U dzavnoj je ugradnja 2 stenta... oko 17.000 KM...ko nema osiguranje...palermo wrote: ↑12/11/2021 18:46 Zdravstvo je skupo, a mi smo siromašna država u kojoj žive siromašni građani. Na osnovu toga se i kreira tržište. Liberalizacija zdravstva odnosno uvođenje tržišne konkurencije iliti privatluka nije podigla standarde nego ih zapravo kreirala shodno kupovnoj moći stanovništva koje vodje živi. Pa su se onda otvorile brojne ambulante, poliklinike, klinike koje suštinski nude siromašnu uslugu siromašnom građaninu. Za bolju uslugu trebaš više novca kojeg naš građanin nema.
Postoji par privatnih klinika i u BiH koje zadovoljavaju standarde. Recimo, Vitalis u Mostaru (spominjem ga samo zato što znam) ima sjajnu opremu, dovodi za naše uslove dobre doktore, smještaj je u dvokrevetnim sobama sa kupatilom, Tv i ostalim pogodnostima, hrana hotelska.....ali je recimo ablacija srca oko 13 000 KM.....pa ko može. Al znamo da malo ko može.
Hoću reći, zdravstvo je samo samo slika društva, ja bih čak rekao da je i bolje od društva. Negdje na početku ove teme netko napisa
I mislim da to zaista jeste tako. Drugim riječima, ako nemate dovoljno para (dosta para) idite u javno zdravstvo, još uvijek je najbolja opcija. Za veliku većinu nas.Na to se ja junacki isplacem, potrosim sve osjecaje ponizenosti, cemera i beznadeznosti i odem u javno zdravstvo gdje mi pruze hitno dosta solidnu uslugu. Poneses svoj toalet papir i sapun, dobijes bljutavu hranu, obavljas nuzdu u zapustenom toaletu ali dobijes hitnu uslugu u sigurnom klinickom okruzenju. Svi su bili uglavnom ljubazni i profesionalni
To što se nešto zove privatlukom, zaista nije nikakva garancija. Posebno, ako malo košta.
Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
-
Guadalajara
#351 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
- vjeshalica
#352 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Izvini bgt ali prije par godina je bila prica o losem statusu ovih sto su sefovi i neki voditelji po klinikama maltene zive od plate u prosjeku cistacice u piljari, da bi se ispostavilo da su to plate preko 4,5,6 hiljada maraka plus privatne ordinacijeGuadalajara wrote: ↑12/11/2021 18:09Ne branim nikoga bmk...Ko ne misli prvo na sebe(mislim na pacijente) Bgm neka ne ocekuju da ce ga bilo ko drugi spasiti i pomoci mu.vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 18:05
Jedino ko je iskompleksiran su doktori, jer toliku gramzivost niko nije vidio osim kod njih. Da sam kojim slucajem gramziva i umisljena vjerovatno bi radila vazdan po klinikama i ljudima sredjivala naslone za onaj svijet bez da odgovaram.
A vezano za doktore...pa koliko su para instumenti i oprema za klinike...nije ni cudno...ako naplacuju masno svoj zanat...I nisu striktno samo oni iskompleksirani...u svakoj struci ima takvih pojedinaca...a generalizirati i trpati sve u isti kos mislim da nije ni moralno ni posteno.
Ja ne znam nijednu struku da je toliko gramziva kao doktorska?
Navedi mi ti bolji primjer
-
Hakiz
#353 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Državne agencije, političari...vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:10Izvini bgt ali prije par godina je bila prica o losem statusu ovih sto su sefovi i neki voditelji po klinikama maltene zive od plate u prosjeku cistacice u piljari, da bi se ispostavilo da su to plate preko 4,5,6 hiljada maraka plus privatne ordinacijeGuadalajara wrote: ↑12/11/2021 18:09
Ne branim nikoga bmk...Ko ne misli prvo na sebe(mislim na pacijente) Bgm neka ne ocekuju da ce ga bilo ko drugi spasiti i pomoci mu.
