Reina wrote:haris ubleha wrote:Vodenjak wrote:
Potpuno pogresan pogled na demokratiju i ravnopravnost u istoj..
Voditi racuna o ravnopravnoj zastupljenosti svih naroda ili ravnomjernoj zastupljenosti pripadnika oba pola u, recimo, strukturama stranke, nikako ne znaci voditi politiku u kojoj je prioritet prioriteta nacija ili pol!
A upravo to smo dobili jos davne 1990. kad su oni koji su dosli ubijedili ljude da samo pripadnost njihovoj stranci (citaj: pokretu!) oznacava pripadnost i naciji.
Svi koji su van njihovih stranaka su obiljezeni i nemaju se pravo ni osjecati pripadnicima svog naroda, a kamo li pokusavati da druge zastupaju...
Ti si, na zalost, nasjeo na tu logiku.

Ja to ovako gledam: da su tri najjaca covjeka u SDP-u Bosnjaci, SDP ih ne bi postavio na tri najodgovornije funkcije u stranci. Nego bi, kako i treba, tezio nacionalnom balansu, jer je tako definisana citava BiH. Takav je i ustav BiH i biramo tri clana predsjednistva iz reda svakog od konstitutivnih naroda. Zato je meni nelogicno da ja kao Bosnjak glasam za Hrvata. Nije nelegalno jer ne dobivamo razlicite glasacke listice (npr. zeleni za Bosnjake, plabi za Srbe, crveni za Hrvate) ali jeste malo nelogicno da Bosnjaci izaberu hrvatskog clana predsjednistva. Jos jednom, nista kontra Zeljka, svaka mu cast, ali tako je... Na izborima 1990. moglo se glasati na svakoj "nacionalnoj listi" (i za Muslimana, i za Hrvata, i za Srbina i iz reda ostalih) i po tom nacinu glasanja bilo bi sasvim OK izabrati Zeljka. Ali, po ovom poslijeratnom zakonu moze se glasati samo na kandidata iz jednog naroda. OK je i da oni koji su iz reda "ostalih" izaberu jednog kandidata i glasaju, ali mi je nelogicno da Bosnjaci izaberu Hrvata.
kako paradoksalno izgledalo sto se tice tvog nicka ali opet imam potrebu da kazem da je upravo Haris to isto rekao u onoj emisiji 60 minuta da ako hocemo gradjansku drzavu a hocemo onda bi trebali da mijenjamo taj princip biranja po etnickoj pripadnosti ....

Nas problem i nije zapravo biranje po nacionalnoj pripadnosti vec po, hajde da ga nazovemo, nacionalno-stranackoj!
Stvar je samo u tome da se treba uvesti jedna mala "sitnica" u nacinu glasanja a to je da svako od nas ima pravo da bira pripadnika sva tri naroda na mjesta clanova Predsjednistva BiH.
Drugo je sad pitanje da li pripadnici tri konstitutivna naroda imaju exkluzivno pravo da sjede u tom organu, zanemarujuci pri tom one "ostale", ali ostavimo to za drugu priliku.
Siguran sam da bi se dozvoljavajuci tako nesto mnoge karte stavile na sto i da bi tada svako od nas imao priliku da vidi mnogo vise od onoga sto se "iza brda valja" tj ko s kim, kako i zasto!
Tu smo priliku imali 1990. i iskreno se nadam da ne bi napravili istu gresku kao tad kad je narod, pokazalo se, glasao za svoje dzelate!