SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Eutanazija ljudi , SMRT iz milosrdja ZA / PROITV?

Post by Truba »

staradis wrote:Za.
Kada ljudi prestanu polagati pravo na tudji zivot i kada shvate da oni nemaju pravo da uticu ovo ce biti lijep svijet.

Pitanje je tesko i postoje mnogi za i protiv argumenti. Mislim da se sa diskusijom nece moci rijesiti nego da zavisi od licnosti.

Prevladat ce ono misljenje koje ima vecina.
da ali isto tako kao što ateisti liberali i ostali ne žele državnim novcem financirati vjerske institucije
tako ni većina vjernika ne želi zajedničkim novcem financirati eutanaziju i ostale osjetljive teme o kojima se desetljećima raspravlja a sranja se rade o državnom trošku

dakle ko želi i ima potrebu da prekine bol svog tijela to treba činiti o svom trošku i bez da ga iko od osoblja nagovara na to

veoma jednostavno
staradis

#27 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by staradis »

Posteno
BarbaDue

#28 Re: Eutanazija ljudi , SMRT iz milosrdja ZA / PROITV?

Post by BarbaDue »

lavorpunvode wrote:vjerujem da kod nas ovakav zakon nikada nece biti uveden, ali svakako sam za. jedno veliko DA. ko je odlucio da si, zbog bolesti, fizicne ili mentalne, oduzme zivot, on ce to uciniti kad tad, na vise ili manje bolan/tezak nacin.
zasto onda takvima, uz eventualni prethodni razgovor sa psihologom ili vise njih, ne omoguciti da zivot okoncaju na sto "ugodniji" nacin.
Gluposti, taj ko je odlučio da si uzme život ne razmišlja mjesecima i nikakav psiholog nit psihijatar nije kompetentan da kaže ko je za eutanazije a ko nije.
ekonomistica78

#29 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by ekonomistica78 »

Pa zar neko ima pravo oduzeti svoj ili tudji život
To pravo pripada samo Bogu
amaretto

#30 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by amaretto »

ekonomistica78 wrote:Pa zar neko ima pravo oduzeti svoj ili tudji život
To pravo pripada samo Bogu
Ne vjeruju svi u boga. A u sekularnim društvima religija ne odlučuje o tome.
ZA.
lavorpunvode

#31 Re: Eutanazija ljudi , SMRT iz milosrdja ZA / PROITV?

Post by lavorpunvode »

BarbaDue wrote:
lavorpunvode wrote:vjerujem da kod nas ovakav zakon nikada nece biti uveden, ali svakako sam za. jedno veliko DA. ko je odlucio da si, zbog bolesti, fizicne ili mentalne, oduzme zivot, on ce to uciniti kad tad, na vise ili manje bolan/tezak nacin.
zasto onda takvima, uz eventualni prethodni razgovor sa psihologom ili vise njih, ne omoguciti da zivot okoncaju na sto "ugodniji" nacin.
Gluposti, taj ko je odlučio da si uzme život ne razmišlja mjesecima i nikakav psiholog nit psihijatar nije kompetentan da kaže ko je za eutanazije a ko nije.
Nisam ni mislila da ce psiholog dati zeleno ili crveno svjetlo za to, vec mozda samo porazgovarati s takvom osobom s ciljem da joj ukaze na ozbiljnost takve odluke.
Big Ang

#32 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by Big Ang »

Za. Ali odavde. Sa ove tačke gledišta kada su mi svi koje volim zdravi. :D
Lako je sad reći ZA :-)
sheilak

#33 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by sheilak »

ne znam.

mislim da mogu tu odluku donijeti samo u svoje ime. i cak i tu ne znam. jer jaka je zelja za zivotom...
OldMayor

#34 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by OldMayor »

Teska tema, onako na prvu rekao bih Za, ali onda skontas i stavis sebe u tu poziciju da ti moras odluciti i reci doktoru, ok doktore uradite to i onda staviti potpis na tu odluku? Mislim ko bi mogao zivjeti s tim? :roll: Ja ne

Da opet ostavis mogucnost pacijentu, da on to sam uradi, tj. da da potvrdu da ne moze vise, te da se barem nekako humanije uspava, nego da se baca pod auto. Opet bolesni ljudi u dosta trenutaka nisu svjesni gdje su, a kamo li sta rade.

Ne znam, dobro vam napisa neko...svako ko je glasao Za, samo neka se stavi u poziciju da to mora uraditi nekom svom blizem. Lako je reci Za, ali neka je to sto dalje od mene i neka to neko drugi uradi.
dust in the wind

#35 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by dust in the wind »

apsolutno za... pa ne kaze se onako, ceifa radi za ljude koji nakon teske patnje, teskih bolova umro, da se rodio..
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#36 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by crysis »

ja bi rekao ZA, bar za sebe , bolje i to nego patit citavu porodicu nekoliko godina.
raskopusa

#37 Re: SMRT iz milosrđa, ZA / PROTIV?

Post by raskopusa »

ja sam "ZA"
Post Reply