Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Nokija

#26 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Nokija »

neki wrote:
AGENCIJA Moody's snizila je kreditni rejting Slovenije za tri razine, s A2 na Baa2, na svega dvije razine iznad "smeća", uz negativne izglede za predstojeće razdoblje. Razlog tome je procjena prema kojoj bi zbog slabljenja makroekonomskog okruženja i pojačanih rizika Sloveniji mogla zatrebati međunarodna pomoć.

Slovenske banke bi u 2012. godini mogle imati gubitke znatno veće od prošlogodišnjih 200 milijuna eura, ranije su prognozirali iz Slovenske narodne banke. I Moody's je u svom najnovijem izvješću naveo kako će se bankarski sustav suočiti s još većim brojem nenaplaćenih kredita.

Moody's je prije tjedan dana iznova snizio kreditne rejtinge triju vodećih slovenskih banaka - Nove ljubljanske banke (NLB), Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke. Rejting NLB-a je smanjen za tri razine, a NKBM-a i Abanke za četiri razine.

Standard & Poor Sloveniju svrstava na A+ razinu, a Fitch na razinu A, oboje uz negativne izglede.

S tim da su transparentnost i motivi ovih agencija veoma upitni, a njihov uticaj i moc izvan svake kontrole. Doduse, mozda ih neko i kontrolise, al to su vec teorije o zavjerama :D
sinuhe

#27 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by sinuhe »

Znaci i ta mitteleuropska prica se blizi kraju. Hoce li ih pogurati Austrija?
neki

#28 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by neki »

Nokija wrote:
neki wrote:
AGENCIJA Moody's snizila je kreditni rejting Slovenije za tri razine, s A2 na Baa2, na svega dvije razine iznad "smeća", uz negativne izglede za predstojeće razdoblje. Razlog tome je procjena prema kojoj bi zbog slabljenja makroekonomskog okruženja i pojačanih rizika Sloveniji mogla zatrebati međunarodna pomoć.

Slovenske banke bi u 2012. godini mogle imati gubitke znatno veće od prošlogodišnjih 200 milijuna eura, ranije su prognozirali iz Slovenske narodne banke. I Moody's je u svom najnovijem izvješću naveo kako će se bankarski sustav suočiti s još većim brojem nenaplaćenih kredita.

Moody's je prije tjedan dana iznova snizio kreditne rejtinge triju vodećih slovenskih banaka - Nove ljubljanske banke (NLB), Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke. Rejting NLB-a je smanjen za tri razine, a NKBM-a i Abanke za četiri razine.

Standard & Poor Sloveniju svrstava na A+ razinu, a Fitch na razinu A, oboje uz negativne izglede.

S tim da su transparentnost i motivi ovih agencija veoma upitni, a njihov uticaj i moc izvan svake kontrole. Doduse, mozda ih neko i kontrolise, al to su vec teorije o zavjerama :D
Ne sumnjam da su im motivi upitni kad su u pitanju velike ekonomije poput Italije ili Spanije, ali mislim da im nista ne znaci hocel neko alpsko prkno propast ili ne
Suicidal Siberian

#29 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Suicidal Siberian »

Kao neko ko zivi u Slo mogu vam reci slijedece. Srz problema lezi u tome da je NLB bila ko seosko biciklo zadnjih 25 godina-svi su se provozali, nebitno bili to lijevi ili desni. Pare su se po stranackim linijama davale šakom i kapom pogotovo znajući da će u slučaju sranja biti izvršena dokapitalizacija sa novcem por. obveznika (3 su bile do sada, negdje oko 800 miliona eur je upumpano)..tako da neke razlike izmedju nas i njih nema, kod nas ti je "dzes jarane yebem ti mater" a kod njih se to malo suptilnije radi, u rukavicama :)...a modus operandi je identican...pljackaj, kradi...to je najintenzivnije bilo za vrijeme prve Janšine vlade 2004-2008 kada su se davali krediti tajkunima za MBO-e (managerske otkupe)..ala Pivovarna Laško, Istrabenz itd...

