Cirilica se naravno poistovjecuje sa Srbima, ali nesto nisam toliko ubjedjen da ovi nasi "domaci" iz RS -a istu masovno koriste u svakodnevnoj komunikaciji vec imam osjecaj da je vise zloupotrebljavaju kao sredstvo manipulacije, dominacije i "silovanja" mozga te kao prikaz i trijumf politike koja je dovela do stvaranja manjeg bh. entiteta.
Posmatrajuci neki globalni nivo, kao sredstvo komuniciranja koristi se latinica, cirilice nema ni na mapi. Ne kazem da ne postoji kao pismo, samo isticem da njen uticaj je nemjerljiv i neosjetan.
Meni smeta sto kao drzavljanin BIH, nemam licno pravo da se izjasnim da li zelim da mi se pri izdavanju licne karte, pasosa i svih pratecih dokumenata, za sve kategorije dopisuje cirilicno pismo.
Ja to ne zelim jer cirilicu vidim kao dio ideologije protiv koje sam se borio u ratu, vidim je takodjer kao dio identiteta koji pripada srpskom korpusu, ciji ja nisam dio.
Prema tome, volio bih kada bi mi se omogucila sloboda izbora pri odabiru pisma na kojem zelim da mi se izdaju licni dokumenti. Valjda na to imam pravo. Ne znam stvarno sto nam se to pravo uskracuje?
Ko zeli, nek mu se podaci ispisuju na cirilici ili obrnuto.
Zasto , primjerice u Sarajevu, na zgradama istitucija stoji cirilicno pismo kada se zna da je postotak Srba u gradu sveden da zanemarljiv broj? Koliki broj Srba u Sarajevu se sluzi cirilicom? Izvjestaji, dopisi, pisma sta vec, uglavnom se sve pise latinicom.
Ne znam kako vi gledate na to, ali ja zastupam ideju da samo jedinice lokalne samouprave gdje Srbi cine preko 30% stanovnista bi trebali imati priliku da se izjasne o tome da li da koriste cirilicu kao sluzbeno pismo. Slicno misljenje, cini mi se imaju i Vukovarci.
Jasno mi je da je ne znam tacno po kojem zakonu, cirilica sluzbeno pismo u BIH, ali hajde, budite realni, koliko ljudi koristi isto pismo? Ono se uglavnom koristi u propagadne svrhe, ili kad treba da se stavi akcenat da je nesto samo eksluzivno srpsko.
Nemojte mi prozvati srbomrzcem, jer to nisam. Ima dosta prijatelja pravoslavne vjeroispovjesti, s nekima sam razgovarao na ovu temu i dosta njih se slozilo da cirilicu uopste ne koriste u svakodnevnom zivotu, pa prema tome ne vidim neki znacaj u njenoj sluzbenoj primjeni u gradu gdje se 99% stanovnistva njome ne zna niti zeli sluziti.
Uglavnom da rezimiramo. Ja sam dao svoje vidjenje situacije sa cirilicnim pismom u BIH, od licnih karata do tabli.
Ako neko zeli da ostavi post na ovoj temi, neka to uradi, pa da kulturno vodimo diskusiju.
Zamolio bih moderatore da ovu temu ne zakljucavaju, ostavite joj malo prostora za razvoj, da vidimo kuda ce ici.
Mozda sam bio preostar za neciji ukus, ali sam sam iskoristio slobodu izrazavanja misljenja i anonimnost koju mi forumanje pruza, tako da se i Vama, forumasi pruza prilika da ostavite neko svoje razmisljanje na ovu temu.