Snijeg

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Dezze

#1 Snijeg

Post by Dezze »

Jel' bio neko sinoc u Metalcu?

Ja sam bio i moram reci da nisam zadovoljan. Ustvari sam razocaran jer sam od Aide ocekivao nesto zanimljivo, energicno, poucno i duhovno...Ovako smo dobili samo dokumentarac koji predugo traje. Film ne bih preporucio, jer je klasicna ratna prica, nista sto vec hiljadu puta nismo vidjeli na dnevniku. No dobro, meni se to ne svidja, mozda neko voli takve stvari da gleda. Ali opet, nisam zadovoljan jer mi je sve nekako nedoreceno ostalo. Nije bilo neke radnje, dijalozi su mrtvi, odnosi medju ljudima u filmu nejasni...iako je gluma bila dobra. To moram reci. Vesna Masic, Jasna Ornela Beri, Emir Hadzihafizbegovic...stvarno su vrhunski glumili, nema sta! Ali dzaba, dobar gumac ne moze, po mom misljenju, izvuci film ako nema radnje. Aplauz na kraju filma je bio tanak i kratak. A cuo sam i ljude oko sebe koji su davali uglavnom negativne komentare.

Ovo sto cu reci ce vjerovatno izazvati negativne reakcije, ali sta mogu. Naime, ne mogu se oteti dojmu da se neki bh filmovi sa ratnom tematikom snimaju i emituju samo u propagandnu svrhu. Dakle, cini mi se da im je funkcija ista kao i partizanskim filmovima za vrijeme komunista. Da se podrzi odredjena politicka ideja. Dakle, politicka desavanja su ovdje stavljena u prvi plan. Sto, recimo, sa filmom "Grbavica" apsolutno nije slucaj - tamo je jedna zivotna prica u prvom planu. Rat je tamo "samo druga tema" ili "samo druga podloga".

Mislim jednostavno da nam je ovakvih filmova preko glave i da treba vedrijim temama da se okrenemo. :roll:
Joey Tribbiani

#2 Re: Snijeg

Post by Joey Tribbiani »

Nisam sinoc bio na Metalcu ali cuo sam da se film nije bas svidio ljudima. Ne mislim da trebamo jednostavno zaboraviti filmove sa ratnom tematikom, ali isto tako ne mislim da se traba praviti svake godine po jedan takav film. Ne smijemo nikad zaboraviti sta je bilo, a putem filma se moze dosta toga reci i pokazati pod uslovom da ga rade ljudi koji su bili ovdje, da ga rade objektivno. Nadam se da se necu jednog dana kad se probudim procitati u novinama da neko pravi film o ratu u kojem se minimiziraju zlocini ili nesto preuvelicava.
Zbog svega toga, nadam se da ce nasa kinematografija ozivjeti, da ce doci neki novi oskar ili medo, sa nekim novim temama uz jedan film sa ratnom tematikom svake 4-5 godina npr. Ne znam sta se desava kod nas, evo primjera, hrvati imaju na SFF 3 igrana, 3 dokumentarna i 2 animirana filma, a mi???. Mislim da smo bolji od njih u tom polju ali trenutno nista ne snimamo, 1 ili nijedan film godisnje...
Ali_G

#3 Re: Snijeg

Post by Ali_G »

Ma mrtav film. Jedino ga dobra gluma malo vadi, ostalo tanko. Valjda se neko sjeti da napravi film sa pricom koja nije povezana sa ratom, da nije nesto napaceno.
NKVD

#4 Re: Snijeg

Post by NKVD »

Izuzetno tanak film! Infantilan, pun materijalnih grešaka, blijed i sa veoma, kako bi rekao, šugavim porukama. Sva sreća pa su se autorice izgubile između želje da ponove uspjeh iranskih filmova u Evropi od prije deceniju dvije i poruke o "religiji koja nam je jedini spas".

Ono što je dobro je producentski dio posla. Film je napravljen ovako kako je napravljen da bi se, eto, približio taj famozni Islam onima koji ga samo preko vijesti konzumiraju. Pokrivena mlada režiserka i koscenaristica sa vezama po festivalima. Odlično. I ne treba se zavaravati, nije film napravljen za domaću publiku koja će se raznježiti od onolikog selamanja i lijepe prirode u Istočnoj Bosni.

