari nisu zločini, dok još više iritiraju stavovi prema kojima sve treba skloniti ustranu s očiju javnosti.
Da li su Milošević i Karadžić imali otvorenu podršku grčkih vlasti?
- Moja knjiga pokazuje da je postojala masovna podrška naroda, medija, crkve i političke elite Miloševiću i njegovim pristalicama Karadžiću i Mladiću. U svojoj knjizi dokazujem da je ta podrška bila moralna, ekonomska, diplomatska i vojna.
Da li bi neko trebao odgovarati zbog takve podrške?
- Nije pitanje da li bi neko trebao za to odgovarati ili ne. Svakome se desi da napravi političku grešku. Problem grčkih političara je taj što ne žele priznati svoje greške. Nijedan grčki političar nije imao snage reći Bosancima: Vidite, svjesni smo da smo bili na strani sa koljačima i zaista nam je žao zbog toga.
Kako javnost u Grčkoj generalno reagira na temu umiješanosti Grčke u rat u BiH?
- Većina ih je ravnodušna. A među onima koji pokazuju bilo kakav interes većina je onih koji još podržavaju rat koji su Srbi vodili u BiH.
Kako reagiraju na činjenicu da su se grčki dobrovoljci borili i ginuli u BiH?
- Mnogi ljudi ili ne znaju ili ih nije briga. Kakogod, većina njih vrlo vjerovatno podupire napore naših hrabrih momaka koji su otišli da se bore na strani naše srpske braće.
Da li Vam je ikada neko prijetio?
- Mnogo puta. Također, bilo je i određenih profesionalnih pritisaka, a to se dešava svakome ko se usudi pisati o nacionalno osjetljivim pitanjima i to na način koji ne odobravaju vladajući moćnici.
Na koji način su Vam prijetili?
- To je sad iza mene i zaista ne bih o tome želio pričati.
Kako su grčke vlasti reagirale na knjigu?
- Potpuna zvanična tišina. Ali nezvanično, i socijalistička PASOK vlada kao i konzervativna ND vlada napravili su nekoliko pokušaja da me profesionalno ugroze. Naravno, nisam ni očekivao ništa drugo.
Da li su, po Vašem mišljenju, grčke vlasti zaista podržavale volontere koji su dolazili da se bore u Bosnu?
- Da. Regrutiranje tih dobrovoljaca kako bi išli i borili se protiv vlade u Sarajevu koju je priznavao i UN ali i Grčka, dešavalo se otvoreno i usred dana. Grčke vlasti nikada nisu pokušale to da spriječe.
Znate li kako danas žive grčki dobrovoljci koji su se borili u BiH?
- Ne. Nisam ragovarao s njima, s obzirom da su oni samo dio priče o grčkoj umiješanosti. Njihove izjave nalazio sam u intervjuima koje su davali nekim od grčkih novina.
Mislite li da su oni zadovoljni svojom ulogom u ratu u BiH?
- Do sada nisam vidio da se neko od njih javno požalio. Mislim da oni i dalje smatraju kako su Bosanci krivi za rat i za sva počinjena zlodjela.
Koja je, prema informacijama koje ste prikupili, bila uloga grčkih dobrovoljaca u genocidu u Srebrenici?
- Neki od njih bili su prisutni prilikom podizanja grčke zastave nakon pada Srebrenice. Šta su tačno tamo radili prilična je nepoznanica, a oni sigurno neće hodati naokolo i reklamirati svoja djela iz straha od Haškog tribunala.
Koliko ih se borilo u BiH?
- Prema do sada dostupnim podacima, bilo ih je 100-tinjak. Ne znam koliko ih je poginulo ili ranjeno, niti sam čuo da postoje neki socijalni programi koji bi im pomagali.
Planirate li knjigu izdati i na bosanskom jeziku?
- Ako neko od izdavača ima interes da je objavi, to neće biti problem. Također, ukoliko me neko pozove, rado ću gostovati u BiH.
