Citam na stranici o ovome i sve mi se vise gadi na nasu vlast pa i samu drzavu. U redu je da se stan vrati predratnom vlasniku al tek nakon sto bi se nasao adekvatan smjestaj za ovog covjeka. Iznijeti i izbaciti iz stana 100%-tnog invalida? Sram te bilo Bosno! Ovo je sramota....
Link na vijest http://www.sarajevo-x.com/clanak/060522049
Slucaj - Nermin Tulić
-
T8
#2 Re: Slucaj - Nermin Tulić
Zelim Nerminu sve najboljeBosna_E wrote:Citam na stranici o ovome i sve mi se vise gadi na nasu vlast pa i samu drzavu. U redu je da se stan vrati predratnom vlasniku al tek nakon sto bi se nasao adekvatan smjestaj za ovog covjeka. Iznijeti i izbaciti iz stana 100%-tnog invalida? Sram te bilo Bosno! Ovo je sramota....
On je zrtva i sta god mu dodjelili ne mogu nadoknaditi njegov unisten zivot
Medjutim ono sto je sigurno Nermin nece biti na ulici za razliku od mnogih mojih prijatelja saboraca koji su odavno dozivjeli tu sudbinu.
Mislim da je i on zasigurno u svemu ovom nacinio neke pogresne procjene - nije predao zahtjev za otkup starog stana a sad bi ga zelio nazad. (zna se vrlo dobro kolko se ljudi moralo vratiti u predratne stanove)
Vlada mu je ponudila sva stana i on je po rijecima premijera kantona odabrao cini mi se onaj od stotinjak kvadrata u bolnickoj ulici
Ulozeno je desetine hiljada maraka da se stan dovede u red
Receno mu je da ce mu se produzavati rijesenje o koristenje posto mu po zakonu nemogu dati stalno rijesenje na taj stan (to je glavni problem za porodicu Tulic)
-
senada
#3 Re: Slucaj - Nermin Tulić
Vidim da imas info iz prve ruke i to sto mu zelis nije bitno, nego je bitno to sto mu radis.T8 wrote:Zelim Nerminu sve najboljeBosna_E wrote:Citam na stranici o ovome i sve mi se vise gadi na nasu vlast pa i samu drzavu. U redu je da se stan vrati predratnom vlasniku al tek nakon sto bi se nasao adekvatan smjestaj za ovog covjeka. Iznijeti i izbaciti iz stana 100%-tnog invalida? Sram te bilo Bosno! Ovo je sramota....
On je zrtva i sta god mu dodjelili ne mogu nadoknaditi njegov unisten zivot
Medjutim ono sto je sigurno Nermin nece biti na ulici za razliku od mnogih mojih prijatelja saboraca koji su odavno dozivjeli tu sudbinu.
Mislim da je i on zasigurno u svemu ovom nacinio neke pogresne procjene - nije predao zahtjev za otkup starog stana a sad bi ga zelio nazad. (zna se vrlo dobro kolko se ljudi moralo vratiti u predratne stanove)
Vlada mu je ponudila sva stana i on je po rijecima premijera kantona odabrao cini mi se onaj od stotinjak kvadrata u bolnickoj ulici
Ulozeno je desetine hiljada maraka da se stan dovede u red
Receno mu je da ce mu se produzavati rijesenje o koristenje posto mu po zakonu nemogu dati stalno rijesenje na taj stan (to je glavni problem za porodicu Tulic)
vjeruj mi da ni Nermin do '92. nista nije znao, isto kao ni ti danas.
-
Edit
#4 Re: Slucaj - Nermin Tuliæ
Senada, sve ove informacije nisu iz prve ruke nego iz medija.senada wrote: Vidim da imas info iz prve ruke i to sto mu zelis nije bitno, nego je bitno to sto mu radis.
Pitanje delozacije Tulica povlaci se u javnosti mjesecima; odgadjana je nekoliko puta; nudjena su im rjesenja koja su odbijali; e pa sad... Tulic nije neuk ni glup covjek, da ne bi znao procitati i razumjeti sta pise na rjesenjima. On do sad ni na sta nije blagovremeno reagirao, i stalno trazi neke izuzetke za sebe.. tako da mi to vec pocinje ici na zivce.
