Smrt Bajrama Zenunija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Utokkha

#1 Smrt Bajrama Zenunija

Post by Utokkha »

U kontekstu svih ovih dešavanja, sjetio sam se rahmetli Bajrama Zenunija.
Ako se sjećate, on je nekad u 92. izgubio život na Vlašiću. Radio Sarajevo je prenosio njegova javljanja sa releja na Paljeniku. Znam da je bio lijep dan, a dešavanja preko radia dramatična.
Mislim da je ovo jedan od rijetkih događaja koji su slabo rasvijetljeni. Imate li kakvih podataka? Sjećanja?
Bukvalno ne znam gdje da temu postavim...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Smrt Bajrama Zenunija

Post by PipiDugaDevetka »

Ne znam ništa, osim onoga što je prenosio Radio RBiH tokom dramatičnih Bajramovih javljanja u program.

Znam samo da je pružio otpor pucajući. Iskreno se nadam da se ''namirio''.
A i da nije, nema veze. Četnicima je svojim pucnjevima rekao: "Sikter stoko od Bosne!"

HEROJ!

Ustvari, pravi rat je počeo sa oslobadjanjem Vlašića od strane jedinica gen. Alagića. Vojska protiv vojske, a ne klanje i masakriranje civila i neopremljene/nepripremljene ARBiH koje je sve do tada bilo.

Oslobadjanje Vlašića i operacija Tigar gen. Dudaka su ključni momenti rata. Od tada, pa nadalje, četnici samo gube i bježe,...Jer su imali ispred sebe ustrojenu i koliko - toliko opremljenu ARBiH, sa pametnim, mudrim i školovanim oficirima.

Kojeg je ono datuma bilo oslobadjanje vrha Vlašića kada su ljiljani iskoristili visok snijeg protiv nagaznih mina?
Post Reply