Smartfoni uništili društvo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

triconja

#26 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by triconja »

insomnia78 wrote:Zajebavas?
Pokusava i sebe a bogami i nas :lol: :lol: :lol:

Lakse je okrivit bilo koga ili bilo sta nego malo poradit na sebi i vidjet sta se moze ispravit :D
dječak sa šibicama

#27 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by dječak sa šibicama »

jeste, oflajn, pa za par sati helikopter sa upaljenom lampom, policija i psi tragaci
Ommadawn

#28 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by Ommadawn »

dječak sa šibicama wrote:Salu na stranu, mislim da ce smartfoni djecu dosta upropastiti, ne skidaju se sa mobitela. Pilje u nekakve youtubere, kopiraju ih, prave nekakve slajmove, snimaju se kako jedu cokolade, bombone, sminkaju se pred kamerom.
Kod mene su tu uvedene granice. Može tek kasnije, nekih sat, sat i po vremena ali tek kad se dobro iskače vani sa drugovima.
S druge strane taj youtube joj potiče kreativnost - počelo je sa slajmom (jeste, i ja sam mu se najebo matere) a onda je krenulo sa igračkama, autima od kartona i plastične ambalaže, te nekakve rakete, avioni... Sad hoće da pravi svoju gitaru!!
A to jedenje bombona, čokolade i šminkanje pred kamerom - jok! Totalna zabrana.

Nije do telefona i djeteta nego do roditelja.
insomnia78

#29 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by insomnia78 »

100% samo do roditelja. Kome se mrsko zajebavati s djetetom...
colt

#30 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by colt »

Danas mi je smartfon pomogao da uđem (nadjem tačnu lokaciju) i izađem iz Zagreba . .. a inače nema sanse da u onoj spici (u 16 h) to bezbijedno ucinim :D

U tom momentu sam pomislio, kako su to činili ljudi sa kartama u ruci . . smartfon :thumbup: :D
Ommadawn

#31 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by Ommadawn »

insomnia78 wrote:100% samo do roditelja. Kome se mrsko zajebavati s djetetom...
Roditelji koji su prezauzeti sami sobom i koji smatraju da im dijete u određenim momentima smeta, da ga se lakše riješe - uvali mu telefon i slušalice i cijeli dan miran. E al to se sve kao bumerang vrati.

Djeci jednostavno treba da ponekad bude dosadno i sami moraju da nađu zabavu a pod tim se nikako ne smije podrazumijevati smartphone, kompjuter, tablet...
arzuhal

#32 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by arzuhal »

Ne uništavaju smartfoni društvo, takve stvari samo pokažu kakvo društvo doista i jest, skidaju koprenu i masku, razotkrivaju suštinu. Rambo je to lijepo objasnio definirajući turbofolk kao nesavjesnu, neprincipijelnu i površnu upotrebu savremene tehnologije. Kad su kojekakvi likovi dobili pristup sintisajzeru i mikseti, dobio si turbo-folk. Tako i sa bombama, avionima, autima, smartfonima, FB, Instagramu, itd. Ne ubija puška nego čojk.
Edin H.

#33 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by Edin H. »

colt wrote:Danas mi je smartfon pomogao da uđem (nadjem tačnu lokaciju) i izađem iz Zagreba . .. a inače nema sanse da u onoj spici (u 16 h) to bezbijedno ucinim :D

U tom momentu sam pomislio, kako su to činili ljudi sa kartama u ruci . . smartfon :thumbup: :D
Gledali putokaze, a ne blejali u telefon. :oops:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#34 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by Velkoski »

moj s8 bez packe mi nije u rukama samo kad spavam, pozz
zrakomlat

#35 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by zrakomlat »

arzuhal wrote:Ne uništavaju smartfoni društvo, takve stvari samo pokažu kakvo društvo doista i jest, skidaju koprenu i masku, razotkrivaju suštinu. Rambo je to lijepo objasnio definirajući turbofolk kao nesavjesnu, neprincipijelnu i površnu upotrebu savremene tehnologije. Kad su kojekakvi likovi dobili pristup sintisajzeru i mikseti, dobio si turbo-folk. Tako i sa bombama, avionima, autima, smartfonima, FB, Instagramu, itd. Ne ubija puška nego čojk.
:thumbup:
MarlboroGold

#36 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote:Ne uništavaju smartfoni društvo, takve stvari samo pokažu kakvo društvo doista i jest, skidaju koprenu i masku, razotkrivaju suštinu. Rambo je to lijepo objasnio definirajući turbofolk kao nesavjesnu, neprincipijelnu i površnu upotrebu savremene tehnologije. Kad su kojekakvi likovi dobili pristup sintisajzeru i mikseti, dobio si turbo-folk. Tako i sa bombama, avionima, autima, smartfonima, FB, Instagramu, itd. Ne ubija puška nego čojk.
Tako je arzo.

