Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
randooom

#1 Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by randooom »

Obzirom da informacije o ovom stravicnom dogadjaju skoro niko nije prenio, mislim da ovo zasluzuje puno vise prostora u medijima...
Stvarno sramota, ovako nesto da se desi, i da niko ne izda zvanicno saopstenje, preuzme odgovornost... bilo sta...

Strasno!!!

Sutra će u Poljicu biti obavljena dženaza šestomjesečnoj djevojčici koja je umrla nedugo nakon što je primila vakcinu u Domu zdravlja Lukavac.

Još se čeka saopštenje nadležnih institucija

Samo je RTV TK objavio članak ali sa nekim drugim saznanjima.

Treba samo da se zapitamo, šta bi bilo da se ovo (nedaj Bože) desilo u nekom drugom gradu, recimo u Sarajevu!? Mislimo da se ova vijest ne bi “skidala” sa državnih, federalnih i kantonalnih televizija.

Da li je to stanovništvo u Lukavcu nebitno ili neko ovaj skandal vješto skriva od javnosti?

Ovim putem se zahvaljujemo kolegama sa portala Sarajevo-x.com koji su prenijeli naš članak. A nama preostaje da čekamo odgovore i saopštenje za javnost nadležnih institucija.

http://www.sodalive.ba/crnahronika/sutr ... jevojcici/
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /101113064
http://www.sodalive.ba/crnahronika/sest ... kcinacije/
poznanik

#2 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by poznanik »

U svakom slučaju poželjno je sačekati zvanične informacije i analizu obdukcije.

Ukoliko se ustanovi individualna - alergijska reakcija organizma bebe, odgovornost je teško utvrditi, obzirom da, vjerovatno, ne postoje ranija saznanja ili pretpostavke o mogućim posljedicama i alergijskim reakcijama. Ona svakako postoji, ali je na istražiteljima da utvrdi čija je i u kolikoj mjeri.

Međutim, ukoliko se radi o vakcini koja je kao takva - neispravna, pristigla u kontigentu i podijeljena zdravstvenim ustanovama, onda je opasnost mnogo veća i odgovornost se proteže sve do državnih organa.

Bez obzira, slučaj treba pratiti i na svaki način sprječavati slične tragedije.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#3 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by plain vanilla »

Umrla šestomjesečna beba nakon što je primila cjepivo Objavljeno: 12.11.2010 - 19:52 dnevnik.ba

Sinoć 10-tak minuta iza 22 sata PS Lukavac prijavljena je smrt šestomjesečne bebe iz Lukavca. Prema neslužbenim podacima, preminula beba je tijekom jučerašnjeg dana primila cjepivo. Majka preminule Azra B. je oko 21 sat donijela svoju bebu u Dom zdravlja Lukavac, koja nije davala znakove života, javlja RTV TK.

Prema neprovjerenim informacijama, Azra B. je svoju šestomjesečnu kćerku E. B. pronašla mrtvu u trenutku kada ju je trebala nahraniti.

Odmah po izlasku na teren očevid su izvršili pripadnici OKP PU Lukavac i o svemu su upoznali dežurnog županijskog tužitelja koji je naredio da se tijelo bebe prebaci u Komemorativni centar u Tuzli gdje će se izvršiti obdukcija.

nije bas da niko nije prenio, ja sinoc ovo citala
SimplyRed

#4 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by SimplyRed »

ja to nigdje nisam ni procitala ni cula. :shock: ali je stravicno. jedino mogu zakljuciti da je domu zdravlja stalo da ne procuri u javnost jer se onda u pitanje dovodi kredibilitet te ustanove, njihova cistoca, odakle se dobijaju vakcine, pa ispitivanje doktora i medicinskih sestara kojima prijete zatvori... itd itd. meni ovo nekako ima logike jer nijednoj firmi nije svejedno kad izadje prljav ves na vidjelo. a mislim i da se mnogo toga drugog moze saznati kroz tu istragu. :roll:

zao mi i porodice i te bebice. to je najgore sto se nekome moze desiti. :(
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by plain vanilla »

