Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
lepsid

#1 Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by lepsid »

Dragi svi,
ovih dana prolazim kroz neugodnosti sa doktorima zeničke bolnice, njihovom bahatašću, nemaru i sl.

Naime, otac mi je imao moždani udar i smješten je u bolnicu. Inače, penzioner sa zarađenom penzijom u industriji. Ne moram ni reći da je niska.

Danas kada sam bio u posjeti, doktor mi je rekao da mogu oca voditi kući, ili da ga mogu ostaviti još par dana da primi neophodne lijekove. Naravno, izabrao sam ovu drugu bolju opciju. Međutim, tada mi je rekao da trebam da kupim šest infuzija koje se zovu Cerebryl infuz 48M, kako bi mu mogli iste dati. Odem u apoteku, a apotekarka me upita zašto to ja kupujem, jer smatra da mu to svakako bolnica mora platiti i pokriti jer otac ima zdravstveno osiguranje upotpunosti. Ipak kupim, dam 150 KM i odem do doktora od kojega sam zatražio potvrdu da sam infuzije kupio i predao mu, rekavši da samo želim izvršiti refundaciju troškova od strane Zavoda za zdravstveno osiguranje. Prvo me čudno pogledao, a onda je počeo vikati na mene i govoriti da sam bezobrazan, da mogu sada odmah kući nositi i infuzije i oca i sl. Naravno, potvrdu nisam dobio, a nisam htio ni oca kući voditi. U međuvremenu, odmah su mu dali tu jednu infuziju.

Mene sada ovdje interesuje da li je doktor imao pravo da od mene traži da sam kupim lijek za koji kaže da je neophodan. Ako ne, šta mogu uraditi po ovom osnovu. Račun iz apoteke svakako imam i čuvam ga.

Hvala!
starii

#2 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by starii »

u istocnom sarajevu odavno sve kupuju...
Brus Lee

#3 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by Brus Lee »

Mislim da bi ti najbolje bilo da sacekas dok ti oca otpuste iz Bolnice, na otpusnom pismu ce biti upisane sve pretrage i sva terapija koja je davana za vrijeme hospitalizacije. Tada fotokopiraj otpusnicu, ovjeri je u Opstini i zajedno sa racunom za lijek uz propratno pismo posalji na adresu kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Zenica. Ne zaboravi ostaviti svoj kontakt tel i adresu. Daj im jedno 10-tak dana i onda ih pocni zvati na telefon i interesovati se dokle se doslo sa postupkom refundacije. Bolje ti je ovako da uradis /pisanim putem/, nego da se usmeno interesujes u Zavodu zdravstv.osiguranja, jer ce te otresti ko slinu :D neka sluzbenica koja mozda nije ni kompetentna da ti da pravu informaciju.
Margita81

#4 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by Margita81 »

U ZeDo kantonu moja sestra plati svaki antibiotik za dijete i svaku infuziju. Pri tom je zaposlena i uredno se odvaja za zdrav.
i pitanje iz naslova teme je nidje veze..cuj smije li?
Smiju sve..
dobar osjecaj

#5 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by dobar osjecaj »

Margita81 wrote:U ZeDo kantonu moja sestra plati svaki antibiotik za dijete i svaku infuziju. Pri tom je zaposlena i uredno se odvaja za zdrav.
i pitanje iz naslova teme je nidje veze..cuj smije li?
Smiju sve..
Zdravstvo najmanje u ZDK i dijelovima HNK je ispod svakog nivoa. Odavno svjedocim znatno gorim primjerima iz raznih zdravstvenih ustanova u ZDK a tesko mogu zaboraviti primjer kad sam prije nekoliko godina naisla na saobracajnu nesrecu na Bradini kod Konjica. Nas nekoliko smo izvlacili momke iz vozila koje je zavrsilo u jarku, a od mog poziva kad sam nazvala hitnu do njihovog dolaska je proslo vise od pola sata. Tada mi je receno da zdravstvena ustanova u Konjicu nema sredstva da placa gorivo za vozilo hitne.

