Nema.... jer nisi shvatio, da si grozno pogriejeshio.. nepropisnim preticanjem, kao i 'opravdanim' razlogom za isti.... i nisi kaznjen... 'vani' tu srecu nesches imati...
Smisao života u Bosni i Hercegovini
- Rockefeller
-
snijeg_led
#378 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Messier wrote: ↑31/08/2019 01:16 Mislim da je smisao u podjelama.
Nekako se generacijski odgajamo za zivot u bliskom kolektivu.
Nije to ustvari ni odgoj,nego matrica.
A matricu je jako jebeno promijeniti,to ne mozes sam,to ne moze niti hrpa ljudi.
A i sto je mijenjati?
Imas 6,7 godina i vec imas neke svoje drugove iz ulice,a oni iz druge ulice su oni neki drugi,malo s njima drugacije.
Krenes u skolu,nas razred..vas razred.
Malo porastes ..sesti dva se pobio sa sestim tri.
Na ulici,preslo u kvartove.
Ovi s Otoke,oni s Kosevskog,oni s Koreje.
Stalno nesto ovi moji protiv onih tamo.
Nit pitas dal valjaju ovi tvoji il sto su oni losi,ne...to ide ko rijeka.
A niko ne zeli da zna one druge,kao oni majmuni sto ih zamijene i prihvate princip da ne prilaze banani.
I kako rastes,odrastas..tebi se u glavi nista ne mijenja.
Sto si skonto sa 5 takav si sa 55.
Nisi evoluirao mentalno ni milimetra.
Ti se boris za svoj mali prostor.
Al okolnosti se jbg mijenjaju.
A nisi naucio kako se nositi sa tim.
Moras naci svoju ekipu,ocajnicki ti treba ekipa.
Jer ne mozes da zivis sam,moras se svrstati.
A onda nalete umotvorci,nacionalizmi,ratovi,mali porodicni zivotni haosi,iznenadi te sve i ostanes ko popisan. Iznenadjen.
Ne mozes nacionalizam ubaciti u svako drustvo.
Moras imati podlogu za to.
A smisao zivota u BiH je nista ne mijenjati.
Plasimo se buducnosti, a sadasnjost je u kurcu.
Zivimo u nepostojecem futuru i on nam daje snagu
Al zato ti nisi šuplja
-
BJB
#379 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
JEdini smisao života u BiH je da se oženiš/udaš dobije djecu/unučad/praunučad i umreš okružen njima...sve ostalo je samo ukras, i da da preživiš i sačuvaš ih od ratova, kriminala i ostalih sranja..Život k'o život prođe za tren..ionako nismo stvoreni ni za šta stvarno BITNO, samo ekzistiramo nakratko i ako stvorimo par stvorenja i usadimo im prave vrijednosti, to je nešto..
Kao da živimo u Matrixu.
Kao da živimo u Matrixu.
-
toska
#380 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Ovaj je prekucao smisao smislaBJB wrote: ↑31/03/2025 00:07 JEdini smisao života u BiH je da se oženiš/udaš dobije djecu/unučad/praunučad i umreš okružen njima...sve ostalo je samo ukras, i da da preživiš i sačuvaš ih od ratova, kriminala i ostalih sranja..Život k'o život prođe za tren..ionako nismo stvoreni ni za šta stvarno BITNO, samo ekzistiramo nakratko i ako stvorimo par stvorenja i usadimo im prave vrijednosti, to je nešto..
Kao da živimo u Matrixu.
- Jonathan Jacob Meijer (rođen 19. maja 1981.) je donator sperme, rođen u Holandiji. Od 2023. godine, holandski sud je procijenio da je Meijer otac između 500 i 600 djece i možda je otac i do 1.000 djece na nekoliko kontinenta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Jacob_Meijer
-
snijeg_led
#381 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Imas raznih smislova. Najveci smisao zivota i jedini je na koji si nacin ti svojim zivotom dotakao neki drugi zivot.
