SMA vozila u BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LeKo

#1 SMA vozila u BiH

Post by LeKo »

Evo raja sinoc gledam predstavljanje na TV-u ovog proizvodjača, naime radi se o Kineskom proizvodjaču (Šangaj) koji koristi Toyotine motore, salon im je otvoren u Sarajevu. Evo link pa malo pogledajte o čemu se radi, moje subjektivno mišljenje je da se rat na tržištu jeftinih automobila nastavalja, a ovi bi mogli uzeti primat.

http://www.maple-sma.com

Haj'mo komentarisat' ?
whow

Post by whow »

Ako su im auta dobra kao i web stranica onda im se ne pise dobro :-)
funaki

Post by funaki »

whow wrote:Ako su im auta dobra kao i web stranica onda im se ne pise dobro :-)
:thumbup:
karanana

Post by karanana »

Sto? Pa nije im losa web stranica. I ja sam jutros vidio prilog na 99 o njima. Ne znam za auta, prvi put cujem za njih.
HomeArt

Post by HomeArt »

Ovo bar lici na auta a ne ko oni Logan šporeti :lol:
LeKo

Post by LeKo »

whow wrote:Ako su im auta dobra kao i web stranica onda im se ne pise dobro :-)
Hahhahahah, dobar ;)
Qler

Post by Qler »

kinesko smece.... vidio sam ih par uzivo.. radim blizu... ono je toyotu vidjelo eventualno na crtanom :D
beco

Post by beco »

Bio sam u salonu i ne znam podjeljenih sam utisak, u jdnu ruku sam iznenaden, a u drugu opet nepovjerljiv. Posto sam bi i u daciji mogu reci da su ova kineska ljepsa izvan u nekim djelovim, recimo svjetla ali sa boka su ruzna ubi boze, Iznutra mnogo kvalitetnije uradeno nego u daciji odise visom klasom nego u daciji i sto je mene iznenadilo, malo sam salto mjenjac mnogo mi je ugodniji nego kod logana nekako ne trza ko loganu ne borim se da ubacim u brzinu. sada kaze ciko koji prodaje da su motori tojotini a ostatak dijelova francuski, kaze da je citava karoserija ocinkana u kadama cinka, a garancija na lim 3 godine, i sad ja njega pitam a sto tako malo garancija, kao proizvodac zbog druge vrste klime pa ne moze u pocetku dati 6 ali bice do kraja godine, malo suplje al eto. Citao sam i o kompaniji nastala 2000. Oni se hvale da im je proizvodni ciklus robotiziran kaze za razliku npr. od logana. Meni licno od svih onih modela je najbolje lici c52. Sobodno mogu reci da za opremu koju dobijas da je cijena vrlo povoljna jer taj atuo sa 1.5 benzicom 96konja klimom 2 airbega i parkirnim zenzorima i i aluminski felge je 23 000km mislim pravo povoljna cijena. ALi opet zasto je naprimjer klima standardna oprema kao i maglenke a dodatna oprema i airbeg za vozaca i suvozaca. Mislim nesto mi nestima. Ja jos se hvale da su provjerena auta kako su vec u upotrebi 5 godina kako servisna mreza treba biti gtova do kraja godine od nekih 10 servisnih mjesta.
mirz@

Post by mirz@ »

I ja sam već nekoliko puta bio u posjeti u auto salonu SMA, i u početku sam bio iznenađen, auta na prvi pogled djeluju sasvim solidno, ali kad počnete malo bolje zagledati onda tek vidite koliko je sati. Završna obrada je prilično loša, unutrašnjost pogotovo, kvaliteta materijala, itd.
No, iz pouzdanog izvora sam saznao da su motori zaista originalni Toyotini, ali malo stariji, znači ne nova generacija motora, nego neka od prije 5 ili 6 godina, ako ne i više. Također i elektronika im je sasvim dobra, Bosch. Tako da bi ovi automobili mogli napraviti priličnu zbrku na našem tržištu, ali ja lično nikad ne bih kupio neki od ovih SMA automobila, jer mislim da za 20 000 mogu uzeti auto staro dvije tri godine, koje se ne moze uopšte porediti sa nekim od modela SMA.
ninja-san

Post by ninja-san »

Eh,
Sve renomirane firme su vec zauzele svoje pozicije i sada traje borba za trziste.
Imati nepoznatu marku auta, vrlo je nezgodno u BIH, koja nije blizu svjetskih centara (Bec,Minhen itd) koji imaju kako tako pokrivenu servisnu mrezu.
Ja se sjecam kada se prije par mjeseci pojavio neki opaki terenac kineske proizvodnje.Auto je stvarno izgledao svjetski, ali je na crash testu pokazao da ima konstrukciju i sigurnost koju su europska auta imala '70-ih godina.
Sve u svemu, ni zastava ne izgleda lose kada su auta u salonu, ali kvalitet auta se vidi tek nakon 100- 200 hiljada KM.
P.S.Postoji anegdota kada su u "Zastavi" krajem '80-ih poceli umjesto razvodne kape i platina uvoditi elektronsko paljenje.
Nije proslo ni tri mjeseca a servisi nisu mogli ostati od vozaca koji su dosli da im se vrati razvodnik paljenja.
Dženo

Post by Dženo »

E to za elektroniku nije istina. Neka vama logana i kineza pa ćemo vidjeti šta će biti. :lol: :D Elektroničke komponente pravi nekoliko fabrika u svijetu. Svi naručuju isto i poslije prilagođavaju sebi. Lucas, Magneti marelli Bosch, Solex i sl. :shock:
dr.iver

Post by dr.iver »

ninja-san wrote: P.S.Postoji anegdota kada su u "Zastavi" krajem '80-ih poceli umjesto razvodne kape i platina uvoditi elektronsko paljenje.
Nije proslo ni tri mjeseca a servisi nisu mogli ostati od vozaca koji su dosli da im se vrati razvodnik paljenja.
:lol:
Moram da se nasmijem.
Razvodna kapu nisu dirali, vjerovatno je i danas ista ili slicna.
Umjesto platina, doslo je beskontaktno el.paljenje "bosch" - plava plocica na unutrasnjoj strani suvozacevog blatobrana. Samo ludaci su to skidali i vracali platine, ludaci.,..
Post Reply