Smatrate li da je Željko Komšić najjaci protukandidat Tihicu

daduli_sa

Post by daduli_sa »

haris ubleha wrote: A treba voditi racuna i o kalkulacijama, zasto ne? Tihic i Komsic u predsjednistvu to je dream tim, ali moze se pogrijesiti u kalkulacijama pa da se glasovi ljudi koji zele dobro drzavi iscjepkaju. I onda umjesto Tihija i Zeljka, u predsjednistvu sjede Ljubic i Silajdzic…
To mi alternativa? Zbog straha da eventualno sjede ova dvojica ja bi trebao da glasam za Tihija?! Uh, to je bas SF! Izvini.
Zeljko i dalje ostaje jedina opcija od svih ponudjenih.
muha_sa

Post by muha_sa »

Maloprije sam sa čaršije došao--bio skup SDP---bilo jedno pedesetak raje pred sebiljom---kafenisao sam kod OTE i slušao Armina Šakovića kako daje podršku Komšić.
Glasam za Komšića.
muha_sa

Post by muha_sa »

Maloprije sam sa čaršije došao--bio skup SDP---bilo jedno pedesetak raje pred sebiljom---kafenisao sam kod OTE i slušao Armina Šakovića kako daje podršku Komšiću.
Glasam za Komšića.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Sve su prilike da ce Silajdzic i Covic sjediti u predsjednistvu, zajedno sa onim Radmanovicem. :-?
muha_sa

Post by muha_sa »

Ama Muhamed Čengić je zakon--ili bidne on ili ne bidne niko.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

jeza u ledja wrote:Sve su prilike da ce Silajdzic i Covic sjediti u predsjednistvu, zajedno sa onim Radmanovicem. :-?
Na osnovu cega kazes "Sve su prilike"...Posebno mislim na "Covica", vjerovatno si mislio na Jovica, ali otkud to? Ja mislim da ce Komsic uci bez problema u Predsjednistvo, jer ce Sarajlije glasati za njega, a vec su ga jednom izabrale za nacelnika Novog Sarajeva. Ako dodamo i cinjenicu da u Hercegovinu vecina ljudi nema identifikacionih dokumenata drzave BiH (mislim na licne), s obzirom da su na taj nacin bojkotovali drzavu i zestoko se zajebali, jer ne mogu glasati, onda je Zeljko sve izvjesniji clan predsjednistva.
Grom iz vedra neba

muha_sa wrote:Ama Muhamed Čengić je zakon--ili bidne on ili ne bidne niko.
Ja ipak predlazem prvo da svi pojedemo po jedan sendvic, a onda da idemo na strajk gladju :D
muha_sa

Post by muha_sa »

Država će od ponedeljka da profunkcioniše a do tad plata nejma pa nejma.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Grom iz vedra neba wrote:
jeza u ledja wrote:Sve su prilike da ce Silajdzic i Covic sjediti u predsjednistvu, zajedno sa onim Radmanovicem. :-?
Na osnovu cega kazes "Sve su prilike"...Posebno mislim na "Covica", vjerovatno si mislio na Jovica, ali otkud to? Ja mislim da ce Komsic uci bez problema u Predsjednistvo, jer ce Sarajlije glasati za njega, a vec su ga jednom izabrale za nacelnika Novog Sarajeva. Ako dodamo i cinjenicu da u Hercegovinu vecina ljudi nema identifikacionih dokumenata drzave BiH (mislim na licne), s obzirom da su na taj nacin bojkotovali drzavu i zestoko se zajebali, jer ne mogu glasati, onda je Zeljko sve izvjesniji clan predsjednistva.
Ma da, mislim na Jovica. Pa govorim po ovim anketama sto se vrte po medijima. Izgleda da ce izmedju Jovica, Komsica i Ljubica biti foto finish. :D
Ali najgluplje od svega sto mi uopste ovoliko mozgamo oko tog predsjednistva koje ionako nicemu ne sluzi.
Grom iz vedra neba

Ako ima kakvih anketa, stavljajte ovdje...taman da se malo tema raspali :D
branimir_s

Post by branimir_s »

