Smanjenje broja klubova PL BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je po vama optimalan broj klubova u Premijer ligi BiH?

10
56
42%
12
61
46%
14
8
6%
16
9
7%

Total votes: 134

Baudelaire

#226 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Baudelaire »

Dobro, ali imaginarna situacija, Sarajevo i Željo na prva dva mjesta, Sarajevo ima 42 boda, Željo 41. Polovi se. Jel se Želji oduzima pola boda ili im se dodaje pola boda? Ili ostaju na 20,5 do kraja sezone? :-) Taj vid igranja je trenutno na snazi kod Belgijanaca, ne vjerujem da će dugo opstati. Sema je već objasnio razloge zašto je to bezveze, neću da ponavljam, uglavnom, nikako nije fer da ja sa osvojenih 50 bodova u sezoni mogu izgubiti od nekog ko je osvojio 46, samo zato jer je on osvojio bodove u važnijem periodu sezone.
Eborg

#227 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Eborg »

Meni su ta polovljenja bodova i nekakvi play-offovi bezveze, podsjećaju me na najodvratniji način uništavanja jednog sporta - NBA.

Lige za prvaka i opstanak se mogu uvesti ali samo ako nastave tamo gdje su stale, tj. isti broj bodova koji je osvojen u prvoj polusezoni, samo ekipe igraju između sebe.

Ponavljam opet, liga od 10 klubova je najidealnija i koju bih najviše volio vidjeti ali istovremeno i ekstreman rez tako da vjerujem da je vrlo mala vjerovatnoća da ćemo istu imati, bilo sada, bilo u budućnosti. Liga od 12 klubova se čini najrealnija mada će i za nju vjerovatno biti opiranja.

Uvođenje liga-kupa i vraćanje Superkupa BiH su interesantne opcije. Ova prva ne bi (osim pojedinih derbi utakmica) imala neku težinu a ni "patnja" u istoj ne donosi ništa tako da ne bi bilo motivacije za tim takmičenjem. Superkup BiH bih volio vidjeti ali osim prestiža ni on nema neku težinu. Jedino ako bi bio kakav sponzor pa da to bude npr. Unicredit Superkup BiH sa nekih 100.000 KM nagrade plus da se igra na neutralnom stadionu (po mogućnosti u manjim sredinama, o tome sam već ranije govorio) onda bi bilo interesantno.
Hadzoglu

#228 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Hadzoglu »

Ja sam za ligu 10 - cetverokruzini sistem ili 12 trokruzni

Liga kao i vecina drugih liga, odnosno iste propozicije takmicenja kao i sad...
Hadzoglu

#229 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Hadzoglu »

Eborg wrote:Meni su ta polovljenja bodova i nekakvi play-offovi bezveze, podsjećaju me na najodvratniji način uništavanja jednog sporta - NBA.

Lige za prvaka i opstanak se mogu uvesti ali samo ako nastave tamo gdje su stale, tj. isti broj bodova koji je osvojen u prvoj polusezoni, samo ekipe igraju između sebe.

Ponavljam opet, liga od 10 klubova je najidealnija i koju bih najviše volio vidjeti ali istovremeno i ekstreman rez tako da vjerujem da je vrlo mala vjerovatnoća da ćemo istu imati, bilo sada, bilo u budućnosti. Liga od 12 klubova se čini najrealnija mada će i za nju vjerovatno biti opiranja.

Uvođenje liga-kupa i vraćanje Superkupa BiH su interesantne opcije. Ova prva ne bi (osim pojedinih derbi utakmica) imala neku težinu a ni "patnja" u istoj ne donosi ništa tako da ne bi bilo motivacije za tim takmičenjem. Superkup BiH bih volio vidjeti ali osim prestiža ni on nema neku težinu. Jedino ako bi bio kakav sponzor pa da to bude npr. Unicredit Superkup BiH sa nekih 100.000 KM nagrade plus da se igra na neutralnom stadionu (po mogućnosti u manjim sredinama, o tome sam već ranije govorio) onda bi bilo interesantno.
Ma totalno nepotrebno uvodjenje liga za prvaka i opstanak. Liga kup kao i ovaj standardni kup je vecini klubova samo trosak. Uglavnom se oko polufinala i finala vrte isti klubovi. Takmicenje koje ima smisla samo u Engleskoj.
East_side

#230 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by East_side »

@Baudelaire

Da, mislio sam upravo na taj "decimalni" sistem bodovanja kao kod Belgijanaca.