Grci se ne kaju zbog podrške zločincima
Izvor:Start BiH
TakisNovinar dnevnih novina Eleftherotypia i saradnik Wall Street Journala, autor knjige “Nesveta alijansa” po prvi put za bh. medije govori o reakcijama koje je izazvala njegova knjiga, prijetnjama i pritiscima koje je doživio nakon objavljivanja knjige te odgovornosti grčkih političara za učešće u zločinu. Nazavan je i crnom ovcom grčkog novinarstva, a o načinima na koji mu je prijećeno te profesionalnim pritiscima koje je doživio ne želi direktno govoriti, kaže – to je iza njega i ne želi se na to vraćati
Razgovarao: Almir Panjeta
Grčki novinar Takis Michas suočio se sa burom javnog nezadovoljstva kada je objavio knjigu Nesveta alijansa u kojoj govori o umiješanosti Grčke u zločine u BiH i pad Srebrenice. Doživio je i osude grčkih kolega novinara, među kojima je poznat kao crna ovca jer se odbijao priključiti trendu pune podrške pravoslavnoj braći tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji. U početku knjige, Michas je citirao jednog od grčkih boraca koji su učestvovali u osvajanju Srebrenice.
- Nakon što je artiljerija prestala bombardovati, uletjeli smo i ‘počistili’ mjesto! – kazao je tad pripadnik Grčke dobrovoljačke garde, jedinice koja je operirala u Vlasenici. Prema podacima iz knjige, garda je formirana u martu 1995. na zahtjev generala Mladića, glavnokomandujućeg vojske bosanskih Srba, i bila je potpuno integrirana u njegove snage.
Iako su mnogi ovu knjigu nazvali knjigom koja govori o grčkim dobrovoljcima, ona je, kaže Michas u eksluzivnom razgovoru za Start, više knjiga koja govori o ukupnoj umiješanosti Grčke u rat u BiH, i to ne samo vojno, već moralno i ekonomski.
Iako je Grčka uloga u probijanju sankcija tokom ratova prilično poznata, knjiga po prvi put bilježi primjere dostupne čitalaštvu s engleskog govornog područja. Tri dana prije nego što je ubijen u oktobru 2000., srpski biznismen i lik iz svijeta podzemlja Vladimir Bokan dao je intervju Michasu. Bokan je preselio u Grčku 1992., a grčko državljanstvo je primio dvije godine potom. Michasu je pričao kako su grčke vlasti pomagale da se slomi ratni embargo na naftu za Srbiju i Crnu Goru a objasnio mu je kako je 1994. kupio plovilo da prevozi naftu iz državne rafinerije u Grčkoj do crnogorske luke Bar, odakle je išla dalje za Srbiju.
Takis Michas, novinar dnevnih novina Eleftherotypia i saradnik Wall Street Journala, po prvi put za bh. medij govori o reakcijama koje je izazvala njegova knjiga, prijetnjama i pritiscima koje je doživio nakon objavljivanja knjige Nesveta alijansa te odgovornosti grčkih političara za učešće u zločinu.
Da li je bilo teško skupiti materijal za knjigu Nesveta alijansa u kojoj govorite o umiješanosti Grčke u rat u BiH te o učešću grčkih dobrovoljaca?
- Niko ne želi da priča o toj temi. U Grčkoj kao i u ostatku balkanskih zemalja nacionalizmi diktiraju situaciju u kojoj zločini počinjeni u ime nacije ustvari nisu zločini, dok još više iritiraju stavovi prema kojima sve treba skloniti ustranu s očiju javnosti.
Da li su Milošević i Karadžić imali otvorenu podršku grčkih vlasti?
- Moja knjiga pokazuje da je postojala masovna podrška naroda, medija, crkve i političke elite Miloševiću i njegovim pristalicama Karadžiću i Mladiću. U svojoj knjizi dokazujem da je ta podrška bila moralna, ekonomska, diplomatska i vojna.
Da li bi neko trebao odgovarati zbog takve podrške?
- Nije pitanje da li bi neko trebao za to odgovarati ili ne. Svakome se desi da napravi političku grešku. Problem grčkih političara je taj što ne žele priznati svoje greške. Nijedan grčki političar nije imao snage reći Bosancima: Vidite, svjesni smo da smo bili na strani sa koljačima i zaista nam je žao zbog toga.
Kako javnost u Grčkoj generalno reagira na temu umiješanosti Grčke u rat u BiH?
- Većina ih je ravnodušna. A među onima koji pokazuju bilo kakav interes većina je onih koji još podržavaju rat koji su Srbi vodili u BiH.
Kako reagiraju na činjenicu da su se grčki dobrovoljci borili i ginuli u BiH?
