Smjer na ETF-u
-
Indie88
#1 Smjer na ETF-u
Evo upisao sam se na ETF i to smjer automatika i elektronika. Sada je prva godina jednaka za sve studente, to znaci da ovo usmjerenje nije konacno tj.do pocetka druge godine mogu se vrlo lahko prebaciti na neki drugi smjer.
Ja se trenutno dvoumim izmedu automatike, informatike i energetike i zanima me kakvo je vase misljenje sto se tice persfektiva nakon zavrsetka faksa sa ovim smjerovima tj. da li je svejedno koji cu smjer zavrsiti i naravno iskustva sadasnjih studenata na ovim smjerovima tj. da li je podjednako tesko zavrsiti ETF na svakom smjeru ponaosob.
Ja se trenutno dvoumim izmedu automatike, informatike i energetike i zanima me kakvo je vase misljenje sto se tice persfektiva nakon zavrsetka faksa sa ovim smjerovima tj. da li je svejedno koji cu smjer zavrsiti i naravno iskustva sadasnjih studenata na ovim smjerovima tj. da li je podjednako tesko zavrsiti ETF na svakom smjeru ponaosob.
-
mostarac
generalno fakultet je na glasu, posao ces relativno lako naci za bosanske uslove, koji god smjer da uzmes znanje koje nudi je ravno nuli (ne znam sad sa bolonjom, ali prije je bilo tako), napatices se ko konj, na kraju shvatiti da je fakultet ekstra debilno zamisljen, da je pretezak, a bez potrebe, a da ne nudi gotovo nikakvo znanje osim iz onog sto ti sigurno nece trebati. Kad to sve saberes onda idi na ono sto ce sigurno biti profitabilno, a to je informatika.
-
bibliotekar
-
bibliotekar
-
bibliotekar
znanje nije ravno nuli, vec jevise nego dobro, i fakultet nije debilno zamisljen, vec je i vise nego dobromostarac wrote: koji god smjer da uzmes znanje koje nudi je ravno nuli (ne znam sad sa bolonjom, ali prije je bilo tako), napatices se ko konj, na kraju shvatiti da je fakultet ekstra debilno zamisljen, da je pretezak, a bez potrebe, a da ne nudi gotovo nikakvo znanje osim iz onog sto ti sigurno nece trebati. Kad to sve saberes onda idi na ono sto ce sigurno biti profitabilno, a to je informatika.
P.S. ne znaci da nema svojih mana
-
mostarac
eh da i ne slusaj ETF-ovce kad ti pricaju uopsteno o fakultetu (OBAVEZNO slusaj starije studente kad ti govore o nacinu polaganja ispita). ETF-ovci su generalno onako puni sebe, uz casne izuzetke, da studiraju zajeban fakultet. To je i tacno, ali znanje koje taj fakultet daje je minimalno i nije proporcionalno tezini ispita.
Da ne bude zabune i ja sam ETF-ovac i znam sta pricam. Fakultet je nula bodova i to sto ucis na faksu 95% toga ti nece trebat, a onih 5% sto ti hoce trebat je najslabije obradjeno.
Da ne bude zabune i ja sam ETF-ovac i znam sta pricam. Fakultet je nula bodova i to sto ucis na faksu 95% toga ti nece trebat, a onih 5% sto ti hoce trebat je najslabije obradjeno.
-
Deb's
e vako što se tiče smjerova:
Automatika : vjerovatno ću je i ja sad upisati (al još se premišljam), kažu da je najteži smjer(al da je lakša nego što je bila), najviše se uči i njeni predmeti baš zahtjevaju matematike možda i više nego drugi smjerovi. Što se tiče zaposlenja, svi ovi automatičari što su završili su zaposleni (kol'ko ja znam) ili na faxu, ili van faxa. Čuo sam da se autmatičari dobro plaćaju al honorarno, i isto tako (prema mišljenjima staijih studenata) s automatikom možeš se malo specijalizovati i raditi poslove drugih smjerova, a oni to baš i ne mogu.
Eleketroenergetika: Navodno 2. po mogućnosti zapošljavanja, mada mislim da će biti još perspektive za nju. Što se tiče težine, ne znam - ne mogu ti ništa posebno reći jer nisam baš upućen u to.
Telekomunikacije : najpopularniji smjer, (fraza : "oni svi misle da će u telekom!"), svake godine završi ih najviše u poređenju s drugim smjerovima, smjer se čini zanimljiv, ima dosta "izleta" u telekom, elektroprivredu, energoinvest. Što se tiče težine ima par predmeta koji se moraju bubati (il sam bar tako načuo), što se tiče matematike trebat će ti većinom furijer za talase.
