Ne kazem ja, maharađa, da te cinjenice nisu u korist G2 prica je isla o cijeni uređaja. Vjerujem da kod ova dva telefona cijenu diktira materijal koji se koristi. "Unutarnji organi" nemaju toliku cjenovnu razliku.Maharadza wrote:Nije samo benchmark, pa valjda taj hardver ima neki uticaj u radu čovječe, multitasking itd. Nije ovo balkon iOS!Eto hajd možemo zanemariti CPU I GPU ali opet je LG u tom slučaju u prednosti:
Veći i bolji ekran (True HD-IPS), MNOGO bolja kamera (13MP, 1080p@60fps video recording) i OGROMNA baterija (3000mAh)!
@shalla: JEDINO što te može otjerati od G2 jesu dizajn i/ili zvučnici! Mada za ovo "šuštanje" u pozadini kod drugih slušalica nije kod' svakog modela (ovisno od Firmware-a i regije odakle je telefon - moj je iz BH telecoma) i najbolje da provjeriš prije nego kupiš uređaj! Nećeš ga valjda uzeti a da ga ne isprobaš?!
PS. PONAVLJAM: G2 podržava SVE slušalice, samo eto pojavio se taj problem "šuštanja" koje se čuje na lijevoj strani i DOSTA JE TIHO (barem kod mene), i čim pojačaš pjesmu ne primjeti se! Pratim na XDA forumu G2 temu i tamo kažu da je LG priznao tu grešku i obećao vremenom izbaciti fix kroz update a koji neki po EU već dobili (oni sa software version: D80220D dok je u mene D80220B i još nema update-a ali vjerujem da će doći uskoro)!![]()
Inače imam ove Behringer sluše:
http://s.productreview.com.au/products/ ... 6374_3.jpg
Ove naravno isključivo kod kuće koristim, dok one in-ear vani!
Smartphone diskusije
Moderator: Benq
- zateznistub
#2476 Re: Smartphone diskusije
-
probook
#2477 Re: Odg: Smartphone diskusije
Viber je obicno razvikano g...o od aplikacije. Kako to da whatsapp i skype rade kako treba na wp8, a oni ne mogu napraviti to isto.AstorH wrote:Viber je aplikacija koja bez problema radi na iOS i Android mobilnim platformama neovisno o tome koja strana koristi koji OS.
Sa Viberom imaju problema jedino korisnici WP-a jer je taj sustav obicna brljotina i komedija.
Druga stvar: Prijatelj ima Iphone 4s neki dan saljem por na viber NISTA, zovem ga NISTA i onda ga zovnem preko mob mreze i kaze on kako ga viber zaje..va i ne izbacuje notifikacije dok ne udje u glupi program. A nalazio se u stanu na wifi mrezi. Toliko o tome kako savrseno radi na svim uredjajima osim na wp8.
- Jazzy.ba
#2478 Smartphone diskusije
Jel prijatelju program bio upaljen i spusten u switcher. Nije. Prema tome ako prijatelj ne zna kako funkcionise program nije do programa vec do prijatelja. Notifikacije i pozivi su uvijek instantni.
- Maharadza
#2479 Re: Smartphone diskusije
Nemoj mi reći da mora biti pokrenut app da bi primao poruke i pozive?! 
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
- Jazzy.ba
#2480 Smartphone diskusije
Viber kaze da ne treba:
https://itunes.apple.com/us/app/viber/id382617920?mt=8
https://itunes.apple.com/us/app/viber/id382617920?mt=8
Ali kod mene je iz navike u switcheru, radi brzeg saltanja. I savrseno radi.Push notifications guarantee that you never miss a call or message, even when Viber is off
- mufa1
#2481 Re: Smartphone diskusije
Omg, jos jedan wp user kojem je zivotna misija da dokaže kako viber ne radi perfektno i na ostalim os-ovima.
E pa moraćemo te razočarat, i na iosu i na androidu radi vise nego perfektno, osim kad njima riknu serveri, ili sta već...
E pa moraćemo te razočarat, i na iosu i na androidu radi vise nego perfektno, osim kad njima riknu serveri, ili sta već...