- Mnogi ljudi ili ne znaju ili ih nije briga. Kakogod, većina njih vrlo vjerovatno podupire napore naših hrabrih momaka koji su otišli da se bore na strani naše srpske braće.
Da li Vam je ikada neko prijetio?
- Mnogo puta. Također, bilo je i određenih profesionalnih pritisaka, a to se dešava svakome ko se usudi pisati o nacionalno osjetljivim pitanjima i to na način koji ne odobravaju vladajući moćnici.
Na koji način su Vam prijetili?
- To je sad iza mene i zaista ne bih o tome želio pričati.
Kako su grčke vlasti reagirale na knjigu?
- Potpuna zvanična tišina. Ali nezvanično, i socijalistička PASOK vlada kao i konzervativna ND vlada napravili su nekoliko pokušaja da me profesionalno ugroze. Naravno, nisam ni očekivao ništa drugo.
Da li su, po Vašem mišljenju, grčke vlasti zaista podržavale volontere koji su dolazili da se bore u Bosnu?
- Da. Regrutiranje tih dobrovoljaca kako bi išli i borili se protiv vlade u Sarajevu koju je priznavao i UN ali i Grčka, dešavalo se otvoreno i usred dana. Grčke vlasti nikada nisu pokušale to da spriječe.
Znate li kako danas žive grčki dobrovoljci koji su se borili u BiH?
- Ne. Nisam ragovarao s njima, s obzirom da su oni samo dio priče o grčkoj umiješanosti. Njihove izjave nalazio sam u intervjuima koje su davali nekim od grčkih novina.
Mislite li da su oni zadovoljni svojom ulogom u ratu u BiH?
- Do sada nisam vidio da se neko od njih javno požalio. Mislim da oni i dalje smatraju kako su Bosanci krivi za rat i za sva počinjena zlodjela.
Koja je, prema informacijama koje ste prikupili, bila uloga grčkih dobrovoljaca u genocidu u Srebrenici?
- Neki od njih bili su prisutni prilikom podizanja grčke zastave nakon pada Srebrenice. Šta su tačno tamo radili prilična je nepoznanica, a oni sigurno neće hodati naokolo i reklamirati svoja djela iz straha od Haškog tribunala.
Koliko ih se borilo u BiH?
- Prema do sada dostupnim podacima, bilo ih je 100-tinjak. Ne znam koliko ih je poginulo ili ranjeno, niti sam čuo da postoje neki socijalni programi koji bi im pomagali.
Planirate li knjigu izdati i na bosanskom jeziku?
- Ako neko od izdavača ima interes da je objavi, to neće biti problem. Također, ukoliko me neko pozove, rado ću gostovati u BiH.
-
basta sljezove boje
... a u grckim dnevnim novinama Karadzic i Mladic slavljeni kao heroji, sve to znamokomeba wrote:Sta je tu sokantno? Nije tajna da je kada je Mladic usao u Srebrenicu Grcka zastava objesena na jedan objekat.Bilo je dosta grckih dobrovoljaca.
- Bosanac_21
Ovo me nista nije iznenadilo, Grcka kao i Rusija su slale dobrovoljce, a i svu potrebnu pomoc da se siri agresija po Bosni i Hercegovini
Da Bog da se sjeme zatralo svima onima koji su podrzavali genocid, koji su i jedan metak poslali da se ispali na neduzni narod.
Da Bog da se sjeme zatralo svima onima koji su podrzavali genocid, koji su i jedan metak poslali da se ispali na neduzni narod.
- stochar
problem naseg naroda je sto neko ko zna nesto, odmah govori u mnozini i misli da svi to znaju. pokretacu teme je ochito shokantno, i, ti sad pametan i znas sve pa haj' sad da ga malo ismijeash i pokazhes superiornost?!basta sljezove boje wrote:... a u grckim dnevnim novinama Karadzic i Mladic slavljeni kao heroji, sve to znamokomeba wrote:Sta je tu sokantno? Nije tajna da je kada je Mladic usao u Srebrenicu Grcka zastava objesena na jedan objekat.Bilo je dosta grckih dobrovoljaca.
iznenadio bi se koliko mladih ljudi nema pojma ko je Karadzic (koliko god ti to sokantno zvucalo) a ne kamoli koliko njih nema pojma o grchkim dobrovoljcima ili ruskim dobrovoljcima, a jedine škorpione za koje su čuli povezuju sa horoskopom. zbog pametovanja nam se i dešava da zaboravljamo mnoge stvari...
