Slucaj Nuric

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
dustaban

#1 Slucaj Nuric

Post by dustaban »

Pominjano je vec u vise rasprava, ali otvaram novu temu sa ovim slucajem jer tu vidim mogucnost sireg problematiziranja.
Dakle, sasvim je jasno, ovaj prevarant sa laznom diplomom je uspio da izgradi karijeru USPJESNOG univerzitetskog profesora. Sad kad se otkrila prevara sa njegovom diplomom zadevero je i obrukao mnoge i svi gledaju kako da se iz ovoga sto bezbolnije izvuku.

E sad citam kako se njegove knjige i radovi mogu naci na jako mnogo mjesta, cak i na stranicama drzavnih institucija.

Pitanje koje postavljam je veoma prosto: da li to sto je njegova diploma falsifikat umanjuje validnost njegovih knjiga?
(pod pretpostavkom da njih nije falsifikao :roll: )

Odnosno, moze i ovako: da li su nam ovi profesori koji nisu falsifikovali diplome, ali se ne mogu pohvaliti strucnim autorskim radovima, vrijedniji od prevaranta Nurica ?!

U prilog ovoj raspravi navescu i jedan davni primjer, nekog ljekara u nekom selu za kojeg se takodje utvrdilo da mu je diploma falsifikovana. Medjutim on je u tom selu stekao takav ugled da ga se mjestani ni nakon otkrica prevare nisu htjeli odreci!

Kad sagledamo na sto se danas obrazovanje srozalo, zaista se gubi razlika izmedju regularne i falsifikovane diplome. Ono sto nije nebitno jeste KAPACITET pojedinca da, NAKON STICANJA DIPLOME, bez obzira kako, STANE IZA NJE.

Evo kako vidimo, neki sposobni prevaranti kvalitetnije "implementiraju" falsifikovane diplome nego sto nesposobne postenjacinje opravdavaju svoje regularno stecene diplome!

Zalosno, ali je tako.
lara b.

#2 Re: Slucaj Nuric

Post by lara b. »

pa i ovi sa pravom diplomom su upitni...ne bas svi, ali :roll: :roll: :roll:
sjecam se onog Saltage sa pravnog faxa u sarajevu...pricali da je bio automehanicar, pa u ratu dobio diplomu itd...
zatim znam ih more koji su prije rata imali srednju i radili kao policija i sl..u rATU zavrsili fax :D pa nakon rata magistrirali /pretezno na pol.naukama/ :D pa su kasnije doktorirali...uglavnom nidze veze profesori, kada pocne da prica vidis sve i ko je i kakav je :x

moj rodjak /koji se sada folira pa vise ne kontaktiramo/ prije rata bio laborant...i negdje u rovu se upoznao sa nekom rajom i u ratu zavrsili fax /ekomomiju/ zatim je odmah magistrirao, doktorirao i sada profesor na 3 fakulteta :shock:
ali se ufurao straaaaaasno :evil:

znam i na medicini 2 slucaja...zene dosle do diplome na upitan nacin...sada su face... jedna je stranackim putem/muz joj u sda/, a druga je imala bliske odnose sa jednim profesorom i to ne krije..i danas se hvali kako je on nju progurao :mrgreen:
tako da ovaj prof.nuric je naivan..mala maca za neke :lol: :bih:
filozofija

#3 Re: Slucaj Nuric

Post by filozofija »

Diploma nikada nije bila mjerilo znjanja, niti će ikada biti! Diploma je samo dokaz da si spreman da se žrtvuješ dvije, tri ili više godina zarad ispunjavanja kriterija postavljenih od strane drugih. Ćao.

Insan može biti glup ko noć a imati doktorat - ukoliko slijedi silabus, trpi džunupska preseravanja, i poštuje pravila igre.

Iako imam tri dvije univerzitetske diplome, sa sigurnoću mogu reči da je srednja škola ono što te čini čovjekom, a ne univerzitet. Dakle, šta ćeš biti: intelekturalni, fizički ili neki drugi radnik. Univerzitet je samo kvalifikovanje u određenom sektoru, baš kao i kurs - ništa više.

Nurić možda jeste inteligentan, što neću osporiti, ali je lik ilegalno stekao određene prednosti - a to je kažnjivo zakonom. Možda ne bi došao u tu sitauciju da se kod nas vrednuju druge stvari sem ispunjenja protokolarnih obaveza - u njegovom slučaju diploma doktora treba za profesora. U Austriji, Britaniji, itd ljudi mogu predavati na fakultetima i postati Senior Lectureres vremenom bez doktorata i sa običnom diplomom. I kod nas će nekada kompetence, a ne ispunjenje protokolarnih obaveza biti bitno. Kada ne znam.

