Niko nije pricao ni o kaznjavanju zrtve ni o zastiti zlikovca.senada wrote:koja to religija treba da stiti zlikovca a kaznjava zrtvu?
Zlikovca treba kazniti.
Pitanje je smrtna kazna da ili ne
Ode ti Senada na potpuno drugu stranu, ali posto si tako provokativno upitala moram ti odgovoriti.senada wrote:ako ti VJERUJES da seja71 wrote: -ne daje mogucnost nekome da se popravi
OVAKVI "mogu popraviti" halal ti VJERA!
Iako dosta ljudi kojí pocine monstruozne zlocine mozda i zasluzuju smrt, ja sam ipak protiv smrtne kazne!ja71 wrote:Kakav je stav nasih religija po tom pitanju ?
Kakav je vas licni stav ?
Moj stav:
Protiv.
Razlozi:
-niko nema prava odlucivati o tudjem zivotu ili smrti
-ne daje mogucnost nekome da se popravi
-ako se izvrsi nepovratna je. ako je neko osudjen na dozivotnu i posle 10 godina se dokaze na nevinost moze se covjek bar posle 10 godina pustiti na slobodu
-nema zastrasujuce djelovanje. Drzave sa smrtnom kaznom imaju cak i vecu stopu kriminaliteta od onih sa manjom
-otvara pitanje: da li je i dzelat ubica ?
Uporedi stopu kriminaliteta u USA i Evropi.mostarac wrote:za nekoga ko siluje 7-godisnje dijete smrtna kazna javnim spaljivanjem ili vjesanjem je jedino relevantna. Smrtna kazna se osim kazne pociniocu izrice kao i preventivna mjera opomene eventualnim buducim pociniocima.
Sto bi znacilo da su drzava i kriminalac na istom nivou ?daduli_sa wrote:O cijem je on/ona odlucivao?!Razlozi:
-niko nema prava odlucivati o tudjem zivotu ili smrti