-
probook
#2482 Re: Smartphone diskusije
Mislis kada je pokrenut 
-
Eniac
#2483 Re: Smartphone diskusije
Jesli li probao sa boljim slusalicama? Behringer i nije bas kvalitet. Druga stvar, velike slusalice obicno traze vise snage pojacala Imaju fizicki velike drajvere kojima treba jaca struja da bi se pomjerali i stvarali zvuk), pa i to moze uticati. Ako je impedanca slusalica veca od oko 40 Oma, mali prenosni MP3 playeri i telefoni mogu imati probelm jer im je snaga pojacala mala za slusalice. Onda imas moguca dva problema ili ne mozes dobiti dovoljno glasan zvuk (sto se rijesi pojacalom za slusalice) ili dobijes los odnos signal/sum pa imas vise suma nego sto bi trebalo. Kod tvojih slusalica impedanca je 64 Oma.Maharadza wrote:Nije samo benchmark, pa valjda taj hardver ima neki uticaj u radu čovječe, multitasking itd. Nije ovo balkon iOS!zateznistub wrote:Pazi, sve sto moze G2 moze i htc One, mozda nijansu sporije sto sigurno ne smeta normalnoj personi. Onima koji gledaju bencmark i ostala stanja pa skontaju da je neki model brzi 5 milisekundi i onda formiraju misljenje o istom nisu bitni.shalla wrote: Da, to sa otkljucavanjem je genijalan fazon. Ma jbg i ekran je veci, kamera je realno takodjer bolja...
Ne znam, lomim se opasno iako me maharadza poprilicno ohladio sa ovim komentarom oko slusalica...
Sent from my HTC One
( ne mislim na mahadžu). To za slusalice nisam znao, mada sam i ranije nalijetao na aparate koji "ne trpe" druge slusalice.
One oje dođu uz G" su sasvim solidne bar po mome misljenju i ne vidim potrebe za gurnjem drugih ako bas nisi neki frik audiofil... Ja opet kazem da imam One ne bi mi padalo na pamet G2 niti bilo koji drugi telefon iz razloga njegovog zvuka kojeg je milina slusati. A priznaces, aluminij ipak duze traje od bilo koje plastike...Eto hajd možemo zanemariti CPU I GPU ali opet je LG u tom slučaju u prednosti:
Veći i bolji ekran (True HD-IPS), MNOGO bolja kamera (13MP, 1080p@60fps video recording) i OGROMNA baterija (3000mAh)!
@shalla: JEDINO što te može otjerati od G2 jesu dizajn i/ili zvučnici! Mada za ovo "šuštanje" u pozadini kod drugih slušalica nije kod' svakog modela (ovisno od Firmware-a i regije odakle je telefon - moj je iz BH telecoma) i najbolje da provjeriš prije nego kupiš uređaj! Nećeš ga valjda uzeti a da ga ne isprobaš?!
PS. PONAVLJAM: G2 podržava SVE slušalice, samo eto pojavio se taj problem "šuštanja" koje se čuje na lijevoj strani i DOSTA JE TIHO (barem kod mene), i čim pojačaš pjesmu ne primjeti se! Pratim na XDA forumu G2 temu i tamo kažu da je LG priznao tu grešku i obećao vremenom izbaciti fix kroz update a koji neki po EU već dobili (oni sa software version: D80220D dok je u mene D80220B i još nema update-a ali vjerujem da će doći uskoro)!![]()
Inače imam ove Behringer sluše:
http://s.productreview.com.au/products/ ... 6374_3.jpg
Ove naravno isključivo kod kuće koristim, dok one in-ear vani!
-
Eniac
#2484 Re: Odg: Smartphone diskusije
Viber je mozda bio rjesenje kada nije bilo skypea za mobilne uredjaje. Sada ne kontam kakom neko moze izabrati viber prije skypea.probook wrote:Viber je obicno razvikano g...o od aplikacije. Kako to da whatsapp i skype rade kako treba na wp8, a oni ne mogu napraviti to isto.AstorH wrote:Viber je aplikacija koja bez problema radi na iOS i Android mobilnim platformama neovisno o tome koja strana koristi koji OS.