A vezano za doktore...pa koliko su para instumenti i oprema za klinike...nije ni cudno...ako naplacuju masno svoj zanat...I nisu striktno samo oni iskompleksirani...u svakoj struci ima takvih pojedinaca...a generalizirati i trpati sve u isti kos mislim da nije ni moralno ni posteno.
- vjeshalica
#354 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Nismo siromasna drzava vec je urusen sistem finansiranja i kontrole mjesta gdje se novac ubaciva, pricamo o stotinama miliona maraka iz ZZOa a nema ni gaze ni sprice uzeti, lupas nebuloze,dakle, nama nije problem da imamo ekstra bolnicu ili dom zdravlja,ovdje se radi o tome da se primarna zdravstvena zastita privatizira sto je kapitalisticki fasizam i zato smo tu gdje jesmo
- vjeshalica
-
Hakiz
#356 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Znao sam.vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:15Struka jadan ne bio, znas li sta je to
Ne moze sudija raditi kao advokat npr
Ali doktori mogu i privatno i javno bez kontrole
- vjeshalica
#357 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Navedi kao primjer ime sudije koji ima svoju registrovanu Advokatsku kancelariju i paralelno sa tim radi na Sudu.Hakiz wrote: ↑12/11/2021 22:16Znao sam.vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:15
Struka jadan ne bio, znas li sta je to
Ne moze sudija raditi kao advokat npr
Ali doktori mogu i privatno i javno bez kontrole
Sta se pravis budala?
Gavrankapetanovic godinama ima privatnu ordinaciju, a radi na KC. O cemu pricamo ovdje?
I to jos ljudski zivoti i zdravlje, nije pranje tepiha i salovanje sadrvana po kucama
Last edited by vjeshalica on 12/11/2021 22:20, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#358 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Samo ti nastavi siktati.vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:19Navedi kao primjer ime sudije koji ima svoju registrovanu Advokatsku kancelariju i paralelno sa tim radi na Sudu.
Sta se pravis budala?
- vjeshalica
-
Hakiz
#360 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Kokiko vodoinstalatera, električara itd radi u firmama, npr upraviteljskim, pa poslije posla rade za sebe?
I ja kažem da se treba zabraniti da doktori rade u javnim ustanovama a uz to da imaju i privatnu praksu, ali sa tobom se ne da pričati bez konflikta.
-
akcija007
#361 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Jako je cudno s ovim aneatezijama (totalnim) kod.privatnika.
To su poliklinike . Nema nocenja (ne bi smjelo biti) jer nije bolnica.
Primjer : operacija nosa - devijacija septuma
Drzavna bolnica : totalna anestezija i lezi se dan prije.OP i par dana poslije operacije
Privatno: isto totalna anestezija , dodje se na dan operacije i ides kuci nakon 5-6 sati.
Kako u bolnici ostajes poslije operacije jos par dana a kod privatnika izlazis nakon pet sati !? Neko ce reci pa bolnica mora naplatiti BO dane od ZZO i bezveze lezis samo da naplate bolnicke dane. Ma nije tacno. onda ne bi otpustali covjeka nakon par dana poslije OP septuma nosa, vec poslije 2 mjeseca dok sve zivo i divo ne naplate.
Zao mi je djevojcice. Porodice. Nazalost, ona je u komi.
Niko nije od novinara zatrazio komentar Kantonalne bolnice Zenica za ovaj slicaj gdje jedan od ljekara radi. Svi ostali su samo privatnici. Sigurno su ih uradili na stotine ovih operacija pod istim uslovima i na 101 operaciji su pali. Laik sam s mediciniom ali mislim da je anesteziolog kriv jer je on taj ko je uveo u anesteziju odrzavao je u zivotu tokom operacije i trebao je probuditi iz anestezije . Sve sto krene po.zlu on mora spasavati zivot. Ove dr su radile svoj oftamoloski dio. Nemaju veze s anestezijom. Da imaju, vjerovatno ne bi placale anesteziloga vec bi one same davale anesteziju.