Last edited by snijeg_led on 31/03/2025 15:47, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#382 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Tačno. I dodaj na to lokanje jeftine pive i brlje u lokalnoj kafani sa zgubidanim i žicarošima, motani duvan se ćumura, igranje binga i kladionice i jednom mjesečno ćevapi na roštilj...ma niĐe života 'vakog ko u BosniBJB wrote: ↑31/03/2025 00:07 JEdini smisao života u BiH je da se oženiš/udaš dobije djecu/unučad/praunučad i umreš okružen njima...sve ostalo je samo ukras, i da da preživiš i sačuvaš ih od ratova, kriminala i ostalih sranja..Život k'o život prođe za tren..ionako nismo stvoreni ni za šta stvarno BITNO, samo ekzistiramo nakratko i ako stvorimo par stvorenja i usadimo im prave vrijednosti, to je nešto..
Kao da živimo u Matrixu.
Da nije geografije u školi i sada neta, ne bi znali za svijet izvan svoje mahale..
Fuj...
- manuchao91
#383 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
ja sam upao u kolotečinu ljudi moji.
33 godine napunio skoro,dijete od 3 godine svaki dan isto,sikirancija oko firme posla,buducnosti,poneki rostilj,pivo druzenje.
33 godine napunio skoro,dijete od 3 godine svaki dan isto,sikirancija oko firme posla,buducnosti,poneki rostilj,pivo druzenje.
- dr_Evil
#384 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Braca jednostavno si u tim godinama, iznenadio bih se da se ne osjecas tako. Takav je osjecaj gdje god da si. Jednostavno sad smo u periodu stvaranja, izgradnje, i nemas vremena ni sredstava da se posvetis sebi i supruzi.manuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:13 ja sam upao u kolotečinu ljudi moji.
Sta da ti kazem, moras cekati da djeca postanu tinejdzeri i ne zele da se druze s tobom, a rata kredita za kucu postane smjesna zbog inflacije
Ili se makar mozemo nadati da je tako
- Rockefeller
#385 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
dobrodosao u klubmanuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:13 ja sam upao u kolotečinu ljudi moji.
zavrsavam posljednja dva ispita sad u aprilu pa diplomski do septembra, pos‘o zahtjevan, malac hiperaktivan, nemam vremena ni za sta i nisam u domovini..
- manuchao91
#386 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
ne znam sta da kazem ,evo kuca napravljena trebam uselit kroz mjesec dana ,naravno kredit imam kao i svi.Al ubi me u ppojma cinjenica da nisam nesto u zivotu stvorio sa svojih 33 godine.dr_Evil wrote: ↑31/03/2025 15:17Braca jednostavno si u tim godinama, iznenadio bih se da se ne osjecas tako. Takav je osjecaj gdje god da si. Jednostavno sad smo u periodu stvaranja, izgradnje, i nemas vremena ni sredstava da se posvetis sebi i supruzi.manuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:13 ja sam upao u kolotečinu ljudi moji.
Sta da ti kazem, moras cekati da djeca postanu tinejdzeri i ne zele da se druze s tobom, a rata kredita za kucu postane smjesna zbog inflacije![]()
Ili se makar mozemo nadati da je tako![]()
Imam osjecaj da sam beskoristan ,ponekad me osjecaj sivila i ništavila uhvati i imam depresivne misli a inače sam pozitiva lik.
gledam par dokumentaraca kako su likovi uspjeli otisli preko grane u Ameriku i izgradili imperije i onda se počnem poredit sa njima i paddam u depru.
Znam da to nije zdravo i da tako ne treba ali previse razmisljam o buducnosti braca moj.
Sta ako propadne,sta ako ne mognem raditi,sta ce biti sutra?
kakvi me problemi očekuju prekosutra.
- manuchao91
#387 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
znači nisam jediniRockefeller wrote: ↑31/03/2025 15:21dobrodosao u klubmanuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:13 ja sam upao u kolotečinu ljudi moji.
zavrsavam posljednja dva ispita sad u aprilu pa diplomski do septembra, pos‘o zahtjevan, malac hiperaktivan, nemam vremena ni za sta i nisam u domovini..