Uspjeh ovog filma u Kanu mi je sada još draži! Sada kada znam da je film jako loš i da je za uspjeh zaslužan ne samo talenat i filmski kvalitet (kao do sada) nego i sve ono što nam u svim ostalim slojevima društva nedostaje - lobiranje, ime, brend, trend...
Air Ramiz

#5 Re: Snijeg

Post by Air Ramiz »

Film je bas realan, a samim tim solidan. S obzirom da se radi o prvom filmu redateljice, treba joj cestitat. Ne kontam ove koji se najeze na pomen islama, jal zbog kompleksa manje vrijednosti, jal zbog licnih razloga. Obicno ljudi ne vole ono sto ne razumiju, a za razumijevanje ljudi u drugim krajevima BiH, na preriferiji, po sumama i gorama ovakvi filmovi su poucni. Sto se tice ratne tematike, da nam je bogdo vise takvih filmova, jer mi od kako je potpisan Dejton, apsolutno nemamo sistem za pamcenje ratnih dogadjaja, udzenici o ratnoj tematici su zabranjeni, javni emiteri poprilicno cenzurirani, i sta onda ostaje? Jedino film.
in33sa

#6 Re: Snijeg

Post by in33sa »

Kakav film moze biti ako reziserka ne zna govoriti pravilno.

Evo maloprije "ja planiram da se sretim..." umjesto sretnem.

Ali bitno da ona iskace iz pastete dva dana vec.
Air Ramiz

#7 Re: Snijeg

Post by Air Ramiz »

in33sa wrote:Kakav film moze biti ako reziserka ne zna govoriti pravilno.

Evo maloprije "ja planiram da se sretim..." umjesto sretnem.

Ali bitno da ona iskace iz pastete dva dana vec.
Eto nek ti znas pricat :-)
in33sa

#8 Re: Snijeg

Post by in33sa »

Pricati/govoriti znam, pricat... ne
Air Ramiz

#9 Re: Snijeg

Post by Air Ramiz »

in33sa wrote:Pricati/govoriti znam, pricat... ne
Jes to pokupio fol od Blazice Kristo :oops:
The 51st State

#10 Re: Snijeg

Post by The 51st State »

Jebes nasu produkciju, da parafraziram druga "prica kao sto je kengur imas masu po alipasinu, dobrinji i slicnim naseljima ali nasi samo znaju prikazati eksplicitni crnjak", dakle kada vidim jedan takav film onda se moze reci da nasi filmovi imaju raznolikosti ovako pukni kakvu tesku tematiku, ispricaj je na jos tegobniji nacin i mozes racunati da si napravio "umjetnicki" film, al' u kurcu.
Citizen-X

#11 Re: Snijeg

Post by Citizen-X »

in33sa wrote:Pricati/govoriti znam, pricat... ne
Je l' barem znas p'rcat :mrgreen:
Jara

#12 Re: Snijeg

Post by Jara »

Ja ne skontah "ono" što malom za čas izraste kosa do ramena...Može li mi, neupućenoj, neko rasvijetliti šta je pisac htio reći? Imam neke ideje, al ' šta znam... :D
pipliček

#13 Re: Snijeg

Post by pipliček »

To sa "kosom koja preko noći naraste" je promašeni dio film. A sam film je prvih 60 minuta jako dobar, pametan rediteljski senzbilitet, dobra kamera, a onda se sve raspe u posljednjih pola sata. Dakle, po temi potreban film, u najvećem dijelu dobro vođen, a onda tresne kad počne scenarističko i dramaturško lupanje "kako završiti film". Nije loše, ali moglo je biti i puno bolje.
Dezze

#14 Re: Snijeg

Post by Dezze »

Jara wrote:Ja ne skontah "ono" što malom za čas izraste kosa do ramena...Može li mi, neupućenoj, neko rasvijetliti šta je pisac htio reći? Imam neke ideje, al ' šta znam... :D
E to ni ja nisam shvatio...ma debilan film, TOTALNO! Ja ovim putem preporucujem svim znanim i neznanim, svim drugovima i drugaricama, svoj braci i sestrama muslimanima i pravoslavcima, cijelom stadu svetoga pastira, svim dobrim ljudima da ne daju pare na ovaj film jer ce oplakati svaki fening na njega potrosen. :D

Doduse, mozda je ovo film za kriticare? Mozda nije za nas obicne smrtnike?!
Blue room

#15 Re: Snijeg

Post by Blue room »

Dragi veliki i mali poznavaoci istorije i teorije filma mnogo toga ste rekli al malo sta pametno .