SimplyRed wrote:ja to nigdje nisam ni procitala ni cula. :shock: ali je stravicno. jedino mogu zakljuciti da je domu zdravlja stalo da ne procuri u javnost jer se onda u pitanje dovodi kredibilitet te ustanove, njihova cistoca, odakle se dobijaju vakcine, pa ispitivanje doktora i medicinskih sestara kojima prijete zatvori... itd itd. meni ovo nekako ima logike jer nijednoj firmi nije svejedno kad izadje prljav ves na vidjelo. a mislim i da se mnogo toga drugog moze saznati kroz tu istragu. :roll:

zao mi i porodice i te bebice. to je najgore sto se nekome moze desiti. :(
ma ne moze se tako nesto sakriti, ali ne treba ni sirit paniku
glupost bi bila sad dici zemlju na noge dok ne saznaju uzrok
a mislim da su u medjuvremenu obustavili vakcinaciju, samo ne govore razlog, opet zbog panike
chuchumbamayumbe

#6 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by chuchumbamayumbe »

Iznenadna dojenačka smrt ili SIDS je najčešći uzrok smrti djece do prve godine života. Individualni rizik za zdravo dojenče je međutim iznimno nizak. Osobito, ako roditelji obrate pozornost na nekoliko jednostavnih stvari.

http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=145

Vrlo lako može biti uzrok tzv SIDS, (Sudden Infant Death Syndrom).
Vrlo teško može da se desi da nastupi IZNENADNA smrt bebe zbog vakcine. Obično nastane neka vrsta reakcije, blaga temperatura, ili nešto slično. U veoma malom broju slučajeva mogu nastupiti veće komplikacije.
I da, moguća je smrt kod vakcinacije (usljed reakcije na vakcinu) ali je to u veoma malom procentu. Isto kao što je moguća i smrt od običnog aspirina ili paracetamola, u veoma malom broju slučajeva.
Ja mislim da je ovdje u pitanju SIDS, prije nego reakcija na vakcinu.
Baba_Droga

#7 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by Baba_Droga »

Zasto nisam iznenadjena :(

Koliko je takvih slucajeva...o kojima se jos cuti !?

Opce poznata je cinjenica da su neke od vakcina izazvale i autizam kod djece.
Ja licno poznajem djecaka kojem je ziva iz vakcine izazvala autizam . ( vakcinu je primio 2002.godine)
Ovdje, u nasim bolnicama...klinikama....stali su na dijagnozi : autizam !
Nakon sto su njegovi roditeIji skupljali skoro pola godine novac za pretrage, napokon su otisli na pretrage u Beograd. Neki od nalaza su isli i do Londona, Amerike....i nakon tih silnih pretraga usnovili su da je autizam izazvan zivom iz vakcine...
Tamo su se doktori cudili kao doktori u BiH nisu bar osnovne stvari mogli primjetiti...dijagnosticirati...kao npr. da djecaj ima i bakteriju koja mu pogorsava stanje ....te su ga hitno stavili na dijetu...ukljucili su mu neke lijekove.....
Sada kada su ti doktori iz Srbije preporucili jos neke pretrage ...i predlozili roditeljima da te nalaze urade u Sa...ovi ovdje doktori rekli da to oni nece da rade...da nema potrebe da se djecak izlaze stresu ...da su te bakterije normalne :-) ..i da je sa djecakom "SVE U REDU" :shock: :shock:

I hajd neka coj'k bude pametan ....

A vec vidim da se o tim vakcinama vec pisalo.....

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=58229
zelenashica

#8 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by zelenashica »

Novi detalji o smrti 6 - mjesečne bebe u Lukavcu nakon primanja vakcine.Čeka se nalaz obdukcije
Nedelja, 14 NOVEMBAR 2010 00:37 Djuro Skondric