Last edited by manuchao91 on 31/03/2025 15:29, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#388 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Pa gledaj, ja bih rekao da si za obicnog smrtnika ostvario i vise nego dovoljno, sa 33 godine useljavas u novu kucu, imas familiju, doduse fali ti ljubavnica ali i to ces sa hajrom da nadjes. Kazu da ljubavnica pomaze oko tih velikih zivotnih problema. Doduse, vjerovatno i nemas kad za njumanuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:22ne znam sta da kazem ,evo kuca napravljena trebam uselit kroz mjesec dana ,naravno kredit imam kao i svi.Al ubi me u ppojma cinjenica da nisam nesto u zivotu stvorio sa svojih 33 godine.dr_Evil wrote: ↑31/03/2025 15:17Braca jednostavno si u tim godinama, iznenadio bih se da se ne osjecas tako. Takav je osjecaj gdje god da si. Jednostavno sad smo u periodu stvaranja, izgradnje, i nemas vremena ni sredstava da se posvetis sebi i supruzi.manuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:13 ja sam upao u kolotečinu ljudi moji.
Sta da ti kazem, moras cekati da djeca postanu tinejdzeri i ne zele da se druze s tobom, a rata kredita za kucu postane smjesna zbog inflacije![]()
Ili se makar mozemo nadati da je tako![]()
Imam osjecaj da sam beskoristan ,ponekad me osjecaj sivila i ništavila uhvati i imam depresivne misli a inače sam pozitiva lik.
gledam par dokumentaraca kako su likovi uspjeli otisli preko grane u Ameriku i izgradili imperije i onda se počnem poredit sa njima i paddam u depru.
Znam da to nije zdravo i da tako ne treba ali previse razmisljam o buducnosti braca moj.
Sta ako propadne,sta ako ne mognem raditi,sta ce biti sutra?
kakvi me problemi očekuju prekosutra.
Ma prosao sam ili prolazim kroz tu fazu, ono zaradis par prosjecnih plata, a vazda na nuli
Tacno taj dio, ako propadne i sta ce biti sutra to je mnogo lakse na zapadu, tada te ceka drzava da te pomogne kroz zivot. U domovini nazalost to ne funkcionise, da izbacimo sve lazne invalidnine onda bi bilo za ljude kojima stvarno treba. Ako ne mozes podnijet taj stres, onda preporuka da ides u Skandinaviju.
- dr_Evil
#389 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Posto si pobrisao, pa necu da ti kvotam. Samo da dodam, i sam sam posmatrao kako je moguce da ljudi putuju toliko, zakljucak se nametnuo sam kad sam malo ih bolje upoznao. Krediti za putovanja, i onda susenje zuba mjesecima.manuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:28znači nisam jediniRockefeller wrote: ↑31/03/2025 15:21dobrodosao u klubmanuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:13 ja sam upao u kolotečinu ljudi moji.
- manuchao91
#390 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
ma hajd putovanja manje više al dobra dva jarana koja su Njemackoj godinama ( jedan 20 godina vec gore a drugi 9 ) mi skoro rekoše .dr_Evil wrote: ↑31/03/2025 15:31Posto si pobrisao, pa necu da ti kvotam. Samo da dodam, i sam sam posmatrao kako je moguce da ljudi putuju toliko, zakljucak se nametnuo sam kad sam malo ih bolje upoznao. Krediti za putovanja, i onda susenje zuba mjesecima.manuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:28znači nisam jediniRockefeller wrote: ↑31/03/2025 15:21
dobrodosao u klub
Ti sa svojih 30 tak godina samo radis jedan te isti posao ,nemas nikakva iskutva zuivotna ,roditelji ti ostavili obrt i tako to kao ono beskoristan si .
Pogodilo me to jer je došlo od mojih dobrih prijatelja sa jednim od njih sam i odrastao.
Pogodilo me to jer su se moje negativne misli poklopile sa njihovom projekcijom na mene.Bas su počeli misliti o meni ono što ja mislim o sebi.
Ne znam kako da vam to opišem.
