SNOVI KAO NAGOVJESTAJ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
LudoALudjiJA

#1 SNOVI KAO NAGOVJESTAJ?

Post by LudoALudjiJA »

Snovi. Tumacenje snova. Vjerujete li u to da snovi mogu nagovijestiti buducnost?
Ostavimo po strani razlicita vjerovanja o snovima.
Hajmo poci od sebe.
Ja sam primijetio da sanjam dvije vrste snova. Prva su oni koji dolaze direktno iz podsvijesti i predstavljaju refleksiju onoga cime je ona zaokupljena (brige, strahovi, nadanja...). Dakle, oni su odraz necega sto vec postoji i cime smo zaokupljeni u stvarnosti.
Htio bih o drugoj vrsti. Onima koji predskazuju buducnost. Sanjate li takve snove? Ja sam mozda desetak puta sanjao takve snove, uvijek ih sanjam zorom, uvijek ih zapamtim (za razliku od ovih drugih) i po nekom unutrasnjem senzibilitetu ih uvijek mogu razlikovati od ovih iz prve grupe. Nose poseban osjecaj koji ostaje u kostima. I tog jutra kad se probudim, znam da ce mi se nesto jako sudbonosno desiti do 24:00 tog dana. Ne znam sta (nisam jos uocio pravilnost i ispravno tumacenje), ali uvijek je nesto jako bitno i uvijek se moze povezati sa osobom ili situacijom iz snova. Tako je bilo i danas. Citav dan sam sa zebnjom cekao da se nesto desi i desilo se.
Imate li vi slicna iskustva i mozete li se osloniti na poruke koje vam nose vasi snovi?
Ivy

Post by Ivy »

Jutros pred zoru sanjam Pierce Brosnana (aka James Bonda), lafo mu dosla na vrata, on otvorio...sta je poslije bio nije za foruma...R rated! U koju ovo grupu spada? Da je nada nije jer je toliko pateticno nadati se takvom susretu...da je predskazanje buducnosti, cisto sumnjam, ali eto nije bilo lose...

Eh snovi... :D
pametnica

Post by pametnica »

ako bih dijelila svoje snove,slicna bi podjela bila tvojoj :)
npr ako se brinem zbog nekih stvari ( a iks ih je ) to mi se odrazi na san,npr u zadnje vrijeme razmisljam o ocevom zdravlju i pravo se brinem.jedno popodne sam sanjala da mi je tata dozivjeo infarkt i umro :(

a ne znam bas da imam snove s predskazanjima 100%-tnim.vise su to neki snovi sa zebnjom,s tugom..sjecam se jacine sna al radnje ne..i uvijek poslije takvih snova (kojima realno nema povoda u budnom stanju i dumama) se nesto desi,pretezno lose
missA

Post by missA »

Iako nerjetko susrecemo ljude koji tvrde da nikada ne sanjaju sposobnost sanjanja (jednako kao i razmisljanja i sanjarenja) prati nas cijeli zivot.

Iz iskustva znamo da se um i čula nikada ne odmaraju već da tokom cijelog dana primaju podrazaje koje um razvrstava, pohranjuje i kasnije upotrebljava i kasnije upotrebljava u najpovoljnijem trenutku.
Cijeli proces se odvija bez naseg znanja ili kontrole - nalazi se u rukama emplicitnog, nesvjesnog.

Svjestan um djeluje kada npr. promatramo neki prizor ili sliku, ili neke prizore zelimo da pozovemo u sjećanje, nesvjesno tu sliku ili dogadjaj potegne kada to samo pozeli.

To su ujedno i osnovni cimbenici koji sudjeluju u procesu sanjnja. Kontrola podsvjesnog, selektiranje prikupljenih informacija i njihova uporaba.

Tijekom noći nas san prolazi kroz različite faze, kako u fizickom tako i u psiholoskom smislu. Jer kod sanjanja su kao i kod drugih segmenata zivota oba podrucja (psihicno - fizicno, svjesno - nesvjesno ) objedinjena.

Ponekad nas budi tihi zvuk, sto znaci da nasa osjetila nisu potpuno odvojena od stvarnosti, a u drugoj prilici nas ni najveca buka ne budi. Jer se s culima nalazimo vec daleko, daleko od stvarnosti.
U tim trenutcima koji se izmjenicno smjenjuju dok spavamo, um rusi granice koje stvaraju nasa uvjerenja i vidjenje realnosti. U snovima se ruse fizicke, bioloske, drustvene barijere, te oslobadjaju zelje i najdublji osjecaji.
Zbog toga je sve moguce /u snovima naravno/.

Nase implicitno (nesvjesno) ima svoj poseban i odredjen jezik koji, iako nam moze izgledati tajnovito i nepoznato, ima svoje simbole koje mozemo desifrirati.