Šestomjesečna beba E.B. preminula je pod nerazjašnjenim okolnostima u srijedu, 10. novembra u večernjim satima u porodičnom domu u Lukavcu. Beba je tog dana primila vakcinu u Domu zdravlja Lukavac, ali je uvečer majka Azra donijela u službu hitne pomoći Doma zdravlja Lukavac. Uslijedila je reanimacija, ali su ljekari, nažalost, konstatirali smrt novorođenčeta. "Bebu je prije vakcinacije pregledala doktorica Zdravka Bajrić. Utvrđeno je kako beba može primiti vakcinu, pa je oko 11 sati beba i vakcinisana.
Bila je to treća ili četvrta vakcina. Međutim, uvečer smo obavješteni kako je beba preminula, što nas je sve šokiralo, jer poznajemo porodicu, a doktorica Bajrić živi u istom ulazu kao i porodica preminule bebe", kazao je za "San" Tarik Arapčić, direktor lukavačkog Doma zdravlja.
Nakon što je konstatovano da je beba preminula, ljekari su o tome obavijestili policiju. Uviđaj su obavili pripadnici PU Lukavac i o svemu su upoznali dežurnog kantonalnog tužioca, koji je naredio da se tijelo bebe prebaci u Komemorativni centar u Tuzlu, zbog obdukcije.
"Obdukcija će pokazati uzrok smrt. Ne bih špekulisao da li je to posljedica vakcinacije ili nije. Čuo sam da je obustavljena vakcinacija beba u Tuzlanskom kantonu. Nije riječ o naredbi, nego o nekoj mjeri predostrožnosti", kaže Arapčić. te dodaje da Dom zdravlja Lukavac nema nikakve veze sa nabavkom vakcina.
"Nabavka vakcina je u ingerenciji Federalnog ministarstva zdravstva, a vakcine kontroliše Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja. Iskreno, suosjećamo sa porodicom koja je izgubila dijete i smatramo kako se istina o smrti mora saznati. Komentari o krivici Doma zdravlja Lukavac, zaista nisu umjesni", zaključuje na kraju razgovora Arapčić.
Nalaz obdukcije trebao bi biti za sedam ili deset dana.

http://www.rtvtk.ba/index.php?option=co ... Itemid=197

Čista laž.....doktorica živi u istoj ulici kao i djevojčicin djed(očev otac),nikad nije djevojčica stanovala u Lukavcu nego u Poljicu,niti doktorica u istom ulazu sa nekim od porodice djevojčice..

Hm,možda sa ovom izjavom se samo želi ublažiti nešto što još ne znamo.

O direktoru Doma zdravlja u Lukavcu hm radije ne bih,plejada kriminala i svega sto prati dugogodišnje presjedanje iz fotelje u fotelju..... :-) ali o kadru koji radi u dotičnom domu zdravljala dalo bi se godinama raspravljati.
Inače doktoricu poznajem lično ka i porodicu umrle djevojčice....

Iskreno saučešće porodici djevojčice...R.I.P.
nevenkagaragic

#9 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by nevenkagaragic »

Prvu vest o slucaju smrti bebe sam procitala na portalu RTV Slon-12.11.2010.
http://www.rtvslon.ba/index.php?option= ... 2&Itemid=1

Sutradan, 13.11.2010.god., procitala sam u "Dnevnom avazu" i postavila na forum gde inace postavljam vesti iz Tuzle :
Image
http://img571.imageshack.us/img571/2126/16avaz1311106mesecnabeb.jpg
"Dnevni avaz", 13.11.2010.

Takodje "San" pisao 13.11.2010.
http://www.san.ba/index.php?id=14795
astrid

#10 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by astrid »

chuchumbamayumbe wrote:Iznenadna dojenačka smrt ili SIDS je najčešći uzrok smrti djece do prve godine života.
Možda je SIDS uzrok smrti.....Možda!....ali zašto baš istog dana kad je beba primila vakcinu?..Ne vjerujem u slučajnosti kao ni u tačnost obdukcije.Bebu je pregledala doktorica prije vakcinacije,a svi znamo koliko su ti pregledi površni.U slučaju da je doktorica nešto previdjela,naravno da će stati u njenu zaštitu(doktori),ili je možda neki doktor odgovarao za svoje greške?
Ako je u pitanju (ne)ispravnost vakcine,desiće se ista stvar..oni su primili vakcine koje su predhodno prošle milion kontrola.Ni za to nisu krivi.
U regionu mnogi ljudi više i ne vode djecu na vakcinaciju upravo iz ovih razloga.
...toliko grešaka,javašluka zadnjih godina,toliko nesipravnih lijekova...ma, mi i naša djeca smo pokusni kunići.
brina