MA ovo je sve dio taktike - koalicije SDA i SDP
bosnjak - Klempo (bitno je samo da pola bosnjaka glasa za Komsica a ne za Hareta Jatu)
hrvat - nema veze ko
srbin - nema veze ko

a premijer vijeca ministara???????? zna se, dolazi nagrada za lojalnost
Drug ZLATAN.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

branimir_s wrote:MA ovo je sve dio taktike - koalicije SDA i SDP
bosnjak - Klempo (bitno je samo da pola bosnjaka glasa za Komsica a ne za Hareta Jatu)
hrvat - nema veze ko
srbin - nema veze ko

a premijer vijeca ministara???????? zna se, dolazi nagrada za lojalnost
Drug ZLATAN.
Lucidno! :oops:
Reina

Post by Reina »

haris ubleha wrote:
Vodenjak wrote:
haris ubleha wrote: I ja isto razmisljam: da Lepi Hare demagog nije zaustavio ustavne promjene po kojima smo trebali glasati za predsjednika BiH, moj glas bi isao Komsicu kao predsjedniku BiH. Ovako, kad je ostalo troclano predsjednistvo, iako na svim ostalim nivoima glasam za SDP, glas za predsjednistvo ide Tihicu.
Jos smo mi daleko od gradjanske demokratije... Pa, i sam SDP vodi racuna o nacionalnom balansu u vrhu partije, ne moze se desiti da svih pet najodgovornijih funkcija drze predstavnici jednog naroda jer nismo gradjanska nego drzava tri nacije. Zato po meni nije posteno da Bosnjaci namecu Hrvatima clana predsjednistva bez obzira sto je Zeljko tri klase iznad HDZ-ovaca. Hrvati iz SDP-a trebaju glasati za Komsica, pa ako sa glasovima ostalih Hrvata Zeljko nadmasi Jovica i Ljubica, onda jos bolje za drzavu. Tihi i Komsic u predsjednistvu - dream team BiH. :bih:
Potpuno pogresan pogled na demokratiju i ravnopravnost u istoj..
Voditi racuna o ravnopravnoj zastupljenosti svih naroda ili ravnomjernoj zastupljenosti pripadnika oba pola u, recimo, strukturama stranke, nikako ne znaci voditi politiku u kojoj je prioritet prioriteta nacija ili pol!
A upravo to smo dobili jos davne 1990. kad su oni koji su dosli ubijedili ljude da samo pripadnost njihovoj stranci (citaj: pokretu!) oznacava pripadnost i naciji.
Svi koji su van njihovih stranaka su obiljezeni i nemaju se pravo ni osjecati pripadnicima svog naroda, a kamo li pokusavati da druge zastupaju...

Ti si, na zalost, nasjeo na tu logiku. :oops:
Ja to ovako gledam: da su tri najjaca covjeka u SDP-u Bosnjaci, SDP ih ne bi postavio na tri najodgovornije funkcije u stranci. Nego bi, kako i treba, tezio nacionalnom balansu, jer je tako definisana citava BiH. Takav je i ustav BiH i biramo tri clana predsjednistva iz reda svakog od konstitutivnih naroda. Zato je meni nelogicno da ja kao Bosnjak glasam za Hrvata. Nije nelegalno jer ne dobivamo razlicite glasacke listice (npr. zeleni za Bosnjake, plabi za Srbe, crveni za Hrvate) ali jeste malo nelogicno da Bosnjaci izaberu hrvatskog clana predsjednistva. Jos jednom, nista kontra Zeljka, svaka mu cast, ali tako je... Na izborima 1990. moglo se glasati na svakoj "nacionalnoj listi" (i za Muslimana, i za Hrvata, i za Srbina i iz reda ostalih) i po tom nacinu glasanja bilo bi sasvim OK izabrati Zeljka. Ali, po ovom poslijeratnom zakonu moze se glasati samo na kandidata iz jednog naroda. OK je i da oni koji su iz reda "ostalih" izaberu jednog kandidata i glasaju, ali mi je nelogicno da Bosnjaci izaberu Hrvata.
kako paradoksalno izgledalo sto se tice tvog nicka ali opet imam potrebu da kazem da je upravo Haris to isto rekao u onoj emisiji 60 minuta da ako hocemo gradjansku drzavu a hocemo onda bi trebali da mijenjamo taj princip biranja po etnickoj pripadnosti .... :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Reina wrote:
haris ubleha wrote:
Vodenjak wrote: Potpuno pogresan pogled na demokratiju i ravnopravnost u istoj..
Voditi racuna o ravnopravnoj zastupljenosti svih naroda ili ravnomjernoj zastupljenosti pripadnika oba pola u, recimo, strukturama stranke, nikako ne znaci voditi politiku u kojoj je prioritet prioriteta nacija ili pol!
A upravo to smo dobili jos davne 1990. kad su oni koji su dosli ubijedili ljude da samo pripadnost njihovoj stranci (citaj: pokretu!) oznacava pripadnost i naciji.
Svi koji su van njihovih stranaka su obiljezeni i nemaju se pravo ni osjecati pripadnicima svog naroda, a kamo li pokusavati da druge zastupaju...

