radostan dan wrote:T. Užice, Krčagovo, stražarsko mjesto br. 5 (ako nisam šta permutovao). Stražarska kućica na vrh brda, ispod mene kasarna, lijevo KBC, preko puta kasarne fabrika municije Prvi Partizan.
4 sata ujutro, februar, minus stopedeset miliona celzijusa i faradeja sve zajedno, noć, neka magluština, kao što to samo u kotlinama zna da bude, bukvalno sam shvatio značenje riječi - siječeš maglu nožem.
Na meni oprema teška tonu - kapa, potkapa, šinjel, zimska vojna bluza, džemper, košulja, potkošulja, zimske pantalone,itd, itd, od najneudobnijeg materijala u istoriji odjevanja. Plus torbak, gas maska, uprtači, pap-ovka, fišeklije, znači robija teška i da u dnevnoj sobi provedeš 2 sata u takvoj spremi.
Pucam 4-ti mjesec vojske i vrtim slike iz civilstva, bilo čega, samo da nije u sm boji.
Odjednom, dole ispod, ogromna vatrena kugla, oblak, pojavljuje se i nestaje. Učinilo mi se. Svašta, razmišljam i vraćam se analizi i sanjarenju ( koju koku sam u civilstvu mogao a nisam, sa kojom sam želio a nisam, itd, itd.).
O pravom stražarenju nema ni govora, onako smrznut, u magli od koje ne vidiš dalje od metra, sa opremom da se ne mogu raspetljati ni da pišam, ko god hoće može mi prići i pitati -Kako hoš' da te odradim?
Ponovo ogromni vatreni oblak ispod mene. Jebem ti, počelo mi se i priviđati, otkud vatra u visini mog pogleda, a ispod strmina? Valjda od umora. Sanjam otvorenih očiju starke, leviske 501, april-maj iliti vrbopuc, malu sarajevsku ili nikšićku, trebe...
Opet vatra. Veća. Dugotrajnija. Čovječe, gori fabrika municije Prvi partizan. Ne može biti ništa drugo, jeste da je magla, ali to je to. Je li moguće da niko ne vidi osim mene?
Hvatam se za poljski telefon da zovem dežurnog kasarne da digne uzbunu. Čekaj, stani... spuštam slušalicu. Kroz glavu se roje misli -8 mjeseci mi je ostalo. Spašavam fabriku, ljude, grad, državu. Da jebe brat brata, podvig godine, 6 mjeseci skraćenja plus godišnji plus jedan vikend i opp, ja bi se trebao skinuti za petnaestak dana.
Sav uzdrhtao, muči me jedna misao-šta ću sa publicitetom, izaći ću u svim novinama, može li ikako bez toga, ma pusti novine, ma kako pusti novine, lako - nužda zakon mjenja, bitno je skraćenje, joj ma sram me, ja konja čuj sram, jel' te sram odslužiti vojni rok za petnaestak dana ...
A šta ću sa čestitanjima, već ih vidim postrojene sa ispruženom rukom - Koliševski, Turpukovski, Marković, Drnovšek, Jović, Vlasi, može li se to kako izbjeći ili ubrzati?
Bog, vjetar, atmosferski pritisak, proviđenje, sasvim je svejedno, u tih par minuta mojih dilema magla je počela da se diže. Imao sam šta da vidim - treća smjena fabrike radila je punom parom. Vatra je regularno povremeno izbijala iz visokih dimnjaka fabričkih hala.
Brzinom svjetlosti prešaltavam misli na temu - podizanje lažne uzbune, nepotrebna mobilizacija kasarne i grada, koliko se robije dobija za takvo što, koja je najbliža psihijatrijska klinika, kakvi se testovi tamo vrše, koje su kubikaže inekcije koje daju itd, itd.