Sminkanje u osnovnim skolama

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
saramica

#1 Sminkanje u osnovnim skolama

Post by saramica »

Sta vi mislite o nastavnicima u osnovnoj skoli koji brane da se na njihove casove dolazi nasminkan i sa pramenovima... davno sam zavrsila osnovnu i iskreno nisam imala takvih nastavnika.. ali sam svasta cula od drugih.. pa cak i od jedne nastavnice kada je razgovarala sa jednom zenom.. po mom misljenju nije uredu to za osnovnoskolce jer ipak jeste prerano.. ali nastavnici su tu da uce djecu a ne da im govore hoce li se nasminkat ili farbat.. ako roditelji nemaju nista protiv sta se nastavnici imaju mjesati.. eh da cujem vasa misljenja :D

btw.. ta nastavnica je imala bas drecave crvene pramenove i to na samo jednom dijelu glave :lol:
GOLFER

#2 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by GOLFER »

saramica wrote: ako roditelji nemaju nista protiv sta se nastavnici imaju mjesati..
Radi ovoga su djeca ovakva kakva su: bez postovanja, kulture dijaloga, osjecaja za mjerenost, osjecaja za zajednicu, ikakvog kucnog odgoja itd... reditelji su djeci sve pustili, a kad bude belaj pa se dodje do bolnice ili policije onda NASTAVNICI KRIVI!!! a svaka primjedba do tada na njihovo djete zavrsi na '' TO JE MOJE DJETE I JA MU ODREDJUJEM STA MOZE I STA CE RADITI i NIKO VISE'' :x
apreusi

#3 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by apreusi »

GOLFER wrote:
saramica wrote: ako roditelji nemaju nista protiv sta se nastavnici imaju mjesati..
Radi ovoga su djeca ovakva kakva su: bez postovanja, kulture dijaloga, osjecaja za mjerenost, osjecaja za zajednicu, ikakvog kucnog odgoja itd... reditelji su djeci sve pustili, a kad bude belaj pa se dodje do bolnice ili policije onda NASTAVNICI KRIVI!!! a svaka primjedba do tada na njihovo djete zavrsi na '' TO JE MOJE DJETE I JA MU ODREDJUJEM STA MOZE I STA CE RADITI i NIKO VISE'' :x
po hiljadu puta :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
MAN-lion's coach

#4 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:25, edited 1 time in total.
Angelina84

#5 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by Angelina84 »

hm, ja znam za jednog nastavnika, koji je u osnovnoj skoli zabranio da se na njegov cas dolazi sa sminkom. Izuzetno kvalitetan nastavnik, a mislim da je pametno postaviti neku granicu, makar to bilo od strane nastavnika (jer očito nije bilo od strane roditelja). U osnovnoj školi su, bukvalno djeca, ako ne naiđu na nikakve prepreke, ići će sve dalje (kao ustalom i odrasli u mnogim situacijama). Dopustiti šminkanje u osnovnoj, krenulo bi prema nakaradnom oblačenju, pa od zla na gore.

Npr. na mom faxu nema nekih pismenih pravila oblačenja. I zato ima studentica koje dođu bukvalno u teksasnim gaćama... Bez obzira što su često gosti na predavanjima poštovani profesori sa uglednih evropskih univerziteta, u pravilu u odijelima, sa kravatama, a profesorice također profesionalno obučene, (suknje su najmanje do koljena a često i duže), a one (par studentica) izgledaju ko kraljice trotoara. Nema im niko ništa reći (za razliku od osnovne škole, gdje se donekle i očekuje da stariji savjetuju djecu, bilo da su nastavnici, komšije, ili prijatelji - roditelje ne spominjem jer su oni baška). Iako takve osobe izazivaju (najčešće neprimijetan) podsmijeh kod većine ljudi (kolega, profesora) - one toga il nisu svjesne ili glume da nisu, u svakom slučaju mislim da bi se bolje osjećale da im je neko skrenuo pažnju na te neke stvari dok su još bile mlađe, i spremnije da prihvate neka logična objašnjenja za određene stvari.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#6 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by Priorat »

