Smanjenje broja klubova PL BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Koji je po vama optimalan broj klubova u Premijer ligi BiH?

10
56
42%
12
61
46%
14
8
6%
16
9
7%

Total votes: 134

convict

#276 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by convict »

Ma ja ne vidim to jedno garantovano mjesto klubu iz RS-a kao problem. Čak i uz ovu ligu od 16 klubova, lagano se filtriraju klubovi po kvalitetu. Sada su iz RS tu Borac i Rudar Prijedor, dok Leotar, Slavija i Kozara drže zadnja 3 mjesta i velike su šanse da 2 od ova 3 ispadnu.

Sjeća li se još neko da je u prvoj sezoni Premijer liga imala 20 timova (ko u Engleskoj, jbt) i prvih godina su se tu uspijevali ugurati velikani tipa Žepče, Laktaši, Orašje, Posušje, Glasinac, a u Evropi nas predstavljali Modriča, a čini mi se i Brotnjo. Danas nam je fudbal na niskim granama, ali kad se sjetim kako je bilo, čini mi se da se vidi određeni napredak.
ultima_palabra

#277 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by ultima_palabra »

22 tima su bila... Željo zabio preko 100 golova :D
El_comadante

#278 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by El_comadante »

evidentno da nam liga stagnira i da ja bio i napredak do 2004, 2005 najdalje odnosno kad smo skratili ligu sa 22 na 20 pa na 16. a eto vidimo da smo ligu skratili sa 20 na 16 pa nevidim zašto odmah i nebi sa 16 na 12
Eborg

#279 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Eborg »

To je i ono i kada je Đerzelez imao 1 bod cijelu sezonu, tek nekad pred kraj dobili Krajišnik za 4 boda na tabeli. :lol:
Arteta

#280 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

ultima_palabra wrote:22 tima su bila... Željo zabio preko 100 golova :D
Posle te sezone je Zeljo napravio najveci klupski uspjeh poslije rata.
Igrali 3.pretkolo LP.
Arteta

#281 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

El_comadante wrote:evidentno da nam liga stagnira i da ja bio i napredak do 2004, 2005 najdalje odnosno kad smo skratili ligu sa 22 na 20 pa na 16. a eto vidimo da smo ligu skratili sa 20 na 16 pa nevidim zašto odmah i nebi sa 16 na 12
Po kojim kriterijima je Liga napredovala?
I ako jeste napredovala sumnjam da je zbog skracivanja liga.
ultima_palabra

#282 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by ultima_palabra »

Arteta wrote:
Igrali 3.pretkolo LP.
Poslije naredne sezone je to bilo.
snaga_znanja

#283 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by snaga_znanja »

Da se mene pita ja bi opet vratio na 22 tima. To vam ga dodje kao Pozitivna geografija svake sedmice. :D Svako selo pored sto smrce bijelo ima i fudbalsku ekupu. :D
Arteta

#284 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

ultima_palabra wrote:
Arteta wrote:
Igrali 3.pretkolo LP.
Poslije naredne sezone je to bilo.
Nije bitno...
Opet se ne mozete hvaliti skracivanjem jer je to bila liga samo sa klubovima iz FBIH.
Arteta

#285 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

snaga_znanja wrote:Da se mene pita ja bi opet vratio na 22 tima. To vam ga dodje kao Pozitivna geografija svake sedmice. :D Svako selo pored sto smrce bijelo ima i fudbalsku ekupu. :D
Tada su se igrale 42 utakmice.
ultima_palabra

#286 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by ultima_palabra »

snaga_znanja wrote:Da se mene pita ja bi opet vratio na 22 tima. To vam ga dodje kao Pozitivna geografija svake sedmice. :D Svako selo pored sto smrce bijelo ima i fudbalsku ekupu. :D
Prodaj stoku da kupimo kok... ovaj sudiju :-D
El_comadante

#287 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by El_comadante »

Arteta wrote:
El_comadante wrote:evidentno da nam liga stagnira i da ja bio i napredak do 2004, 2005 najdalje odnosno kad smo skratili ligu sa 22 na 20 pa na 16. a eto vidimo da smo ligu skratili sa 20 na 16 pa nevidim zašto odmah i nebi sa 16 na 12
pa recimo bolje je sudjenje pa recimo i gosti počeli pobjeđivati a bilo je izmedju 4 i zadnjeg na tabeli razlka 6 bodova i ako izgubiš kuči belaj. sada je to ipak malo bolje.
Arteta

#288 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

El_comadante wrote:
Arteta wrote:
pa recimo bolje je sudjenje pa recimo i gosti počeli pobjeđivati a bilo je izmedju 4 i zadnjeg na tabeli razlka 6 bodova i ako izgubiš kuči belaj. sada je to ipak malo bolje.
Vidjecemo,sta ce nasi klubovi uraditi u Evropi.
To je najbolji kriterij.
brazzo20

#289 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by brazzo20 »

Neka se smanji broj na 12 klubova, i prvo neka svako sa svakim igra kući i u gostima, nakon toga neka se liga razdjeli u dva djela, za prvaka i za obstanak, znači u svokoj grupi 6 klubova i opet igra svako sa svakim iz svoje grupe kući i na strani, ukupno bi se igrala 32 kola, znači 2 više nego do sada a vjerujem da bi liga bila dosta kvalitetnija i zanimljivlija.
Arteta

#290 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

brazzo20 wrote:Neka se smanji broj na 12 klubova, i prvo neka svako sa svakim igra kući i u gostima, nakon toga neka se liga razdjeli u dva djela, za prvaka i za obstanak, znači u svokoj grupi 6 klubova i opet igra svako sa svakim iz svoje grupe kući i na strani, ukupno bi se igrala 32 kola, znači 2 više nego do sada a vjerujem da bi liga bila dosta kvalitetnija i zanimljivlija.
Zasto bi pravili ustupke RS-u?
jeza u ledja

#291 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by jeza u ledja »

Meni nekako bolje kad ima 16 klubova. Ove lige od po 10, 12, kad god vidim tabelu izgledaju mi nekako izvjestaceno, ne znam zasto... Medjutim, s obzirom da se mnogi klubovi pate finansijski mislim da dok se stvari ne poboljsaju ligu treba smanjiti na mozda 12 klubova.