Nadam se da ce tvoj otac biti dobro. Sto se tice placenog novca, utopisticki se nadam da ces nekad moci refundirati placeni iznos, ali cisto sumnjam u to.
It_is_a_Leclerc

#6 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne smije. Pogotovo ako je pacijent osiguranik, i ako je u pitanju lijek koji se izdaje i propisuje ad manum medici. To što se u nas sve radi "kako ćemo, lako ćemo" je van svakih okvira. Rodbina pacijenta, prirodno, radi sve samo da pacijent dobije potrebnu njegu, i već se to udomaćilo u sistem. Sad je prirodno da pacijent hoda okolo sa injekcijama, infuzijama, vakcinama.. Još samo čekam da neki genijalac uvede da pacijent sam sebi uvede kateter, infuziju i injekciju da medicusi ne troše ruke.

Ovo govorim jer mi je to struka i tuga je Božija šta se radi od nje.

Ocu što brži oporavak. Imaš pravo da ti se vrate pare koje si uplatio za nešto što je tvoj otac trebao dobiti i bez njih. Al' kakve se mrake navuklo u ZZO teško ćeš ga vidjeti.
otherside

#7 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by otherside »

It_is_a_Leclerc wrote:Ne smije. Pogotovo ako je pacijent osiguranik, i ako je u pitanju lijek koji se izdaje i propisuje ad manum medici. To što se u nas sve radi "kako ćemo, lako ćemo" je van svakih okvira. Rodbina pacijenta, prirodno, radi sve samo da pacijent dobije potrebnu njegu, i već se to udomaćilo u sistem. Sad je prirodno da pacijent hoda okolo sa injekcijama, infuzijama, vakcinama.. Još samo čekam da neki genijalac uvede da pacijent sam sebi uvede kateter, infuziju i injekciju da medicusi ne troše ruke.

Ocu što brži oporavak. Imaš pravo da ti se vrate pare koje si uplatio za nešto što je tvoj otac trebao dobiti i bez njih. Al' kakve se mrake navuklo u ZZO teško ćeš ga vidjeti.
Ako ti je struka, sta predlazes?
slucajno znam da su te cerebryl infuzije jako dobre u slucaju mozdanog udara.
ako je klinicki centar spao na te grane da salje porodicu pacijenata da kupi lijekove, mozes misliti kako je u ostalim kantonima i bolnicama.
pa moraju se ljudi necim lijeciti. nije krivo zdravstveno osoblje odredjene bolnicke ustanove sto u apoteci nema lijekova.
je l' trebaju primiti pacijenta i staviti ga u neki cosak pa sta mu Bog da? ili ne primati nikoga u bolnicu pa se sami lijecite?
da je tuzno i tragicno jeste ali krivca treba traziti u nadleznom ministarstvu i menadzmentu a ne u ljekaru ili sestri.
a ako ti ljekar vec predlozi neki lijek kojim ne raspolaze a moze pomoci nekom tvom, to je svakako bolja opcija nego da ne primi nista.
a odnos ljekara prema forumashu koji je pokrenuo temu, tj. nacin komunikacije je za svaku osudu.
Brus Lee

#8 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by Brus Lee »

otherside wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ne smije. Pogotovo ako je pacijent osiguranik, i ako je u pitanju lijek koji se izdaje i propisuje ad manum medici. To što se u nas sve radi "kako ćemo, lako ćemo" je van svakih okvira. Rodbina pacijenta, prirodno, radi sve samo da pacijent dobije potrebnu njegu, i već se to udomaćilo u sistem. Sad je prirodno da pacijent hoda okolo sa injekcijama, infuzijama, vakcinama.. Još samo čekam da neki genijalac uvede da pacijent sam sebi uvede kateter, infuziju i injekciju da medicusi ne troše ruke.

