Službeni jezik Hrvatske u EU bit će srpsko-hrvatski?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Avangardan10

Post by Avangardan10 »

sanjanin wrote:Hornse, pokusavas me navuci na tanak led.

A samo hocu reci da su Hrvati uveli mnoge izraze koji se dugo vremena nisu upotrebljavali, a izbacili mnoge izraze koji su se koristili u ovom nasem nazovi savremenom dobu.

Prijemni na faksu u Splitu za nekog iz Sarajeva nemoguca je misija. Osim ukoliko je taj neko tata-mata za izraze o kojima govorim.

pa hocete vi bosnjaci sa hrvatima...

ma razumijem ja vas.... :(

ko jos opanke voli.... :oops:

al brac hrvati, do vas drze , ko do

lanjskog snijega... :oops:

:-)

:D

:wink:
Produkt C

Post by Produkt C »

horns&drums wrote: Hrvati nisu izmijenili jezik, samo je sada u siroj upotrebi pa si ga zamijetio. Npr. u Alan Fordu su uvijek bili i unatoc i nogostup i masa rijeci.

Nego, koji ti jezik govoris?
ma jasta :D

nego finzzika otkad ti prozbori hrvatskim :zzzz:

jel maternji il je gazdin :lol:

dobri moj :oops: :oops: :oops:
privremeni

Post by privremeni »

:lol: sve jezicar do jezicara :D :D
violentjack

Post by violentjack »

Braca Hrvati nemaju izbora

Imaju 2-3 enklave

I hERCEGOVINU SA Zapadnim Mostarom..to im je sve
kekec

Post by kekec »

violentjack wrote:A sta je nakurnjak :lol: :lol:
Evo, to je, malo modernije izvedbe:

Image
ludacha

Post by ludacha »

sanjanin wrote: Recimo, otisli su do te mjere da kod njih sada vise nije ispravno: "dohoci", "podaci". Ispravno je: "dohotci", "podatci". Sto je stvarno tragikomicno.
i nije bas tako..eno u anicevom pravopisu lijepo pise da je ispravno "podaci" i pise da se u praksi ponekad upotrebljava "podatci" ali to sto se u praksi koristi ne znaci da je ispravno
manijak1

Post by manijak1 »

..............pa neba mu plavog ...............zar neće biti :D :D makar hrvatskosrpski :D :D
ludacha

Post by ludacha »

da se nebi prepirali najbolje bi bilo da nadjete neku stari knjigu koja je iydana u hrvatskoj i procitate je...malo jezik proucite.
iskreno, i ja sam se iznenadila jer sam mislila sa su rijeci poput tisuca, imena mjeseci....novokomponovane, ali ispade da nisu. imam jednu knjigu iz 1881, i citajuci je skontala sam eto tako te neke stvarcice..tko bi rekao, jelde

enivej

istina, u hrvatskom jeziku je bilo mnogo gluposti koje su eto rezultat tudjanove politike i "ciscenja" jezika od tudjica pa su nastale mnoge gluposti poput shporta.
istina je i da su mostarski. mozda bh hrvati, ali prvenstveno mostarski, veci hrvati od onih u zagrebu.
jer evo primjera. iako je u hrvatskom jeziku, u hrvatskoj, izbacen taj shport, i vratilo se na stari dobri sport, u bih to nije tako.
tako mozete u npr dnevnim novinama (mostarskim) naci shport.
dobro li mi to ide na zivce....

nego..razvukoh ja ovo
manijak1

Post by manijak1 »

nego..razvukoh ja ovo
Ludo i nezaboravno :D :D
beer

Post by beer »

No hard feelings but, Hrvati su najoptereceniji narod u svijetu kad je u pitanju jezik.

Toliko su ga izmijenili otkad je krivousti zasjeo na tron da ce ako ovako nastave Hrvatski jezik uskoro zvucati kao onaj iz vremena kralja Tomislava.

Kakve mi susjede imamo dobro smo ikako u zivotu.

Seres ko foka, uzmi Hrvatski pravopis iz `70 i 2005 pa nam ukazi na izmjene , koje postoje ali su po meni minimalne.
Tamo negdje zapadno od raja se uvjek malko drugacije pricalo i pisalo.
Posto je nas Bosanski jezik toliko isprljan srbinizmima to zelimo i "susjedima" ej jebiga
neutralac

Post by neutralac »

Najzalosnije je kada se o nekom jeziku raspravlja sa ciljem da se opravda vec unaprijed napisani zakljucak.U ovom slucaju to je hrvatski jezik.Bosnjaci i Srbi iz BiH ne trebaju uciti hrvatske rijeci od Hercegovaca koji i sami imaju problem sa hrvatskim jezikom.
Izrazi kao "brijati na nekoga", " cuj mu spike" , " bio sam s ekipom u kaficu " i sl. nije nikakav hrvatski jezik , vec obican sleng odomacen u Zagrebu, a kasnije rasiren u neke druge druge krajeve Hrvatske, iskljucujuci Hercegovinu. :D
Zrakomlat nikada nije zamijenio rijec helikopter, mada bi bilo pozeljno osloboditi se prevelikog broja tudjica( primjer Francuza i njihovog jezika).
Nazivi mjeseci(sijecanj, veljaca...) , tisuca, glede , kruh i druge kako ih vi nazivate " hrvatske rijeci" po Bosni su se cule jos u predosmanskom vremenu.Procitati malo turske putopisce 15. i 16. stoljeca , ako vam susjedni izvori djeluju neobjektivni.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sanjanin wrote:
Chat Nick wrote:
sanjanin wrote: Recimo, otisli su do te mjere da kod njih sada vise nije ispravno: "dohoci", "podaci". Ispravno je: "dohotci", "podatci". Sto je stvarno tragikomicno.
Velika vecina tih rijeci bila je i prije u upotrebi... kao i ove iznad navedene
Grijesis!
Tako je zemljak! Grijesi!
sanjanin

Post by sanjanin »

Slazem se sa Ludacom. Nisam ni mislio da su mjesci i tisuca novokomponovani. Mislio sam na citav niz drugih izraza za odredjene pojmove.

Kad smo kod "podatci" to se cesto moze procitati na HRT-u koji naravno hvatam.

Al eto, tema je otisla u nezeljenom pravcu. Ispade da ja mislim da Hrvate treba istrijebiti.

Haj nema veze.

A samo sam zelio ukazati na to kako se Hrvati vracaju u daleku proslost kad je u pitanju terminologija.
Post Reply