Smtna Kazna - za ili protiv

Rasprave o vjerskim temama.
ja71

Post by ja71 »

senada wrote:koja to religija treba da stiti zlikovca a kaznjava zrtvu?
Niko nije pricao ni o kaznjavanju zrtve ni o zastiti zlikovca.
Zlikovca treba kazniti.
Pitanje je smrtna kazna da ili ne
ja71

#52 Re: Smtna Kazna - za ili protiv

Post by ja71 »

senada wrote:
ja71 wrote: -ne daje mogucnost nekome da se popravi
ako ti VJERUJES da se
Image
OVAKVI "mogu popraviti" halal ti VJERA!
Ode ti Senada na potpuno drugu stranu, ali posto si tako provokativno upitala moram ti odgovoriti.

Ja ne znam da li se ovi "ljepotani" na tvojim slikama mogu popraviti.
Ali ako im ne pruzis sansu nemozes to ni saznati.
Mada je to u nasim uslovima nemoguce im pruziti sansu.
Njih najvjerovatnije (i nazalost) nece stici nikakva kazna.

Dalje vjerujem da smrtna kazna ne bi rijesila njihov (i nas) problem nego bi ga produbila.

Mozda sam neprecizno postavio pitanje (mada je vecina shvatila) : da li drzava (nasa ili bilo koja) treba smrtno kaznjavati. i od kada. Ovo gore je politicki problem i nemoze se rjesavati u sudnici
Sinapsa

#53 Re: Smtna Kazna - za ili protiv

Post by Sinapsa »

ja71 wrote:Kakav je stav nasih religija po tom pitanju ?
Kakav je vas licni stav ?

Moj stav:
Protiv.

Razlozi:
-niko nema prava odlucivati o tudjem zivotu ili smrti
-ne daje mogucnost nekome da se popravi
-ako se izvrsi nepovratna je. ako je neko osudjen na dozivotnu i posle 10 godina se dokaze na nevinost moze se covjek bar posle 10 godina pustiti na slobodu
-nema zastrasujuce djelovanje. Drzave sa smrtnom kaznom imaju cak i vecu stopu kriminaliteta od onih sa manjom
-otvara pitanje: da li je i dzelat ubica ?
Iako dosta ljudi kojí pocine monstruozne zlocine mozda i zasluzuju smrt, ja sam ipak protiv smrtne kazne!
Mislim da smrtna kazna drustvu vise steti nego koristi jer ga pravi brutalnijim.
Ja sam kao i svi vi gledao emisije, citao o najgroznijim ubistvima i u tim momentima jedino sto bih takvima ljudima zazelio je smrt dugorocnim mucenjem....pitanje je samo ko ce takvo sto sprovesti i kakve posljedice na nas takve metode mogu da imaju?
Ja licno ne bih mogao ubiti kokos, da ne pricam da bih mogao da budem nekom zlikovcu dzelat...Gledao sam jedan dokumentarac o dzelatima, medju Francuzom, Englezom, Madjarom, Rumunom (covjek koji je igrom slucaja strijeljao Causeskog i njegovu suprugu) bio je i jedan Bosanac, Sarajlija!
E taj Sarajlija je jedan stariji, divan covjek sa srcanim tegobama....On je pricao o izvrsavanju smrtnih kazni i detaljno opisao proceduru (za vrijeme bivse Jugoslavije).....Od zadnjih dana zivota jednoga na smrtnu kaznu osudjenog zatvorenika do izvrsavanja smrtne kazne u okolnim brdima, sa kalasnjikovom...
Bio sam sokiran tim ispovjedima! Grozota....kako iz perspektive dzelata tako i iz perspektive osudjenika!!!
Neki dzelati su ciste ubice! To su ljudi koji govore o ubijanju covjeka kao da je to pravljenje kobasica...Medjutim neki od njih citav svoj zivot ne mogu da normalno zive!

PS. Ne zaboravimo da je pravda cesto slijepa i da neduzni ljudi budu nerijetko osudjeni na smrtnu kaznu!
Ja sam za dozivotnu robiju bez mogucnosti otpustanja.....puno bolje od smrtne kazne jer ona bi nama vise stetila nego sto ima koristi...
Onaj ko hoce da ubije on ce ubiti neovisno o pravnom sistemu drzave u kojoj izvrsava zlocin...slucaj amerike pokazuje da od smrtne kazne nema fajde i da je ona produkt brutalnoga drustva.
Last edited by Sinapsa on 14/07/2006 16:33, edited 2 times in total.
ja71

Post by ja71 »

mostarac wrote:za nekoga ko siluje 7-godisnje dijete smrtna kazna javnim spaljivanjem ili vjesanjem je jedino relevantna. Smrtna kazna se osim kazne pociniocu izrice kao i preventivna mjera opomene eventualnim buducim pociniocima.
Uporedi stopu kriminaliteta u USA i Evropi.
Smrtna kazna nema zastrasujuce dejstvo.
ja71

#55 Re: Smtna Kazna - za ili protiv

Post by ja71 »

daduli_sa wrote:
Razlozi:
-niko nema prava odlucivati o tudjem zivotu ili smrti
O cijem je on/ona odlucivao?!
Sto bi znacilo da su drzava i kriminalac na istom nivou ?
furlan

Post by furlan »

Za pogledati
"Kratki film o ubijanju" Krzysztof Kieslowski,pobjednik Kana prije petnaestak godina.Ne rijesava dilemu ali potice na duboko razmisljanje.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Onaj sto je nad Saraj'vom pucao snajperom na sarajevsko dijete, ne zasluzuje da udise i dijeli zrak sa ostalim ljudima. Ali sigurno zasluzuje SMRTNU KAZNU! :x

Smrtna kazna = DA
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Pitanje smrte kazne u US se gleda sa vise aspekata: religijskog, moralnog, politickog, socijalnog pa i ekonomskog.
Ja sam na faxu imala debatu (za ocjenu) gdje se izjasnis ZA ili PROTIV smrtne kazne i onda ucestvujes u debati suporotno od onog za sta si se izjasnio/la...

Tesko je naci adekvatnu kaznu za djela kao sto su visestruka ubistva, silovanja i mucenja, izivljavanja i ubijanja djece i sl...ali je statisticki dokazano (recimo u US) da drzave koje imaju veliki procenat izvrsenja smrtnih kazni, kao Texas, nemaju nista manju stopu kriminala ili ubistava od neke drzave na sjeveru gdje je smrtna kazna ukinuta.

Drustvo treba naci drugi nacin da rijesava probleme natezih kriminalnih djela, jer ovaj kakav jeste, ne funkcionise...

Zagovaraci smrtne kazne tvrde da bi ukidanjem iste ispastalo drustvo u ekonomskom smislu, jer sve te ljude, pored toga sto su se tesko ogrijesili o zakone drustva, treba hraniti, oblaciti i obezbijediti im smjestaj.
Religijske grupe su uglavnom protiv smrtne kazne, jer ih smatraju grijehom...
Post Reply