smrtna kazna za i protiv

Locked
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote: Ako postoji ista sto je na ovom svijetu meni svetinja, to je covjek i njegov zivot. Ako je taj covjek kreten pa nekoga ubije, on je i dalje covjek i njegov zivot je i dalje zivot. A svaki zivot ima beskrajne mogucnosti.
i meni je ljudski zivot svetinja, te bas zato imam ovaj stav naspram hladnokrvnih ubica, silovatelja i slicno... vec sam rekla da onaj ko bez ikakva razloga raspori zivu trudnu zenu za mene prestaje biti 'covjek' te me njegov 'zivot' ni najmanje ne zanima... i vise me zanimaju (uskraceni) potencijali djeteta koje je ubijeno majci u stomaku, i sta ce biti sa porodicom te zene... nego sta ce biti sa manson-om...

tu se nasi putevi razilaze... nema se vise sta reci...
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:
danas wrote: (inace, vidim da se protivnici smrtne kazne vrlo unezgode kad god im se spomene neko ko je zaista zasluzio istu :-) ..
Kontradikcija. Ako si stvarni protivnik smrtne kazne onda za tebe ne postoji neko ko ju je zasluzio.
prihvatam ispravku...
jer do sada su argumenti bili -- sta ako je covjek slucajno nevin... pa me malo prenijelo...
jer da, zaboravih da istinski protivnik smrtne kazne postuje i cijeni hitlerov zivot :) steta sto se ubio, mogao se promijenit :-) :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:
jeza u ledja wrote:Ako je izlazak iz sistema gejm over, da li onda mislis da je i kradja automobila izlazak iz sistema?
fakat se pravis glup, jer ne mogu da vjerujem da neko moze ovakvo pitanje postaviti...

primjeri se daju za ljude koji su pobili milione, planirali genocide, palili zive ljude po crkvama i dzamijama, otvarali logore, silovali djecu i prodavali ih u roblje, sjekli trbuh trudnicama... a ti pitas -- jel' i kradja auta game over...

uozbilji se bolan... :roll:
danas ti je odgovorila

a ja kazem ako drustvo odluci u zakonu da je to linija razgranicenja then so be it...
mostarac

Post by mostarac »

kad smo vec kod charles-a mansona
24.5.2007, 20:09, San Francisco, Reuters
Charlesu Mansonu 11. put odbijena molba za uvjetnu slobodu
Charlesu Mansonu, jednom od najpoznatijih serijskih ubojica 20. stoljeća, po 11. put odbijena je molba za puštanje na uvjetnu slobodu.

Image

Charles Manson
Charles Manson
Kalifornijski Odbor za uvjetne slobode u izvješću je naveo da je 72-godišnji Manson i dalje prijetnja sigurnosti građana te da nije želio proći program rehabilitacije. Manson i njegovi sljedbenici osuđeni su na smrt 1969. zbog ubojstva Lenoa i Rosemary LaBianca, trudne glumice Sharon Tate (supruge redatelja Romana Polanskog) i još četiri osobe. Inače, on i njegova sekta ubili su najmanje 35 ljudi, no točan se broj ni danas ne zna. Manson je vjerovao da je pjesma grupe Beatles "Helter Skelter" upozoravala na rat između crnaca i bijelaca, pa su on i njegovi sotonistički sljedbenici ubijali bijelce u želji da za ubojstva budu okrivljeni crnci. Manson je prvotno trebao biti pogubljen u plinskoj komori, no 1977. kazna mu je preinačena u doživotan zatvor s mogućnošću pomilovanja jer je kalifornijski Vrhovni sud 1972. donio odluku da je smrtna kazna protuustavna (što je kasnije ponovno poništeno). Manson, koji ima pravo na molbu za pomilovanje jednom u 5 godina, nije se pojavio na saslušanju. Pravo na iduće, imat će tek 2012.
E ovo je ono o cemu ja govorim. Osudjen je na dozivotnu, ali on se NADA i dalje i zivi zivot, a 35 ljudi koje je poslao u smrt nisu imali mogucnost da se nadaju.
Uz sve to vec 39 godina jede hljeb poreskih obveznika, a uz to odbija i da prodje program za rehabilitaciju, ali ipak se NADA, a kad ukucate "charles manson" dobijete masu linkova koji ovog lika cine popularnim i uzorom mnogima. On danas cak dobija i medijski prostor jer je to "njegovo pravo".
Da su ga odmah smaknuli, bio bi zaboravljen, ne bi nekom mogao biti uzor, a jos manje bi mogao da dobije medijski prostor. Ovako lik zivi i nada se da ce izaci van kad tad.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

jeza u ledja wrote:

Znaci, svoj rezon zasnivas na maloj mogucnosti da se tako nesto moze ipak desiti? Mala mogucnost ali kakva takva, jel tako?