Ti si, na zalost, nasjeo na tu logiku. :oops:
Ja to ovako gledam: da su tri najjaca covjeka u SDP-u Bosnjaci, SDP ih ne bi postavio na tri najodgovornije funkcije u stranci. Nego bi, kako i treba, tezio nacionalnom balansu, jer je tako definisana citava BiH. Takav je i ustav BiH i biramo tri clana predsjednistva iz reda svakog od konstitutivnih naroda. Zato je meni nelogicno da ja kao Bosnjak glasam za Hrvata. Nije nelegalno jer ne dobivamo razlicite glasacke listice (npr. zeleni za Bosnjake, plabi za Srbe, crveni za Hrvate) ali jeste malo nelogicno da Bosnjaci izaberu hrvatskog clana predsjednistva. Jos jednom, nista kontra Zeljka, svaka mu cast, ali tako je... Na izborima 1990. moglo se glasati na svakoj "nacionalnoj listi" (i za Muslimana, i za Hrvata, i za Srbina i iz reda ostalih) i po tom nacinu glasanja bilo bi sasvim OK izabrati Zeljka. Ali, po ovom poslijeratnom zakonu moze se glasati samo na kandidata iz jednog naroda. OK je i da oni koji su iz reda "ostalih" izaberu jednog kandidata i glasaju, ali mi je nelogicno da Bosnjaci izaberu Hrvata.
kako paradoksalno izgledalo sto se tice tvog nicka ali opet imam potrebu da kazem da je upravo Haris to isto rekao u onoj emisiji 60 minuta da ako hocemo gradjansku drzavu a hocemo onda bi trebali da mijenjamo taj princip biranja po etnickoj pripadnosti .... :-)
Nas problem i nije zapravo biranje po nacionalnoj pripadnosti vec po, hajde da ga nazovemo, nacionalno-stranackoj!
Stvar je samo u tome da se treba uvesti jedna mala "sitnica" u nacinu glasanja a to je da svako od nas ima pravo da bira pripadnika sva tri naroda na mjesta clanova Predsjednistva BiH.
Drugo je sad pitanje da li pripadnici tri konstitutivna naroda imaju exkluzivno pravo da sjede u tom organu, zanemarujuci pri tom one "ostale", ali ostavimo to za drugu priliku.

Siguran sam da bi se dozvoljavajuci tako nesto mnoge karte stavile na sto i da bi tada svako od nas imao priliku da vidi mnogo vise od onoga sto se "iza brda valja" tj ko s kim, kako i zasto!
Tu smo priliku imali 1990. i iskreno se nadam da ne bi napravili istu gresku kao tad kad je narod, pokazalo se, glasao za svoje dzelate! :oops:
Dezze

