Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post Reply
dustaban

#1 Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by dustaban »

Hajmo se konacno dogovoriti - GDJE i KAKO ?!
Henry Chinaski

#2 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by Henry Chinaski »

Nažalost, i socijaldemokrati vole pare i moć.
I ja sam iznenađen... :shock:
the great eagle

#3 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by the great eagle »

Henry Chinaski wrote:Nažalost, i socijaldemokrati vole pare i moć.
I ja sam iznenađen... :shock:
Eh... Svi ih vole! :)
dustaban

#4 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by dustaban »

DF je prolupo, sta je sa drugim opcijama. Sta se desava sa SDU (ima ih cinimise dva!) ?
dustaban

#5 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by dustaban »

sulud cerkonj wrote:
dustaban wrote:Hajmo se konacno dogovoriti - GDJE i KAKO ?!
Jedino mjesto treba biti na mezaru rahmetli Nijaza Durakovića gdje je zauvijek ukopana socijaldemokratija BiH.
Slazem se, al sta vrijedi. Sta sad?
JA vidiim neka tri scenarija, mada je sve to naucna fantastika:
1) Kad SDP tresne o beton, svo koje je rastjero da se vrate preuzmu ga i povrate na kolosjek
2) Odabrati jednu od ovih disidentskih strancica i na nju se fokusirati (mislio sam da jeto DF, al vidite sta od njeg napravise!)
3) Formirati neku novu SD stranku i, ako treba, dati joj ime Nijaza Durakovica, ali bolje ne, jer, jebiga, valja osvajati cio BH prostor.

Sta vi velite?
ma jok

#6 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by ma jok »

E svašta...
Pa ni ovih lopova se nismo riješili a ti bi pravio nove. Socijaldemokratija u BiH je iluzija koju koriste najveće lopine u državi da bi izvarali najnaivnije građane. Nema socijaldemokratije u BiH, nikad je nije bilo i nikad je neće biti. U BiH imamo tri različita drušva, tri različite političe zajednice i sve što ti padne napamet x 3.
Ko to ne konta taj neka batali i politiku i izbore. Taj nek formira sebi mikrosvijet u kojem će živiti u vlastitoj iluziji.

Jedina mala, mikro, šansa za ovu zemlju je da 3 političke zajednice nađu minimum minimuma interesa oko kojeg se mogu složiti i da rade na tom zajedno s tim da što manje dosadjuju jedni drugima. Znači sahraniti sve iluzije i ideje od 1995-2014. i nakon izbora početi ispočetka. Nadati se da će i glasači prepoznati vrijeme za promjene.
Henry Chinaski

#7 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by Henry Chinaski »

Ovaj put ću se vjerovatno opredijeliti za neke od autsajdera tipa Naša Stranka nadajući se da će dobiti išta čime bi bili poželjni za kakvu koaliciju.
Do sad sam izbjegavao taj scenario zbog rasipanja glasova ali odnio je vrag šalu.

Jednostavno, gadio bih se sam sebi da zaokružim ikoga od dosadašnjih...
Novak20

#8 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by Novak20 »

Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se sa SDA! :mrgreen:
Maystor

#9 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by Maystor »

dustaban wrote:DF je prolupo, sta je sa drugim opcijama. Sta se desava sa SDU (ima ih cinimise dva!) ?
Nasjeo si na trolanje Corta i njemu sličnih :wink:

DF-u ide super, sasvim sigurno će imati više glasova nego sve ostale *SD* stranke u Federaciji zajedno. Jedino je pitanje hoće li biti dovoljno da sa SDA zbaci s vlasti.
It_is_a_Leclerc

#10 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by It_is_a_Leclerc »

Koliko ja razumijem, jedina razlika u BiH između socijaldemokrate i nacionaliste u BiH je što ovi prvi ne idu u džamiju.
Novak20

#11 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by Novak20 »

It_is_a_Leclerc wrote:Koliko ja razumijem, jedina razlika u BiH između socijaldemokrate i nacionaliste u BiH je što ovi prvi ne idu u džamiju.
Nije ni to prava razlika. Po meni je puno veća razlika što socijaldemokrati piju javno a nacionalisti (iz SDA doduše) potajice.
bajroo

#12 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by bajroo »

zar vec ne postoji Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, nije zar da ne primaju nove clanove? :evil:
Prpa.ba

#13 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by Prpa.ba »

Vec su ujedinjeni. SDP i SDA su najvece socijaldemokratske stranke. Provode komunizam za dzabojede (radi koliko mozes(hoces), uzimaj koliko ti treba :mrgreen: ), divlji kapitalizam za plebs. Mislim da smo jedina drzava na svijetu kojoj bi prosjecnom gradjaninu bilo bolje pod vladavinom krupnog kapitala nego ove marve, hajduka i sitnih seoskih varalica. :-)
Banksy

#14 Re: Socijaldemokrati svih partija, ujedinite se!

Post by Banksy »

Treba se konačno pogledati u ogledalo i priznati da 19 godina nakon rata ekonomski model državne kontrole nad svim ključnim sektorima u našem slučaju nije donio ništa dobro. Priča o tome kako je to uspjelo u Skandinaviji, i kako se tamo divno živi iako država sve kontroliše je čisto samozavaravanje. Preduslov da bi taj model uspio je nizak nivo korupcije u društvu. To u BiH nije slučaj, a vidimo da nije ni u ostatku bivše Jugoslavije.
Do prije pet-šest godina svi su Sloveniju i Grčku uzimali kao divan primjer kako državno vlasništvo vodi prosperitetu. S druge strane, kritikovao se divlji kapitalizam u Turskoj zbog masovne privatizacije i otvaranja ekonomije te zemlje za krupni kapital koji je započeo Edževitov ministar ekonomije Kemal Derviš još 2001, dakle, prije Erdoanovog dolaska na vlast. Danas su Slovenija i Grčka zemlje iz kojih mladi ljudi bježe i koje se vjerovatno nikada više neće vratiti na životni standard iz 2007. Turska vrtoglavo raste i taj rast i kada uspori, što je neminovno, neće doći do kataklizme kakvu smo vidjeli u zemljama južne EU. BiH je probala taj recept državne kontrole i sada nema sumnje da on ne donosi ništa. BiH je uz Bjelorusiju zemlja sa najvećim udjelom državne kontrole u ekonomiji i možda je vrijeme da se proba nešto slično turskom modelu. Birači se trebaju zapitati da li im je bolje da BH Telecom i Eronet budu u vlasništvu političkih partija ili Vodafona, Turk Telecoma, T-Mobila?
Bojim se da ukoliko u slijedećem mandatu ne budu napravljene radikalne promjene u ekonomiji, da će se firme koje su nominalno u državnom vlasništvu, a realno su pod kontrolom tandema Izetbegović - Lagumdžija, biti prodane a da se to i ne zna. Krediti koji se nemilice dižu u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa će se na kraju morati vratiti besplatnom predajom državnih preduzeća da bi se oni vratili. To se desilo u Grčkoj. BiH sada ide istim putem, a može ići pravcem kojim je otišla Turska.

Post Reply