Sa Viberom imaju problema jedino korisnici WP-a jer je taj sustav obicna brljotina i komedija.
Druga stvar: Prijatelj ima Iphone 4s neki dan saljem por na viber NISTA, zovem ga NISTA i onda ga zovnem preko mob mreze i kaze on kako ga viber zaje..va i ne izbacuje notifikacije dok ne udje u glupi program. A nalazio se u stanu na wifi mrezi. Toliko o tome kako savrseno radi na svim uredjajima osim na wp8.
- Quaresma
#2485 Re: Smartphone diskusije
maharadza kad vec falis kameru deder opali koji snimak po mraku, kazu da opadne framerate, bas me interesuje
- zateznistub
#2486 Re: Smartphone diskusije
Ne znam za video, ali slike su u vrlo slabom svjetlu odličneQuaresma wrote:maharadza kad vec falis kameru deder opali koji snimak po mraku, kazu da opadne framerate, bas me interesuje

- Quaresma
#2487 Re: Smartphone diskusije
znam da g2 pravi fine slike po nocu, ali mi se nesvidja sto su slike od 13mpx 4:3 formata
- zateznistub
#2488 Re: Smartphone diskusije
Ne znam sta im je falilo da i od 13MP bude opcija 16:9, mada mozes izabrti od 10MP.Quaresma wrote:znam da g2 pravi fine slike po nocu, ali mi se nesvidja sto su slike od 13mpx 4:3 formata
Meni lico ne smeta i 4:3 omjer. Doduse nisam jos ni jednu izradio pa da vidim kako je to na papiru...
- zateznistub
#2489 Re: Smartphone diskusije
Moze li pojasnjenje za ovo pojacalo? Stvarno ne znam o cemu se konkretno radi.Eniac wrote: Jesli li probao sa boljim slusalicama? Behringer i nije bas kvalitet. Druga stvar, velike slusalice obicno traze vise snage pojacala Imaju fizicki velike drajvere kojima treba jaca struja da bi se pomjerali i stvarali zvuk), pa i to moze uticati. Ako je impedanca slusalica veca od oko 40 Oma, mali prenosni MP3 playeri i telefoni mogu imati probelm jer im je snaga pojacala mala za slusalice. Onda imas moguca dva problema ili ne mozes dobiti dovoljno glasan zvuk (sto se rijesi pojacalom za slusalice) ili dobijes los odnos signal/sum pa imas vise suma nego sto bi trebalo. Kod tvojih slusalica impedanca je 64 Oma.
- Maharadza
#2490 Re: Smartphone diskusije
Ne znam za ovo gore, mada se čini logično ali sumnjam da je do toga pošto sam ih isprobao dodatno na note3 i na sony 'walkman' mp3/mp4 player-u i zvuk je savršen dok se šuštanje čuje samo na g2 i to ISKLJUČIVO na lijevoj strani dok je na desnoj savršen zvuk. Valjda taj update uskoro izbace i poprave ovo?!zateznistub wrote:Moze li pojasnjenje za ovo pojacalo? Stvarno ne znam o cemu se konkretno radi.Eniac wrote: Jesli li probao sa boljim slusalicama? Behringer i nije bas kvalitet. Druga stvar, velike slusalice obicno traze vise snage pojacala Imaju fizicki velike drajvere kojima treba jaca struja da bi se pomjerali i stvarali zvuk), pa i to moze uticati. Ako je impedanca slusalica veca od oko 40 Oma, mali prenosni MP3 playeri i telefoni mogu imati probelm jer im je snaga pojacala mala za slusalice. Onda imas moguca dva problema ili ne mozes dobiti dovoljno glasan zvuk (sto se rijesi pojacalom za slusalice) ili dobijes los odnos signal/sum pa imas vise suma nego sto bi trebalo. Kod tvojih slusalica impedanca je 64 Oma.