saramica wrote:Sta vi mislite o nastavnicima u osnovnoj skoli koji brane da se na njihove casove dolazi nasminkan i sa pramenovima... davno sam zavrsila osnovnu i iskreno nisam imala takvih nastavnika.. ali sam svasta cula od drugih.. pa cak i od jedne nastavnice kada je razgovarala sa jednom zenom.. po mom misljenju nije uredu to za osnovnoskolce jer ipak jeste prerano.. ali nastavnici su tu da uce djecu a ne da im govore hoce li se nasminkat ili farbat.. ako roditelji nemaju nista protiv sta se nastavnici imaju mjesati.. eh da cujem vasa misljenja :D

btw.. ta nastavnica je imala bas drecave crvene pramenove i to na samo jednom dijelu glave :lol:

hej, imam ja salaveta za mijenjat se..sta mislis o justin biber-u? haa?
Ductus Holedocus

#7 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by Ductus Holedocus »

Ova sto je postavila temu nema vise od 16godina:)
Nek joj neko objasni,da se u skoli ne uci samo sabiranje i mnozenje..,a zanemaruje se cinjenica da je skola prvenstveno vaspitno-odgojna institucija
Zar nije smijesno da dijete 3 razred dodje nasminkano..ili u stiklama?
saramica

#8 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by saramica »

Ductus Holedocus wrote:Ova sto je postavila temu nema vise od 16godina:)
Nek joj neko objasni,da se u skoli ne uci samo sabiranje i mnozenje..,a zanemaruje se cinjenica da je skola prvenstveno vaspitno-odgojna institucija
Prvo imam 19 godina.. drugo ne idu u osnovnu samo djeca 3. razred nego i 8. a trece postavila sam temu da komentarisete a ne mene da vrijedjate
*mima*

#9 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by *mima* »

saramica wrote:Sta vi mislite o nastavnicima u osnovnoj skoli koji brane da se na njihove casove dolazi nasminkan i sa pramenovima... davno sam zavrsila osnovnu i iskreno nisam imala takvih nastavnika.. ali sam svasta cula od drugih.. pa cak i od jedne nastavnice kada je razgovarala sa jednom zenom.. po mom misljenju nije uredu to za osnovnoskolce jer ipak jeste prerano.. ali nastavnici su tu da uce djecu a ne da im govore hoce li se nasminkat ili farbat.. ako roditelji nemaju nista protiv sta se nastavnici imaju mjesati.. eh da cujem vasa misljenja :D

Al ona je nastavnica.
Angelina84

#10 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by Angelina84 »

saramica wrote:
Ductus Holedocus wrote:Ova sto je postavila temu nema vise od 16godina:)
Prvo imam 19 godina.. drugo ne idu u osnovnu samo djeca 3. razred nego i 8. a trece postavila sam temu da komentarisete a ne mene da vrijedjate

dakle u 8. razredu osnovne ljudi su formirane ličnosti, svjesne šta valja a šta ne valja, šta je prikladno a šta ne :D

wow, a zašto su nama onda često govorili da nam opraštaju budalaštine u 8. razredu jer smo pod nemilosrdnim udarom hormona :skoljka:
pustopoljina

#11 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by pustopoljina »

meni se cini da smo se i mi u osmom pocinjale sminkati :?
cigara

#12 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by cigara »

nastavnici u osnovnim skolama su u 90% slucajeva obicni kompleksasi, ucitelji su ok vecinom vole djecu i rad s njima, nastavnici suprotno, vecina misli da su autoritet jer im je zivot zaglavio u osnovnoj a ne u srednjoj ili na faksu.
svoj kompleks prazne tim idiotizmima od naredbi krenuvsi od sminke i pramenova, brkova i brade (meni jbga) pa do totalno idiotskih zahtjeva od svojih ucenika
rijetki su nastavnici dobri

da joj je nastavnica rekla "dijete drago, ti si mlada ne trebas se sminkati itd" ok, al cuj zabraniti, mislim mrs u 3pm ono...
meni su branili siroke tole i dukserice, sta nju koji qrac boli sta ja nosim ne?