Ako ti je struka, sta predlazes?
slucajno znam da su te cerebryl infuzije jako dobre u slucaju mozdanog udara.
ako je klinicki centar spao na te grane da salje porodicu pacijenata da kupi lijekove, mozes misliti kako je u ostalim kantonima i bolnicama.
pa moraju se ljudi necim lijeciti. nije krivo zdravstveno osoblje odredjene bolnicke ustanove sto u apoteci nema lijekova.
je l' trebaju primiti pacijenta i staviti ga u neki cosak pa sta mu Bog da? ili ne primati nikoga u bolnicu pa se sami lijecite?
da je tuzno i tragicno jeste ali krivca treba traziti u nadleznom ministarstvu i menadzmentu a ne u ljekaru ili sestri.
a ako ti ljekar vec predlozi neki lijek kojim ne raspolaze a moze pomoci nekom tvom, to je svakako bolja opcija nego da ne primi nista.
a odnos ljekara prema forumashu koji je pokrenuo temu, tj. nacin komunikacije je za svaku osudu.
Slazem se s tobom da je diskusija otisla u krivom pravcu. Doktor je dao sasvim ok terapiju, a druga je stvar sto odgovarajuceg lijeka nema u bolnickoj apoteci. To je iskljuciva krivica ZZO i/ili menadjmenta Bolnice. Svi koji su u slicnoj situaciji bi trebalo da traze refundaciju od ZZO i da ih zatrpaju zahtjevima, pa neka oni traze krivca izmedju sebe. Dok ih ne zasvrbi, nece se ni pocesati. Ovako ispada da doktor ukida neko pravo pacijentu koje mu je Drzava dala. Biti ce u konkretnom slucaju jos problema ako Cerebryl tablete nisu na esencijalnoj listi lijekova. Ljekari daju terapiju koju struka odredjuje, a ne ravnaju se po stanju kase u ZZO. Da se Zavodi pitaju, jos bi nam svima Aspirin bio glavni i jedini lijek.
Altsa

#9 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by Altsa »

starii wrote:u istocnom sarajevu odavno sve kupuju...

zato za sve komplikovanije od upale grla idu na VMA :D
Lalena

#10 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by Lalena »

Meni se desavalo da dodjem u hitnu, pa me prvo posalju da kupim inhalaciju u apoteci, i tek onda je mogu dobiti... desavalo mi se cak i sa djetetom isto, valjda misle da je setnja po smogu do dezurne apoteke dio terapije?!
Jednom je jedna dr. se zauzela (kada sam im ja rekla da nije problem, neka one cuvaju dijete dok ja odem do apoteke) da se malom da inhalacija, a ja sam im sutradan kupila i donijela ampulu (doduse, ampula dexee kosta jedno marku i po)...
Ista stvar i sa infuzijama, onim od petnaestak KM...

Iskreno, s obzirom na sve druge neugodnosti, nije mi ni padalo na pamet da se bunim, niti mislim da bi bilo koristi...
Drinski

#11 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by Drinski »

Ista situacija je bila i kod mene. ja godinama plaćam ZZO a onda kada meni nesto treba moram da platim, koji đavo onda mi se odbija od plate, neka meni daju te pare a ja cu se sam liječiti...

Ne bih sada da odemo na temu politike, ali smo mi tu krivi, kada se vikne nesto o Dodiku ili talibanima na okruglom stolu svi skaču a niko ne pita sta je sa naseg liječenja.
iz dna duše

#12 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by iz dna duše »

Smiju, u stvari, to se radi, je li se smije ili ne, to ne znam, od lijekova do pelena za ljude koji su imali udar... Kupis i odneses im...i onda, ako neko nema nikoga da mu to donese, oni uzimaju od bolesnika koji imaju, pa daju ovimkoji nemaju, ali bolnica ne daje....
kamen spoticanja

#13 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by kamen spoticanja »

naravno da moze traziti ako je u interesu pacijenta da dobije taj lijek a ne postoji u bolnickoj apoteci
naravno ljekar je duzan napisati ono sto je ordnirano a onda pacijent ima pravo na potrazivanje od ZZO...a koliko znam ZZO ZDK redovno isplacuje takve zahtjeve
Not My Idea

#14 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by Not My Idea »

Ti ocito dugo nisi bio u Zenickoj bolnici. Godinama pacijenti kupuju sami sebi lijekove. Od najbanalnijih tipa analgin, koji mozes cak kupit od njih, do puno ozbiljnijih lijekova. Naravno,ne kupuju se svi i ne znam kojom logikom se vode al uglavnom, godinama je stanje takvo.
It_is_a_Leclerc

#15 Re: Smije li doktor od bolesnika u bolnici tražiti da sam kupi lijek

Post by It_is_a_Leclerc »

Svaka bolnica ima lijekove, ali ih neki ne propisuju čim im zalihe opadnu, u strahu da će ostati bez njega. Zdravstvena ustanova koja nije u stanju osigurati minimum zdravstvene zaštite propisane Zakonom o zdravstvenom osiguranju ne treba ni da postoji. Zdrvastvo nije samoposluga.
Post Reply