#11 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by brina »

"oni su primili vakcine koje su predhodno prošle milion kontrola"
hm....
vec sam pisala o ovome i opet ponavljam: ja sam protiv svih vakcina! :x
samo da znate, mozda sam vec ovo negdje i navela, ali kod nas se vakcine sada nabavljaju iz indije, kine... :cry:
raspisuje se tender kao i za olovke... naravno, postoji tacna dokumentacija koju proizvodjac treba dostaviti ali svi znamo kako se ti dokumenti mogu "doraditi"
cijena bira kvalitet...
terra_incognita

#12 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by terra_incognita »

Ja sam primila vakcinu sa 10 mjeseci, redovnu. Doktori nisu primjetili početak prehlade. U noći skočila temperatura, smjestili me u bonicu, stanje se pogoršavalo, 4 mjeseca na kisiku...roditeljima dali stolicu i rekli da sjede i čekaju kad ću umrijeti (doslovno). Ali eto tu sam i od tada nema vakcina...
MAN-lion's coach

#13 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by MAN-lion's coach »

Ovo je još jedan u nizu javašluka doktora, ali ovo ne smije i ne treba biti opravdanje za ne vakcinisanje.
brina

#14 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by brina »

da bi se rizici od vakcina smanjili na minimum (totalno ne moze jer je to jos uvijek eksperiment) trebalo bi svaku bebu dobro ispitati, ne samo povrsinski pregled, nego nalazi, istorija bolesti u porodici itd... i tek onda vakcinisati.
to je ipak dug i jako SKUP proces pa je bolje svaku bebu lancano istom dozom, istom vakcinom... pa sta bude :cry:
ne kazem da me sada svi roditelji moraju poslusati i prestati vakcinisati svoju djecu ali se mogu raspitati o porijeklu, kvalitetu i na kraju o bolesti protiv koje se dijete vakcinise.
zasto hep b novoredjencetu dati kada je bezbjednije majci uzeti krv i utvrditi da li neko u uzoj porodici boluje od toga?
bilo je na staroj temi podatak gdje se privatno mogu vakcine kupiti pa bih ako ste vec odlucili vakcinisati preporucila da licno kupite vakcinu jer cete makar tako eliminisati sumnjivo porijeklo...
Margita81

#15 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by Margita81 »

chuchumbamayumbe wrote:Iznenadna dojenačka smrt ili SIDS je najčešći uzrok smrti djece do prve godine života. Individualni rizik za zdravo dojenče je međutim iznimno nizak. Osobito, ako roditelji obrate pozornost na nekoliko jednostavnih stvari.

Vrlo teško može da se desi da nastupi IZNENADNA smrt bebe zbog vakcine. Obično nastane neka vrsta reakcije, blaga temperatura, ili nešto slično. U veoma malom broju slučajeva mogu nastupiti veće komplikacije.
I da, moguća je smrt kod vakcinacije (usljed reakcije na vakcinu) ali je to u veoma malom procentu. Isto kao što je moguća i smrt od običnog aspirina ili paracetamola, u veoma malom broju slučajeva.

Slozila bih se. Ipak reakcija na vakcinu nebi bila tek tako smrt bez ikakvih popratnih simptoma pa makar visoke temperature. Zalim roditelje..desilo im se ono najgore :(
brina

#16 Re: Smrt sestomjesecne djevojcice zbog vakcinacije?

Post by brina »

Margita81 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Iznenadna dojenačka smrt ili SIDS je najčešći uzrok smrti djece do prve godine života. Individualni rizik za zdravo dojenče je međutim iznimno nizak. Osobito, ako roditelji obrate pozornost na nekoliko jednostavnih stvari.

Slozila bih se. Ipak reakcija na vakcinu nebi bila tek tako smrt bez ikakvih popratnih simptoma pa makar visoke temperature. Zalim roditelje..desilo im se ono najgore :(
samo sto je SIDS nesto sto se pojavilo sa vakcinama :roll:
Locked