Da nemam kuce ,zene i dijeta otisao bih vec davno iz BiH sigurno u prvom valu tamo kad su nam vize relaksirane oko 2016-17 godine.
Sad je to malo problem sa porodicom ,kreditom,i roditeljima koji od tebe očekuju da budes ovdje jer oni stare i treba im neko...
- dr_Evil
#391 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Pa dobro, iskreno, sad bez ikakvog supljaka, ono sto oni nece reci, jer ih je stid, mozda oni tebi i zavide da si ostao tu na svom dok su oni stranci. Ti si tu za svoje roditelje, izadjes na ulicu svakom mahnes, ides na dzenaze, vjencanja, babine, ti si taj koji ce otici pomoci njihovim roditeljima kad im treba nesto. Oni(ne kazem da su, ali sam to vidio cesto) svoju prazninu popunjavaju nekim poslovnim uspjesima, a cesto i izmisljenim poslovnim uspjesima.manuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:38ma hajd putovanja manje više al dobra dva jarana koja su Njemackoj godinama ( jedan 20 godina vec gore a drugi 9 ) mi skoro rekoše .
Ti sa svojih 30 tak godina samo radis jedan te isti posao ,nemas nikakva iskutva zuivotna ,roditelji ti ostavili obrt i tako to kao ono beskoristan si .
Pogodilo me to jer je došlo od mojih dobrih prijatelja sa jednim od njih sam i odrastao.
Pogodilo me to jer su se moje negativne misli poklopile sa njihovom projekcijom na mene.Bas su počeli misliti o meni ono što ja mislim o sebi.
Da nemam kuce ,zene i dijeta otisao bih vec davno iz BiH sigurno u prvom valu tamo kad su nam vize relaksirane oko 2016-17 godine.
Sad je to malo problem sa porodicom ,kreditom,i roditeljima koji od tebe očekuju da budes ovdje jer oni stare i treba im neko...
Da, vjerovatno si u strucnom smislu nerazvijen jer si u svom porodicnom biznisu, ali vjerovatno da odes vani opet bi upao u isti biznis samo za drugog. Nije ti kasno otici koju godinu pa se vratit, sta fali, ali nemoj uzimati k srcu to sto pricaju oni sta su otisli, niko ne laze ko dijaspora a pogotovo oko djece i njihovih uspjeha.
Ako imas potrebu da uspijes u nekom svom obrazovanju otidji, ali nije sramota nastaivti porodicnu tradiciju. Eto, nemam sta vise da ti kazem, osim da nisi sam, vjerovatno svi od 30-40 se osjecaju kao ti, a to je kao hrcak u onome krugu.
- Sanjarko
#392 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Dobri ste vi svi, gledajte to s vedrije strane, ima uvijek bolje od boljega, i ima uvijek gore od gorega.
-
snijeg_led
#393 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Ne mozes ti biti zrtva tudjih zelja. Roditelji stare, a kad odes u Njemacku opet si blizu. Neces preko bare.manuchao91 wrote: ↑31/03/2025 15:38ma hajd putovanja manje više al dobra dva jarana koja su Njemackoj godinama ( jedan 20 godina vec gore a drugi 9 ) mi skoro rekoše .
Ako sada ne odes a zelis, neces nikad. I drugi su otisli sa malom djecom prije tebe. Stvar je da u zivotu ne mozes uvijek racunati na siguricu. Nekad ces pasti a nekad ces uspjeti.
Vazno je znati koji ti je cilj u zivotu.