Što se tiče Nurića, ne sumnjam da će se snaći!
Miki123

#4 Re: Slucaj Nuric

Post by Miki123 »

U Austriji, Britaniji, itd ljudi mogu predavati na fakultetima i postati Senior Lectureres vremenom bez doktorata i sa običnom diplomom.
:-)
hajde, daj mi nekog ko' predaje na pravnom fakultetu u tim zemljama, a nije završio pravni ili srodan fakultet?
Iako imam tri dvije univerzitetske diplome, sa sigurnoću mogu reči da je srednja škola ono što te čini čovjekom, a ne univerzitet. Dakle, šta ćeš biti: intelekturalni, fizički ili neki drugi radnik. Univerzitet je samo kvalifikovanje u određenom sektoru, baš kao i kurs - ništa više.
imala je 3 kilo, kad sam je izvuko imala je 2 kilo :D
JThomas

#5 Re: Slucaj Nuric

Post by JThomas »

ovo tačno vidiš iz koga izbija žuč što nema diplomu. a nepotrebno, jer to zaista ne mora imati veze sa znanjem, uspjehom i ostalim.

al' kad neko kaže da negdje predaju na fakultetu samo sa diplomama i da bi tako trebalo i kod nas, onda ti je jasno ko dan da se pojede što je nema...
dustaban

#6 Re: Slucaj Nuric

Post by dustaban »

Dakle ovaj slucaj zaista otvara mnoga neugodna pitanja i daje mnoge neugodne zakljucke.

Jedan od njih je da kod nas fakultetski profesor moze biti covjek koji sam nije zavrsio fakultet.
I ne samo to, takav prevarant moze cak i zasjeniti ove "ispravne" profesore!

Hajde pretpostavljam da cete se svi sloziti da je za neka zanimanja zaista nebitan papir. Meni naprimjer nikad nece biti prihvatljiva pretpostavka da je diplomirani glumac bolji od legendi bez diplome. Gluma je talent i tacka.

Prihvatljivo mi je i da neko bez vozacke dozvole moze biti bolji vozac od nekoga ko je polozio. Pogotovo ako je zensko :mrgreen:

Ali ljudi moji, kako da objasnimo da je profesor ustavnog prava, pisac udzbenika iz te oblasti, autor mnogih strucnih radova... covjek koji nije zavrsio fakultet ????

To navodi samo na dva moguca zakljucka:
a) Nuric je lopuza ali je i genijalac
b) fakulteti su nam sranje

Sta vi mislite?
BASS

#7 Re: Slucaj Nuric

Post by BASS »

Na fakultete se na žalost dolazi politički. I na privatne čak, na državne isključivo. Zna se često unaprijed dok studira da će biti asistent. Nurić je koliko sam upratio po netu blizak sa SDA.
I nije on nikog prevario niti je genijalac nego je to čisti primjer korupcije komisije koja je to nostrificirala. Čitam negdje, član te korupcije kaže parafraziram: - Mi kada se sakupe papiri provjeravamo da li taj fakultet sa kojeg je diploma postoji?! :-)
filozofija

#8 Re: Slucaj Nuric

Post by filozofija »

Miki123 wrote:
U Austriji, Britaniji, itd ljudi mogu predavati na fakultetima i postati Senior Lectureres vremenom bez doktorata i sa običnom diplomom.
:-)
hajde, daj mi nekog ko' predaje na pravnom fakultetu u tim zemljama, a nije završio pravni ili srodan fakultet?
Ja nisam napisao da ljudi mogu predavati bez da su završili fakultet, nego da to mogu činiti bez doktorata. Dakle, predavači mogu biti samo sa običnom četverogodišnjom ili petogodišnjom diplomom.