1. Rat i nasa stvarnost su u nasem iskustvu koje ne mozemo negirati i to jedini proizvod koji mozemo "prodati "svijetu tako da ocekivati od svakog BIH filma pregrst "dobrih provala" ili neku sega pricu je mozda realno od napacenog gledateljstva ali je neozbiljno od akademski obrazovanih mladih autora.

2. Nadam ste da ste imali vidjeli priliku vidjeti ostale filmove regionalnog programa (ako niste toplo preporucujem ) jer bi se u tom slucaju uvjerili da slicna tematika i atmosfera vlada i kod ostalih autora sto je sasvim normalno jer umjetnik je moralno odgovoran da reaguje na aktuelne dogadjaje.

3. Ako je dosadno -pravac videoteka , ima sore-bore, razbijenih vozila, jeftinog seksa, silikonskih guzica, trivijalnih zapleta , apsurdnih dijaloga ... a ima i serija na TV-u ali onda ne komentarisite ono sto ne razumijete.

4. DRAGI VELIKI MUSLIMANI I NEMUSLIMANI- u umjetnosti nema prostora za primitivna prepucavanja na nivou koliko je ko Musliman i sta je muslimansko a sta kjafirsko. Film se ne dotice tih pitanja a privatni stil zivota autora je samo njegov privatni zivot!

5. To kad neko "iskace iz Argete " se zove mediska kampanja koja predhodi svakoj premijeri u svijetu kada su autori filmova prisutni u svim medijima.

6. Rediteljka itekako zna govoriti , mozda bolje od svih nas registrovanih korisnika foruma. Asistentica je na Akademiji i iznimno elokventna i obrazovana mlada zena.To sto je rekla neku rijec pogresno je lapsuz koji se zna desiti uslijed umora.

7.Film je realiziran jednim malo drugacijim potskim jezikom nego sto je to do sada bilo prisutno u ex yu kinematografiji i tacno je da podsjeca na sjajne turske i iranske filmove koji vec deceniju oduzimaju dah zapadnjackoj publici. Gluma svih protogonista je izuzetna, minimalisticka, svedena na unutrasnji zivot lika. Filmska fotografija savrsena.

8. Rast kose djecaka je nadrealni plan koji funkcionise sam za sebe i svako ima pravo ispricati sebi pricu o tome.

9. Stotinu puta sam vec rekao na ovom forumu pa cu opet:kada nesto zestoko kritikujemo ne znaci da smo jako pametni.

10. Ako Sarajevo nije spremno za ovakav film - kako bi tek onda docekalo neku izlozbu savremenog likovnog umetnika , performans, festival video rada ... dakle, sva umjetnicka djela za koja treba angazovati mastu i mozak.
dr.dangerdoom

#16 Re: Snijeg

Post by dr.dangerdoom »

.................................
Last edited by dr.dangerdoom on 20/02/2012 15:14, edited 1 time in total.
shuriken

#17 Re: Snijeg

Post by shuriken »

jedini je problem sto film kao finalni proizvod nije dobro ispao,
zbrzan rasplet bez jasne karakterizacije i motivacije likova

zove se snijeg a nista nije objasnjeno koja je dramaturska ili simbolicka funkcija snijega
mogo se zvat i "ponjava", vise se vidi ona ponjava sto je zna pravi od raznih tkanina kroz film

a pod kojim nickom si ti nama stotinu puta nesto rekao?
mlin

#18 Re: Snijeg

Post by mlin »

@ suriken,ti ocigledno nisi shvatio simboliku filma,a ista je da upravo kada taj prvi snijeg padne na Slavno stavlja pod prijetnju da ce ga odsjeci od vanjskog svijeta.Ta simbolika pokrece radnju i unosi nove likove-biznismene koji nude lovu za napustanje sela...prejaka simbolika :D :D mada eto upucuje na naziv filma pa sam ja ocito za razliku od tebe to i shvatila :-D

A kad pomislim na Tataragicku,sjetim se presmjesnog clanka avaza o istim haljinama nje i ganicke :D :D uh kako relevantno...koga briga za nash kvazi jet set
Jara

#19 Re: Snijeg

Post by Jara »

8. Rast kose djecaka je nadrealni plan koji funkcionise sam za sebe i svako ima pravo ispricati sebi pricu o tome.
Naravno da je nadrealan ( nije valjda realan :D )...
"Svako ima pravo ispričati sebi priču o tome" ...Naravno da ima...ne samo o tome nego o bilo čemu...hm...univerzalna konstatacija koja se može primijeniti na sve...čak i na infantilne forumske priče o akreditacijama... :D
shuriken

