Od svibnja 2018. dolaze nova pravila za zaštitu osobnih podataka. Prikupljanje i obrada naših osobnih podataka dopušteni su isključivo temeljem zakonske osnove, ugovorne obveze ili dobrovoljne privole. Prilikom davanja privole organizacija nas mora na jasan način informirati o razlozima prikupljanja informacija i ne smije zahtijevati informacije koje nisu nužne za pružanje usluge. Organizacija nam mora omogućiti ispravak podataka, povlačenje dobrovoljno dane privole za obradu podataka te brisanje svih naših osobnih podataka kojima raspolaže temeljem vaše dobrovoljne privole.
Imamo pravo na uvid u osobne podatke kojima o nama netko raspolaže, a imamo i pravo na portabilnost. Želimo li, npr., promijeniti telekom operatera ili banku, možemo temeljem tog prava zatražiti prebacivanje svih naših osobnih podataka na elektronički medij.
Definicija osobnog podatka sada se širi na setove podataka koji zajednički opisuju osobu pa to danas može biti puno više od podataka poput OIB + ime i prezime. Može uključivati i popise poziva, transakcija i svega onoga što pružatelj usluge zna o nama...
http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/j ... o/6416552/
Smartphone aplikacije koriste naše privatne informacije
- orinoco
#1 Smartphone aplikacije koriste naše privatne informacije
Ovo me uvijek zanimalo, zašto kod instalacija raznih aplikacija moramo davati saglasnost na pristup tel. imeniku, na fotografije, itd., na naše privatne podatke koje su pohranjene u mobitelima?
- Njanjavi
#2 Re: Smartphone aplikacije koriste naše privatne informacije
Haveru, onog trena kad si kupio smartphone, halalio si se sa to malo privatnosti koje imas.
Opuschaj se bolan
Opuschaj se bolan
-
pinkman
#3 Re: Smartphone aplikacije koriste naše privatne informacije
Zato sto aplikacija ne moze drugacije funkcionisati.orinoco wrote:Ovo me uvijek zanimalo, zašto kod instalacija raznih aplikacija moramo davati saglasnost na pristup tel. imeniku, na fotografije, itd., na naše privatne podatke koje su pohranjene u mobitelima?
Evo par primjera:
1. Viber trazi pristup imeniku jer postoji opcija da ti pokaze listu kontakata koji takodjer imaju Viber.
2. Instagram trazi pristup fotografijama jer postoji mogucnost da odaberes fotografiju iz galerije, pa da istu objavis na svom profilu. Ako ne bude imao pristup, nece postojati ta mogucnost.
3. VOIP applikacije (Viber, Whatsapp) traze pristup mikrofonu jer drugacije ne mozes pricati. Pristup kameri traze radi video poziva.
4. Pristup GPS-u traze aplikacije koje koriste mape. Primjer su Yelp, Foursquare i mnoge druge geolokacijske aplikacije.
5. YouTube trazi pristup kameri i mikrofonu jer daje mogucnost da i sam postavis video.
Da li neko radi zloupotrebe, ja to ne znam. Jedan profesor sa University of South Florida tvrdi da Facebook cijelo vrijeme snima sta se prica, pa onda te podatke obradjuje naprednim algoritmima, kako bi mogli preciznije oglase isporuciti, kao i zanimljivije sadrzaje u News feedu. Tvrdi da ne koriste mikrofon samo kad zelis poslati audio message. Oni su to, ocekivano, negirali, a profesor nije ponudio nikakav dokaz.
Ovdje mozes procitati clanak: http://www.independent.co.uk/life-style ... 57526.html
- Dope_Man
#4 Re: Smartphone aplikacije koriste naše privatne informacije
pinkman objasnio savrseno. Sva paranoja oko gubitka privatnosti je cista glupost. Istina je da aplikacije prikupljaju tonu podataka, ali je jasno i zasto: ciljani oglasi. Sto vise znaju o tebi mogu ti ponuditi preciznije oglase koji ce te zaista zanimati, sto znaci da ces zapravo kliknuti na oglas, sto je njima veci profit od samog prikazivanja oglasa.
Da li postoji mogucnost da neka treca strana (npr. CIA, FBI, MI6..) pristupe nekim od tih podataka?
