Socijalna antropologija-pomoć

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
hmmmbla

#1 Socijalna antropologija-pomoć

Post by hmmmbla »

Ima li iko da je položio ovaj j***** predmet?Ako ima dajte neke smjernice za učenje :(
Shoshana

#2 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by Shoshana »

De, ne bilo ti zapovjedjeno, nabroj literaturu, i daj kratke smjernice o tome sta se pricalo na predavanjima - ima ovdje dosta ljudi koji ce ti biti u stanju pomoci, ali su vjerovatno (kao i ja) o kulturama ucili na nekim drugim predmetima. POsto se tvoj predmet zove socijalna antropologija, pretpostavljam da je pocetak Tylor i Frazer... Sta ste dalje radili?
hmmmbla

#3 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by hmmmbla »

Od literature samo knjiga Muslije Muhovića-Socijalna antropologija.To i ne bi bio neki problem,pošto je jedna knjiga u pitanju,ali je sve toliko samo "nabacano"da me glava zaboli.Ima brdo navedenih antropologa i ostalih(Taylor,Malinowski,Boas,Marks,Hegel,....),koji se onda pod svakim naslovom pominju sa nekim svojim mišljenjima i teorijama.Znači materija predmeta nije tako teška,ali me uvijek "ukopaju"ti razni predstavnici,antropolozi,jer se sve vrti oko njih.Više ne znam ko je šta rekao,zašto,ko se tome protivio, i sl. Znači interesuje me kako najbolje organizirati te predstavnike?
Shoshana

#4 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by Shoshana »

Hajde, jos cu razmisliti, ali za pocetak, mozes (i trebas) ih podijeliti prema analistickim metodama koje primjenjuju. Npr, Tylor je 'kulturni evolucionista', Malinowski je funkcionalista, Mary Douglas je strukturalista, Marx je, naravno, marksista, a da bi sve bilo na broju, trebalo bi se tu naci i pokoji feminista (ili barem gender analista) i pokoji relativista...

Dalje ih mozes podijeliti na one koji smatraju da je jednu kulturu moguce shvatiti, opisati i analizirati jedino iznutra (dakle zivjeti sa nekim plemenom 20 godina) i na tzv kabinetske antropologe.

No, sustina tvoga ucenja (nazalost ja nemam tu knjigu koja je tebi literatura, a voljela bih procitati - ako nadjes u nekom elektronskom formatu - sibni mi link) nije da pronadjes zajednicku nit, pa da je se pridrzavas (hoces klinac naci zajednicku nit medju tolikom filozofima), nego upravo da naucis sta i kako autoriteti u bransi misle, da shvatis zasto oni to tako misle i da si u stanju to sve skupa objasniti. Onda ces ti od svakog uzeti ono sto ti se svidja i stvoriti vlastito misljenje.

Podsjecas me na mene, na mom prvom ispitu, koji se zvao nesto kao 'istorija metodologije u humaniori'... Jebo te, 7 knjiga, nijedna ni sa jednom nikakve veze nema. Niti pricaju o istim stvarima, niti na isti nacin, ama bas nista :-) Ja se, jadna nasekirala, reko' propascu na prvom ispitu, hem je velik ispit (7 poena) hem je prvi ... Sta da ti kazem, dan pred ispit sam se lijepo rasplakala od muke, sve procitala, sve mi je bilo jasno osim - sta se od mene tu trazi :?

Onda ti se spakujem, pa kod jednog starijeg prijatelja (filozofa svoje vrste) - u potrazi za ramenom za plakanje... Tu ti, uz njegovu pomoc, ja shvatim da (za razliku od mog dotadasnjeg skolovanja) niko od mene ne trazi da mislim ovako ili onako.... Niko mi ne servira 'istinu' na skolskoj ploci. Niko ne zeli da ja mislim kako xy misli.... od mene se jedino trazi da mislim :D A da bih bila u stanju, u srazmjerno kratkom vremenu imati vlastito misljenje, neophodno je znati sta su neki pametni ljudi vec smislili... Da ne otkrivam ponovo toplu vodu. :D

Upravo zato je ta tvoja knjiga zbrda-zdola, sve nesto pomijesano, ni za rep, ni za glavu. Ali ne sekiraj se, ako ti je lektor imalo vrijedan svoje titule - ti ces (ako si dobro shvatio ono sto si citao) taj ispit poloziti bez imalo muke :wink:

