Snizenje kamate na postojeci kredit
Moderator: anex
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#1 Snizenje kamate na postojeci kredit
Ne znam da li je tema vec bila ali me zanima sljedece. Da li je ikome snizena kamata na kredit ako je ista bila povecena prije par godina pocetkom ekonomske krize?
Ja imam kredit u jednoj banci i podigli su mi kamatu za oko 1%. Sada ta ista banka nudi nove kredite po kamati nizoj od one na koju sam ja prvobitno pristao pa me interesuje da li bi moglo uroditi plodom da se pismeno obratim baci sa zahtijevom za snizenje kamate na prvobitno dogovorenu jer ocigledno je da je sada to moguce dok nude kredite po nizim kamatama.
Da li je neko probao to odnosno da li je ikome ikada spustena kamata nakon povecanja?
Ja imam kredit u jednoj banci i podigli su mi kamatu za oko 1%. Sada ta ista banka nudi nove kredite po kamati nizoj od one na koju sam ja prvobitno pristao pa me interesuje da li bi moglo uroditi plodom da se pismeno obratim baci sa zahtijevom za snizenje kamate na prvobitno dogovorenu jer ocigledno je da je sada to moguce dok nude kredite po nizim kamatama.
Da li je neko probao to odnosno da li je ikome ikada spustena kamata nakon povecanja?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
Ja samo znam da to može ako si vlasnik nekog moćnog medija pa onda kreneš napadati tu banku... i onda ti oni spuste kamatu. 
-
talić
#3 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
Nema izgleda za promjenu kamate jer su novac koji su ti dali u to vrijeme jako skupo platili. Kada je 2009. raja navalila podizati novac iz banaka tad su banke na oročenja duža od 24 mjeseca davale kamatu između 6 i 7% a sad je u prosjeku 4% dakle tvoj novac je plaćen skuplje i te kamate se još uvjek isplaćuju depozitarima.
- HAVANA
#4 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
Ne kredit koji sam uzeo 2006g po kamatnoj stopi od 7.5% 2009g mi je kamata skocila na 8.3% ...samo doslo pismo,od danas je tako...
rzmisljao sam i ja da odem na razgovor jer vidim nude kredite po dosta povoljnijoj stopi...kad ova moja teta na salteru kaze sta si ovo u pretplati 57km od proslog mjeseca
Pogledam na mjesecni izvjestaj koji mi dodje kuci i fino pise dugovanje po kreditu...i stari iznos...prije povecanja
Nisam dobio nikakvu obavijest i uplatio sam taj iznos umanjen za pretplatu iz proslog mjeseca.Po ovme od proslog mjeseca mi je vracena rata na staro i smanjena kamata.U pitaju je unicredit banka.Nazovem suru da i on ode u banku i pita, ima slican kredit u istoj banci...njemu nije... 
- drndalo
#5 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
Procitajte u ugovorima sta pise, ako pise da je kamata promjenjiva, i ako su vam je dizali prije, ne kosta vas nista da pitate za smanjenje, jer promjena ne podrazumjeva promjenjivost u samo jednom smjeru...
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#6 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
Ne kosta nista da probam...ako spuste, javim.
-
enx
#7 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
Ne slušaj tetu na šalteru, ona ima samo trenutno stanje kredita bez kamate, ili od tog datuma, ako si malo ranije otišao da platiš ratu onda je normalno da ti piše da imaš preplatu. Odi kod druge tete koja vodi tvoj kredit i sve će ti biti jasno. Ne zavaravaj se da će ti spustiti kamatu a da te ne obavjeste. Mogu ti samo blokirati račune na dan dospijeća kredita.HAVANA wrote:Ne kredit koji sam uzeo 2006g po kamatnoj stopi od 7.5% 2009g mi je kamata skocila na 8.3% ...samo doslo pismo,od danas je tako...rzmisljao sam i ja da odem na razgovor jer vidim nude kredite po dosta povoljnijoj stopi...kad ova moja teta na salteru kaze sta si ovo u pretplati 57km od proslog mjeseca
Pogledam na mjesecni izvjestaj koji mi dodje kuci i fino pise dugovanje po kreditu...i stari iznos...prije povecanja
Nisam dobio nikakvu obavijest i uplatio sam taj iznos umanjen za pretplatu iz proslog mjeseca.Po ovme od proslog mjeseca mi je vracena rata na staro i smanjena kamata.U pitaju je unicredit banka.Nazovem suru da i on ode u banku i pita, ima slican kredit u istoj banci...njemu nije...
što se tiče novog kredita to se uglavnom ne isplati jer si ti već otplatio veći dio kamata. I kad ti preračunaju novi kredit, biće ti veći nego taj stari.
Uvijek je na početku kredita u sadržaju jedne rate kredita mnogo veći dio kamata nego sama rata. npr. na početku otplate - rata kredita 100KM = 30KM glavnica + kamata70. Tako da na kraju dobiješ omjer gdje ti je skoro sama rata bez kamata. npr, zadnja rata 100KM = 70KM glavnica + kamata 30. Ovo nije pravi obračun nego čisto figurativno da skontaš kako to ide.