Šteta, da su bili pametni, vec na pocetku kada su izasli iz Yug trebali su sebe proglasiti za offshore zonu gdje bi se sastajao istok i zapad i bili bi "druga Švica" što su im njihovi političari prodavali. Prokockali su šanse da budu i vladari na Balkanu, sve zbog podcijenjivackog pogleda na sve što je južno od rijeke Kolpe.

Ipak, njihova jedina sreca lezi u tome da su mali i nebitni tako da ce Europa sanirati ako bude potrebno...ali sve dodje sa nekom cijenom :)..izgubit ce sav svoj suverenitet kao i ostatak balkanskih drzava. Mozda i tako treba da bude.
vr4g

#30 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by vr4g »

madner wrote:
vr4g wrote:
madner wrote:I tako, ocekuje se da ce ovih dana Slovenija zatraziti pomoc od Evrope, tri najvece banke sjede na oko 8 milijardi eura losih kredita. To moraju platiti porezni obaveznici a vec sada su iznad dozovoljene granice.

Samo da kazem, pravda za stedise. :D
Nazalost drzava mora da regulise lose poslovanje banka. Too big to fail is too big to allow

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Nije to nazalost, odrazili su se od love ex stedisa, sada ce da plate za greske te banke.

Da mogu pustiti da bankrotiraju oni bi to rado i uradili.
Upravo to sam i napisao, http://en.wikipedia.org/wiki/Too_big_to_fail
sarajevsko_pivo

#31 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by sarajevsko_pivo »

Treba dodati i da su 2 najvece gradjevinske firme iz Slovenije propale, to je Primorje i SCT.
kiky

#32 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by kiky »

slovenija je svoj razvoj zasnivala na prodaji na našim tržištima ...
zarađivali su na našoj gluposti ...
sada potražnja definitvno pada i nemaju kome više šta prodat ...
nemaju više gdje šta pravit ...
i to je to ...
ali, dugo im je i bilo ...
detroit-mercy

#33 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by detroit-mercy »

A kome cemo mi sta prodat :mrgreen: .
karanana

#34 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by karanana »

po onome sto se zadnjih 15-20 godina desavalo, meni se cini da slovenija moze bez nas ali da mi ne mozemo bez slovenije. dobro, pokrali su deviznu stednju, poceo rat i sad je to problem. ali kad je rat prosao, nakon svih iskustava opet smo obje rucke prihvatili i mercatore i primorja i sct-ove. nisu se oni ovdje pojavili bez necijeg blagoslova. znaci nisu slovenci problem nego mi.
madner

#35 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by madner »

detroit-mercy wrote:A kome cemo mi sta prodat :mrgreen: .
Nije ovo tema o nama, nego o njima :D
kiky

#36 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by kiky »

karanana wrote:po onome sto se zadnjih 15-20 godina desavalo, meni se cini da slovenija moze bez nas ali da mi ne mozemo bez slovenije. dobro, pokrali su deviznu stednju, poceo rat i sad je to problem. ali kad je rat prosao, nakon svih iskustava opet smo obje rucke prihvatili i mercatore i primorja i sct-ove. nisu se oni ovdje pojavili bez necijeg blagoslova. znaci nisu slovenci problem nego mi.
sve slovenačko u bosni je na koljenima ili propalo ...
merkator, sct, tuš, nlb i šta sve još ne ...
perutnina je negdje zapela ...
jedino triglav osiguranje ne spominju ...
adria airways je na rasprodaji, fructal zaglavio ali kupili ga srbi, itd ...
jedino što je dobro u sloveniji to su mala i srednja preduzeća i ima ih puno ali to sa nama nema veze ...
detroit-mercy

