Ovo je isto kao kada Dodik kaze da mu je Srbija mati a da mu Bosna nista ne znaci. Pa nek idu u svoje majcice obadvoje jedan u Srbiju drugi u Tursku.Fair Life wrote:
Jer Bosna je majka Bosancima....
Ovo je isto kao kada Dodik kaze da mu je Srbija mati a da mu Bosna nista ne znaci. Pa nek idu u svoje majcice obadvoje jedan u Srbiju drugi u Tursku.Fair Life wrote:
Fair Life wrote:

Dobro ali zasto bi ovo bila "municija" cetnicima i ustasama, dakle sve i da Turska jeste matica Bosnjacima, otkud njima pravo da pravdaju svoje zlocinacke ideologije time? Sve i da su "bioloski" Turci...1964Nermin wrote:Stvarno, vise, ima li kraja ovom bezumlju ? Pa, bolan, Cericu, kako te nije sramota? Pa ko si inace ti da ti nesto nekome porucujes u nase ime?
A drugo, sto to nista ne objavise u glasilu mu, da se nije i Fahro malo zacrvenio na Cericev racun?
Sve je ovo zalosno i sramotno, blago cetnicima i ustasama sa ovakvima, pola im posla odradise!
A, ovo što si rekao više govori o Bošnjacima nego o reisuturban wrote:Nemoze da mi na um padne ni jedna rjec kojom bi mogao definisati odredjene komentare.Ima likova koji ne vide dalje od nosa sto ce reci zive pod onom parolom,use nase i podase.
Mislim da pocinje pomalo da vrjedja ta stalna djiloska retorika koja svu svoju snagu(ako je uopste ima)usmjerava da ocrni reisa kao najveceg duhovnog autoriteta Bosnjaka.Ne bitno je kako se reis zove i ko je isti.Kao najveci duhovni autoritet zasluzuje malo vise respekta.Uostalom napadati na reisa znaci napadati na sve vjerenike.
Svakom se moze svasta po nesto zamjeriti,i kod svakog ima oraha u djepovima.Ali jedna stvar je sigurna.U ovom turbulentnom vremenu reis je uspio ocuvati duhovno jedinstvo Bosanskih muslimana.Vrlo vazna stvar.Druga stvar jeste da reis Ceric nije seoski hodja,nego neko koga je i Evrpoa prepoznala kao jako mudrog i obrazovanog.Isti je zadobio na zapadu zapazen publicitet i to jako pohvalno.
Moje misljenje o reisu je sledece:
Mislim da previse zeli da uradi za Bosnjake,nista cudno.No ponekad se dogode i izjave kao ova o Turskoj.Mozda je moglo drukcije da se forlmulise ali za mene je poruka jasna.
Koga to imaju Bosnjaci iza ledja?
Bosnu?
Koju?
Onu koju bi sutra da podjele?
Bosnjaci nejmaju maticnu drzavu sem ovo malo jadne zemljice.Ako je tako onda imaju pravo da se vezu duhovno bilo za koga.
Sjeca li se neko pokojnog PAPE,KOLIKO SU GA BOSNJACI VOLILI I VOLE JOS,SAMO ZATO STO SU OSJECALI DA JE BAR JEDAN DAN ISTINSKI BIO UZ NJIH.Naravno PAPU su voljeli i vole svi dobro namjerni Bosanski ljudi.
Bosnjake su drugi natjerali da se okrenu sami sebi i nekom kome mozda vjeruju.
Puno Bosnjaka nije ni znalo sta je musliman dok isti zbog svoga imena ne platise glavom.
Zato ja podrzavam reisa,a da ne znam jos ni da klanjam.Nije vazno,vazno je da znam gdje pripadam.Za pocetak dovoljno.
Dakle reis Ceric je jedna od pametnijih Bosnjackih glava...
turban wrote:Nemoze da mi na um padne ni jedna rjec kojom bi mogao definisati odredjene komentare.Ima likova koji ne vide dalje od nosa sto ce reci zive pod onom parolom,use nase i podase.
Mislim da pocinje pomalo da vrjedja ta stalna djiloska retorika koja svu svoju snagu(ako je uopste ima)usmjerava da ocrni reisa kao najveceg duhovnog autoriteta Bosnjaka.Ne bitno je kako se reis zove i ko je isti.Kao najveci duhovni autoritet zasluzuje malo vise respekta.Uostalom napadati na reisa znaci napadati na sve vjerenike.
Svakom se moze svasta po nesto zamjeriti,i kod svakog ima oraha u djepovima.Ali jedna stvar je sigurna.U ovom turbulentnom vremenu reis je uspio ocuvati duhovno jedinstvo Bosanskih muslimana.Vrlo vazna stvar.Druga stvar jeste da reis Ceric nije seoski hodja,nego neko koga je i Evrpoa prepoznala kao jako mudrog i obrazovanog.Isti je zadobio na zapadu zapazen publicitet i to jako pohvalno.
Moje misljenje o reisu je sledece:
Mislim da previse zeli da uradi za Bosnjake,nista cudno.No ponekad se dogode i izjave kao ova o Turskoj.Mozda je moglo drukcije da se forlmulise ali za mene je poruka jasna.
Koga to imaju Bosnjaci iza ledja?
Bosnu?
Koju?
