Čula sam razne price da je smrznuta hrana zdrava zato sto se sačuvaju svi sastojci prilikom zamrzavanja.
S druge strane sam čula da je nezdrava i da je smeće.
Sta je istina
Moderator: anex
pa samo zamisli kako kod kuce mozes ostaviti hranu za zimu, smrznuta hrana je cini mi se najzdravijacutee_nina wrote:Mislim na smrznuto povrce i ribu (a ne na gotovu hranu)
Dakle, sve zavisi od proizvođača, transportera i trgovca smrznutom ribom. Da li ju je na vrijeme ohladio ili je malo zakasnio, te da li je prilikom transporta ili skladištenja bilo neželjenog otapanja, pa ponovnog zamrzavanja,...http://www.zzjzosijek.hr/histaminsko_otrovanje01.html wrote:Proces nastaje kada ribe nakon ulova nisu primjereno ohlađene. Povišena temperatura okoliša te produženo vrijeme od ulova ribe do njezina skladištenja u hladnjak ubrzavaju djelovanje vlastitih enzima ribljega mesa zbog čega u mesu raste količina histamina. U takvim slučajeva stvaranje histamina ne prate senzorske promjene ribljega mesa, te je u njemu vrlo teško uočiti prisutnost histamina, odnosno sumnja na prisutnost histamina najčešće ne postoji. Opasnost prisutnosti histamina u ribljemu mesu to je veća što je histamin termostabilan, izdržava temperaturu i do 200 °C. Meso termički obrađene ribe i ribe u konzervi i dalje sadrži histamin u količini u kojoj je u ribi bio i prije obrade.
Suprotno uvriježenom vjerovanju, smrznuta hrana nije inferiorna svježim namirnicama. Naime, povrće i voće koje se zamrzava metodom brzog smrzavanja bere se na vrhuncu sezone i podvrgava smrzavanju unutar nekoliko sati. Na taj način očuvani su svi vrijedni nutrijenti u tim namirnicama.
Valja spomenuti i druge prednosti smrznute hrane:
• Smrznuta hrana ne sadrži konzervanse, smrzavanje je prirodna metoda konzerviranja hrane.
• Hranjive tvari u smrznutom voću i povrću ostaju očuvane kada se smrzava industrijskom metodom brzog smrzavanja. Na taj način izbjegava se mogućnost gubitka nutrijenata uslijed transporta i skladištenja.
• Smrznute namirnice čine dostupnima najegzotičnija jela koja možete zamisliti, i u godišnjim dobima kada nam određene namirnice nisu dostupne.
• Prilikom pripreme smrznutih namirnica nema otpada, vrijeme potrebno za čišćenje i probir se štedi, a smrznuto je ujedno i financijski pristupačno.