- Vrlo vjerovatno da po potrebi mogu, onako iza scene, traziti od neke od kompanija da im dostavi podatke o X osobi, spasenu historiju prepiski, pretraga, kontakata, slika sa njihovih servera i slicno.
Da li negdje u tamnom podrumu sjedi hiljade agenata CIA-e prisluskujuci svaki poziv, citajuci svaki mail?
- Ne, u najgorem slucaju na odredjenim platformama neki kompjuter analizira poruke trazeci odredjene sadrzaje (npr. ''bomb'' i ''allahu akbar''')
Da li smo ti i ja kome bitni?
- Ne, dok se ne pocnemo baviti aktivnostima koje ce nas dovesti u njihovo polje zanimanja. Do tada niko iz CIA-e ne gleda tajno tebe, mene, ili nekog treceg preko prednje kamere dok kenjamo na solji, samo google, facebook, instagram i ostale aplikacije, odnosno neki polupametni kompjuter, analizira na sta smo kliknuli, sta pretrazujemo, koga pratimo.. pa pravi sliku o tome ko smo mi i sta nas zanima, da bi nam dali reklame na koje cemo, nadaju se, kliknuti.
Koristenjem svega toga pristajemo da se i te stvari prikupljaju. Dabome, uvijek imamo opciju da ne koristimo nista od toga, nije pod moranje.
Da li postoji mogucnost da neka treca strana (npr. CIA, FBI, MI6..) pristupe nekim od tih podataka?
- Vrlo vjerovatno da po potrebi mogu, onako iza scene, traziti od neke od kompanija da im dostavi podatke o X osobi, spasenu historiju prepiski, pretraga, kontakata, slika sa njihovih servera i slicno.
Da li negdje u tamnom podrumu sjedi hiljade agenata CIA-e prisluskujuci svaki poziv, citajuci svaki mail?
- Ne, u najgorem slucaju na odredjenim platformama neki kompjuter analizira poruke trazeci odredjene sadrzaje (npr. ''bomb'' i ''allahu akbar''')
Da li smo ti i ja kome bitni?
- Ne, dok se ne pocnemo baviti aktivnostima koje ce nas dovesti u njihovo polje zanimanja. Do tada niko iz CIA-e ne gleda tajno tebe, mene, ili nekog treceg preko prednje kamere dok kenjamo na solji, samo google, facebook, instagram i ostale aplikacije, odnosno neki polupametni kompjuter, analizira na sta smo kliknuli, sta pretrazujemo, koga pratimo.. pa pravi sliku o tome ko smo mi i sta nas zanima, da bi nam dali reklame na koje cemo, nadaju se, kliknuti.
Koristenjem svega toga pristajemo da se i te stvari prikupljaju. Dabome, uvijek imamo opciju da ne koristimo nista od toga, nije pod moranje.
- 512MB
#5 Re: Smartphone aplikacije koriste naše privatne informacije
Krijes sta?orinoco wrote:Ovo me uvijek zanimalo, zašto kod instalacija raznih aplikacija moramo davati saglasnost na pristup tel. imeniku, na fotografije, itd., na naše privatne podatke koje su pohranjene u mobitelima?
Od svibnja 2018. dolaze nova pravila za zaštitu osobnih podataka. Prikupljanje i obrada naših osobnih podataka dopušteni su isključivo temeljem zakonske osnove, ugovorne obveze ili dobrovoljne privole. Prilikom davanja privole organizacija nas mora na jasan način informirati o razlozima prikupljanja informacija i ne smije zahtijevati informacije koje nisu nužne za pružanje usluge. Organizacija nam mora omogućiti ispravak podataka, povlačenje dobrovoljno dane privole za obradu podataka te brisanje svih naših osobnih podataka kojima raspolaže temeljem vaše dobrovoljne privole.
Imamo pravo na uvid u osobne podatke kojima o nama netko raspolaže, a imamo i pravo na portabilnost. Želimo li, npr., promijeniti telekom operatera ili banku, možemo temeljem tog prava zatražiti prebacivanje svih naših osobnih podataka na elektronički medij.
Definicija osobnog podatka sada se širi na setove podataka koji zajednički opisuju osobu pa to danas može biti puno više od podataka poput OIB + ime i prezime. Može uključivati i popise poziva, transakcija i svega onoga što pružatelj usluge zna o nama...
http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/j ... o/6416552/