Gdje je u ovom " ordinaciji" intezivna njega. Dijete se probudi iz anestezije , nece odmah u auto i za Kakanj. Valjda treba da se oporavi .
Ove privatne bolnice kada se naprave na Otoci i kod MC Drive necemo moci primirisati tamo od cijena .
To su poliklinike . Nema nocenja (ne bi smjelo biti) jer nije bolnica.
Primjer : operacija nosa - devijacija septuma
Drzavna bolnica : totalna anestezija i lezi se dan prije.OP i par dana poslije operacije
Privatno: isto totalna anestezija , dodje se na dan operacije i ides kuci nakon 5-6 sati.
Kako u bolnici ostajes poslije operacije jos par dana a kod privatnika izlazis nakon pet sati !? Neko ce reci pa bolnica mora naplatiti BO dane od ZZO i bezveze lezis samo da naplate bolnicke dane. Ma nije tacno. onda ne bi otpustali covjeka nakon par dana poslije OP septuma nosa, vec poslije 2 mjeseca dok sve zivo i divo ne naplate.
Zao mi je djevojcice. Porodice. Nazalost, ona je u komi.
Niko nije od novinara zatrazio komentar Kantonalne bolnice Zenica za ovaj slicaj gdje jedan od ljekara radi. Svi ostali su samo privatnici. Sigurno su ih uradili na stotine ovih operacija pod istim uslovima i na 101 operaciji su pali. Laik sam s mediciniom ali mislim da je anesteziolog kriv jer je on taj ko je uveo u anesteziju odrzavao je u zivotu tokom operacije i trebao je probuditi iz anestezije . Sve sto krene po.zlu on mora spasavati zivot. Ove dr su radile svoj oftamoloski dio. Nemaju veze s anestezijom. Da imaju, vjerovatno ne bi placale anesteziloga vec bi one same davale anesteziju.
Gdje je u ovom " ordinaciji" intezivna njega. Dijete se probudi iz anestezije , nece odmah u auto i za Kakanj. Valjda treba da se oporavi .
Ove privatne bolnice kada se naprave na Otoci i kod MC Drive necemo moci primirisati tamo od cijena .
- Haris.ba
#362 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Pa zaguglaj majka mu stara. Ili ova opca anestezija je drugacija od neke druge opce anestezije.
Evo prvi rezultat na guglu https://plavapoliklinika.ba/2019/12/13/ ... nesteziji/
-
palermo
#363 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ok, bogata smo drzava sa bogatim gradanimavjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:13Nismo siromasna drzava vec je urusen sistem finansiranja i kontrole mjesta gdje se novac ubaciva, pricamo o stotinama miliona maraka iz ZZOa a nema ni gaze ni sprice uzeti, lupas nebuloze,dakle, nama nije problem da imamo ekstra bolnicu ili dom zdravlja,ovdje se radi o tome da se primarna zdravstvena zastita privatizira sto je kapitalisticki fasizam i zato smo tu gdje jesmo
-
Guadalajara
#364 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
hahahavjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:10Izvini bgt ali prije par godina je bila prica o losem statusu ovih sto su sefovi i neki voditelji po klinikama maltene zive od plate u prosjeku cistacice u piljari, da bi se ispostavilo da su to plate preko 4,5,6 hiljada maraka plus privatne ordinacijeGuadalajara wrote: ↑12/11/2021 18:09
Ne branim nikoga bmk...Ko ne misli prvo na sebe(mislim na pacijente) Bgm neka ne ocekuju da ce ga bilo ko drugi spasiti i pomoci mu.
Znam ih licno...obicnim medicinarima bez ikakve specijalizacije....plata im je oko 1500 KM...diplomiranim farmaceutima 1500 u apotekama...sa srednjom oko milje...Bilo cija prica, bez argumenata, bez dokaza crno na bijelo sa ugovorom o radu, izvodima iz banke...ne pije vode.
Kome god je lose u drzavnim ustanovama i institucijama bujrum neka da otkaz...ima masa raje po birou koja su voljni da rade za tu "malu" platu...