E, isto tako, postoji mala majecka majusna mogucnost da ce taj kriminalac jednog dana postati promjenjen covjek, da ce izaci iz zatvora, osnovati porodicu, napraviti djecu. Da ce ta djeca jednog dana postati neko i nesto, mozda cak postati uzor nekome u drustvu, mozda izmisliti neki novi izum. Mozda, mozda....

U cemu je razlika izmedju eliminiranja mogucnosti za ovo tvoje i eliminiranja mogucnosti za ovo moje? Ubijanjem te osobe, ti ubijas svaku mogucnost, makar ona bila maja, majusna...da ce od te osobe ipak biti nesto dobro. Na taj nacin, ubistvom te osobe ti je izjednacavas sa bilo kojom drugom osobom, bilo kakvom i bilo gdje. Ubistvom te osobe ti na grand scheme of things izjednacavas njega sa onima koje je on ubio. Ni jedni ni drugi vise ne postoje. Nema ih. Kraj.

Ako postoji ista sto je na ovom svijetu meni svetinja, to je covjek i njegov zivot. Ako je taj covjek kreten pa nekoga ubije, on je i dalje covjek i njegov zivot je i dalje zivot. A svaki zivot ima beskrajne mogucnosti.

Mozda ti zvuci glupo, ali meni je ovo izuzetno vazno.
zaboli me neka stvar sta bi bilo kad bi bilo
ako je supak uradio nesto sto ne treba gubi pravo glasa (convicted fellons ne mogu glasati), gubi pravo na procreation (sto se mene tice), i gubi zivot (isto sto se mene tice)

neku noc je ovdje u bostonu idiot htio da ukrade auto. dosla zena da stavi bebu u auto a on njoj pistolj u lice. sva sreca ba idiot nije opalio metak.
sto se mene tice njemu smrtna na licu mjesta.. kad je izvadio oruzje na nekoga onda nema vise price. isto moze biti upotrebljeno protiv njega!
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

i jos da dodam
navedi primjer gdje je dijete nekog okorjelog kriminalca (ne politickog zatvorenika) uradilo nesto da valja za drustvo
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

danas wrote:
jeza u ledja wrote:
danas wrote: (inace, vidim da se protivnici smrtne kazne vrlo unezgode kad god im se spomene neko ko je zaista zasluzio istu :-) ..
Kontradikcija. Ako si stvarni protivnik smrtne kazne onda za tebe ne postoji neko ko ju je zasluzio.
prihvatam ispravku...
jer do sada su argumenti bili -- sta ako je covjek slucajno nevin... pa me malo prenijelo...
jer da, zaboravih da istinski protivnik smrtne kazne postuje i cijeni hitlerov zivot :) steta sto se ubio, mogao se promijenit :-) :D
Teoretski, mogucnost da se on mogao promjeniti i napraviti nesto dobro u ostatku svog zivota tokom 40-godisnje kazne je jednaka mogucnosti da ce on otici i zatvor, tamo provesti 40 godina, i onda izaci i ubiti nekoga.

U sustini, ni moj ni tvoj primjer nisu adekvatni, jer se gotovo nikad ne desavaju. 99.99% tih ljudi bi provelo ostatak svog zivota iza resetaka.

I s obzirom da govorimo o reakciji na zlocin pocinjen od covjeka koji je i dalje ziv (znaci to je default) onda tvoj argument da ga treba ubiti jer se samo time nesto 'osigurava' ne pije vode.
danas

Post by danas »

mostarac wrote:kad smo vec kod charles-a mansona
24.5.2007, 20:09, San Francisco, Reuters
Charlesu Mansonu 11. put odbijena molba za uvjetnu slobodu
Charlesu Mansonu, jednom od najpoznatijih serijskih ubojica 20. stoljeća, po 11. put odbijena je molba za puštanje na uvjetnu slobodu.