- HAVANA
#8 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
enx wrote:Ne slušaj tetu na šalteru, ona ima samo trenutno stanje kredita bez kamate, ili od tog datuma, ako si malo ranije otišao da platiš ratu onda je normalno da ti piše da imaš preplatu. Odi kod druge tete koja vodi tvoj kredit i sve će ti biti jasno. Ne zavaravaj se da će ti spustiti kamatu a da te ne obavjeste. Mogu ti samo blokirati račune na dan dospijeća kredita.HAVANA wrote:Ne kredit koji sam uzeo 2006g po kamatnoj stopi od 7.5% 2009g mi je kamata skocila na 8.3% ...samo doslo pismo,od danas je tako...rzmisljao sam i ja da odem na razgovor jer vidim nude kredite po dosta povoljnijoj stopi...kad ova moja teta na salteru kaze sta si ovo u pretplati 57km od proslog mjeseca
što se tiče novog kredita to se uglavnom ne isplati jer si ti već otplatio veći dio kamata. I kad ti preračunaju novi kredit, biće ti veći nego taj stari.
Uvijek je na početku kredita u sadržaju jedne rate kredita mnogo veći dio kamata nego sama rata. npr. na početku otplate - rata kredita 100KM = 30KM glavnica + kamata70. Tako da na kraju dobiješ omjer gdje ti je skoro sama rata bez kamata. npr, zadnja rata 100KM = 70KM glavnica + kamata 30. Ovo nije pravi obračun nego čisto figurativno da skontaš kako to ide.
Ih da si ti meni ziv i zdrav ja sve u zivotu napravio kreditima...vec 14 godina plivam...Otplatio sam ja vec 80% interesa (od 10 godina,skoro 6 otplacenih) a sad je vecina rate glavnica...Svaki mjesec dobijam izvjestaj o trenutnim dugovanjima ,kreditima,karticama...i do sada je uvijek na tim izvjestajima stajala uvecana rata ali od proslog mjeseca ne!Sada mi opet stoji stari iznos i platio sam ratu za 9/2011 po starom iznosu ...umanjeno za pretplatu iz 08/11 ...57km...Niko me nije obavijestio ali rata mi je kao prije.Kako,nemam pojma ali je tako.
Svaki dan sam u banci i trenutno nemam nikakvih dugovanja.Da je tako kao sto kazes, imao bi dug za prosli mjesec.
-
enx
#9 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
Ok, sorry, ja ovo iz iskustva, znalo mi se to desiti, pa mi onda poslije nađu dug. A i mojim kolegama na poslu. A plivam i ja iskreno, malo duže nego ti. Al nek se pliva, bože zdravlja isplivaće se.HAVANA wrote:enx wrote:Ne slušaj tetu na šalteru, ona ima samo trenutno stanje kredita bez kamate, ili od tog datuma, ako si malo ranije otišao da platiš ratu onda je normalno da ti piše da imaš preplatu. Odi kod druge tete koja vodi tvoj kredit i sve će ti biti jasno. Ne zavaravaj se da će ti spustiti kamatu a da te ne obavjeste. Mogu ti samo blokirati račune na dan dospijeća kredita.HAVANA wrote:Ne kredit koji sam uzeo 2006g po kamatnoj stopi od 7.5% 2009g mi je kamata skocila na 8.3% ...samo doslo pismo,od danas je tako...rzmisljao sam i ja da odem na razgovor jer vidim nude kredite po dosta povoljnijoj stopi...kad ova moja teta na salteru kaze sta si ovo u pretplati 57km od proslog mjeseca
Ih da si ti meni ziv i zdrav ja sve u zivotu napravio kreditima...vec 14 godina plivam...Otplatio sam ja vec 80% interesa (od 10 godina,skoro 6 otplacenih) a sad je vecina rate glavnica...Svaki mjesec dobijam izvjestaj o trenutnim dugovanjima ,kreditima,karticama...i do sada je uvijek na tim izvjestajima stajala uvecana rata ali od proslog mjeseca ne!Sada mi opet stoji stari iznos i platio sam ratu za 9/2011 po starom iznosu ...umanjeno za pretplatu iz 08/11 ...57km...Niko me nije obavijestio ali rata mi je kao prije.Kako,nemam pojma ali je tako.
Svaki dan sam u banci i trenutno nemam nikakvih dugovanja.Da je tako kao sto kazes, imao bi dug za prosli mjesec.
- HomeSweetHome
#10 Re: Snizenje kamate na postojeci kredit
Ja preporucujem da odes kod kreditnog sluzbenika u banci i pitas da li imaju namjeru da ti smanje kamatu, a na osnovu tih i tih cinjenica. Ako kaze "ne, pa znate ovo-ono", ti fino kazes, "ok, dajte mi potvrdu o stanju duga, imam ponudu druge banke da mi otkupe kredit pod povoljnijim uslovima". Ja uradila tako i dobila kamatu koju nude sada
Pokusaj, nista ne kosta.
- nineinchnails