Moramo se zapitati kopliko jos teskih invalida ne studira, ne radi, ne druzi se, ne ide u pozoriste, zato sto zive u neprilagodjenim stanovima? Zasto je Tulic iznad svih njih? Zasto za njega ne treba da vrijedi ni jedan zakon?
Drago mi je kada kolege pruzaju podrsku nekome koga vole i cijene - ali nije li ta podrska mogla biti konkretnija? Umjesto teatra kojeg priredjuju pred njegovom kucom, nisu li, napr. mogli organizirati humanitarne kulturne priredbe na kojim bi skupili novac za Tulicu adekvatan stan ?
Dosli ministri da ga podrze - pa jesu li imali kakav dobar pravni savjet za njega do sad?
Mislim da su im i Sud, i vlasnik stana, i opcina do sad puno puta izasli u susret. Krivnju za ovu noc na ulici mozda malo snosi i Nermin Tulic sam?
Voljela bih da sve ovo rezultira vecom pozornoscu drzavnih institucija prema potrebama onesposobljenih opcenito.
- zena21
#5 Re: Slucaj - Nermin Tulić
Edit wrote:Senada, sve ove informacije nisu iz prve ruke nego iz medija.senada wrote: Vidim da imas info iz prve ruke i to sto mu zelis nije bitno, nego je bitno to sto mu radis.
Pitanje delozacije Tulica povlaci se u javnosti mjesecima; odgadjana je nekoliko puta; nudjena su im rjesenja koja su odbijali; e pa sad... Tulic nije neuk ni glup covjek, da ne bi znao procitati i razumjeti sta pise na rjesenjima. On do sad ni na sta nije blagovremeno reagirao, i stalno trazi neke izuzetke za sebe.. tako da mi to vec pocinje ici na zivce.
Moramo se zapitati kopliko jos teskih invalida ne studira, ne radi, ne druzi se, ne ide u pozoriste, zato sto zive u neprilagodjenim stanovima? Zasto je Tulic iznad svih njih? Zasto za njega ne treba da vrijedi ni jedan zakon?
Drago mi je kada kolege pruzaju podrsku nekome koga vole i cijene - ali nije li ta podrska mogla biti konkretnija? Umjesto teatra kojeg priredjuju pred njegovom kucom, nisu li, napr. mogli organizirati humanitarne kulturne priredbe na kojim bi skupili novac za Tulicu adekvatan stan ?
Dosli ministri da ga podrze - pa jesu li imali kakav dobar pravni savjet za njega do sad?
Mislim da su im i Sud, i vlasnik stana, i opcina do sad puno puta izasli u susret. Krivnju za ovu noc na ulici mozda malo snosi i Nermin Tulic sam?
Voljela bih da sve ovo rezultira vecom pozornoscu drzavnih institucija prema potrebama onesposobljenih opcenito.
Potpuno se slazem s tobom. Jako mi je zao Nermina, ali nije on jedini. Dosta invalida zivi u uslovima koji nisu nisu prilagodjeni njihovim potrebama, pa mediji ne pisu o tome. Nadam se da ce se Nerminov slucaj rijesiti uskoro, ali sta je sa ostalima o kojima niko ne pise niti im pruza podrsku?
-
idic
Za razliku od "nekih invalida" koji su se uselili u tuđe stanove jer im je ta ista vlast koja ih sada deložira, obećala trajna rješenja. Nermin Tulić je imao prije rata isti takav stan u istoj zgradi na 4. tom spratu, poslije ranjavanja je svoj stan zamjenio za stan u prizemlju da bi mogao izaći iz kuće. Očigledno je bio naivan i vjerovao ljudima koji su mu obećali da će riješiti zamjenu stanova bez podnešene prijave za povrat stana.
- Chopper_Horrace
BRUKA!!
COVJEK IZ SUDA IZNOSI TULICA NA ULICU

COVJEK IZ SUDA IZNOSI TULICA NA ULICU