-
Eniac
#2491 Re: Smartphone diskusije
Pojacala za slusalice su uredjaji koji pojacavaju signal kada uredjaj daje slab signal za slusalice. Obicno su ti uredjaji napravljeni tako da se moze prikljuciti vise slusalica. Na primjer snimas album. Imas jedan izlaz za slusalice. a IMAS NA PRIMJER JEDAN GLAVNI I 3 PRATECA VOKALA KOJI TREBAJU SLUSATI MUZIKU PREKO SLUSALICA DA BI MOGLI OTPJEVATI SVOJe . Kako prikopcati 4 para slusalica na 1 izlaz? Tako sto se kupi to pojacalo, pojacalo se prikljuci na taj 1 izlaz a onda se 4 para slusalica prikljuce na izlaze tog pojacala.zateznistub wrote:Moze li pojasnjenje za ovo pojacalo? Stvarno ne znam o cemu se konkretno radi.Eniac wrote: Jesli li probao sa boljim slusalicama? Behringer i nije bas kvalitet. Druga stvar, velike slusalice obicno traze vise snage pojacala Imaju fizicki velike drajvere kojima treba jaca struja da bi se pomjerali i stvarali zvuk), pa i to moze uticati. Ako je impedanca slusalica veca od oko 40 Oma, mali prenosni MP3 playeri i telefoni mogu imati probelm jer im je snaga pojacala mala za slusalice. Onda imas moguca dva problema ili ne mozes dobiti dovoljno glasan zvuk (sto se rijesi pojacalom za slusalice) ili dobijes los odnos signal/sum pa imas vise suma nego sto bi trebalo. Kod tvojih slusalica impedanca je 64 Oma.
Ili imas prenosni MP3 player. I hoces umjesto malih slusalica koje idu u uho (a koje dodju uz te playere) da koristis one velike (studijske ili HiFi) slusalice. Obicno te velike slusalice trebaju jaci signal nego sto ga pojacalo tog prenosnog MP3 playera moze dati. I onda koristis pojacalo za slusalice.
Ta pojacala imas u "sobnoj" varijanti (napajaju se strujom preko ispravljaca) i u prenosnoj varijanti (napajaju se preko baterija).
Primjer baterijskog pojacala: http://www.frontrowelectronics.com/fiio ... ifier.aspx
Primjer profi studijskog pojacala: http://tascam.com/product/mh-8/
Ja nemam bas novca, pa koristim ovo: http://www.behringer.com/EN/Products/HA400.aspx
Kako sam koristio neke Behringer proizvode zato i rekoh da Behringer i nije neki kvaltet.Behringer se strasno puno koristi jer je jeftin, ali njihovi uredjaji ili rade "onako' ili imas puno slucajeva u kojima moras ubosti primjerak koji radi jer im je kontrola kvaliteta losa. Pa imas uredjaje koji nekome rade jer su imali srece da naidju na funkcionalne primjerke, dok ti isti uredjaji drugima ne rade. Behringer to zna, pa bez problema i bez pitanja zamjenjuje neispravne uredjaje, to im je jeftinije nego uvesti pravu kontrolu kvaliteta. Behringer je Njemacka firma ali se sve radi u Kini, mozete procitati istoriju firme na njihovom web siteu.
- zateznistub
#2492 Re: Smartphone diskusije
Eniac, hvala na iscrpnom odgovoru.