#37 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by detroit-mercy »

kiky wrote:
karanana wrote:po onome sto se zadnjih 15-20 godina desavalo, meni se cini da slovenija moze bez nas ali da mi ne mozemo bez slovenije. dobro, pokrali su deviznu stednju, poceo rat i sad je to problem. ali kad je rat prosao, nakon svih iskustava opet smo obje rucke prihvatili i mercatore i primorja i sct-ove. nisu se oni ovdje pojavili bez necijeg blagoslova. znaci nisu slovenci problem nego mi.
sve slovenačko u bosni je na koljenima ili propalo ...
jedino što je dobro u sloveniji to su mala i srednja preduzeća i ima ih puno ali to sa nama nema veze ...
Da je nama biti ko oni :mrgreen:.
poznanik

#38 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by poznanik »

detroit-mercy wrote:
kiky wrote:sve slovenačko u bosni je na koljenima ili propalo ...
Da je nama biti ko oni :mrgreen:.
Mi smo svoju šansu prokockali još prije 15-tak godina, u vrijeme tranzicionih promjena, u vrijeme puštanja na vlast kleronacionalističkog pljačkaškog stampeda, nakon čega su skorojevići poharali sve što je imalo vrijedilo :-)
Muhamed Đakmić

#39 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Muhamed Đakmić »

Drago mi je, nek propadnu. Fol nije mi drago.
gidora

#40 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by gidora »

Prvi su "poletili" iz SFRJ,red je i da prvi zglajzaju :D
Pishaj ih
Last edited by gidora on 03/08/2012 18:34, edited 1 time in total.
poznanik

#41 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by poznanik »

gidora wrote:Prvi su "poletili" iz SFRJ,red je i da prvi zglajzaju :D

Ostaje samo pitanje ko će zadnji, jer će svi zglajzati, kad-tad :oops:
gidora

#42 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by gidora »

poznanik wrote:

Nema to prvi ,zadnji,sve je ovo u pet deka.
Eno kažu Srbija ima para još za avgust :lol:
detroit-mercy

#43 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by detroit-mercy »

gidora wrote:
poznanik wrote:

Nema to prvi ,zadnji,sve je ovo u pet deka.
Eno kažu Srbija ima para još za avgust :lol:
A mi ko bolji :mrgreen: Nerko prosi lovu od MMFa :-) .
Slovenci ce se izvuci, ipak je njihova ekonomija mnogo jaca i flexibilnija. Problem je sta cemo mi. Jos koji kredit od MMFa :mrgreen: .
convict

#44 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by convict »

Što bi rek'o naš narod: oteto - prokleto
nosara

#45 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by nosara »

Suicidal Siberian wrote:izgubit ce sav svoj suverenitet kao i ostatak balkanskih drzava.
:lol:

Suverenitet ne stanuje ovdje od raspada SFRJ... Nemaju sta izgubit... :zjev:
Smail Aga

#46 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Smail Aga »

kenzo wrote:al kako god, ne znamo tacno koliko jetuzbi podignuto..medjutmi morace vratiti stedisama njihovu lovu ili njihovim unucima ...

koji je to sklop kod janeza...uzmi tudje, razvij se, i buni se kad vlasnici traze da im vratis...
a m islio da mda smo mi bosanci najgori :D
:D :D :D Jasta su se razvili od nase sice,koju smo imali u LB . Danas je bankarski sektor Slovenije veci od bankarskoga sektora BiH,Makedonije i CG zajedno a pojedinacno su veci i od Srbije i od Hrvatske,mada prvi imaju 4x aa drugi 2x vise stanovnika. Slovenija je bila do 1918 u Zapadnoj Evropi u AU,tada i zato su se razvili. Da,ne pominjemo dzaba 4 miliona vrijednih ruku. Ako ko ne zna NLB je u julu podijelila svojim radnicima regres od 1200 do 2000 eura :D :D :D :D
Nokija

#47 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Nokija »

Smail Aga wrote:
kenzo wrote:al kako god, ne znamo tacno koliko jetuzbi podignuto..medjutmi morace vratiti stedisama njihovu lovu ili njihovim unucima ...