Image

Charles Manson
Charles Manson
Kalifornijski Odbor za uvjetne slobode u izvješću je naveo da je 72-godišnji Manson i dalje prijetnja sigurnosti građana te da nije želio proći program rehabilitacije. Manson i njegovi sljedbenici osuđeni su na smrt 1969. zbog ubojstva Lenoa i Rosemary LaBianca, trudne glumice Sharon Tate (supruge redatelja Romana Polanskog) i još četiri osobe. Inače, on i njegova sekta ubili su najmanje 35 ljudi, no točan se broj ni danas ne zna. Manson je vjerovao da je pjesma grupe Beatles "Helter Skelter" upozoravala na rat između crnaca i bijelaca, pa su on i njegovi sotonistički sljedbenici ubijali bijelce u želji da za ubojstva budu okrivljeni crnci. Manson je prvotno trebao biti pogubljen u plinskoj komori, no 1977. kazna mu je preinačena u doživotan zatvor s mogućnošću pomilovanja jer je kalifornijski Vrhovni sud 1972. donio odluku da je smrtna kazna protuustavna (što je kasnije ponovno poništeno). Manson, koji ima pravo na molbu za pomilovanje jednom u 5 godina, nije se pojavio na saslušanju. Pravo na iduće, imat će tek 2012.
E ovo je ono o cemu ja govorim. Osudjen je na dozivotnu, ali on se NADA i dalje i zivi zivot, a 35 ljudi koje je poslao u smrt nisu imali mogucnost da se nadaju.
Uz sve to vec 39 godina jede hljeb poreskih obveznika, a uz to odbija i da prodje program za rehabilitaciju, ali ipak se NADA, a kad ukucate "charles manson" dobijete masu linkova koji ovog lika cine popularnim i uzorom mnogima. On danas cak dobija i medijski prostor jer je to "njegovo pravo".
Da su ga odmah smaknuli, bio bi zaboravljen, ne bi nekom mogao biti uzor, a jos manje bi mogao da dobije medijski prostor. Ovako lik zivi i nada se da ce izaci van kad tad.
sjo tebe :lol:

pa lijepo nam jez pojasnio da je serijskim ubicama i psihopatama svejedno da li zive ili ne :-)
jer kao -- posto su ubili nekoga zivot im je nebitan :lol: :lol: :-)
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

jeste li se vise dogovorili?
najbolje serijat da uvedemo, i sve ce biti u dure :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vozdra_123 wrote:i jos da dodam
navedi primjer gdje je dijete nekog okorjelog kriminalca (ne politickog zatvorenika) uradilo nesto da valja za drustvo
(Dijete ili sam on.)

Hocu, cim navedes primjer da je notorni ubica izasao iz zatvora nakon 20-30 godina i ponovo ubio nekoga.
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:
danas wrote:
jeza u ledja wrote: Kontradikcija. Ako si stvarni protivnik smrtne kazne onda za tebe ne postoji neko ko ju je zasluzio.
prihvatam ispravku...
Teoretski, mogucnost da se on mogao promjeniti i napraviti nesto dobro u ostatku svog zivota tokom 40-godisnje kazne je jednaka mogucnosti da ce on otici i zatvor, tamo provesti 40 godina, i onda izaci i ubiti nekoga.

U sustini, ni moj ni tvoj primjer nisu adekvatni, jer se gotovo nikad ne desavaju. 99.99% tih ljudi bi provelo ostatak svog zivota iza resetaka.

I s obzirom da govorimo o reakciji na zlocin pocinjen od covjeka koji je i dalje ziv (znaci to je default) onda tvoj argument da ga treba ubiti jer se samo time nesto 'osigurava' ne pije vode.
kako ne pije vode? :lol: jer samo tako znam 100% da -- nece... imas bolan masu likova koji ubiju dok su u zatvoru...
plus, ovako znam i da nece biti medijska zvijezda, kao manson... :wink:

de ba, dosta je bilo :)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Fakat, umorih se.

eto, nek tvoja bude zadnja. :D
Last edited by jeza u ledja on 16/01/2008 23:46, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

ja ne vjerujem da se pojedini zlocinci mogu promijeniti, neki da, ali ovi ludjaci poput mansona, ne.

ja sam naveo sto sam protiv smrtne kazne, ne mislim da time ista mijenjas i uzimanjem zivota ubice sam sebe srozavas na njegov nivo.

plus sto mi je to krajnje varvarski.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

jeza u ledja wrote:
Vozdra_123 wrote:i jos da dodam
(Dijete ili sam on.)

Hocu, cim navedes primjer da je notorni ubica izasao iz zatvora nakon 20-30 godina i ponovo ubio nekoga.
http://www.npb-cnlc.gc.ca/reports/pr101001_e.htm
How many murder offenders were released between 1975/76 - 1998/99 and how many were convicted of a second homicide offence?

Offenders convicted of murder receive a life sentence and can only be released on day or full parole by a decision of the National Parole Board. Offenders convicted of murder, therefore, cannot be released on statutory release.