- Maharadza
#2493 Re: Smartphone diskusije
Ma ja uzeh ove behringer jer mi je ispao super deal, inače sam truba što se tiče audio/video opreme!Eniac wrote:Pojacala za slusalice su uredjaji koji pojacavaju signal kada uredjaj daje slab signal za slusalice. Obicno su ti uredjaji napravljeni tako da se moze prikljuciti vise slusalica. Na primjer snimas album. Imas jedan izlaz za slusalice. a IMAS NA PRIMJER JEDAN GLAVNI I 3 PRATECA VOKALA KOJI TREBAJU SLUSATI MUZIKU PREKO SLUSALICA DA BI MOGLI OTPJEVATI SVOJe . Kako prikopcati 4 para slusalica na 1 izlaz? Tako sto se kupi to pojacalo, pojacalo se prikljuci na taj 1 izlaz a onda se 4 para slusalica prikljuce na izlaze tog pojacala.zateznistub wrote:Moze li pojasnjenje za ovo pojacalo? Stvarno ne znam o cemu se konkretno radi.Eniac wrote: Jesli li probao sa boljim slusalicama? Behringer i nije bas kvalitet. Druga stvar, velike slusalice obicno traze vise snage pojacala Imaju fizicki velike drajvere kojima treba jaca struja da bi se pomjerali i stvarali zvuk), pa i to moze uticati. Ako je impedanca slusalica veca od oko 40 Oma, mali prenosni MP3 playeri i telefoni mogu imati probelm jer im je snaga pojacala mala za slusalice. Onda imas moguca dva problema ili ne mozes dobiti dovoljno glasan zvuk (sto se rijesi pojacalom za slusalice) ili dobijes los odnos signal/sum pa imas vise suma nego sto bi trebalo. Kod tvojih slusalica impedanca je 64 Oma.
Ili imas prenosni MP3 player. I hoces umjesto malih slusalica koje idu u uho (a koje dodju uz te playere) da koristis one velike (studijske ili HiFi) slusalice. Obicno te velike slusalice trebaju jaci signal nego sto ga pojacalo tog prenosnog MP3 playera moze dati. I onda koristis pojacalo za slusalice.
Ta pojacala imas u "sobnoj" varijanti (napajaju se strujom preko ispravljaca) i u prenosnoj varijanti (napajaju se preko baterija).
Primjer baterijskog pojacala: http://www.frontrowelectronics.com/fiio ... ifier.aspx
Primjer profi studijskog pojacala: http://tascam.com/product/mh-8/
Ja nemam bas novca, pa koristim ovo: http://www.behringer.com/EN/Products/HA400.aspx
Kako sam koristio neke Behringer proizvode zato i rekoh da Behringer i nije neki kvaltet.Behringer se strasno puno koristi jer je jeftin, ali njihovi uredjaji ili rade "onako' ili imas puno slucajeva u kojima moras ubosti primjerak koji radi jer im je kontrola kvaliteta losa. Pa imas uredjaje koji nekome rade jer su imali srece da naidju na funkcionalne primjerke, dok ti isti uredjaji drugima ne rade. Behringer to zna, pa bez problema i bez pitanja zamjenjuje neispravne uredjaje, to im je jeftinije nego uvesti pravu kontrolu kvaliteta. Behringer je Njemacka firma ali se sve radi u Kini, mozete procitati istoriju firme na njihovom web siteu.
btw. Malo off; koje sluše bi mi preporučio da zaganjam do 60-70KM? Može li se za taj keš uopšte uzeti nešto kvalitetno ili moram ipak još malo štediti? Koristio bi ih pored slušanja muzike i za gaming (za headset nemam potrebu jer imam zaseban mic.)! Imam mogućnost da ih uvezem s vana, konkretno iz Njemačke pa eto ako imaš šta preporučiti bio bih ti zahvalan:
http://www.saturn.de/mcs/productlist/Hi ... ?langId=-3
Ako ovi imaju bilo bi extra!
-
Eniac
#2494 Re: Smartphone diskusije
Za 60-70 KM dobar izbor su Presonus HD7. Mogu kao HiFi slusalice, mogu i kao studijske (iako studijske slusalice ipak treba kupiti ne gledajuci na cijenu), a kako im je impedanca 32 oma po kanalu mogu se koristiti i kao slusalice za prenosne MP3 playere bez pojacala. Ja ih probao na Sony NWZ-A816 i Sandisk Sansa Fuze+ playerima i rade fantasticno..Maharadza wrote:Ma ja uzeh ove behringer jer mi je ispao super deal, inače sam truba što se tiče audio/video opreme!![]()
btw. Malo off; koje sluše bi mi preporučio da zaganjam do 60-70KM? Može li se za taj keš uopšte uzeti nešto kvalitetno ili moram ipak još malo štediti? Koristio bi ih pored slušanja muzike i za gaming (za headset nemam potrebu jer imam zaseban mic.)! Imam mogućnost da ih uvezem s vana, konkretno iz Njemačke pa eto ako imaš šta preporučiti bio bih ti zahvalan:
http://www.saturn.de/mcs/productlist/Hi ... ?langId=-3
Ako ovi imaju bilo bi extra!