Post by Dezze »

haris ubleha wrote:
stochar wrote:Ovako, Tihic i Silajdzic imaju veliki broj fanova i izmedju njih dvojice ce se voditi bitka za Boshnjachkog chlana Predsjednishtva i tu je teshko uticati i teshko da SDP-ovi birachi mogu puno toga promijeniti(mislim da ce, sudeci prema raspolozhenju lokalnih nana, Silajdzic pobjediti u toj utrci). U utrci za hrvatskog chlana, bice Zeljko, Ivo Miro i Ljubic. Kada se malo pogleda broj Hrvata u BiH i broj glasacha koji je podrzhao Lagumdziju na proslim izborima, mislim da bi ti glasaci glasanjem za Komsica mogli sjebati ovu dvojicu iz dva HDZ-a (mislim da je i podjela HDZ-a zvrchka, kako bi se glasachi podijelili pa ujedinili). eto...
Ukoliko ocijene da bi moglo biti "guravo" sa Komsicem, predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom najavljuju da bi u zadnji momenat mogli postici dogovor da izadju sa samo jednim kandidatom (vjerovatnije Jovic nego Ljubic). Dva HDZ-a su medjusobno toliko zakrvljena, ali bi ipak isli u neki dogovor samo da sprijece da im Bosnjaci (to je tako, htjeli mi priznati ili ne) nametnu clana predsjednistva. Zbog toga, a i zbog nana ("moja kono, sto fino prica stranjski, fin je ko lutka, farba kosu...), Bosnjaci-glasaci SDP-a trebaju podrzati Tihica.
Znaci, i ovako je upitno moze li Zeljko proci cak i ako se Hrvati iz HDZ-a ne dogovore. A i ako prodje, stvara se kriza... A sa SDP-ovim glasovima za bosnjackog clana predsjednistva je 99,99 posto sigurno da Tihi salje Lepog Hareta u Istanbul... Izuzev, ako neko ne misli da je bolje da Lepog Hareta sada istrpimo 4 godine umjesto da 2010. opet dodje nekoliko mjeseci pred izbore i napravi haos sa svojom jubilarnom petom kandidaturom za predsjednistvo.
Hare, zaista vrijedja tvoja elementarna neinformisanost. Pa Haris Silajdzic se nece kandidovati 2010. za clana predsjednistva jer ce tada obnasati funkciju generalnog sekretara UN-a. :lol: :lol:
Dezze

Post by Dezze »

Ai da ti ljudi u Hercegovni izadju na izbore, ne treba ih trpati sve u jedan kos i smatrati da ce svi glasati za nacionaliste. Pa SDP dolje biljezi snazan rast podrske na svim izborima. Mislim da je i njima u Hercegovini vise pun k*rac HDZ-ova, bilo kakvih. A da ne spominjem Tuzlu, koja je, ruku na srce, ipak najveca podrska SDP-u u ovoj zemlji.
justika_sa

Post by justika_sa »

ja ne vidim nikakvu razliku između jovića, tihića, ljubića i silajdžića... ama baš nikakvu...
nažalost dvojica od njih ce vjerojatno sjediti u predsjedništvu... :(
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Dezze wrote:
Ai da ti ljudi u Hercegovni izadju na izbore, ne treba ih trpati sve u jedan kos i smatrati da ce svi glasati za nacionaliste. Pa SDP dolje biljezi snazan rast podrske na svim izborima. Mislim da je i njima u Hercegovini vise pun k*rac HDZ-ova, bilo kakvih. A da ne spominjem Tuzlu, koja je, ruku na srce, ipak najveca podrska SDP-u u ovoj zemlji.
U Z. Hercegovini ce najveci porast dozivjeti HSP.
Jara

Post by Jara »

haris ubleha wrote: Stvari su malo komplikovanije od ovog "zelim pravog Bosanca u Predsjednistvu". Zelimo to svi, ali stvari treba gledati iz vise uglova.
Ti uglovi i kutovi nisu pravi nego su tupi - zar ni poslije 15 god. to nije očigledno?
haris ubleha wrote:Znamo da sadasnji izborni zakon izbora clanova predsjednista ne valja, ali da li cemo ga ispraviti glasanjem za hrvatskog clana predsjednistva iza kojeg ne stoji vecina njegovih sunarodnika.
Iza clana Predsjedništva BiH treba da stoji većina državljana BiH a ne većina njegovih sunarodnika - ne bira se predsjednik sunarodnika nego predsjednik svih državljana.
justika_sa