normalno, ako dijete predje neke granice tu je prica s roditeljima ali dirketno branjenje od strane nastavnika...
skopljo69

#13 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by skopljo69 »

cigara wrote:normalno, ako dijete predje neke granice tu je prica s roditeljima ali dirketno branjenje od strane nastavnika...
Pa naravno, a ako je roditelja briga sta se nastavnici imaju mijesati.
A kad sam ja isao u srednju skolu jedna profesorica nije dala da djevojke napustaju cas ako nemaju podkosulje. To je bio vrh!! :lol: :lol: :lol:
cigara

#14 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by cigara »

skopljo69 wrote:
cigara wrote:normalno, ako dijete predje neke granice tu je prica s roditeljima ali dirketno branjenje od strane nastavnika...
A kad sam ja isao u srednju skolu jedna profesorica nije dala da djevojke napustaju cas ako nemaju podkosulje. To je bio vrh!! :lol: :lol: :lol:
onda nista, nastavnik je osoba koja predaje i koja djecu treba da uputi na pravila ponasanja, ne da izigrava nekog qratzpalac diktatora ;-)
saramica

#15 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by saramica »

cigara wrote:
skopljo69 wrote:
onda nista, nastavnik je osoba koja predaje i koja djecu treba da uputi na pravila ponasanja, ne da izigrava nekog qratzpalac diktatora ;-)
skola jeste i odgojna ustanova i zbog toga imaju pravila ponasanja u skoli.. tj ne dolaziti u majici na britele suknji ispod koljena.. bermude i sta ja znam jos.. ali nigdje nije pisalo zabranjeno dolaziti nasminkan, u sirokoj odjeci, bez potkosulje :/.. i ne bih bas rekla da je njima stalo u sta ce neko odrasti i kakva ce biti.. nego samo da pokazu svoju moc.. jer jedino nad djecom i mogu :x
JThomas

#16 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by JThomas »

bogam' ne znam.

škola jest i odgojna ustanova, ne samo obrazovna. nastavnik bi trebao opomenuti i objasniti zašto to baš i nije primjereno, to svakako...al' da baš zabrani, e to ne znam. koliko je produktivno da nastavnik nešto zabranjuje što roditelji dopuštaju? a to dijete će svakako još malo pa u srednju školu...
Shoshana

#17 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by Shoshana »

Hmmm.... Kao bivsi ucenik, a bogami i kao roditelj, ja smatram da skola ne treba vaspitavati tudju djecu. Kad se samo sjetim kakvi su me hajvani ucili u skoli, gluho bilo da mi takvi danas-sutra vaspitavaju djecu :x Od nepismenih nastavnika (recimo jedne koja se uvijek hvalila kako njezin coek dobro svira ramuniku!) do jedne druge koja je bila otvoreni sovinista, milim, neka, hvala, ja cu svoju djecu sama vaspitati.

Ali sa druge strane skola je javna ustanova, te kao takva ima pravo da odredi neki kodeks ponasanja, odijevanja, pa i sminkanja unutar svojih granica. Dakle, niko tebi ne brani da se ti sminkas, samo ne mozes nasminkana dolaziti u skolu. Tacka, nema dalje rasprave.
zelenashica

#18 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by zelenashica »

