Ja se eto prije nekih 6-7-8 sati vratio iz Ulcinja. Evo utisci

Idemo redom:
Čim sam stigo tamo, svratio sam na Veliku plažu (mala me ne zanima, jer je gužva nenormalna, tako da moraš dobro poranit ako hoćeš mjesto), onako da vidim gdje je i odma krenuo u potragu za smještajem. Sa svih strana okružuju, presreću razni "menadžeri"

nudeći jeftine smještaje oko 5-6 eura. Sve sam pregledao, i nijedan od tih smještaja ne bi prihvatio da oni meni plaćaju, katastrofa, u sobu 2x2 naguraju što više kreveta (išao sam s porodicom), ono otvoriš vrata i na krevet i traže ti 5 eura, a naravno na plažu svaki dan moraš autom, jer je udaljena nekoliko km od tog "smještaja", tako da to nije dolazilo u obzir. Nakon nekoliko sati potrage, uvjerio sam se da nema normalnog smještaja ispod 10 eura, 3 minuta hodanja do Velike plaže (dio plaže Otrant), koji sam i prihvatio, i ne kajem se nimalo, sve mi tu na dohvat ruke, nema potrebe sjedati u auto zbog kupovine bilo čega

Možda nekom ne smeta ni putovanje na plažu autom svaki dan, ali ja ne bi to nikom preporučio, zbog nenormalne gužve, kilometarskih kolona i sl., a vozači su da bog sačuva, uključuje se i isključuje kad ko hoće, staje kad i gdje ko hoće, okereću se polukružno na sred puta, nema veze što je kolona i iz suprotnog smjera i iz tog njegovog... ma sranje
Kad smo raščistili ovo oko smještaja, onda ide ostalo... Ulcinj ko Ulcinj grad je tipičan mediteranski... ali ovaj dio gdje sam ja bio (pored Velike plaže) nema ništa zajedničko s morem, i uopšte nemaš osjećaj da si na moru, ravnica, park, sa svih strana ćevapi, burek, dim, tek kad prođeš kroz park ugledaš more i pijesak i onda shvatiš gdje si

Dok nisam na plaži, konstantno sam imao osjećaj da sam negdje u Turskoj ili u Albaniji, jer je mentalitet otprilike tu negdje, ispred radnji čuješ samo "Bujrum, bujrum", ispred svakog restorana lik po cijeli dan poziva goste i nabraja sve što se nudi, prosjaka i cigana ko u priči, plažom po cijeli dan lutaju putujući trgovci prodajući sve i svašta itd.
Što se tiče turista, ima nekoliko "pravih" stranaca, ostalo Kosovari (dijaspora većinom) i Bosanci (dosta sam ih primijetio).
Što se tiče općeg dojma, meni je bilo extra, pored svih nedostataka. Ti nedostaci se u prvom redu očituju u nedovoljno razvijenoj ekološkoj svijesti i opštoj kulturi: lično sam vidio kako starija žena s mosta baci vrećicu u rijeku, a i većinski kosovski turisti na plaži za sobom ostave tone smeća, iako su kante za smeće udaljene svega nekoliko koraka :S Plažom lutaju konji (poni), magarci, majmuni (koji su možda i zanimljivi nekim turistima, ali meni ne), tačnije likovi koji ih vode po cijeli dan pozivajući djecu da se fotografišu s njima za 5 eura

Čak imaju i dva lika koji nose žive pitone i naplaćuju fotografisanje (umjesto da to smaknu hahaha

) Dobra je stvar što se plaže čiste redovno pred veče.
Plaža je, kao što je već rečeno, pjeskovita, nenormalno sitan pijesak, a po dani se ugrije i nemoguće je stojati na jendom mjestu na pijesku duže od 5 sekundi, stopala se prže

More je extra, velik plićak, veliki valovi stalno, što je za djecu raj
Cijene su otprilike kao kod nas, ali treba pazit, može doć do iznenađenja, jer većinom nisu navedene, bez obzira da li je to market ili ulica.
Što se tiče one boravišne takse i priča da ti traže dokaz o plaćanju na granici, u mom slučaju ne važi, jer mi niko nije ništa tražio

Inače, na granici se samo prođe, čak ne pita ni imal šta za prijavit, samo sretan put i vozi