Post by justika_sa »

Jara wrote:
haris ubleha wrote: Stvari su malo komplikovanije od ovog "zelim pravog Bosanca u Predsjednistvu". Zelimo to svi, ali stvari treba gledati iz vise uglova.
Ti uglovi i kutovi nisu pravi nego su tupi - zar ni poslije 15 god. to nije očigledno?
haris ubleha wrote:Znamo da sadasnji izborni zakon izbora clanova predsjednista ne valja, ali da li cemo ga ispraviti glasanjem za hrvatskog clana predsjednistva iza kojeg ne stoji vecina njegovih sunarodnika.
Iza clana Predsjedništva BiH treba da stoji većina državljana BiH a ne većina njegovih sunarodnika - ne bira se predsjednik sunarodnika nego predsjednik svih državljana.
a tihić i silajdžić to jesu? ili snsd-ov kandidat za rs? kako se već zove...
više nego ova dvojica... ma dajte... komšić bi imao smisla da ih je više... ovako... premda jeste najbolji kandidat... bojim se da neće moći puno napraviti...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Posto stranci tj.EU i Amerika odlucuje o BIH nije puno bitno koji ce igraci pobijediti na izborima jer ce im tutori biti ovi navedeni.....

Jedna bitna sporedna stvar na izborima je ko ce biti pobjednik u strankama sa hrvatskim predznakom....Jer srpske stranke su sve za podjelu BIH...stranke sa bosnjackom vecinom su za cjelovitost BIH....a veoma je vazno sta je platforma treceg naroda tj.hrvata,jer srpski separatisti igraju na kartu da i BIH hrvati traze treci entitet ili podjelu BIH.

Zbog toga je izbor Zeljka Komsica bitan i onih hrvatskih stranaka koje su probosanski orijrentisane.
Jasho

Post by Jasho »

Ako pogledamo zadnje izbore iz 2004 godine, vidjećemo da je podrška HDZ-u drastično pala i ako na to dodamo da se HDZ podijelio na 2 HDZ-a i da ima još Stranaka s Hrvatskim predznakom koje imaju kandidata za Člana predsjedništva, onda je lako zaključiti da Željko ima veliku prednost i da je glavni favorit! Nije džaba Dragan Čović rekao da je Joviću največi konkurent Željko Komšić! Moj glas ide Komšiću to se zna još prvog dana!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

zavrzlama wrote:Posto stranci tj.EU i Amerika odlucuje o BIH nije puno bitno koji ce igraci pobijediti na izborima jer ce im tutori biti ovi navedeni.....
to si sto posto u pravu, ali iz cistog inata zelim da Komsic bude na toj poziciji, pa makar samo zahebavao onu drugu dvojicu, jer fakat uloga predsjednistva, bez ustavnih promjena, je cista sminka i nista vise...
treba uvesti cetvrtu granu vlasti, Protokolarna....
Jara

Post by Jara »

justika_sa wrote:
Jara wrote:
a tihić i silajdžić to jesu? ili snsd-ov kandidat za rs? kako se već zove...
više nego ova dvojica... ma dajte... komšić bi imao smisla da ih je više... ovako... premda jeste najbolji kandidat... bojim se da neće moći puno napraviti...
"Najbolji kandidat" ali neću glasati za njega :-? ...ili je ovo mazohizam ili je "fiksacija za grešku" ( kao, npr. kad se kod rješavanja matem. zadatka stalno dobija pogrešan rezultat zbog "fiksacije za grešku" u nekoj prostoj matem. operaciji).
Još od '91. postoji "fiksacija za pogrešnu računicu"- glasajte za "naše" jer će svi "oni" glasati za "svoje"!
Eto zbog čega stalno pogrešni rezultati :(
Jara

Post by Jara »

Vodenjak wrote: Nas problem i nije zapravo biranje po nacionalnoj pripadnosti vec po, hajde da ga nazovemo, nacionalno-stranackoj!
Eh, kad je još u mnogim glavama - "jedan narod, jedna stranka, jedna vjera" ( ono "jedan vođa" pomalo blijedi...).
Post Reply