-
basta sljezove boje
uopce ne razumijem sto mi imputirasstochar wrote:problem naseg naroda je sto neko ko zna nesto, odmah govori u mnozini i misli da svi to znaju. pokretacu teme je ochito shokantno, i, ti sad pametan i znas sve pa haj' sad da ga malo ismijeash i pokazhes superiornost?!basta sljezove boje wrote:... a u grckim dnevnim novinama Karadzic i Mladic slavljeni kao heroji, sve to znamokomeba wrote:Sta je tu sokantno? Nije tajna da je kada je Mladic usao u Srebrenicu Grcka zastava objesena na jedan objekat.Bilo je dosta grckih dobrovoljaca.
iznenadio bi se koliko mladih ljudi nema pojma ko je Karadzic (koliko god ti to sokantno zvucalo) a ne kamoli koliko njih nema pojma o grchkim dobrovoljcima ili ruskim dobrovoljcima, a jedine škorpione za koje su čuli povezuju sa horoskopom. zbog pametovanja nam se i dešava da zaboravljamo mnoge stvari...
opcepoznato je da Grcka podrzava Srbiju i smjesno je da nekome to sokantno
medijsko izvjestavanje rata u Bosni i Hercegovini ne mora biti opcepoznato, ali ko prati sjetice se
- stochar
nista ti ne imputiram, samo ti govorim da se bezveze pravis pametan, meni nije sokantna ova cinjenica, mnogim ljudima koji redovno prate stampu nije sokantna, ali ti kazem da u BiH 64 posto ljudi ne cita novine a da ih je 20 posto nepismeno, i nemas pojma koliko ljudi ne zna neke stvari koje ti mislis da su opstepoznate. zato me nervira kad neko ko misli da je pokupio svu pamet svijeta odmah mora ismijavati nekoga ko nije cuo za nesto!basta sljezove boje wrote: uopce ne razumijem sto mi imputiras![]()
medijsko izvjestavanje rata u Bosni i Hercegovini ne mora biti opcepoznato, ali ko prati sjetice se
sto ne odes na obiljezavanje neke godisnjice stradanja pa ljudima kazes 'sto to radite? pa svi znamo da se to desilo?'. sto ce nam obiljezavanja bilo cega, kad je sve 'opstepoznato'?! covjece, znas li ti da masa djece nema pojma sta se desilo na Markalama? znas li da je mnogima Srebrenica samo pojam za koji su culi a nemaju pojma sta se tamo desilo? a zasto? zato sto oni koji trebaju o tome podsjecati i pisati misle da je to OPSTEPOZNATO!!!
nista ti ne imputiram, samo me nervira kad se neko pravi pametan i osudjuje nekog zato sto za nesto nije cuo, umjesto da mu, kad vec sve zna, ponudi informaciju vise! sve pametnjakovic do pametnjakovica, a drzava stoji u kurcu i ne mrda, jer njih niko nista nije pitao!!!
-
basta sljezove boje
uopce ne razumijem u cemu je tvoj problem, nalazimo se na forumu na koji dolaze ljudi koji su u prilici informirati se a ne na ulici gdje, kako ti kazes, 64% ljudi ne cita novinestochar wrote:nista ti ne imputiram, samo ti govorim da se bezveze pravis pametan, meni nije sokantna ova cinjenica, mnogim ljudima koji redovno prate stampu nije sokantna, ali ti kazem da u BiH 64 posto ljudi ne cita novine a da ih je 20 posto nepismeno, i nemas pojma koliko ljudi ne zna neke stvari koje ti mislis da su opstepoznate. zato me nervira kad neko ko misli da je pokupio svu pamet svijeta odmah mora ismijavati nekoga ko nije cuo za nesto!basta sljezove boje wrote: uopce ne razumijem sto mi imputiras![]()
sto ne odes na obiljezavanje neke godisnjice stradanja pa ljudima kazes 'sto to radite? pa svi znamo da se to desilo?'. sto ce nam obiljezavanja bilo cega, kad je sve 'opstepoznato'?! covjece, znas li ti da masa djece nema pojma sta se desilo na Markalama? znas li da je mnogima Srebrenica samo pojam za koji su culi a nemaju pojma sta se tamo desilo? a zasto? zato sto oni koji trebaju o tome podsjecati i pisati misle da je to OPSTEPOZNATO!!!