Poštujem Vaše mišljenje (tvoje i Semino) i daleko od toga da ću reći da se nikako ne slažem s tim.

Ali je opet i ovaj sistem pravedniji nego recimo pred onaj neodigrani play-off kada smo (Sarajevo) imali 13 bodova prednosti nad drugoplasiranim (ne morate me ispravljati ako sam pogriješio za koji bod, nije ni bitno...) i s takvom, ogromnom bodovnom prednošću smo trebali ući u doigravanja gdje smo praktično na istom bili i mi i oni koji su imali 15+ bodova manje od nas jer prethodno osvojeni bodovi nisu imali nikakav značaj osim pozicioniranja na tabeli.

E to je već apsolutna nepravda.
Eborg

#231 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Eborg »

I ograničenje broja stranaca bi trebalo biti efikasnije. Nekad prije je bilo da više od 4 stranca ne mogu biti na terenu odjednom, ne znam je li to i dalje aktuelno.

Treba se stati ukraj jeftinim igračima iz Srbije i Hrvatske koji nisu ništa bolji od naših igrača (i Bošnjaka i Bosanskih Hrvata i Bosanskih Srba i "ostalih", da me ne shvati ko pogrešno).

@Hadzoglu: Upravo, mi nemamo tradiciju liga-kupa a ionako rijetko koji klub iz nižeg ranga takmičenja prođe daleko (NAŽALOST!) tako da bi to bilo isto kao Kup BiH ali bez ikakve nagrade u vidu izlaska u Evropu.
Arteta

#232 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

Eborg wrote:Meni su ta polovljenja bodova i nekakvi play-offovi bezveze, podsjećaju me na najodvratniji način uništavanja jednog sporta - NBA.

Supercup bi bio dobar jedino da se uradi nesto kao u Njemackoj pa da ga igra vise ekipa,a ne samo dvije.
Eborg

#233 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Eborg »

Tipa prve dvije ekipe iz lige i dva finalista kupa? Ako su iste ekipe onda se ide dalje na tabeli?

Prošle sezone su Željezničar i Čelik bili finalisti kupa a prve dvije ekipe iz lige su bile Borac i Sarajevo. Te četiri ekipe se onda izvlače za polufinale i finale koje se igra pred početak sezone? Da je npr. Željezničar završio ispred Sarajeva onda bi opet išlo Sarajevo jer Željezničar ide preko kupa. Tako nekako?
Arteta

#234 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

Eborg wrote:Tipa prve dvije ekipe iz lige i dva finalista kupa? Ako su iste ekipe onda se ide dalje na tabeli?

Prošle sezone su Željezničar i Čelik bili finalisti kupa a prve dvije ekipe iz lige su bile Borac i Sarajevo. Te četiri ekipe se onda izvlače za polufinale i finale koje se igra pred početak sezone? Da je npr. Željezničar završio ispred Sarajeva onda bi opet išlo Sarajevo jer Željezničar ide preko kupa. Tako nekako?
Moglo bi se tu dosta stvari uraditi.
U Njemackoj Supercup igra 6 ekipa(prvoplasirane cetiri ekipe u Bundesligi,pobjednik DFB Pokala i prvak 2.Lige)
Meni je to nekako puno,ili se malo trebaju promijeni kriteriji prema kojima se biraju klubovi koji ulaze u to natjecanje,jer je bas bezveze da ulaze cak cetiri prvoplasirana.
Eborg

#235 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Eborg »

Vidiš to je vrlo interesantno. :)