Evo ti primjer Senior Lecturera (valjda je jasno cemu je ekvivalent) na pravu bez doktorata i to veoma cijenjenih u Staffordshire:

http://www.staffs.ac.uk/staff/profiles/dc1.jsp
http://www.staffs.ac.uk/staff/profiles/kml1.jsp
http://www.staffs.ac.uk/staff/profiles/jat2.jsp

Evo ti sa Univerziteta u Manchesteru:
http://www.manchester.ac.uk/research/neil.allen/
http://www.manchester.ac.uk/research/andrew.bell/

Imas ih jos mnogo, a neki samo sa Bachelorom, ali su ljudi kompetentni i imaju radnog iskustva. To je praksa na svim fakultetima u EU, nije samo britanija. Dakle, profesori (predavaci) ne prenose samo teoriju nego i iskustva iz prakse.
Miki123 wrote:
imala je 3 kilo, kad sam je izvuko imala je 2 kilo :D
Greška, htio sam napisati da imam dvije univerzitetske diplome. S obzirom da sam na PhD-u, valjda je to i logično (Dipl. i Master). Inače, ne čitam ponovo tekst kada napišem post. Loša navika, ali ipak je riječ o forumu.

JThomas wrote:ovo tačno vidiš iz koga izbija žuč što nema diplomu. a nepotrebno, jer to zaista ne mora imati veze sa znanjem, uspjehom i ostalim.

al' kad neko kaže da negdje predaju na fakultetu samo sa diplomama i da bi tako trebalo i kod nas, onda ti je jasno ko dan da se pojede što je nema...

:run: :run:

Pogledaj malo izvan svoje mahale svega ti živ bio :)
udrch

#9 Re: Slucaj Nuric

Post by udrch »

lara b. wrote:pa i ovi sa pravom diplomom su upitni...ne bas svi, ali :roll: :roll: :roll:
sjecam se onog Saltage sa pravnog faxa u sarajevu...pricali da je bio automehanicar, pa u ratu dobio diplomu itd...
zatim znam ih more koji su prije rata imali srednju i radili kao policija i sl..u rATU zavrsili fax :D pa nakon rata magistrirali /pretezno na pol.naukama/ :D pa su kasnije doktorirali...uglavnom nidze veze profesori, kada pocne da prica vidis sve i ko je i kakav je :x

moj rodjak /koji se sada folira pa vise ne kontaktiramo/ prije rata bio laborant...i negdje u rovu se upoznao sa nekom rajom i u ratu zavrsili fax /ekomomiju/ zatim je odmah magistrirao, doktorirao i sada profesor na 3 fakulteta :shock:
ali se ufurao straaaaaasno :evil:

znam i na medicini 2 slucaja...zene dosle do diplome na upitan nacin...sada su face... jedna je stranackim putem/muz joj u sda/, a druga je imala bliske odnose sa jednim profesorom i to ne krije..i danas se hvali kako je on nju progurao :mrgreen:
tako da ovaj prof.nuric je naivan..mala maca za neke :lol: :bih:
ako su ti sve informacije kao ova za Saltagu, džaba si se trudila da pišeš..
harač

#10 Re: Slucaj Nuric

Post by harač »

čovjek je kralj :D vidim pravni fakultet u kiseljaku briše sve članke koji imaju veze s njim, ali na googlu još ostaju linkovi. bio je mentor haman večini asistenata tamo, ambasadoru makedonije (?!) itd.

in other news:
Jana Marinković Nikoletić, vlasnica Fakulteta kozmetologije i estetike Banjaluka, tvrdi da joj je profesor Šaban Nurić ukrao tri studijska programa i licencirao ih na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom, gde je, kako kaže, zaposlen. Nikoletićeva naglašava da je Nurić zloupotrebio njihovu nekadašnju saradnju i programe kozmetologija i estetika, visoka patronažna sestra i visoka medicinska sestra prijavio kao svoje vlasništvo. Tako je dobio poene za ulazak u vlasničku strukturu univerziteta u Brčkom. Poručuje da će, ako se izvođenje programa u ovoj obrazovnoj ustanovi hitno ne obustavi, tužiti i profesora i univerzitet!
velikibrnjo

#11 Re: Slucaj Nuric

Post by velikibrnjo »

Gore neko spominje Saltagu
Nije bio automehanicar, bio je streber i po, seljacina s pala ili romanije
kazu ucio je i to naglas u Vijecnici pa rastjera ostale studente
Poslije je lijecio svoje komplekse

Izet Bazdarevic je prije nego sto je postao advokat (odnosno prvo sudija) bio T E S A R
Onaj Ajanovic Mirnes u ratu zavrsio pravo, a na advokatskom ispitu pao xx puta - prije toga bio kamiondzija ili vozac autobusa
Na kraju je uspio poloziti advokatski, sad ne znam je li otisao u advokaturu ili sta vec, ali siguran sam da mu voznja kamiona ide najbolje
Kod nas je sve moguce pa i slucaj Saban Nuric
Post Reply