Sa medicinskom skolom i znanjem njemackog jezika imaju po 2000-2500k € u Njemackoj...pa kome je lose bujrum neka produzi za inostranstvo...Ahhh...da treba u Njemackoj usrane guzice prati, mijenjati pelene, davati injekcije, i podizati stare djuturume...biti odvojen od porodice..u bijelom svijetu...bez igdje ikoga...
Realno po nasim javnim ustanovama...vise ispijaju kahve i puse cigare nego sto nesto posebno efektivno rade..Plata redovna, ide staz..radio ne radio svira radio...Titin mentalitet...Zakuj se na jedno radno mjesto i tako do penzije guli...
- vjeshalica
#365 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Pa pogledaj bolan ne bio izdvajanja drzavna sta ti je nije ovo Somalijapalermo wrote: ↑12/11/2021 22:33Ok, bogata smo drzava sa bogatim gradanimavjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:13
Nismo siromasna drzava vec je urusen sistem finansiranja i kontrole mjesta gdje se novac ubaciva, pricamo o stotinama miliona maraka iz ZZOa a nema ni gaze ni sprice uzeti, lupas nebuloze,dakle, nama nije problem da imamo ekstra bolnicu ili dom zdravlja,ovdje se radi o tome da se primarna zdravstvena zastita privatizira sto je kapitalisticki fasizam i zato smo tu gdje jesmo
- Thorgerson
#366 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Pa budzet ZZO Sarajevo je 420 miliona maraka.vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:13Nismo siromasna drzava vec je urusen sistem finansiranja i kontrole mjesta gdje se novac ubaciva, pricamo o stotinama miliona maraka iz ZZOa a nema ni gaze ni sprice uzeti, lupas nebuloze,dakle, nama nije problem da imamo ekstra bolnicu ili dom zdravlja,ovdje se radi o tome da se primarna zdravstvena zastita privatizira sto je kapitalisticki fasizam i zato smo tu gdje jesmo
Ne znam. Meni to ne izgleda bas siromasno.
Usluga koja se dobije - ravna nuli. Najgora je birokratija, nadrkane sestrice na kartotekama i sl. Pa kontam u sebi, jado jadna vas tri tu moze zamjeniti jedan exe file od 5 megabajta. Al jok glupace to ne kontaju, misle one bogom date da ti uzmu karticu skeniraju i kazu cekaj, pa ti onda puknu pecat.
- kakotakonikako
#367 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Pa i ovdje - plavapoliklinoka , govori se o loklanoj anesteziji a ne o opstoj/opcoj.Haris.ba wrote: ↑12/11/2021 22:30Pa zaguglaj majka mu stara. Ili ova opca anestezija je drugacija od neke druge opce anestezije.
Evo prvi rezultat na guglu https://plavapoliklinika.ba/2019/12/13/ ... nesteziji/
Pogotovo posloje ovog slucaja , sunecenje ce jos vise biti pod lokalnom anestezijom.
Znaci nema govora da se REDOVITO djeca pri sunecenju bacaju u opstu/opcu anesteziju.
- Haris.ba
#368 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Pa do izbora je roditelja. Opca kosta skuplje, lokalna jeftinije. I izaberes.kakotakonikako wrote: ↑13/11/2021 07:20 Pa i ovdje - plavapoliklinoka , govori se o loklanoj anesteziji a ne o opstoj/opcoj.
Pogotovo posloje ovog slucaja , sunecenje ce jos vise biti pod lokalnom anestezijom.
Znaci nema govora da se REDOVITO djeca pri sunecenju bacaju u opstu/opcu anesteziju.
I nisam napisao redovito, vec redovno. Redovno u mome kontekstu znaci suprotno od vanredno. Tj,nista posebno, uobicajeno, redovno se to radi.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#369 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 22:19Navedi kao primjer ime sudije koji ima svoju registrovanu Advokatsku kancelariju i paralelno sa tim radi na Sudu.
Sta se pravis budala?
Gavrankapetanovic godinama ima privatnu ordinaciju, a radi na KC. O cemu pricamo ovdje?