Računarstvo i informatika: "Najlakši smjer" s bolonjom znatno otežan, navodno 1. po mogućnosti zaposlenja. Mislim da se s ovim smjerom može daleko dogurati, al procjena da li je za tebe vidjećeš na predmetu Tehnike programiranja (koji je jako zanimljiv predmet, al zahtjeva non stop rad).
Ovo su ti sve otprilike informacija, al mislim da ćeš shvatit šta je za tebe nakon preve godine!
Automatika : vjerovatno ću je i ja sad upisati (al još se premišljam), kažu da je najteži smjer(al da je lakša nego što je bila), najviše se uči i njeni predmeti baš zahtjevaju matematike možda i više nego drugi smjerovi. Što se tiče zaposlenja, svi ovi automatičari što su završili su zaposleni (kol'ko ja znam) ili na faxu, ili van faxa. Čuo sam da se autmatičari dobro plaćaju al honorarno, i isto tako (prema mišljenjima staijih studenata) s automatikom možeš se malo specijalizovati i raditi poslove drugih smjerova, a oni to baš i ne mogu.
Eleketroenergetika: Navodno 2. po mogućnosti zapošljavanja, mada mislim da će biti još perspektive za nju. Što se tiče težine, ne znam - ne mogu ti ništa posebno reći jer nisam baš upućen u to.
Telekomunikacije : najpopularniji smjer, (fraza : "oni svi misle da će u telekom!"), svake godine završi ih najviše u poređenju s drugim smjerovima, smjer se čini zanimljiv, ima dosta "izleta" u telekom, elektroprivredu, energoinvest. Što se tiče težine ima par predmeta koji se moraju bubati (il sam bar tako načuo), što se tiče matematike trebat će ti većinom furijer za talase.
Računarstvo i informatika: "Najlakši smjer" s bolonjom znatno otežan, navodno 1. po mogućnosti zaposlenja. Mislim da se s ovim smjerom može daleko dogurati, al procjena da li je za tebe vidjećeš na predmetu Tehnike programiranja (koji je jako zanimljiv predmet, al zahtjeva non stop rad).
Ovo su ti sve otprilike informacija, al mislim da ćeš shvatit šta je za tebe nakon preve godine!
-
mostarac
da nisam upoznao sve njegove chari mogao bi mi mozda i prodati pricu, ali ja suvise dobro poznajem ETF i ono sta on nudi, a ne nudi apsolutno nista sto se znanja tice, a fakultet je zamisljen socijalisticki, gdje ti nakon faksa ides na obuku jos 3 godine, a kapitalizam trazi gotove strucnjake spremne da odmah udju u borbu. Tu ti onda onako izgines a nisi puske ni repetiro. Fakultet je debilan i ne daje skoro nikakvo UPOTREBLJIVO znanje, ali je u Bosni na cijeni.bibliotekar wrote:znanje nije ravno nuli, vec jevise nego dobro, i fakultet nije debilno zamisljen, vec je i vise nego dobromostarac wrote: koji god smjer da uzmes znanje koje nudi je ravno nuli (ne znam sad sa bolonjom, ali prije je bilo tako), napatices se ko konj, na kraju shvatiti da je fakultet ekstra debilno zamisljen, da je pretezak, a bez potrebe, a da ne nudi gotovo nikakvo znanje osim iz onog sto ti sigurno nece trebati. Kad to sve saberes onda idi na ono sto ce sigurno biti profitabilno, a to je informatika.
P.S. ne znaci da nema svojih mana
-
bibliotekar
stariji studenti su isli po starom sistemu... njih ne slusajmostarac wrote: (OBAVEZNO slusaj starije studente kad ti govore o nacinu polaganja ispita).
ipak se promijenilo dosta u odnosu na stari sistem
Last edited by bibliotekar on 13/07/2007 09:55, edited 1 time in total.
-
Indie88
Ja stvarno ne znam zasto su racunari glavni, ja gledam na faksu one slike raje sto su diplomirali, oko 70 ljudi na informatici, a oko 10 na automatici, sto valjda znaci da ce biti teze informaticarima kada zavrse faks, jer ih je 7 puta vise, a inace prodekan nam je govorio da je automatika najbolji smjer i da taj smjer upisuju studenti koji se zele dokazati, a to je mozda i zato sto je on zavrsio taj smjer i kaze da je on vrlo tezak za zavrsiti, pa zato pitam za misljenje, je li vrijedno truda, ako je stvarno najtezi, a i ako jest da ga zavrsim pa da znam sta sam zavrsio. Jer sam naisao na podatak da od deset profesora sto predaju na informatici, devet ih je zavrsilo autoimatiku, to valjda nesto znaci.