Zelimo li shvatiti sta nam snovi porucuju , moramo protumaciti znacenje slika i to znacenje primjeniti u konkretnu stvarnost. Objektivno razlikujuci zelje (vlastite) od pokusaja predvidjanja.

Snovi imaju dvije interpretativne razine:

Ocitu (ono sto vidimo i osjecamo)
Skrivenu (ono sto nam slike zele da odkriju, poruce, sktivenost u simbolima).

Vrste snova:

Snovi koje uzrokuje fizicni podrazaj

To su snovi nastali a kao posljedica fizickih, postojecih cimbenika, u koje se uglavnom uplice um. Nasa cula nisu se odvojila od stvarnosti, kao da smo u "polusnu".
Npr. prevelika vrucina, u sobi je uistinu vruce, taj osjecaj se zavlaci u snove , nasa cula nam diktiraju , uplicu se u proces sanjanja. Drugi primjer je bol. npr. zaspali smo obucenu, kosulja nas stisce po vratu, sanjamo da naS neko davi i sl.

Snovi psihickog porijekla
U ovu grupu ubrajamo veliki broj snova koji nas uznemiravaju. Npr. brige koje sanjamo da rjesavamo, ili brige koje se u snovima stepenuju, ne nedjemo rjesenja.

Krivac takvim snovima je vlastiti um, svijest i podsvjest.
Tokom cijelog dana nas mozak kolektira informacije, impulse iz okoline, taj uticaj i informacije ne mozemo zaboraviti "izbrisati" iz glave prije nego se odpravimo spavati. Ostaje nam (u svijesti i podsvjesti) to dnevno nasjedje.
Kasnije u snovima, mozak, čula, svijest i podsvjest to podozivljaju, rekonstruiraju, ....stvaraju san!

Tretji primjer snova psih. porijekla je Nase zelje, npr. ambicije ili druge zelje koje imamo u planu realizirati u buducnosti.

Proročanski i telepatski snovi

Ti snovi uveliko zavise od duhovnog razvoja individuuma.
Osoba sanja odn. vidi stvari si dogadjaje za koje kasnije sazna da su se dogodili ili sama dozivi.
Ti snovi se dogadjaju zbog navedenega razvoja u duhovnoj sferi pojednica (npr. proucavanje nekih tehnika duhovnosti, meditacija, religioznost, i sl.) U svakom slucaju je potrebno naglasiti, da su prorocanski odn. telepatski snovi moguci.

Osim opceg znacenja snova, (koje mozda nalazimo u sanjskim knjigama i sl) postoji i individualno tumacenje, interpretacija snova. Dva subjekta koja sanjaju slican san. Kod jednog subjekta ce prorocanski san (sanja npr. mutnu vodu) donijeti pozitivan digadjaj, a kod drugog negativan.
U svakom slucaju svako od nas treba pronaci posebnost, individualno, njemu primjerno tumacenje.
Last edited by missA on 19/11/2004 01:12, edited 4 times in total.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

da, pretezno lose :sad:
Engram::X

#6 Re: SNOVI KAO NAGOVJESTAJ?

Post by Engram::X »

LudoALudjiJA wrote:Snovi. Tumacenje snova. Vjerujete li u to da snovi mogu nagovijestiti buducnost?
Hajmo poci od sebe.
Ja sam primijetio da sanjam dvije vrste snova. Prva su oni koji dolaze direktno iz podsvijesti i predstavljaju refleksiju onoga cime je ona zaokupljena (brige, strahovi, nadanja...). Dakle, oni su odraz necega sto vec postoji i cime smo zaokupljeni u stvarnosti.
Htio bih o drugoj vrsti. Onima koji predskazuju buducnost. Sanjate li takve snove? Ja sam mozda desetak puta sanjao takve snove, uvijek ih sanjam zorom, uvijek ih zapamtim (za razliku od ovih drugih) i po nekom unutrasnjem senzibilitetu ih uvijek mogu razlikovati od ovih iz prve grupe. Nose poseban osjecaj koji ostaje u kostima. I tog jutra kad se probudim, znam da ce mi se nesto jako sudbonosno desiti do 24:00 tog dana. Ne znam sta (nisam jos uocio pravilnost i ispravno tumacenje), ali uvijek je nesto jako bitno i uvijek se moze povezati sa osobom ili situacijom iz snova. Tako je bilo i danas. Citav dan sam sa zebnjom cekao da se nesto desi i desilo se.
Imate li vi slicna iskustva i mozete li se osloniti na poruke koje vam nose vasi snovi?
Hmm teska tema

Prvo:
Medicina daje vise definicija snova, postoji vise podjela kao i kazusa za pojavu snova...

San se najcesce i javlja pred budenje ili u zadnjoj trecini noci, traje izrezito kratko i u manjem ili vecem obimu ostaje memorisan.