I, mada ces za par godina zaboraviti ime onoga sto je mislio ovako ili onako - sustina ce ostati. Sto moj profesor rekao "pa, jel' vi, bas, djeco, mislite da ja sve ovo drzim u glavi? I ja pred predavanje prelistam reference" .... Vazno je da znas gdje ces pronaci informaciju koja ti treba... Ako shvatas sustinu onoga sto citas, ime ili godinu, ili ime plemena ces uvijek lako pronaci :)

P.S. Dok ne zaboravim, meni je pred ispit najlakse bilo ustanoviti sta znam, a sta jos treba da ucim na slijedeci nacin: nadji lijepo nekoga ko pojma nema o tome sto ti ucis (a ko je dovoljno pristojan da se bar pravi da te slusa) i kreni mu to sve lijepo objasnjavati. Ja sam svoju mamu upeglala cirkumpolarnom (kako se to kod nas zove?) kulturom, lol i dan danas se smijemo.

Ako nemas nikog drugog, evo objasnjavaj ovdje nama. Ja cu i procitati, i postavljati pitanja.
patrius

#5 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by patrius »

Sta je Marx :shock: To bi,valjda,nesto trebalo da znaci :? :wink:
hmmmbla

#6 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by hmmmbla »

Hvala @Shoshana,probaću tako:)
pandoravex

#7 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by pandoravex »

cisto iz znatizelje: gdje se nudi ovaj predmet? koji fakultet?
Shoshana

#8 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by Shoshana »

Mora biti Filozofski fakultet. Postoje razlike izmedju vidjenja pojedinih predmeta (odnosno njihove akademske klasifikacije), te dok se neki predmeti u Evropi smatraju Humaniorom, u Americi se ti isti predmeti smatraju Sociologijom. No, kada vidim kako se u zadnje vrijeme sve neki hemicari, biolozi i fizicari izjasnjavaju o ljudskim kulturama i istoriji - ja bih ove neke bazne predmete o razumijevanju kulture uvela kao obavezne na svim fakultetima :oops: ... a ako jos malo razmislim, ja bih to i u osnovnu skolu :D

I, ukoliko zaista volite to sto studirate - pripremite se na mnogobrojne frustracije kada svoja otkrica i spoznaje budete zeljeli podijeliti sa drugim ljudima. Za razliku od npr. molekularne biologije, gdje vam niko nece protivrjeciti kada pocnete pricati o ulozi agaroze u odredjivanju ph faktora (svako imalo zdrav zna da nema pojma o tome te ce pomisliti - to mu/joj je struka, valjda zna o cemu govori) - svi ce imati misljenje o vasem izlaganju o ulozi cestih i visedecenijskih okupacija u razvitku korumpiranih drustava (mada je to R. Putnam poprilicno lijepo pokazao...)..... A sta vas tek ceka kada pocnete nekome objasnjavati da ne postoji kultura vs nekultura, da ne postoji primitivna vs razvijena kultura i da je svaka kultura samo jedna drugacija kultura :oops:

SVI imaju misljenje (posebno o 'onim drugim') o kulturama, i zadivljujuce je kako se cak i ljudi koji su vam jako bliski, i jako vas vole i cijene - tesko rastaju sa svojim predrasudama. Digresija - raspravljam nekidan sa mojom muzem o modelu terase koju pravimo, i kada postavljam pitanja o sigurnosti ograde koja je samo naslonjena i zasarafljena na pod - on mi odgovara da osoba koja nam je napravila model radi kao gradjevinski radnik vec 10 godina - te valjda zna bolje od mene kakva ograda treba biti postavljena. I dok ce svi rado klepiti usima pred jednim gradjevincem, elektricarem, mehanicarem, vodoinastalaterom, da ne spominjem ljekare i fizicare (mada ni oni nisu bezgresni) - vama, buducim sociolozima, humanistima i kulturolozima (osim ako se docepate nekog posla u obrazovnim institucijama) takav autoritet nikada nece biti priznat, bez obzira na to kako dobro znali argumentirati u korist onoga sto pricate (uglavnom vas i ne slusaju kada argumentirate, nego dok vi objasnjavate - oni smisljaju cime ce vam slijedece protivrjeciti :D ) :D U najboljem slucaju ce vam priznati da ste, eto, nesto kobiva i naucili - ako budete u stanju do besvijesti citirati Aristotela, Hegela i Kanta :lol:
LilBear

#9 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by LilBear »

knjizica "Socijalna i kulturna antropologija" (autori: John Monaghan i Peter Just) odlican je uvod u socijalnu antropologiju. moze se naci u vecini knjizara.
@hmmmbla, ako ti treba vise informacija/literature javi se PP-om ;)
hmmmbla

#10 Re: Socijalna antropologija-pomoć

Post by hmmmbla »

@LilBear hvala na preporuci.
Post Reply