-
mostarac
u moje vrijeme sa automatike se nije izlazilo bas onako sa svim daskama u glavi i zato je njih samo 6-7 po godini. Automatika je u moje vrijeme bila smjer na kojem se ludilo. To jeste najkompletniji smjer na ETF-u, ali izbacuje ludjake nakon 5-6 godina.Indie88 wrote:Ja stvarno ne znam zasto su racunari glavni, ja gledam na faksu one slike raje sto su diplomirali, oko 70 ljudi na informatici, a oko 10 na automatici, sto valjda znaci da ce biti teze informaticarima kada zavrse faks, jer ih je 7 puta vise, a inace prodekan nam je govorio da je automatika najbolji smjer i da taj smjer upisuju studenti koji se zele dokazati, a to je mozda i zato sto je on zavrsio taj smjer i kaze da je on vrlo tezak za zavrsiti, pa zato pitam za misljenje, je li vrijedno truda, ako je stvarno najtezi, a i ako jest da ga zavrsim pa da znam sta sam zavrsio. Jer sam naisao na podatak da od deset profesora sto predaju na informatici, devet ih je zavrsilo autoimatiku, to valjda nesto znaci.
-
bibliotekar
ne... za informaticare ima isto toliko puta vise posla.. dakle dodje na istoIndie88 wrote: sto valjda znaci da ce biti teze informaticarima kada zavrse faks, jer ih je 7 puta vise,
-
Deb's
ima i togamostarac wrote:u moje vrijeme sa automatike se nije izlazilo bas onako sa svim daskama u glavi i zato je njih samo 6-7 po godini. Automatika je u moje vrijeme bila smjer na kojem se ludilo. To jeste najkompletniji smjer na ETF-u, ali izbacuje ludjake nakon 5-6 godina.
-
Indie88
Pa recite mi odmah kakav cu izaci sa faksa ako zavrsim automatiku, da se odmah prebacimDeb's wrote:ima i togamostarac wrote:u moje vrijeme sa automatike se nije izlazilo bas onako sa svim daskama u glavi i zato je njih samo 6-7 po godini. Automatika je u moje vrijeme bila smjer na kojem se ludilo. To jeste najkompletniji smjer na ETF-u, ali izbacuje ludjake nakon 5-6 godina.![]()
Ima li normalnih sto zavrse automatiku, jer ja sam imao u srednjoj trojicu profesora sto su zavrsili automatiku, jedan direktor, drugi zamjenik direktora, eh al sto je treci bio lud, fenomen pravi, 2:1 u korist normalnih, da Bog da ne zavrsim kao ovaj treci
-
saki
Elektronika je najzanimljivija a energetika najdosadnija, iz mog iskustva, doduse ne sa bosanskog ETF-a.
Automatiku bi smjestio tik pored energetike
Ne znam kako je sa automatikom lako naci zaposlenje u BiH jer inzinjeri automatike se uglavnom zaposljavaju u procesnoj industriji.
Automatiku bi smjestio tik pored energetike
Ne znam kako je sa automatikom lako naci zaposlenje u BiH jer inzinjeri automatike se uglavnom zaposljavaju u procesnoj industriji.
-
housewife
Eh, ovako...i ja sam bila u sličnim dilemama...
Nakon svog školovanja i godina radnog staža preporučujem slijedeće: Ne kalkuliši - ne znaš gdje ćeš se zaposliti, gdje može biti dobro i šta može biti profitabilno. Ili, kako bi se to narodski reklo, ne znaš gdje te sreća čeka.
Razmisli kakve su ti sklonosti, šta bi u životu više volio da radiš:
- Imaš li sklonosti ka radu u industrijskom pogonu (bučnom, prljavom, masnom...) Ako ne - automatika nije za tebe.
- Energetika - može biti fino, studij nije težak, ali riječ je o tehnologiji koja je 40 godina manje više ista, tj nema nekog razvoja...
Ako voliš računare, sjedenje i kancelariju - onda informatika...
Ženama ne bih preporučila ništa osim informatike - osim ako nisu spremne na cjeloživotno takmičenje sa pripadnicima muškog roda, koji su (nažalost) svakom poslodavcu draži.
Puno sreće na studiju!