#20 Re: Snijeg

Post by shuriken »

mlin wrote:@ suriken,ti ocigledno nisi shvatio simboliku filma,a ista je da upravo kada taj prvi snijeg padne na Slavno stavlja pod prijetnju da ce ga odsjeci od vanjskog svijeta.Ta simbolika pokrece radnju i unosi nove likove-biznismene koji nude lovu za napustanje sela...prejaka simbolika :D :D mada eto upucuje na naziv filma pa sam ja ocito za razliku od tebe to i shvatila :-D

A kad pomislim na Tataragicku,sjetim se presmjesnog clanka avaza o istim haljinama nje i ganicke :D :D uh kako relevantno...koga briga za nash kvazi jet set
ja sam saznao za tu opasnost da svi ostanu zarobljeni iz sinopsisa
film me nije o tome obavijestio, nije izgradio napetost,

puno ljudi ne zeli citati sinopsise prije gledanja

srbin je uveden solidno , stranac nikako
jesmo trebali procitat negdje da saznamo ko je on u stvari sta ga tjera na njegove postupke?
dr.dangerdoom

#21 Re: Snijeg

Post by dr.dangerdoom »

shuriken wrote:a pod kojim nickom si ti nama stotinu puta nesto rekao?
..................
Last edited by dr.dangerdoom on 20/02/2012 16:10, edited 1 time in total.
shuriken

#22 Re: Snijeg

Post by shuriken »

ja mislim da je broj postova irelevantan
i ne moze se koristiti u argumentaciji oko bilo koje teme
samo mi je bila cudna tvoja tvrdnja i broj postova
shuriken

#23 Re: Snijeg

Post by shuriken »

greska, sorry
The 51st State

#24 Re: Snijeg

Post by The 51st State »

1. Rat i nasa stvarnost su u nasem iskustvu koje ne mozemo negirati i to jedini proizvod koji mozemo "prodati "svijetu tako da ocekivati od svakog BIH filma pregrst "dobrih provala" ili neku sega pricu je mozda realno od napacenog gledateljstva ali je neozbiljno od akademski obrazovanih mladih autora.
Cuj prodati svijetu, pa svijet je se i nagledo i nasluso vecih tragedija od nase, a i mi smo ih davili ovih godina, tako da je to jahanje mrtvog konja, po meni insistiranje na ratnim i poratnim pricama je cisto skrivanje nedostatka kreativnosti da se ispricaju neke obicne ljudske price i situacije na interesantan nacin.
Dezze

#25 Re: Snijeg

Post by Dezze »

Blue room wrote:Dragi veliki i mali poznavaoci istorije i teorije filma mnogo toga ste rekli al malo sta pametno .
Sami pocetak posta ti je glup. Da to odmah razjasnimo! Mozda si se, iz ko zna kojeg razloga, nasao uvrijedjen komentarima na film, ali to ne znaci da imas pravo vrijedjati ljude jer se njihova misljenja i preference razlikuju od tvojih. Uostalom, po cemu mjeris sta je pametno a sta glupo? O ukusima se ne raspravlja, a ti upravo to pokusavas.
Blue room wrote:1. Rat i nasa stvarnost su u nasem iskustvu koje ne mozemo negirati i to jedini proizvod koji mozemo "prodati "svijetu tako da ocekivati od svakog BIH filma pregrst "dobrih provala" ili neku sega pricu je mozda realno od napacenog gledateljstva ali je neozbiljno od akademski obrazovanih mladih autora.
Ako mislis ovo sto si napisao, posebno boldirano, onda moram reci da je to jadno i pateticno. :( Ja mislim da ova drzava ima PUNO VISE od tuge, jada i cemera da ponudi svijetu. The51st_state je vec kazao da je to jahanje mrtvog konja, i upravu je. I upravu je kad kaze da se svijet nagledao vece tragedije od nase. A sto se tice provala - to je tvoja pretpostavka da ljudi to traze. Ako pogledas komentare, to nije receno. Ali jeste receno, vise puta, da filmu nedostaje radnja koja ce zainteresirati gledatelje.

