software za navigaciju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
chockad

#1 software za navigaciju

Post by chockad »

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje vezano za navigaciju u autu. U autu imam fabricki ugrađen navteq rt3 uređaj, koji je poslije skorašnje promjene akumulatora malo poblesavio. Naime, umjesto na engleskom sada mi izbacuje upustva i poruke na francskom jeziku. Interesuje me da li neko ima link odakle se moze skinuti firmware za navedenu navigaciju kako bih istoj u postavkama promijenio jezik. Probao sam to uraditi "na suho" ali ne ide bez cd-a i odgovarajuceg programa.
supercali

#2 Re: software za navigaciju

Post by supercali »

Koji ti je verzija 5 ili 6 tj van bus ili can bus
I nemoj slucajno da zajebes se i zamjenis jer si onda upropastio skroz hu
chockad

#3 Re: software za navigaciju

Post by chockad »

supercali wrote:Koji ti je verzija 5 ili 6 tj van bus ili can bus

verzija 5, van bus
supercali

#4 Re: software za navigaciju

Post by supercali »

5.50d skidaj i to je zadnja oficijelna verzija
5.52 je vec verzija koju je neko "sa strane" pravio
chockad

#5 Re: software za navigaciju

Post by chockad »

skinuo iso file, narezao cd, pokusao uraditi update i nista... znas li legendo kako ide proces update, je li samo da se ubaci cd u kasetofon, ili ima neka skrivena caka
nightvision

#6 Re: software za navigaciju

Post by nightvision »

quick search kaze da treba pazljivo snimiti cd, ne dvd, na manjoj brzini, i da auto treba biti upaljeno tokom update-a.

Insert disc with engine running and sim card removed disc will auto eject/load 2-3 times during update

Those are ISO files so you need to burn them on the CD NOT DVD disc at lover speed using for example "Nero" or "CD Burn" programs.
Start the engine, put the CD into unit and make sure you gor about 30 minute to update. Update cannot be cancelled or interrupted for any reason. CD during installation process can slide out from the unit and come back again couple times. Installation will finish when no "working noise" coming from the unit
chockad

#7 Re: software za navigaciju

Post by chockad »

Evo mene opet. Probao sam sve sto ste mi rekli. Skinuo sam makar deset iso file-ova sa razlicitih stranica, narezivao, pustao ko biva instalaciju i nista. Cak sam nasao softwer koji odgovara onom koji je trenutno na navigaciji, 5.51 cini mi se, ubacio u pleyer, probao promijeniti jezik i opet nista. Sa tim sam se pomirio i odlucio sam potraziti savjet i pomoc strucnjaka koji ce mi to sve uraditi.
Medjutim, danas sam primijetio drugi problem. Autom uglavnom prelazim krace relacije tako da vecinom slusam neku od radio stanica. Protekla dva dana bio sam na duzem putu i kako su mi dosadile radio stanice ubacio sam cd da slusam muziku sa njega. Medjutim - nula bodova. Cd se u pleyeru uopste ne vrti, nista se ne desava. Cak i kad saltam source opcije pokazuje mi samo radio i opciju prikljucenja dodatnog vanjskog uredjaja. Znam da bi po ubacivanju cd u pleyer on automatski trebao da krene, ali kao sto rekoh ne desava se nista. Kada cd ubacim u charger cd radi uredno, dok na glavnom uredjaju ne radi.
Interesuje me da li je moguce da se prilikom bezbroj pokusaja da uradim update softwera nesto pobrkalo pa mi sada ne radi Cd pleyer.
supercali

#8 Re: software za navigaciju

Post by supercali »

Prije da tebi nikako nije radio pa nisi mogao ni update uraditi
chockad

#9 Re: software za navigaciju

Post by chockad »

supercali wrote:Prije da tebi nikako nije radio pa nisi mogao ni update uraditi
ma radio je 100%. ovo sam tek jucer primijetio...
Post Reply