Načitah se ja svega ovdje i nešto mi se jezik razvezao pa da i ovdje prenesem ono što dok čitah komentare pričah samo za sebe.
Helem,svaka škola treba da i ima i većina ima kodekse ponašanja.
U mojoj školi đaci od 5 razreda nadalje su obavezni nositi đačke keceljice.I to smatram kao veliki plus.Samom keceljom koji đak nosi je spriječen da se oblači onako kako kodeks ponašanja zabranjuje,Učenica može obući majicu na bretele i mini suknju,ali od te odjeće nema fajde.Jednostavno se ne vidi ispod kecelje koja je do koljena i koja je zatvorena malte ne do vrata.
Naravno,ovaj vid obaveznog nošenja kecelje na nastavni ima i drugu svrhu koja je došla kao nagrada,da nema opcije da se učenici međusobno osjećaju loše radi kvaliteta odjeće koju nose,niti na osnovu odjeće određavanje imovinskog stanja,što se tek sad vidi kao dobro.
Moram se složiti da je učiteljima puno lakše te kodekse ponašanja držati na nekoj razini poštovanja(imaju veći autoritet,obično su uzori manjoj djeci)dok nastavnici u višim razredima definitivno imaju problema.
Ja ću se poslužiti rečenicom svog kolege nastavnika,kada smo diskutovali o mjerama kojima možemo učenike "natjerati"na poštivanje kodeksa ponašanja(tada smo jednoglasno donijeli odluku KECELJE za sve đake starijih razreda):"Meni kao nastavniku ne smeta što je neka učenica našminkana,niti što je neprikladno obučena-JA JE NE VIDIM ONIM OČIMA KAKVIM JE VIDE NJENI DRUGOVI IZ RAZREDA,za mene je samo učenica.Njeni drugovi iz razreda su ti koji ometaju nastavu zadirkivanjem,zagledanjem i simpatisanjem.Stoga sam za traženje načina da se kodeks poštuje."
Moram napomenuti da se radi o veoma kvalitetnom nastavniku,uzoru među kolegama koji u karijeri nema ni jednu jedinu mrlju a iza sebe ima staž od preko 35 godina.
Za roditelje koji misle da su samo oni ti koji vaspitavaju svoju djecu i imaju pravo da im kažu NE,odgovorno tvrdim da griješe.Dijete vaspitava roditelj,nastavnici,rodbina,okolina...sve su to faktori koji utiču na odgoj djeteta i nemoguće je jednostavno reći:Ja vaspitavam svoje dijete,samo ja.
Tačno je da nastavnik može i mora svakog učenika upozoriti na kršenje kodeksa oblačenja i ponašanja,ali je isto tako tačno da je izmjenom Zakona u kojem je strogo zabranjeno odstranjivanje đaka sa časa to u velikoj mjeri otežano.Ja se slažem da je taj dio Zakona OK,da ne treba odstranjivati đake sa časa,jer samo odstranjivanje sa nastave ne govori samo da je dijete nemirno,neposlužno ili nešto slično nego i da je nastavnik koji ga odstranjuje neposoban da održi red i disciplinu u radu.Samim tim trebao bi tražiti novi posao ako nema načina da održi disciplinu u radu(ovdje izuzimam nastavnike koji u razredu imaju djecu koja su prošla kategorizaciju,jer to je izuzetak za disciplinu).

Ovdje posebno moram da repliciram @saramici na dio posta "i ne bih bas rekla da je njima stalo u sta ce neko odrasti i kakva ce biti.. nego samo da pokazu svoju moc.."....jer u većini slučajeva griješi.Nastavnik koji cijeni i poštuje svoju profesiju NIKAD na đacima neće ispoljavati i pokazivati moć.Ma koliko ona mislila da nastavnicima nije bitno u šta će ta djeca odrasti i postati griješi.Svaki nastavnik je sretan kada izvede generaciju koja kasnije dobije zvanja ljekara,profesora,pravnika....pa i samo srednjoškolaca poštenih ljudi.Ako nista onda bar radi one stare uzrečice:"hebem ti učiteljicu koja te nije ništa naučila" :D bar je neće nosati po jeziku sa takvom uzrečicom.....
Mislim da djeca u većini slučajeva kada naiđu na otpor ili neodobravanja misle da na njima neko ispoljava moć,jer im se uskraćuje ono što oni žele a nije za njih dobro(toga nisu ni svjesni).