Over the period 1975/76 - 1998/99, there were 4,131 releases of murder offenders on day and full parole. Of these:

* 2,666 were day parole releases.
* 1,465 were full parole releases.

Over the past 24 years:

* 4 (0.2%) of the 2,666 day parole releases of murderers were subsequently re-incarcerated for a repeat homicide offence.
* 9 (0.6%) of the 1,465 releases of murder offenders on full parole were subsequently re-incarcerated for a repeat homicide offence.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

znaci nove nevine zrtve su stradale jer su idioti pusteni vani

jebo te taj sistem
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jebi se, sad ja moram cackat po netu da bi ti nasao suprotne primjere. :D
necko_sa

Post by necko_sa »

Samo da kratko prokomentarisem naslov.... DA

Zlo sa smrtnom kaznom, zlo bez smrtne kazne...ja biram manje zlo...znaci, smrtna kazna!!!
danas

Post by danas »

callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da se pojedini zlocinci mogu promijeniti, neki da, ali ovi ludjaci poput mansona, ne.

ja sam naveo sto sam protiv smrtne kazne, ne mislim da time ista mijenjas i uzimanjem zivota ubice sam sebe srozavas na njegov nivo.

ne volim ni taj argument -- cuj srozavam se na njegov nivo :lol:
on ubio neduznu zenu iz cista mira... i sad kao mi isti kao on, jer nas je to toliko pogodilo... mislim, to je ko da mi sad kazes, moj jaran koji je bio u ABiH se srozao na nivo cetnika jer zaboga -- i on je uzeo pusku da 'ubije' nekoga... joj djeco djeco :-)

plus, smatram da je veci varvarizam ovo mucenje, sjecenje ruku i nogu, samice od po 40 godina i sta ja znam :-) ja nisam za cruel and unusual punishment jer ipak nisam ni ja toliki psihipata da se nasladjuem torturom drugih -- objesi ga i gotovo brate :)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

jeza u ledja wrote:Jebi se, sad ja moram cackat po netu da bi ti nasao suprotne primjere. :D
pa guglaj kad ti je jezik brzi od pameti :D
callmethebreeeze

jeza u ledja wrote:Jebi se, sad ja moram cackat po netu da bi ti nasao suprotne primjere. :D
ne moras. pogledaj stopu ubistava i cjelokupan sistem u zemljama gdje se primjenjuje smrtna kaznam i zemljama gdje je nema.

oni koji znaju kazu da je puno ugodnije zivjeti u svedskoj nego u iranu :D
callmethebreeeze

danas wrote:
callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da se pojedini zlocinci mogu promijeniti, neki da, ali ovi ludjaci poput mansona, ne.

ne volim ni taj argument -- cuj srozavam se na njegov nivo :lol:
on ubio neduznu zenu iz cista mira... i sad kao mi isti kao on, jer nas je to toliko pogodilo... mislim, to je ko da mi sad kazes, moj jaran koji je bio u ABiH se srozao na nivo cetnika jer zaboga -- i on je uzeo pusku da 'ubije' nekoga... joj djeco djeco :-)

plus, smatram da je veci varvarizam ovo mucenje, sjecenje ruku i nogu, samice od po 40 godina i sta ja znam :-) ja nisam za cruel and unusual punishment jer ipak nisam ni ja toliki psihipata da se nasladjuem torturom drugih -- objesi ga i gotovo brate :)
nema ti veze to poredjenje s jaranom u abih. to je skroz druga stvar.

ne zelim da uzimam stafetu od jeza, a i bojim se tvojih macaka. ja sam samo humanista, i to je sve. odoh na mahlusin topic, lakse je :D
danas

Post by danas »

callmethebreeeze wrote:
ne moras. pogledaj stopu ubistava i cjelokupan sistem u zemljama gdje se primjenjuje smrtna kaznam i zemljama gdje je nema.

to je zato sto je sveCka zemlja sa najvecim brojem ateista :lol:
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

baj da vej

da navedem da je primjer iz kanade
znaci amerika 10x veca znaci jos vise nevinih nastradalo jer idioti imaju pravo da ako im se cejfne postanu bolji clanovi drustva...

:-)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

callmethebreeeze wrote:

mora traziti jer je njegov argument bio da ce djeca ili taj supak nesto izumiti, zato je grijeh njega ubiti :-)
callmethebreeeze

danas wrote:
callmethebreeeze wrote:

to je zato sto je sveCka zemlja sa najvecim brojem ateista :lol:
kako bi adresa za onaj sajt s macketinama :D
Locked