Nakon svog školovanja i godina radnog staža preporučujem slijedeće: Ne kalkuliši - ne znaš gdje ćeš se zaposliti, gdje može biti dobro i šta može biti profitabilno. Ili, kako bi se to narodski reklo, ne znaš gdje te sreća čeka.
Razmisli kakve su ti sklonosti, šta bi u životu više volio da radiš:
- Imaš li sklonosti ka radu u industrijskom pogonu (bučnom, prljavom, masnom...) Ako ne - automatika nije za tebe.
- Energetika - može biti fino, studij nije težak, ali riječ je o tehnologiji koja je 40 godina manje više ista, tj nema nekog razvoja...
Ako voliš računare, sjedenje i kancelariju - onda informatika...
Ženama ne bih preporučila ništa osim informatike - osim ako nisu spremne na cjeloživotno takmičenje sa pripadnicima muškog roda, koji su (nažalost) svakom poslodavcu draži.
Puno sreće na studiju!
-
visocicaguy
mostarac, ja ne znam sta je tebe klepilo po glavi...
evo ja upravo privodim diplomski kraju, u njemackoj, na razmjeni studenata ETF-a Sarajevo i Uni Paderborn, i imam suprotno misljenje od tvoga....
na ETFu ima i viska stvari, ima sigurno i nekompetentnih asistenata/profesora, ali sve u svemu je sigurno najbolji fakultet iz sve te cetiri oblasti (odsjeka) u BiH. definitivno, to znam iz susreta sa studentima drugih fakulteta iste ili slicne tematike.
evo ja upravo privodim diplomski kraju, u njemackoj, na razmjeni studenata ETF-a Sarajevo i Uni Paderborn, i imam suprotno misljenje od tvoga....
na ETFu ima i viska stvari, ima sigurno i nekompetentnih asistenata/profesora, ali sve u svemu je sigurno najbolji fakultet iz sve te cetiri oblasti (odsjeka) u BiH. definitivno, to znam iz susreta sa studentima drugih fakulteta iste ili slicne tematike.
- bug
prodekan vam je to pricaoIndie88 wrote:Ja stvarno ne znam zasto su racunari glavni, ja gledam na faksu one slike raje sto su diplomirali, oko 70 ljudi na informatici, a oko 10 na automatici, sto valjda znaci da ce biti teze informaticarima kada zavrse faks, jer ih je 7 puta vise, a inace prodekan nam je govorio da je automatika najbolji smjer i da taj smjer upisuju studenti koji se zele dokazati, a to je mozda i zato sto je on zavrsio taj smjer i kaze da je on vrlo tezak za zavrsiti, pa zato pitam za misljenje, je li vrijedno truda, ako je stvarno najtezi, a i ako jest da ga zavrsim pa da znam sta sam zavrsio. Jer sam naisao na podatak da od deset profesora sto predaju na informatici, devet ih je zavrsilo autoimatiku, to valjda nesto znaci.
iz iskustva znam
automatika jeste najteza... ali meni zaista
i onda su jos kivni
-
Indie88
Pa zasto onda informaticarima predaju sve profesori i asistenti sto su zavrsili automatiku, kad po tebi informaticari vise znaju.bug wrote:prodekan vam je to pricaoIndie88 wrote:Ja stvarno ne znam zasto su racunari glavni, ja gledam na faksu one slike raje sto su diplomirali, oko 70 ljudi na informatici, a oko 10 na automatici, sto valjda znaci da ce biti teze informaticarima kada zavrse faks, jer ih je 7 puta vise, a inace prodekan nam je govorio da je automatika najbolji smjer i da taj smjer upisuju studenti koji se zele dokazati, a to je mozda i zato sto je on zavrsio taj smjer i kaze da je on vrlo tezak za zavrsiti, pa zato pitam za misljenje, je li vrijedno truda, ako je stvarno najtezi, a i ako jest da ga zavrsim pa da znam sta sam zavrsio. Jer sam naisao na podatak da od deset profesora sto predaju na informatici, devet ih je zavrsilo autoimatiku, to valjda nesto znaci.zbog navale na informatiku, nema mjesta za sve a automatika se nekako
mora odrzati...
iz iskustva znamda su informatiku upisivali ili oni pravi zaludjenici, ovi sto ih mostarac naziva budalama
sto na kraju i jesu
ili oni koji su pokusali upisati informatiku ili telekomunikacije i u tome nisu uspjeli.. pa onda daj sta das...
automatika jeste najteza... ali meni zaistanikada nece biti jasno zbog cega se neko odluci za taj smjer.. njih generacijski zavrsi najvise desetak, svi dobiju stipendije, paze ih kao malo vode na dlanu ali
kad zavrse faks osim sto trzaju glavom
rade posao informaticara ili telekomunikasa - ako su bili dovoljno pametni da u toku studija prate i ta desavanja
zasto - zato sto je potraznja za ovima ogromna, a automaticar
u situaciji u kakvoj nam zemlja jeste... moze kuci pravit' kakvog robota da mu usisava...
i onda su jos kivnina one snalazljive
sto su manje ucili
a bolje rade..