I to jos ljudski zivoti i zdravlje, nije pranje tepiha i salovanje sadrvana po kucama
- Tesla Edison
#370 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Zar još ova bagra nije pohapšena?
Šta je sa uticajem na svjedoke, mogućnost bjekstva?
Biće kasno poslije ako pobjegnu.
-
RandomAndCasual
#371 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ma nece ovi bjezati, doktori su obicno uvezani sa politicarima i uticajnim ljudima u politici, a ovi drugi opet sa sudstvom i tuzilastvom, jer su ih oni ustolicili.Tesla Edison wrote: ↑13/11/2021 09:51 Zar još ova bagra nije pohapšena?
Daj Boze da iko bude pozvan na odgovornost, al cisto sumnjam.
Ako bude dovoljno pritiska javnosti, a ne vidim da su se mediji nesto strasno zainteresovali za ovaj slucaj, mozda povale nekog jadu koji je tu bio kao zrtveno janje, i to je to.
- Ludzak
#372 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ma kao i svaki slučaj, i ovaj će se zaboraviti do prve prilike kada budu krenuli spominjati puške i Dodika.
- kakotakonikako
#373 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Redovito, redovno ja ne vidim razliku.Haris.ba wrote: ↑13/11/2021 08:16Pa do izbora je roditelja. Opca kosta skuplje, lokalna jeftinije. I izaberes.kakotakonikako wrote: ↑13/11/2021 07:20 Pa i ovdje - plavapoliklinoka , govori se o loklanoj anesteziji a ne o opstoj/opcoj.
I nisam napisao redovito, vec redovno. Redovno u mome kontekstu znaci suprotno od vanredno. Tj,nista posebno, uobicajeno, redovno se to radi.
Ali ne bitno, ja sam samo reagirao na tvoje da redovno se djeca sunete uz opcu anesteziju i napisao da se dosta djece suneti uz lokalnu anesteziju i zbog mogucnosti koja se desila ovoj nesretnoj djevojcici.
A onda ti govoris nesto deseto - da je to izbor roditelja i da je lokalna jeftinija. Po meni neuspjesan pokusaj da se ublazi glavna tvoja tvrdnja.
Neka Bog pomogne ovoj djevojcici. Nadam se da ce ovaj slucaj doprinijeti da se ne ponovi nikome i da svi razmisljaju o anesteziji - pogotovo oni koji je apliciraju.
Dobro je o anesteziji i ovom slucaju govorio prof. Suljevic na N1, jedan od najvecih strucnjaka iz ove oblasti u nasoj Drzavi.
-
suncandan
#374 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Pozdrav. Da li je Centar za socijalni rad uključen u ovaj slučaj? Vjerovatno i to bi trebala biti jedna karika u lancu jer ovdje puno toga ne štima. Bar meni laiku ovako djeluje. To je neka veća porodica koliko sam čitao, više djece. Meni djevojčica izgleda zapušteno, barem njeno zdravstveno stanje. U našoj državi mnogo je takvih slučajeva a onaj ko treba da radi samo se izvlači i prebacuje krivnju na drugoga.
- vjeshalica
#375 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Objasni svoju tvrdnju na osnovu cega je zapustena? Sta ti ne stima? Kad iznosis takve tvrdnje onda objasni, a ne svoje pausalne izjave...sto ne kazes, dijete je zapusteno iz tog i tog razloga...suncandan wrote: ↑13/11/2021 15:46 Pozdrav. Da li je Centar za socijalni rad uključen u ovaj slučaj? Vjerovatno i to bi trebala biti jedna karika u lancu jer ovdje puno toga ne štima. Bar meni laiku ovako djeluje. To je neka veća porodica koliko sam čitao, više djece. Meni djevojčica izgleda zapušteno, barem njeno zdravstveno stanje. U našoj državi mnogo je takvih slučajeva a onaj ko treba da radi samo se izvlači i prebacuje krivnju na drugoga.
Imaju bliznad i tu malu curicu. Kakis zar ne?