Razliciti su nivoi svijesti, nesvjesti a i podsvjesti, i na zalost i danas smo uskraceni u razumjevanju istih.

Drugo:
donekle kako si i sam podjelio, tako i vjera dijeli
ipak tri su kategorije...

-snovi kao posljedica svakodnevnice-dogadaji, dozivljaji, zivot opcenito ostavlja otisak na psihi i u memoriji

-oni od meleka

-oni od sejtana

;)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

:)

da, zbog te zadnje dvije vrste sam shvatio da se covjek nikad ne smije osloniti na znakove, jer nikad ne zna od koga dolaze. :roll:
i danas me je neko podsjetio na recenicu:
"kad sejtan ne moze covjeka skrenuti na nevjerovanje, onda ga napada njegovim vjerovanjem" (ovo se odnosi na snove, da se zna da sam na temi :))
pametnica

#8 Re: SNOVI KAO NAGOVJESTAJ?

Post by pametnica »

Engram::X wrote:
LudoALudjiJA wrote:Snovi. Tumacenje snova. Vjerujete li u to da snovi mogu nagovijestiti buducnost?
Hajmo poci od sebe.
Hmm teska tema

Prvo:
Medicina daje vise definicija snova, postoji vise podjela kao i kazusa za pojavu snova...

San se najcesce i javlja pred budenje ili u zadnjoj trecini noci, traje izrezito kratko i u manjem ili vecem obimu ostaje memorisan.

Razliciti su nivoi svijesti, nesvjesti a i podsvjesti, i na zalost i danas smo uskraceni u razumjevanju istih.

Drugo:
donekle kako si i sam podjelio, tako i vjera dijeli
ipak tri su kategorije...

-snovi kao posljedica svakodnevnice-dogadaji, dozivljaji, zivot opcenito ostavlja otisak na psihi i u memoriji

-oni od meleka

-oni od sejtana
onda mene sejtani pooocesto obilaze hahahhaa pu pu pu

;)
H2SO4

Post by H2SO4 »

pa meni se dva puta desilo da sanjam i da se to ostvari.Inace mnoge snove zaboravim ali san koji sam sanjao odmah poslije odsluzenja vojnog roka u JNA 1985. godine nikada necu zaboraviti.Tada sam bio teski ateista,volio Jugoslaviju i bio spreman da poginem za nju u slucaju rata.Dolazim iz JNA i prvu noc sanjam strasnu bitku,ne vidim protiv koga se borim,ali prepoznajem vozila JNA,sanjam kako pogadjam kmione JNA pune vojnika itd...da ne duljim i budim se shvativsi da to ipak nije java nego san.Uhhh...Ustajem i toliko mi je krivo na samog sebe,i nikako sebi da objasnim kako sam mogao sanjati jedan takav san?

Kasnije ,poslije 6 godina mi je sve bilo jasno,a danas mi je jos jasnije jer i znam kako dolaze takvi snovi.
hananah

Post by hananah »

ludi ti, prvo dobro jutro ili sabahajrula kako ti je draze i nadam se da neces zamjeriti da i ja napisem koji redak jer ova mi se tema svidja :)
Dakle, desi mi se da sanjam nesto i da je to jako simbolicno, i da se to poslije ostvari. E sad to povezujem s tim da je smnogo ljudi u stanju osjetiti nesto vezano za svoje bliznje. Recimo, tacno sam sanjala kad mi je otac poginuo, malo simbolicno ali sam znala da je poginuo. Vijest sam dobila tek nakon mjesec dana :( i sjetila sam se svog sna i to povezala, u medjuvremenu sam osjecala veliku prazninu i bojazan.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Negdje sam procitao da sanjamo stvari koje su nam se desile i stvari koje nam se nece desiti a zelimo da nam se dese.

Moja iskustva sa snovima su takva da ako sanjam neki dogadjaj koji zelim da se desi i on se u snu desi, na javi nece sigurno.

:D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

da si barem otisao u fotografe... :roll:
;)
Zox

Post by Zox »

Hm... snovi koji predskazuju buducnost... Vjerujem, ali u posebnim slucajevima.
Ne vjerujem sanovnicima, tj. knjigama napisanim od drugih ljudi, ali za 25 godina zivota neki MOJI znakovi koji mi se ukazuju u snovima su se poceli vezivati sa buducim dogadjajima, sklopio sam neki svoj sanovnik. Recimo, svaki put kad sanjam, lupam, cipele javi mi se jedan prijatelj.

E sad, kako? Po meni, podsvjesno hvatam znakove da ce se nesto dogoditi (recimo, taj prijatelj se vec dugo nije javio, mada ja na to ne obracam paznju SVJESNO) i ona to sam sebi komuniciram u snovima.

Cini mi se prilicno racionalno, a opet fascinantno i korisno.
Post Reply