nista ti ne imputiram, samo me nervira kad se neko pravi pametan i osudjuje nekog zato sto za nesto nije cuo, umjesto da mu, kad vec sve zna, ponudi informaciju vise! sve pametnjakovic do pametnjakovica, a drzava stoji u kurcu i ne mrda, jer njih niko nista nije pitao!!!
osoba koja ima pristup internetu a neiformirana je sama kriva i postedi me daljeg lupetanja
-
basta sljezove boje
udaris rijec "sokantno" u naslov i odmah raste prodaja novina, gledanost emisije etc.
bas sokantno!
bas sokantno!
- Maraschino
Upravo je to sokantno,ulpinian wrote:Šokantno je upravo to da se o ovome skoro pa nikako ne govori u BiH, a mi sa tim grcima gradimo nekakve zgrade prijateljstva...
o svemu se treba pricati i pisati,neka se grade i zgrade ali im treba dati do znanja sta su i gdje su grijesili.
U RS-u i djeca u osnovnoj skoli uci kakva je bila uloga mudzahedina u ratu, ko je podrzavao Bosnjake a ko Hrvate a kod nas se ne zna ni ko je tacno pocinio ni ko je podrzavao najveci zlocin (genocid) posle II s.r. izuzev sto nam je servirao Medjunarodni sud pravde u Den Haagu, kao da mi trebamo vise vjerovati snekom tamo sudu nego nasim ocima.
- jeza u ledja
IBM wrote:Stavio sam "sokantno" jer svi prvo otvaraju teme dje pise "sokantno"
- bijelo_dugme
Trebalo bi odma priznati Turski Kipar pa nek Dode proba ponistit priznjavu ako mu je cejf...
-
kijameta
BiH je davno jos priznala jedan i jedini Kipar. Nasi turski prijatelji su se malo bunili,pa presli preko toga. 'Turski Kipar' je nesto sto je potpuno istovjetno sa rs. Samo su vjerske uloge zamjenjene,kod nas pravoslavci silom otimaju zemlju muslimanima a na Kipru muslimani to cine pravoslavcima.bijelo_dugme wrote:Trebalo bi odma priznati Turski Kipar pa nek Dode proba ponistit priznjavu ako mu je cejf...
Pa jeste grcko ucesce na neki nacin sokantno,ne zbog toga sto to nismo znali,sjecamo se grcke zastave u Srebrenici,nego zbog toga sto je to nesto sto se nigdje ne potencira.Recimo Holandiju koja je vrlo decidna po ljudskim pravima i koja je generalno veliki prijatelj BiH se pljuje 24 sata dnevno.
Tuzi ih se sudovima,traze odstete,pominju se cak i u pjesmicama u negativnom kontekstu .Ne branim ih nimalo jer su jedostavno krivi.
Ali sta hocu da kazem,to je da nemamo takav odnos prema Grckoj,nego se ubismo od prijateljstva sa njima. A cinjenica je da je Grcka kao zemlja clanica NATO i EU slala dobrovoljce protiv BiH.
Znaci osudzujemo Holandiju,koja je kriva sto nije izvrsavala zadatak da brani civile a ne osudzujemo Grcku,koja je te iste civile ubijala.
Sad ce neko reci,ono je bila holandska vojska a grcki su bili gradzani,koji su tu bili privatno,sto je tacno ali da li je Grcka procesuirala te svoje gradzane,koji su po odluci medzunarodnog suda cinili genocid ? Ne Grcka to nije ucinila.I sad dolazimo do onoga sto je stvarno sokantno.Da li su vlasti BiH kojima su usta puna Srebrenice,trazili od prijateljske Grcke procesuiranje ili izrucivanje tih zlocinaca iz Grcke ? Naravno da BiH to nije uradila.To je samo jedan od primjera koliko nam je vlast truhla i nesposobna.
I zato ovakve teme uvijek dobro dodzu,jer ima se tu sta reci,itekako.
-
losha
Sliver wrote:Ma prijateljstvo s Grckom gradi drzava BiH ali ne i njeno gradjanstvo. Grcku zaobilazim u sirokom luku, ne idem tamo na more iako sam prije rata samo tu ljetovao. Grcka me toliko interesuje da vise ne znam ni gdje su na mapi. Vazda su bili cigani, pogledajte im cehru