- Dirty Harry
Zato što se informatičari bave unosnijim poslovimaIndie88 wrote:Pa zasto onda informaticarima predaju sve profesori i asistenti sto su zavrsili automatiku, kad po tebi informaticari vise znaju.bug wrote:prodekan vam je to pricaoIndie88 wrote:Ja stvarno ne znam zasto su racunari glavni, ja gledam na faksu one slike raje sto su diplomirali, oko 70 ljudi na informatici, a oko 10 na automatici, sto valjda znaci da ce biti teze informaticarima kada zavrse faks, jer ih je 7 puta vise, a inace prodekan nam je govorio da je automatika najbolji smjer i da taj smjer upisuju studenti koji se zele dokazati, a to je mozda i zato sto je on zavrsio taj smjer i kaze da je on vrlo tezak za zavrsiti, pa zato pitam za misljenje, je li vrijedno truda, ako je stvarno najtezi, a i ako jest da ga zavrsim pa da znam sta sam zavrsio. Jer sam naisao na podatak da od deset profesora sto predaju na informatici, devet ih je zavrsilo autoimatiku, to valjda nesto znaci.zbog navale na informatiku, nema mjesta za sve a automatika se nekako
mora odrzati...
iz iskustva znamda su informatiku upisivali ili oni pravi zaludjenici, ovi sto ih mostarac naziva budalama
sto na kraju i jesu
ili oni koji su pokusali upisati informatiku ili telekomunikacije i u tome nisu uspjeli.. pa onda daj sta das...
automatika jeste najteza... ali meni zaistanikada nece biti jasno zbog cega se neko odluci za taj smjer.. njih generacijski zavrsi najvise desetak, svi dobiju stipendije, paze ih kao malo vode na dlanu ali
kad zavrse faks osim sto trzaju glavom
rade posao informaticara ili telekomunikasa - ako su bili dovoljno pametni da u toku studija prate i ta desavanja
zasto - zato sto je potraznja za ovima ogromna, a automaticar
u situaciji u kakvoj nam zemlja jeste... moze kuci pravit' kakvog robota da mu usisava...
i onda su jos kivnina one snalazljive
sto su manje ucili
a bolje rade..
- bug
zbog manjka kadra, informaticari uglavnom rade po postama, telecomima i ne misle se zajebavati sa studentskom bagromIndie88 wrote:Pa zasto onda informaticarima predaju sve profesori i asistenti sto su zavrsili automatiku, kad po tebi informaticari vise znaju.
sjedi i uci
-
visocicaguy
ma upisi ono sto ti lezi, sto te zanima....to je po meni prvi kriterij.... ali nek bude ETF 
- Bl_ManiaC
Upisi sta je za tebe najbolje,moj savjet pokusaj na RI.Ali ako mislis da ces nesto puno nauciti npr.na RI oko racunara,grdno se varas,ipak sam cojek najbolje nauci,a ne slusat ppk-profesore koji nemaju pojma sa pojmom.Iako automatika ti je najteza ali i najvise pruza mogucnosti poslje za zaposljavanje,i taj smjer mozes pokusat.Ali ne ocekuj nego znanje veliko da ces dobiti,ponavljam.Zato ako uspijes dobiti kakvu stipendiju da ides vani i da usavrsavas svoju profesiju IDI IDI,ali kako god SRETNOOOOOOOOO TI!!!!!
-
cinderella
jednom prilikom zovnuh momka koji je zavrsio RI da mi pomogne oko pravljenja prezentacije diplomskog rada u PowerPoint-u...
sjedio je dva sata za racunarom a da mi nije uspio odraditi ni najbanalnije stvari! da ne pricam o tome kad sam ga zamolila da mi na svom racunaru sprzi jedan program i donese na cd-u! frajer mi donio samo shortcut!!!!!
o, majko mila....
sjedio je dva sata za racunarom a da mi nije uspio odraditi ni najbanalnije stvari! da ne pricam o tome kad sam ga zamolila da mi na svom racunaru sprzi jedan program i donese na cd-u! frajer mi donio samo shortcut!!!!!
o, majko mila....