Mobitel koristim za sve što mi treba - mobilno bankarstvo, sve u vezi kriptovaluta, navigacija i mape i sve ostalo. Igricu nikad nisam upalio niti idem na FB preko njega, a nemam ni Instagram. Kad negdje putujem snimim epizode serija i pustim dok putujem.
Dakle, ako se hoćeš baviti glupostima na mobitelu i gubiti vrijeme, onda ćeš ga i gubiti.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#37 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by Velkoski »

jeste l' ikada forumali dok pišate?
insomnia78

#38 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by insomnia78 »

Samo tako i forumam
nagibSA

#39 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by nagibSA »

Ali :izet: i taj smartphone ako ti je mobile data misaona imenica (vise od 50% u BiH), ganjas nakav wifi kojeg ukljucujes/iskljucujes stalno da ko fol ne trosi batt...itd

Ima Viber i sl. kao pogodnosti, a dostupan na njemu samo kad je kuci, i to kad ukljuci WiFi.

Meni je smartphone da ne kazem samo phone kojem je uloga calls/sms, u velikoj mjeri beskorisan bez interneta non stop. Sta to ima na njemu da se radi offline a da nije igranje igrica (koje ne igram).

Ali eto ljudi oko mene imaju non stop net, pa klasicne pozive/sms i ne koristimo, znam kako ih mogu kontaktirati i oni mene...
ing-ecc

#40 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by ing-ecc »

Velkoski wrote:moj s8 bez packe mi nije u rukama samo kad spavam, pozz
Jel potreba (korisne.zivotne stvari) ili navika (zajebancija na aplikacijama, igricama, forumima)? Ovo prvo bih i shvatio a ovo drugo no no no.
insomnia78

#41 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by insomnia78 »

Meni su neshvatljiviji likovi koji pisu i govore no, no, no. Cuj no, no, no. Samo jos da si napis’o meni je to big no, no, no
colt

#42 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by colt »

Edin H. wrote:
colt wrote:Danas mi je smartfon pomogao da uđem (nadjem tačnu lokaciju) i izađem iz Zagreba . .. a inače nema sanse da u onoj spici (u 16 h) to bezbijedno ucinim :D

Gledali putokaze, a ne blejali u telefon. :oops:
Kakav putokaz. Putokazi u velikom gradu ne daju informacije gdje su gradovi van Zagreba pa da se mozes orjentisati gdje se nalazis, nego ti govore gdje su naselja u Zagrebu. Tek kad si na izlazu ili blizu izlaza iz grada ti pocinje pisati gradovi van Zagreba . Usput, udari tolika kolona da ti putokaz kasno kaze gdje je sta i ne mozes se na vrijeme prestrojiti u traku i odvede te u nezeljenom pravcu, ali navigacija ti unaprijed kaze da za toliko i toliko metara trebas da skrenes lijevo ili desno a ti se na vrijeme spremis u odgovarajucu traku.

Smartfoni su olaksali neke stvari (mobilna komunikacija, karte, navigacije, fotografisanje u istom momentu bez da nosis fotoaparate. . . .) I nije da su bespotrebni
ing-ecc

#43 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by ing-ecc »

insomnia78 wrote:Meni su neshvatljiviji likovi koji pisu i govore no, no, no. Cuj no, no, no. Samo jos da si napis’o meni je to big no, no, no
Kad dodje vrijeme shvatices i to, josh si mlad. 8-)
kakavdanakneiskustvu