Ako nisi siguran gledas po brandovima. AKG, Sennheiser, Audio Technica, Beyerdynamics i jos neke, nakon njih Sony, Pioneer, spomenuti Presonus i ostali. Imah ih jos, ja samo spominjem one koje je moguce nabaviti u BiH. Ko ima mogucnost da nabavlja izvana, neka prelista malo siteove ili casopise namijenjene HiFi-ju, izbor je veliki.
Ja bih izbjegavao hipsterske slusalice, kao na primjer Beats by Dr. Dre i slicne, jer nisu toliko dobre koliko se o njima prica, a preskupe su zbog slave. Imaju status slican Appleu, s tim sto Apple, volio ga neko ili ne, ipak pravi odlicne uredjaje. Beats nisu tako dobre slusalice koliko kostaju. Govorim naravno o originalima. Vidjam po nasim prodavnicama mobitela Beats slusalice za 20 KM. Nesto ne vjerujem da su to originali. Za isti novac koji bi neko dao za Beats, mozes kupiti bolje slusalice od AKG ili Sennheisera a te dvije firme bi bile moj prvi izbor. Nakon njih Audiotechnica, pa onda svi ostali. Bez obzira sto mnogi proizvodjaci imaju dobre i skupe slusalice, samo pogledajte statistiku. Najbolje in-ear slusalice svih vremena: AKG K3003. Najbolje HiFi slusalice svih vremena: Sennheiser Orpheus (vise se ne proizvode). Najbolje studijske slusalice svih vremena: AKG K240, za dlaku ih kao druge slijede Audio Technica ATH M50. Dugo najbolje HiFi slusalice cijenom dostupne obicnim smrtnicima: AKG K701 i Sennheiser HD650. Vidi se da sam stara skola
Jedna napomena. Ako kupujete slusalice za slusanje muzike, igrice i slicno, ne kupujte profesionalne studijske slusalice. Pofesionalne studijske slusalice su pravljene da daju flat response, znaci ne uticu na zvuk. To je neophodno pri snimanju albuma (jer ne zelite da vam slusalice na primjer daju jak bas, vi izmiksate, a kada pustite tu muziku na zvucnike cujete da vam je bas slab. Mislili ste pri miksanju da je bas dovoljno jak, prevarile vas slusalice sa pojacanim basovima). Pri slusanju muzike to pravi problem jer je zvuk tada malo ravan, bez atmosfere. Slusalice se kupuju prema muzici koja se slusa. Ko voli techno i slicno, ko kupuje slusalice za slusanje vani (setnj, tramvaj, itd) kupovace slusalice koje su pravljene tako da imaju jace basove. Obicno te slusalice imaju DJ oznaku. Ko slusa pop, stari rock ili jazz, a narocito klasiku, nece ni u kom slucaju kupiti takve slusalice jer ce suptilni tonovi klasike biti unisteni pojacanim basovima.
I pazite se kopija, Kinezi prave kopije koje je po izgledu prosto nemoguce razlikovati od originala. Imaju u Sarajevu Sennheiserove slusalice po cijeni od 150 KM, a njihova najniza cijena u Evropi je oko 350 Eura. Pa skontajte o cemu se tu radi.
- Maharadza
#2495 Re: Smartphone diskusije
^ Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i uputama kojih ću se zasigurno držati ubuduće prilikom kupovine slušalica! 
