smanjiti potrosnju ugradnjom chipa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 smanjiti potrosnju ugradnjom chipa
Znam da je bilo dosta varijacija na ovu temu ali ono sto me konkretno intersira je rumor da se ugradnjom chipa postize ne samo povecanje KS i torque nego i smanjuje potrosnja. Meni ovo nekako nema smisla jer da je sve bas tako jednostavno te da se ugradnjom chipa od oko 500 dollara dobiva usteda na potrosnji te povecanje snage zasto se to ne bih radilo fabricki. Takoder sam cuo da se chipovanjem bitno smanuje vijek motora te da se mogu javiti komplikacije i kvarovi sa elektonikom. Sta je od ovoga istina ?
-
paratrooper
#2 Re: smanjiti potrosnju ugradnjom chipa
o kojem modelu pises ?
sasvim je moguce da se moze dobiti smanjenje potrosnje boljim sagorjevanjem i boljim odnosom gorivo zrak kao i boljim momentom ako je kompletan proces pod nadzorom procesorske jedinice.
Razlicit 'program' u eepromu moze biti baziran razlicitom matematickom modelu i dati sasvim drugacije performans. Naravno mozes zavrsiti i sa losijom performansom motora
sasvim je moguce da se moze dobiti smanjenje potrosnje boljim sagorjevanjem i boljim odnosom gorivo zrak kao i boljim momentom ako je kompletan proces pod nadzorom procesorske jedinice.
Razlicit 'program' u eepromu moze biti baziran razlicitom matematickom modelu i dati sasvim drugacije performans. Naravno mozes zavrsiti i sa losijom performansom motora
-
schakal
#3 Re: smanjiti potrosnju ugradnjom chipa
Ja vozim cipovano auto, sto kazu da smanjuje potrosnju moguce mada kada imas dodatnih 20-ak konjskih snaga vise stisces gas tako da meni trosi i vise.Sto se tice kvarova vozim auto 40000Km cipovano i nisam imao nikakvih problema.
-
benjo_505
#4 Re: smanjiti potrosnju ugradnjom chipa
Sto se tice kvarova ja nisam cuo da je zbog chipa doslo do kvara, nije istina da chip smanjuje zivotni vijek auta. sto se tice potrosnje goriva to zavisi od vozaca od vozaca i nacinja voznje, dodavanja gasa, kocenja,....
- testdriver
#5 Re: smanjiti potrosnju ugradnjom chipa
mi smo isto čipirali jednog great wall-a, potrošnja se smanjila za bar 2 litre, auto je puno elastičniji i za sada nema nikakvih problema s motorom, zavisi ti sve od tog čipiranja kako se uradi, prva i osnovna stvar je da se ne pretjeruje, dakle ako se maksimalno npr iz nekog dizelaša može izvuči 40 ks više bolje ga je čipirati za 20 i znaš da će raditi bez problema jer neće biti problema ni sa pregrijavanjem vozila, a neće biti niti previše štetno za motor