I naravno,ni učitelji nisu povlašteni od nepoštivanja kodeksa ponašanja.Čak i djevojčice u 3. razredu lakiraju nokte(jarko crvenom bojom,na pola skinutog laka :? što morate priznati za djevojčice tog uzrasta nimalo ne priliči)...i naravno kad im pojasnite da to nije lijepo,da to nije kulturno i sve ostalo što vam moze posluziti kao pomoć pri ubjeđivanju velika većina posustaje.Ali ima i rroditelja kao i na ovoj temi koji kažu:to je moje dijete mogu mu dozvoliti sta hocu,ja ga vaspitavam.... :roll: ne ostaje vam nista drugu nego da diplomatski odradite temu na času odjeljenske zajednice i izglasate sa velikom većinom ostale (pristojne)djece da se takve "stvari" nagrađuju velikim minusom obično na račun higijene.Helem uporan i iole nastavnik koji barata sa dječijom psihologijom svaki problem može riješiti u "korist" kodeksa ponašanja... :skoljka:

Naravno,postoje neke stvari u kojima nastavnik pravi greške.Recimo upotreba mobitela je kodeksom zabranjena a njega ili nju zove jaranica ,jah javi se na pola časa... :roll: ....i sta sutra?Kriviti kako se ne postuje kodeks ponašanja?
ima´l_zime_Marinko

#19 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by ima´l_zime_Marinko »

pustopoljina wrote:meni se cini da smo se i mi u osmom pocinjale sminkati :?
Kad si ti bila osmi a i ja :) ,al sad moras biti deveti da bi pocela :)
Frooteky

#20 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by Frooteky »

Ja idem u Srednju a samo se 5-6 cura sminka :lol: :lol: :lol:
pustopoljina

#21 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by pustopoljina »

Frooteky wrote:Ja idem u Srednju a samo se 5-6 cura sminka :lol: :lol: :lol:
danasnje omladine :-)

imala sam smedju olovku za oci (samanta), crnu maskaru (markins) i ruz boje usana (markins), ali ruz nisam bas koristila...i baby solea kremu :D
danas se isto tako sminkam :-)
Shoshana

#22 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by Shoshana »

Za roditelje koji misle da su samo oni ti koji vaspitavaju svoju djecu i imaju pravo da im kažu NE,odgovorno tvrdim da griješe.Dijete vaspitava roditelj,nastavnici,rodbina,okolina...sve su to faktori koji utiču na odgoj djeteta i nemoguće je jednostavno reći:Ja vaspitavam svoje dijete,samo ja.
Samo cu se na ovome zadrzati... posto ja tvrdim da moje dijete vaspitavam samo ja.

Mislim da je u pitanju nesporazum. Dok ti govoris o neupitnoj interakciji djeteta sa okolinom, i utjecajem te okoline na razvoj djeteta, bila ta okolina neki autoritet ili ne, ja govorim o duznosti kvalifikovanja te interakcije i njenih rezultata kao pozitivnih ili negativnih vrijednosti. Za mene je to vaspitavanje. Prenosenje principa i vrijednosti na dijete. A ne tek puko slanje djeteta na ulicu da se sa okolinom susrece. I upravo zato sto - niti hocu, niti mogu svoje dijete drzati pod staklenim zvonom, zadrzavam sebi ekskluzivno pravo da mu/joj govorim sta je ispravno, a sta ne.

Mislim, ne generalizujem, moja mati je penziju docekala kao prosvjetni radnik, ali pravo odlucivanja o tome sta je dobro a sta je lose , sta je moralno ispravno a sta ne, barem kada je u pitanju moje malodobno dijete - ipak tvrdoglavo zadrzavam za sebe.
Frooteky

#23 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by Frooteky »

pustopoljina wrote:

imala sam smedju olovku za oci (samanta), crnu maskaru (markins) i ruz boje usana (markins), ali ruz nisam bas koristila...i baby solea kremu :D
Ma nije to do omladine neg ja idem u Elektrotehnicku :lol: :lol: :lol:
pustopoljina

#24 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by pustopoljina »

dobar fol :lol:
O'zone
Globalni moderator

#25 Re: Sminkanje u osnovnim skolama

Post by O'zone »

pustopoljina wrote:

I sto se mene tiče imaš naj bolju šminku na svijetu :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nevjerovatno je koliko se danas spustila ta dobna granica za šminkanje i nošenje odjeće koja priliči više mjestima ispod podvožnjaka nego školi. Roditelji su danas izgleda zauzeti svime više nego odgojem svoje djece al takav vakat došao :roll:
Post Reply