- shalla
#2497 Re: Smartphone diskusije
Eniac, pošto je očigledno da se kužiš, šta mi možeš reći za ove moje slušalice? Meni su fenomenalne, kvalitet i jasnoća zvuka kada recimo reproduciram nešto na mobitelu sa Vevo ili Youtube je perverzija ali me ti postidi sa svojim opisom gore, reko možda se ja samo furam, možda qrtzu ne valjaju

-
Eniac
#2498 Re: Smartphone diskusije
Nazalost, ne mogu nista. Nisam ih nikada probao. Ako ti moze pomoci nesto, otidji na Amazon stranicu, ukucaj ih u trazilicu i procitaj ocjene korisnika koje tamo nadjes. To ti moze biti neki okvir. Drugo sto mozes uraditi je pokusati otici sa svojim slusalicama kod nekoga za koga znas da ima vrhunske slusalice, poslusati istu muziku sa istog uredjaja na tim slusalicam i na svojim i ocijeniti u cemu se razlikuju.shalla wrote:Eniac, pošto je očigledno da se kužiš, šta mi možeš reći za ove moje slušalice? Meni su fenomenalne, kvalitet i jasnoća zvuka kada recimo reproduciram nešto na mobitelu sa Vevo ili Youtube je perverzija ali me ti postidi sa svojim opisom gore, reko možda se ja samo furam, možda qrtzu ne valjaju![]()
Ako ne mozes to, pokusaj slusati muziku na dobrim zvucnicima, pa vidjeti kako je kada sluslas na slusalicama. Ali to nije najbolji eksperiment jer zvucnici i sluslaice se bas i ne mogu direknto poredit.
Najvaznije je da li se tebi zvuk svidja.
Recimo najcesce karakteristike losih slusalica. Basovi ili preslabi ili nenormalno jaki. Ukupan utisk slusanja kao da je zvuk "zamucen" imas utisak kao da imas malo vate u usima kada slusas. Visoki tonovi (na primjer cinele) ne "zvone", kao da ih je neko prekrio dekom, los frekventni opseg to jeste kada slusas na dobrim slusalicama odjednom pocinjes u nekoj kompoziciji cuti tonove koje prije nisi cuo jer ih lose slusalice nisu mogle reprodukovati. Ovo je odlicno probati sa klasicnom muzikom za koju znas da ima velik raspon tonova, i da ima veoma tihe dijelove, pa ako poznajes kompoziciju, ako znas gdje treba da se cuje neki tihi ton i ako ga ne cujes, onda znas da slusalice i nisu bas dobre. Ili neki frekventni opsezi dobri dok drugi ne valjaju, (recimo basovi dobri, srednji i visoki losi, ili basovi i visoki dobri, srednji losi, ili visoki dobri, a basovi i srednji losi, itd).
Najcesce mane jeftinijih slusalica sa pojacanim basom, narocito kod slusalica koje idu u uho je ta da je cijena jacih basova prigusenje, "zamucenost" srednjih i visokih tonova. Sto nije prevelika mana ako muziku slusas u bucnom okruzenju (tramvaj ili slicno) jer ti tada okolna buka smeta da cujes sve tonove, pa i ne moras tada imati super vrhunske slusalice a i najcesce se basovi ne cuju u tramvaju pa je dobro tada imati slusalice sa jaki basovima, ali kada slusas muziku u dobrim uslovima, te mane se mogu dobro osjetiti.
Naravno mane losih slusalica su i losa konstrukcija, lako se kvare, neudobne su (stezu glavu, spadaju, preteske za duze (duze od 30 minuta) nosenje na glavi...) itd.
I jos jedna stvar. Nikada ne pokusavati buku okruzenja (vec spomenutog tramvaja) nadjacati glasnocom slusanja. Nikada necete moci dovoljno pojacati da ugusite buku okruzenja i samo cete unistiti sluh. A i ne moraju ostali oko vas trpjeti vas muzicki ukus
I odosmo mi daleko od teme, vec pretjerasmo.
- semirsar
#2499 Re: Smartphone diskusije
Jes vala bas, moglo je ovo i na PP, ali tad mi ostali ne bismo saznali nesto poucno 
-
adincebic
#2500 Re: Smartphone diskusije
Bump!
Zamrla tema skroz
Sent from my iPhone using tapatalk
Zamrla tema skroz
Sent from my iPhone using tapatalk