Pa eto - 4 ekipe. Prvaci Premijer lige, Prve lige FBiH i Prve lige RS te osvajač Kupa BiH. Ako je osvajač Kupa BiH npr. i prvak Prve lige RS onda ide drugoplasirani iz te lige. :)

Iako bi mali klubovi teško mogli parirati velikim klubovima - nikad se ne zna, pogotovo ako lova bude kao nagrada. :)
Arteta

#236 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

Eborg wrote:Vidiš to je vrlo interesantno. :)

Pa eto - 4 ekipe. Prvaci Premijer lige, Prve lige FBiH i Prve lige RS te osvajač Kupa BiH. Ako je osvajač Kupa BiH npr. i prvak Prve lige RS onda ide drugoplasirani iz te lige. :)

Iako bi mali klubovi teško mogli parirati velikim klubovima - nikad se ne zna, pogotovo ako lova bude kao nagrada. :)
Dobro,ako namjeravaju skratiti ligu,vjerovatno ce biti zajednicka druga liga.
Onda bi se to moglo lako rijesiti

1.Prvak Lige
2.Viceprvak Lige
3.Prvak Kupa
4.Prvak 2.Lige
Eborg

#237 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Eborg »

Ne vjerujem da potez skraćivanja lige povlači i ujedinjavanje Prve lige FBiH i RS iako bi bilo izuzetno poželjno. Možda nekad u budućnosti.
paravan

#238 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by paravan »

Eborg wrote:Ne vjerujem da potez skraćivanja lige povlači i ujedinjavanje Prve lige FBiH i RS iako bi bilo izuzetno poželjno. Možda nekad u budućnosti.
te lige ce se ujediniti 100%
Eborg

#239 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Eborg »

Vrlo moguće ali ne vjerujem da će to biti sada. Teže će biti ujediniti te dvije lige nego skratiti Premijer ligu.
Arteta

#240 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

Eborg wrote:Vrlo moguće ali ne vjerujem da će to biti sada. Teže će biti ujediniti te dvije lige nego skratiti Premijer ligu.
Ako bi se ujedinjavale,to bi trebalo uraditi odmah,prije skracivanja.
_Reds_

#241 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by _Reds_ »

paravan wrote:
Eborg wrote:Ne vjerujem da potez skraćivanja lige povlači i ujedinjavanje Prve lige FBiH i RS iako bi bilo izuzetno poželjno. Možda nekad u budućnosti.
Ja ne vjerujem da ce se ujedniti, volio bi da je tako, ali vjerovatno da nece. Jer ovi iz RS-a nece dati da im neko ukine njihovu ligu RS-a, jedino da ih neko natjera.

Ako bis e ukinule ove lige, nova prva liga bi presla u na navio NSBIH, i enititetski savezi ne bi imali svoje lige, prema tome bi se i ukinuli.
Eborg

#242 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Eborg »

Tehnički Federalnom savezu bi ostale Druge lige (Jug, Centar, Sjever) nakon čeka dolaze kantonalne lige koje su u nadležnosti kantonalnih saveza. Ne znam koliko Drugih liga ima RS i šta dođe ispod njih.
Arteta

#243 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

_Reds_ wrote:
paravan wrote:
Ja ne vjerujem da ce se ujedniti, volio bi da je tako, ali vjerovatno da nece. Jer ovi iz RS-a nece dati da im neko ukine njihovu ligu RS-a, jedino da ih neko natjera.

