SMRTNI LIST IZ AMERIKE

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
tr6n

#1 SMRTNI LIST IZ AMERIKE

Post by tr6n »

:?: Imam jedan problem,
Naime trebam da nađem način da mi se pošalje smrtni list(dokaz da je određena osoba mtrva) iz Amerike.
Ali taj koji je umro nema tamo nikog koga ja znam i tako da nema načina.
E sad, dali postoji nešto kao neka ustanova,službeno neko da pošalje taj smrtni list u BIH.
Edin H.

#2 Re: SMRTNI LIST IZ AMERIKE

Post by Edin H. »

Probaj da postavis/prebacis (posalji pp moderatoru) temu na dijaspora, tamo se javlja dosta raje iz Amerike.
melb26sa

#3 Re: SMRTNI LIST IZ AMERIKE

Post by melb26sa »

Americka ambasada ti moze pomoci oko toga. Konzularni odjel. Jedino sto ces morati dokazati vezu sa umrlom osobom - znaci rodni list, kako ste povezani i slicno.
tr6n

#4 Re: SMRTNI LIST IZ AMERIKE

Post by tr6n »

melb26sa wrote:Americka ambasada ti moze pomoci oko toga. Konzularni odjel. Jedino sto ces morati dokazati vezu sa umrlom osobom - znaci rodni list, kako ste povezani i slicno.
Znaci bilo kakav dokument može li npr. kopija licne ili tako nesto?
Lacrosse

#5 Re: SMRTNI LIST IZ AMERIKE

Post by Lacrosse »

Dobro te je neko pitao gdje je preminuli stanovao.
Jer, sve administrativne papire ima county u kojem je zivjeo i umro, predpostavljam.
Takodje, ako je umro u bolnici, postoji dokumentacija da je umro tkz. death certificate.
Takodje oni koji su ga sahranjivali morali su imati neku dokumentaciju. Tako da mozes potraziti kompaniju i njihovu papirologiju.

Ali zapoceo bih s county-ijem. Svaki county ima office of public record.
Posto imas internet mozes sve fino pretraziti. Znaci krenes od adrese stanovanja dodjes do countija, od countija nadjes office of public records i vidis kako da ih kontaktiras. Kad ih kontaktiras pitas ih koji formular moras popuniti da bi dobio podatke nazad, i oni ce ti objasniti kako treba zahtjev da izgleda.

Ukoliko znas u kojoj je bolnici umro, ili ko ga je sahranio, mozes i njih kontaktirati. Ako nije umro u bolnici vec nadjen mrtav, onda ga je neko iz coroner office odvezao u mrtvacnicu. Tako da ako je osoba nadjena mrtva mozes kontaktirati coroner's office i raspitati se. Ali da bi dosao do nekle prvo sto moras je znati geografiju dakle u kojem okrugu/kantonu je osoba zivjela i umrla, i koji su tu office-i, pa krenes polako...

I trazi death certificat. Kao rodni list, postoji i smrtni list.

On izgleda priblizno ovako, i prepoznati ga mozes po tri uzrocnika smrti, koja su navedena, ukoliko je osoba umrla u bolnici. Coroner office ako je neko nadjen mrtav obicno ima pravo da ako smatraju potrebnim da urade autopsiju da potvrde da smrt nije "foul play" tj. da neko nije nekog ubio, otrovao, i slicno. Tako da ako se radi o osobi koja je mladja, moguce je da su radili autopsiju da bi potvrdili smrt od nekih prirodnih uzrocnika.

Image
Post Reply