-
toska
#394 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Smisao života je da ti dođe što više ljudi na dženazu 
- dr_Evil
- MehmedPasaMoric
#396 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Previse se lozite na zapadnjacki lazni sjaj i konzumerizam, zato ne vidite smisao zivota. Zivot na ovom podrucju nikad nije imao tu vrstu smisla da se kupuju kuce sa 20 godina, da se plovi u kruzerima oko svijeta, da neko ima 50 pari patika itd. I u Jugoslaviji su ljudi zivjeli normalne zivote od danas do sutra i isli jednom godisnje na more u radnicka odmaralista dok je u Americi naftni braon Hugh Roy Cullen imao 380 hiljada akri zemlje, sto je ugrubo 1500 km²pa sta? Jel moj otac mislio da mu zivot nema smisao jer nije vlasnik milon i po duluma zemlje? Naravno da nije jer nije znao ko je Hugh Roy Cullen
Znaci sto manje gledas na zapad zivot ce ti biti ljepsi
-
tuitamo
-
snijeg_led
#398 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
To je bio problem i prije i sada. Zivot od danas do sutra. Jako los tkz "normalan zivot" .Kod nas je onda dosao i rat i taj zivot od danas do sutra je mnoge mogao kostati zivota. Da nije bilo medjunaodne pomoci mi bi crkli od gladi. Jer bukvalno niko nije imao nista u rezervi.MehmedPasaMoric wrote: ↑01/04/2025 14:45 Previse se lozite na zapadnjacki lazni sjaj i konzumerizam, zato ne vidite smisao zivota. Zivot na ovom podrucju nikad nije imao tu vrstu smisla da se kupuju kuce sa 20 godina, da se plovi u kruzerima oko svijeta, da neko ima 50 pari patika itd. I u Jugoslaviji su ljudi zivjeli normalne zivote od danas do sutra i isli jednom godisnje na more u radnicka odmaralista dok je u Americi naftni braon Hugh Roy Cullen imao 380 hiljada akri zemlje, sto je ugrubo 1500 km²pa sta? Jel moj otac mislio da mu zivot nema smisao jer nije vlasnik milon i po duluma zemlje? Naravno da nije jer nije znao ko je Hugh Roy Cullen
Zato pod jorgan uvijek nesto cuvaj, za nedaj Boze.
- duh_sa_sjekirom
#399 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Oduvijek je smisao života u Bosni bio use, nase i podase.
Ili malo konkretnija verzija: pojest, popit i poklopit.

Ili malo konkretnija verzija: pojest, popit i poklopit.
- MehmedPasaMoric
#400 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Pa i u Americi vecina zivi od danas do sutra, na ulici, pod kirijom, u kamp kucici, u garsonjeri od 15 kvadrata itd, samo sto je valjda u ljudskoj prirodi da potpuno ignorisemo takve slucajeve i fokusiramo se na onih 10% sto dizu kredite, putuju kruzerima i imaju 50 pari patika. A da ne govorim o svim drugim zemljama koje nisu Amerika i koliko se tek tamo zivi od danas do sutra, vecina nema dovoljno ni za danas a kamoli za sutra. Ja uopste ne mislim da je zivot u BiH los, a posto sam nihilista za samu svrhu tog zivota ni ne marimsnijeg_led wrote: ↑01/04/2025 14:55To je bio problem i prije i sada. Zivot od danas do sutra. Jako los tkz "normalan zivot" .Kod nas je onda dosao i rat i taj zivot od danas do sutra je mnoge mogao kostati zivota. Da nije bilo medjunaodne pomoci mi bi crkli od gladi. Jer bukvalno niko nije imao nista u rezervi.MehmedPasaMoric wrote: ↑01/04/2025 14:45 Previse se lozite na zapadnjacki lazni sjaj i konzumerizam, zato ne vidite smisao zivota. Zivot na ovom podrucju nikad nije imao tu vrstu smisla da se kupuju kuce sa 20 godina, da se plovi u kruzerima oko svijeta, da neko ima 50 pari patika itd. I u Jugoslaviji su ljudi zivjeli normalne zivote od danas do sutra i isli jednom godisnje na more u radnicka odmaralista dok je u Americi naftni braon Hugh Roy Cullen imao 380 hiljada akri zemlje, sto je ugrubo 1500 km²pa sta? Jel moj otac mislio da mu zivot nema smisao jer nije vlasnik milon i po duluma zemlje? Naravno da nije jer nije znao ko je Hugh Roy Cullen
Zato pod jorgan uvijek nesto cuvaj, za nedaj Boze.