Blue room wrote:2. Nadam ste da ste imali vidjeli priliku vidjeti ostale filmove regionalnog programa (ako niste toplo preporucujem ) jer bi se u tom slucaju uvjerili da slicna tematika i atmosfera vlada i kod ostalih autora sto je sasvim normalno jer umjetnik je moralno odgovoran da reaguje na aktuelne dogadjaje.
Nisam gledao ostale regionalne filmove. Nisam ih gledao bas iz razloga sto SVI imaju istu turobnu i depresivnu tematiku. Ne mogu vise, dosta mi je toga....gledam to svaki dan oko sebe u stvarnom zivotu i nije mi do toga da to i na ekranima gledam....
Blue room wrote:3. Ako je dosadno -pravac videoteka , ima sore-bore, razbijenih vozila, jeftinog seksa, silikonskih guzica, trivijalnih zapleta , apsurdnih dijaloga ... a ima i serija na TV-u ali onda ne komentarisite ono sto ne razumijete.
Ovdje se slazemo. Zato nisam isao na regionalne filmove. I zato mislim da jednom filmu, kao sto je Snijeg, nije mjesto u Metalcu gdje bi trebali biti blockbusteri. Mada je cjelokupna ovogodisnja ponuda u Metalcu bila ocajna. :sad:
Blue room wrote:4. DRAGI VELIKI MUSLIMANI I NEMUSLIMANI- u umjetnosti nema prostora za primitivna prepucavanja na nivou koliko je ko Musliman i sta je muslimansko a sta kjafirsko. Film se ne dotice tih pitanja a privatni stil zivota autora je samo njegov privatni zivot!
Jeste. Ali, ako imalo poznajes filmsku umjetnost, jasno ti je da privatni stil zivota NEMINOVNO utice na njegov nacin obradjivanja odredjene teme. Snijeg je jedan od boljih primjera.
Blue room wrote:5. To kad neko "iskace iz Argete " se zove mediska kampanja koja predhodi svakoj premijeri u svijetu kada su autori filmova prisutni u svim medijima.
Kaze ze mediJska. I kaze se preThodi. :wink:
Blue room wrote:6. Rediteljka itekako zna govoriti , mozda bolje od svih nas registrovanih korisnika foruma. Asistentica je na Akademiji i iznimno elokventna i obrazovana mlada zena.To sto je rekla neku rijec pogresno je lapsuz koji se zna desiti uslijed umora.
Slazem se sa svim sto si rekao. Lapsuzi se svima desavaju i to nije nista strasno. Nadam se, takodjer, da je ovo gore kod tebe lapsuz... :bih:
Blue room wrote:7.Film je realiziran jednim malo drugacijim potskim jezikom nego sto je to do sada bilo prisutno u ex yu kinematografiji i tacno je da podsjeca na sjajne turske i iranske filmove koji vec deceniju oduzimaju dah zapadnjackoj publici. Gluma svih protogonista je izuzetna, minimalisticka, svedena na unutrasnji zivot lika. Filmska fotografija savrsena.
Dzaba, opet mi se ne svidja. Meni, kao nekome kome je tuge, jada i cemera preko glave, se to ne svidja. Taman 200 puta podsjecao na turske i iranske filmove. I da, sta ce nam "podsjecanje"? Sta imamo od toga da budemo necija blijeda kopija? Blijeda k'o snijeg.... :roll:
Blue room wrote:8. Rast kose djecaka je nadrealni plan koji funkcionise sam za sebe i svako ima pravo ispricati sebi pricu o tome.
Ovo je bas glupa izjava - cuj funkcionise sam za sebe. I puna mi je kapa filmadzija koji, ako im nesto ne uspije, to predstave kao "nadrealno" i nesto sto "ima svoju pricu" ili nesto sto "je cjelina za sebe" ili neko slicno debilno objasnjenje. Daj molim te, taj dio filma je suvisan, nije uspio, stagod da mu je bila namjena, i sad se izvlace na umjetnicku spiku. :skoljka:
Blue room wrote:9. Stotinu puta sam vec rekao na ovom forumu pa cu opet:kada nesto zestoko kritikujemo ne znaci da smo jako pametni.

Koliko god puta si to rekao, ocigledno je da to nisi shvatio. ;-)
Blue room wrote:10. Ako Sarajevo nije spremno za ovakav film - kako bi tek onda docekalo neku izlozbu savremenog likovnog umetnika , performans, festival video rada ... dakle, sva umjetnicka djela za koja treba angazovati mastu i mozak.
Vidjeti moju reakciju na tacku 8.
Post Reply