Onu koju bi sutra da podjele?
Bosnjaci nejmaju maticnu drzavu sem ovo malo jadne zemljice.Ako je tako onda imaju pravo da se vezu duhovno bilo za koga.
Sjeca li se neko pokojnog PAPE,KOLIKO SU GA BOSNJACI VOLILI I VOLE JOS,SAMO ZATO STO SU OSJECALI DA JE BAR JEDAN DAN ISTINSKI BIO UZ NJIH.Naravno PAPU su voljeli i vole svi dobro namjerni Bosanski ljudi.
Bosnjake su drugi natjerali da se okrenu sami sebi i nekom kome mozda vjeruju.
Puno Bosnjaka nije ni znalo sta je musliman dok isti zbog svoga imena ne platise glavom.
Zato ja podrzavam reisa,a da ne znam jos ni da klanjam.Nije vazno,vazno je da znam gdje pripadam.Za pocetak dovoljno.
Dakle reis Ceric je jedna od pametnijih Bosnjackih glava...
IZ u BiH je religijska organizacija koja okuplja muslimane a ne Bosnjake. Bosnjaci kao narod su jedna druga institucija, nacija koja ima svoju drzavu BiH. Mi smo izabrali nase politicke predstavnike da nas predstavljaju u politici da nam vode drzavu. Gdje je dokument koji govori o tome da su Bosnjaci kao narod izabrali IZ da ih vodi duhovno ? Toga nema. Nisu Bosnjaci ti koji biraju efendiju vec muslimani.turban wrote:gospodaru munja,
Na cemu baziras svoje argumente?
Jeli preko intreneta- javnog mjenja???
Koliko ljudi ima com u Bosni??
One koje trebas cuti ne mozes preko nekog foruma,jer takvih ima malo na netu...![]()
Ali takvih sa kolektivnim vjerskim osjecajem je puna Bosna.
Puno ljudi je jednostavno pred opasnoscu pobjeglo u taj kolektivni duhovni prostor.
Znas li onu, kud svi Turci tud i mali Mujo...E to ti je danas Bosna.
Pa tako malo treba da se vidi istina.
Osjecaj se ti gospodaru munja kako hoces,nadam se da jednog dana ne budes mora da izabers drugu opciju...
Ja sam bosnjak zato sto sam vezan svojim porijeklom za Bosnu, govorim bosanskim jezikom, nosim duh tradicije i kulture moga naroda. Osjecam Bosnu svojom i ponosan sam na nju. Ponosan sam na Kraljevinu Bosnu, na Bosnje, na Bosance. Ponosan sam sto su nasi stari znali napraviti Republiku i sto su se borili za nu.turban wrote:OK,
Moze jedno pitanje.
Ko se osjeca Bosnjakom u Bosni???
Sensei wrote:evo iz avaza, ako ti je dražeb@tto wrote:je li ovo iz dana
Mustafa Cerić wrote:
- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je jučer prof. dr. Cerić.
Ma nisam te pitao za tebe,ti po imenu bar sto se drugih tice jesi Bosnjak.gospodar kuglastih munja wrote:Ja sam bosnjak zato sto sam vezan svojim porijeklom za Bosnu, govorim bosanskim jezikom, nosim duh tradicije i kulture moga naroda. Osjecam Bosnu svojom i ponosan sam na nju. Ponosan sam na Kraljevinu Bosnu, na Bosnje, na Bosance. Ponosan sam sto su nasi stari znali napraviti Republiku i sto su se borili za nu.turban wrote:OK,
Moze jedno pitanje.
E sad pitaj Cerica sto se on osjeca turcinom.
Nauci se da budes konkretan. Pitao si KO se osjeca bosnjakom ( mada si napisao velikim slovom Bosnjaci sto se odnosi na citav narod), a ja sam ti odgovorio da se JA tako osjecam. I ponovno grijesis , ime ne odredjuje ko je ko. Ime je samo ime. Ako su Mijo i Milan kao usvojeni odrasli u bosnjackoj porodici , bice odgojeni u duhu bosnjackog naroda, pa ce se vjerovatno izjasniti kao bosnjaci. Ne vidim zasto bi se izjasnjavali drugacije ako poticu iz tog kulturnog miljoa. A ako zive u BiH onda su bosanci. To je tako i nikakva mudrovanja to ne mogu promjeniti.turban wrote:Ma nisam te pitao za tebe,ti po imenu bar sto se drugih tice jesi Bosnjak.gospodar kuglastih munja wrote:Ja sam bosnjak zato sto sam vezan svojim porijeklom za Bosnu, govorim bosanskim jezikom, nosim duh tradicije i kulture moga naroda. Osjecam Bosnu svojom i ponosan sam na nju. Ponosan sam na Kraljevinu Bosnu, na Bosnje, na Bosance. Ponosan sam sto su nasi stari znali napraviti Republiku i sto su se borili za nu.turban wrote:OK,
Moze jedno pitanje.
E sad pitaj Cerica sto se on osjeca turcinom.
Pitao sam te dali jedan Mijo ili Milan imju takvo Bosnjacko osjecanje???
P.S
Na koje si to Bosance ponosan???
[/quote]Mustafa Cerić wrote:
-
Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji
Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo
biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo
Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo
da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem
povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su
nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je jučer prof. dr.
Cerić.