Sto se tice drugih liga....nije problem u tome sto iz RS uvijek dolazi 1 tim, vec je problem sto i iz FBiH dolazi samo 1. Nikad mi to nije bilo jasno, s obzirom na nacionalni trokut, kako iz FBiH ne ulaze 2 kluba, a iz RS 1 (a da iz lige ispada po 3 tima)?
Mozda uvesti playoff za to trece mjesto u kojem ce igrati drugoplasirani iz dva entiteta. :)
Elmar

#292 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Elmar »

onda dolazi problemi u nizim ligama
paravan

#293 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by paravan »

slijedi ukidanje entiteskih liga i sve sto ima veze sa entitetom jer takvo nesto niti ima geografskog smisla niti ekonomskog.

prvo se pocinje od malih stvari, pa se ide prema krupnijim...
Arteta

#294 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

jeza u ledja wrote:Meni nekako bolje kad ima 16 klubova. Ove lige od po 10, 12, kad god vidim tabelu izgledaju mi nekako izvjestaceno, ne znam zasto... Medjutim, s obzirom da se mnogi klubovi pate finansijski mislim da dok se stvari ne poboljsaju ligu treba smanjiti na mozda 12 klubova.

Sto se tice drugih liga....nije problem u tome sto iz RS uvijek dolazi 1 tim, vec je problem sto i iz FBiH dolazi samo 1. Nikad mi to nije bilo jasno, s obzirom na nacionalni trokut, kako iz FBiH ne ulaze 2 kluba, a iz RS 1 (a da iz lige ispada po 3 tima)?
Mozda uvesti playoff za to trece mjesto u kojem ce igrati drugoplasirani iz dva entiteta. :)
Neko nas je dobro zajebao za pregovarackim stolom,a imali smo priliku da im ni tog jednog ne dadnemo.
Arteta

#295 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

paravan wrote:slijedi ukidanje entiteskih liga i sve sto ima veze sa entitetom jer takvo nesto niti ima geografskog smisla niti ekonomskog.

Hebo geografski smisao.
Ove lige su ekonomski skupe koliko i Premijer liga.
Kada bi se ujedinile,povecao bi se kvalitet,a troskovi bi ostali skoro pa isti.
jeza u ledja

#296 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by jeza u ledja »

paravan wrote:slijedi ukidanje entiteskih liga i sve sto ima veze sa entitetom jer takvo nesto niti ima geografskog smisla niti ekonomskog.

Ako se ne varam, FSRS smatra "Prvu ligu RS" kao nesto sto traje vec 15 i kusur godina. Imaju "prvaka RS", "Kup RS" , itd. Premijer Ligu BiH smatraju kao neko specijalno takmicenje koje je eto kao pod moranje da bi se plasirao u Evropu. Zato nece lako prihvatiti ukidanje "Prve lige RS".
Ekonomski karakter je tu nebitan, kao sto je nebitan i u samom postojanju te tvorevine.
paravan

#297 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by paravan »

jeza u ledja wrote:

Ako se ne varam, FSRS smatra "Prvu ligu RS" kao nesto sto traje vec 15 i kusur godina. Imaju "prvaka RS", "Kup RS" , itd. Premijer Ligu BiH smatraju kao neko specijalno takmicenje koje je eto kao pod moranje da bi se plasirao u Evropu. Zato nece lako prihvatiti ukidanje "Prve lige RS".
Ekonomski karakter je tu nebitan, kao sto je nebitan i u samom postojanju te tvorevine.
postojao je u Kup ove moje mahale sto smo se takmicili medjusobno kao osnovnoskolci ;-)
ne postoji vise, odrasli smo, nema se vremena...

a prva liga eniteta (ovo ne zaboravi, entiteta) RS je samo grana prve lige BiH koja ce se mijenjati uskoro, a FSRS tu nema plaho sta da se pita ukoliko se odluci o kakvoj ce promjeni biti naravno
jeza u ledja

#298 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by jeza u ledja »

ok, ako ti tako kazes.
Arteta

#299 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

jeza u ledja wrote:

Ne mora se ukinuti liga,ali zato se mora osnovati zajednicka druga liga.
palermo

#300 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:Meni nekako bolje kad ima 16 klubova. Ove lige od po 10, 12, kad god vidim tabelu izgledaju mi nekako izvjestaceno, ne znam zasto... Medjutim, s obzirom da se mnogi klubovi pate finansijski mislim da dok se stvari ne poboljsaju ligu treba smanjiti na mozda 12 klubova.

Taman tako, meni liga sa 16 ono prava liga, ovo sve ostalo k'o neki turniri. Al eto, možda ne b biillo loše probati, mada sam uvjeren da generalno, fudbal time gubi. Zapravo ako bi se ujedinile druge lige, možda i ne bi gub.io.
U tom sčlučaju čak ni druga liga ne bi bila neka tragedija, ovako bi se mislim ponavljali slučajevi Jeidnstva iz Bihaća, ispadne, i nakon što se ne uspije odmah vratiti, interes za fudbalom opada.

Al ujedinjenje drugih dvaju liga mi se u ovom trenutku čini kao nemoguća misija.
Post Reply