Moja iskustva:
Mobiteli: Xperia L, LG G3 i test Alcatel One Touch Idol
Xperiu sam najduze koristio i pokazala se odlicnom. Malo sporije uhvati pri prvom pokretanju GPS aplikacije, u kuci posebno ali to svakako nije poetna, ali poslije se dobro ''drzi'' satelita i ne gubi signal (osim u tunelima naravno).
Alcatel se pokazao jako dobro, skoro instantno utvrdi poziciju pri pokretanju, cak i u kuci, takodjer ne gubi konekciju.
LG G3 mi je bio najgore iskustvo, probao sam i sve moguce popravke ali ne ide, a internet je put zalbi na GPS kod njeg. Uglavnom, telefon je u najmanju ruku nekonzistentan, nekad odmah uhvati poziciju, a nekad mu treba podosta vremena. Nekad je veoma precizan, ali vecinom poprilicno grijesi (na otvorenom, bez icega iznad mene je znao grijesiti i do 50 metara u poziciji pokazujuci me u dvoristu komsijine kuce dok sam u svom
Navigacije: Google maps, Navigon, Navigator, Here
Google maps koristim 90% vremena. Nedostaci su sto nemaju neke klasicne stvari koje ima svaka navigacija poput prikaza ogranicenja brzine, trenutne brzine,ili odabira prikaza samo odredjenih POI (points of interest) kao npr parkinga ili benzinskih pumpi, te nemogucnost skidanja mapa cijelih drzava. Umjesto toga omogucava da se skine odredjeno podrucje, maksimalna velicina za jedno podrucje je povrsinski ogranicena i otprilike je dovoljda da se zahvati cijela BiH (slika ispod). Moguce je skinuti vise podrucija pa tako ''krpiti'' mapu u vecim drzavama ili za vise drzava. Podrucje oznaceno na slici kod mene zauzima 164 MB. Neke funkcije ne rade offline, npr navigacija za setanje ili gradski saobracaj. Kada je uredjaj online mape mogu pokazivati i trenutne informacije o stanju na cesti. Razlog zasto ih koristim najcesce je sto su mi se google mape pokazale kao najbrze kada je u pitanju update same mape, tj. ucrtavanje novih puteva ili promjene u konfiguraciji postojecih sto zna biti prilicno bitno u gradovima. Izdao me samo jednom kada sam mu rekao da vodi od trenutne lokacije do BNP Zenica gdje je umjesto ispravnog skretanja na prvom ulazu u Zenicu pokazivao da nastavim dalje, a onda je nakon nekih 500 m predvidio da napravim polukruzno na magistrali i vratim se nazad na istu raskrsnicu i onda udjem u grad.. krivim Zenicu i njene kruzne tokove
https://postimg.org/image/uyvbxfump
Navigon sam testirao jedno vrijeme, i veoma mi se svidjela sama navigacija, osim sto je interfejs malo nakaradan i ispeglas se dok mu kazes da ide na X mjesto. Sve nedostatke koje sam naveo za Google maps Navigon ima, takodjer ima upozorenja ako se ide preko dozvoljene brzine. Ima i kamere, kao i upozorenje kada se priblizava kameri, s tim da sam primjetio da ih on ima puno vise oznacenih nego sto ih ima pored puta, tj. cesto prikaze da je kamera na putu a u stvarnosti je nigdje, moze biti da su uklonjene od zadnjeg update-a mapa il nesto. Takodjer ima 3D prikaz raskrsnice s uputama za prebacivanje u odgovarajucu traku za skretanje, odabir POI koje ce biti prikazane itd. Ima i neku vrstu AR (augmented reality) koja se aktivira brzim okretanjem telefona iz portrait u landscape view. Tada aktivira kameru, a na ekranu preko slike sa kamere ispisuje naziv objekta npr. hotela, prodavnica itd.. sta vec ima oznaceno na mapi. Jedina briga oko navigona mi je koliko cesto rade update mapa, mada mi se cini da su prilicno brzi. Ako neko zeli isprobati navigon (v 5.7.2) javite se na pp jer je protiv pravila foruma da postavim link za krekovanu verziju. Mape drzava se skidaju pojedinacno a fajlovi su prilicno mali, mislim da je BiH bila negdje oko 12 ili 20tak MB ili tako nesto.
https://postimg.org/image/lx33vplvd
Navigator (MapFactor GPS Navigation ) sam koristio tokom dvije voznje, jedna od Zagreba do Sarajeva, druga do Konjica, interfejs je opet malo odbojan za moj ukus. Od opcija ima sve sto i Navigon, ima i jos nekih sitnih stvari koje niko nece koristiti ali su tu za igranje. Ima i kamere kao i upozorenje, i nijedna koju je pokazao nije falila, ali jesmo naisli na jednu koja nije oznacena na mapi. Nasom greskom je bio ukljucen na racunanje najkraceg umjesto najbrzeg puta, pa je stalno navodio da se skrene sa magistrale preko nekakvih livada i lokalnih puteva jer se time ustedi koji metar puta (a usput izgubi vremena jer se mora sporije voziti) ali sreca nismo ga slusali. Jedna veoma iritirajuca stvar je to sto je na skoro svakoj raskrsnici unaprijed govorio ''Na sljedecoj raskrsnici nastavite pravo'' dok nije iskljucen glas. Nisam ga koristio dovoljno dugo da ocijenim koliko cesto rade update mapa.
Here mi je daleko najljepski prikaz od svih koristenih, posebno u gradu gdje odredjene zgrade prikazuje u prilicno lijepom 3D pregledu pa je super za turisticko hodanje. Here ima standardne opcije, ali nema kamere. U poredjenju sa drugima ima brojeve kuca, medjutim, oni koje sam testirao su izgleda bili izvuceni na lotu ili nesto slicno, jer brojevi nisu imali veze sa onima u stvarnosti, a i oznake nekih zgrada su pogresne/zastarjele. Osim oznaka, putevi se cine OK i sama navigacija prilicno lijepo radi. Malo me je nerviralo to sto izgleda kao da ne radi ''kontinuirano'' vec da mozda svako sekund pomjera mapu. Mozda je nesto u postavkama, ili je mozda tako uradjeno da bi manje trosio bateriju, i nije toliko primjetno ako se ne obraca paznja, ali kod testiranja kad blejis u ekran onda postane prilicno vidljivo i meni malo iritantno to ''stopanje''. Kada je online ima opcije za prikaz stanja u saobracaju i to, mada nisam imao priliku testirati kako radi jer ne koristim 3G na mobu. Prednost je i sto je besplatan.
Eto, toliko od mene. GPS navigacija ima tonu npr. Maps.me, Osmand itd.. pa pisite iskustva.