Ako bis e ukinule ove lige, nova prva liga bi presla u na navio NSBIH, i enititetski savezi ne bi imali svoje lige, prema tome bi se i ukinuli.
Ne mora znaciti da bi se ukinule te lige,iako bih ja to volio.
Nego bi se samo spustile za jedan nivo.
Bile bi treci rang takmicenja.
Obuca9

#244 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Obuca9 »

Čisto sumnjam, a prosto ne vjerujem, da će čelnici FSRS ikada pristati na zajedničku Prvu ligu.
respo

#245 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by respo »

moje misljenje

premijer liga 10 klubova 4kruga
prva liga 10-14 klubova 4 ili 2 kruga (pozeljno 10 klubova 4 kruga da ne budu verce za nabijanje kad udju u premijer u kojoj ima 36 kola)
2 druge lige na nivou entiteta tu recimo isto moze 10-12 ili 14 pa dvokruzno ili trokruzno zbog finasijskih izdataka
3 druge lige federacije sjever centar jug 2 druge rs-a istok zapad (mada bi moja zelja bila da je sve ujedinjeno pa bi bilo 5 trecih liga sjever jug istok zapad centar)
ostalo po kantonima ili opstinama u rs-u

znaci tabelarno nesto ovako

premijer
1.
2.
...
8.
9
10.
10-i ispada 9-i razigrava sa drugim iz prve lige
prva liga
1.
2.
...
8.
9.
10.
zadnja 2 ispadaju ulaze prvaci drugih liga

prva liga federacije
14 klubova
1.
...
12.
13.
14.
ispadaju zadnja 3 ulaze prvaci drugih liga sjever centar jug

prva liga rs-a
1.
...
13.
14.
ulaze prvaci drugih liga istok i zapad

sve ostale lige ukljucujuci i ove lige istok zapad sjever jug centar proizvojan broj zavisi od broja klubova i svega ostalog
respo

#246 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by respo »

kad se se dotakli kupa da i tu dam svoje misljenje
kup normalan
super kup u stilu svjetskog klupskog prvenstva
3 prvoplasirana iz premijer lige 2 finalista kupa i prvi iz prve lige
prvak i pobjednik kupa prvi krug odmaraju i igraju sa pobjednicima

liga kup bi se mogao u dvorani igrati u zimskoj pauzi prva i druga liga svi timovi i to je to
Arteta

#247 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

Moje misljenje

1.liga (10 klubova :D ) igra se cetverokruzno

2.liga (16 klubova) igra se dvokruzno

Tri 3.lige(dvije lige iz federacije,jedna RS-a,to je ustavno pravo jer su u FBIH-u dva konstitutuvna naroda).
To znaci da bi tu bile(Liga RS,FBIH Zapad,FBIH Istok)
U FBIH Zapad bi isle ekipe iz pet najzapadnijih kantona,a u FBIH istok iz pet najistocnijih kantona.

sest 4.liga (RS Zapad,RS Istok,FBIH Zapad(SBK,USK),FBIH Jug(HNK,LK,ZHK),FBIH Centar(SK,ZDK,BPK),FBIH Sjever(PK i TK)

5.lige bi bile kantonalne,i u RS-u cetiri regionalne.
Arteta

#248 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

Eborg wrote:Vrlo moguće ali ne vjerujem da će to biti sada. Teže će biti ujediniti te dvije lige nego skratiti Premijer ligu.
Bez ujedinjenja tih liga,skracivanje bi bilo potez u nazad.
Last edited by Arteta on 11/04/2012 12:25, edited 1 time in total.
Coalman

#249 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Coalman »

Smanjiti ligu, naravno. Zamislite koji bi to gušt bio da svaku sedmicu imamo barem 2 jake utakmice da gledamo. Npr. igraju Željo-Borac, Široki-Sarajevo... Sve jake ekipe i sigurno da bi se i kvalitet lige znatno poboljšao.
Arteta

#250 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Arteta »

respo wrote:kad se se dotakli kupa da i tu dam svoje misljenje
kup normalan
super kup u stilu svjetskog klupskog prvenstva
3 prvoplasirana iz premijer lige 2 finalista kupa i prvi iz prve lige
prvak i pobjednik kupa prvi krug odmaraju i igraju sa pobjednicima

liga kup bi se mogao u dvorani igrati u zimskoj pauzi prva i druga liga svi timovi i to je to
U kupu bi samo trebalo ukinuti uzvratne utakmice,do recimo cetvrtfinala.
Post Reply