#44 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Ommadawn wrote:
dječak sa šibicama wrote:Salu na stranu, mislim da ce smartfoni djecu dosta upropastiti, ne skidaju se sa mobitela. Pilje u nekakve youtubere, kopiraju ih, prave nekakve slajmove, snimaju se kako jedu cokolade, bombone, sminkaju se pred kamerom.
Kod mene su tu uvedene granice. Može tek kasnije, nekih sat, sat i po vremena ali tek kad se dobro iskače vani sa drugovima.
S druge strane taj youtube joj potiče kreativnost - počelo je sa slajmom (jeste, i ja sam mu se najebo matere) a onda je krenulo sa igračkama, autima od kartona i plastične ambalaže, te nekakve rakete, avioni... Sad hoće da pravi svoju gitaru!!
A to jedenje bombona, čokolade i šminkanje pred kamerom - jok! Totalna zabrana.

Nije do telefona i djeteta nego do roditelja.
tacno
animals

#45 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by animals »

Bolje je pitanje...
jel Klix Forum unistio zivote jadnim forumasima..
TDK-90

#46 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by TDK-90 »

dječak sa šibicama wrote: Ne fakat, prije 15 godina niko me nije smarao kad odem u grad ili negdje bilo gdje... sad ne mozes zivjeti od poruka, poziva.

:lol: :lol: :lol:
Thorgerson

#47 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by Thorgerson »

Ja sa likovima koji tapkaju po telefonu dok pijemo kafu - vise ne sjedim, niti se druzim. Koji ces mi qrac? Idi nadji takvog i tipkajte do mile volje. :-)

Smartfon je odlicna stvar sa ogromnim potencijalom. E sad, druga je stvar sto 99% ljudi ne koristi taj potencijal. Ali ne moze niko reci da je to sranje, jer nije.

Ali ono...da ne mozes pola sata jebenog izdvojit. Pa nece se svemir zaustaviti jebote. I pogledas sta tipka, nista... Dopisuje se na viberu, gleda po instagramu, po fb... dakle, on sjedi sa mnom i dopisuje se s nekim. :roll: I ne mislim na dopisivanje da ono odgovoris nekome, dvije tri rijeci. Nego bas ono dopisivanje, smijanje i onda onaj teleci pogled u mene - a ja mu ovamo 10 minuta nesta pricam... Ajd da on nesto konkretno radi, da pise mail, da odgovara na bookingu, olx nesto...nesto korisno...jok...Ma idi se ba u qrac. Cao i dovidjenja.

Mada generalno i nemam puno takve raje. Mislim da je ova mladja generacija najebala, ja sam u 30-im i meni fkt nisu vise zanimljive nekakve igrice, beskorisne aplikacije, gluposti. Ali ovi mladji, e to je vec zabrinjavajuce.
Hakiz

#48 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by Hakiz »

Thorgerson wrote:Mislim da je ova mladja generacija najebala, ja sam u 30-im i meni fkt nisu vise zanimljive nekakve igrice, beskorisne aplikacije, gluposti. Ali ovi mladji, e to je vec zabrinjavajuce.
Ne bih se složio. Stvar je u tome da će mlada generacija pronaći modalitete ponašanja sa pametnim telefonima koje mi ne možemo ni zamisliti. I da će imati ispunjen društveni život, samo sa drugačijim pravilima ponašanja nego što su naša.

To se uvijek dešava. I mi smo usvajali neka ponašanja koja našim roditeljima nisu bila jasna i za koja su mislili da su pogrešna, a ispali smo (manje - više) OK. i ništa nam nije smetalo.

Ko nam je kriv što smo ostarili.

Što se tiče samih pametnih telefona. Kada sam ovdje koristim ga uglavnom kao telefon, razgovori, SMS i eventualno vremenska prognoza i slično.

Ali kada putujem negdje, e tada sam sretan što postoje.
detroit-mercy

#49 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:Bolje je pitanje...
jel Klix Forum unistio zivote jadnim forumasima..
:thumbup:
Djes to pitat :mrgreen:
Njanjavi

#50 Re: Smartfoni uništili društvo?

Post by Njanjavi »

Joj price glupe kruh te rodi.
Ono vrhunac ljudskog beskicmenjastva i pickastog bjezanja od odgovornosti.
Ko biva smartphoni su krivi haman za sve drustvene devijacije.
Srkleti me ova prica ko sefika izeta alahami :(
Post Reply