koji je to sklop kod janeza...uzmi tudje, razvij se, i buni se kad vlasnici traze da im vratis...
:D :D :D Jasta su se razvili od nase sice,koju smo imali u LB . Danas je bankarski sektor Slovenije veci od bankarskoga sektora BiH,Makedonije i CG zajedno a pojedinacno su veci i od Srbije i od Hrvatske,mada prvi imaju 4x aa drugi 2x vise stanovnika. Slovenija je bila do 1918 u Zapadnoj Evropi u AU,tada i zato su se razvili. Da,ne pominjemo dzaba 4 miliona vrijednih ruku. Ako ko ne zna NLB je u julu podijelila svojim radnicima regres od 1200 do 2000 eura :D :D :D :D
naravno da se nisu razvili od nase sice, ali su se razvili zato sto su, nakon zavrsetka ratova u ex yu imali izvrsnu startnu poziciju u odnosu na sve ostale zemalja nastale nakon raspada. dok je kod nas bio rat oni su isli u korak sa evropom, ucili od njih i pokupili sve sto su mogli...i sve to onda prodali nama i ostalim ex yu drzavama po skupe pare...ja to njima ne osporavam, to je njihovo legitimno pravo, njihova sudbina je bila drugacija od nase, ljudi iskoristili svoj geo-politicki polozaj i bili pametni i iskoristili situaciju...ali to je bilo kratkorocno planirano..nisu oni nama morali iz merhameta pomagati, ali da si bili pametni mogli su biti politicki i ekonomski medijator izmedju ovih novih drzava, lobirati za "nas" u EU i opcenito od nas napraviti svoje solidne i dobrostojce kolonije...dobro njima, dobro nama...ovako su sve uzeli sto su mogli, mi propadamo, a oni si nisu obezbjedili rezervno trziste...
naravno, nece oni (jos) propasti...jaki su oni...ali eto, to sto je i njih pocela hvatati kriza je samo jedan pokazatelj opceg stanja u evropi...
sigurno je to vrijedan i mudar narod, ali licno ih smatram beskrajno dosadnim pukom...
detroit-mercy

#48 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by detroit-mercy »

Nokija wrote:
Smail Aga wrote:

naravno da se nisu razvili od nase sice, ali su se razvili zato sto su, nakon zavrsetka ratova u ex yu imali izvrsnu startnu poziciju u odnosu na sve ostale zemalja nastale nakon raspada. dok je kod nas bio rat oni su isli u korak sa evropom, ucili od njih i pokupili sve sto su mogli...i sve to onda prodali nama i ostalim ex yu drzavama po skupe pare...ja to njima ne osporavam, to je njihovo legitimno pravo, njihova sudbina je bila drugacija od nase, ljudi iskoristili svoj geo-politicki polozaj i bili pametni i iskoristili situaciju...ali to je bilo kratkorocno planirano..nisu oni nama morali iz merhameta pomagati, ali da si bili pametni mogli su biti politicki i ekonomski medijator izmedju ovih novih drzava, lobirati za "nas" u EU i opcenito od nas napraviti svoje solidne i dobrostojce kolonije...dobro njima, dobro nama...ovako su sve uzeli sto su mogli, mi propadamo, a oni si nisu obezbjedili rezervno trziste...
naravno, nece oni (jos) propasti...jaki su oni...ali eto, to sto je i njih pocela hvatati kriza je samo jedan pokazatelj opceg stanja u evropi...
sigurno je to vrijedan i mudar narod, ali licno ih smatram beskrajno dosadnim pukom...
Da smo mi bili u njihovoj poziciji sta bi mi uradili :mrgreen: , mada cisto sumnjam da bi mi ikada mogli biti u njihovoj poziciji :-) .
Glede razvijenosti, Slovenija je za nas 1918, 1928...........,1988, 2008 bila Zapad.
Oni su se samo prije svih nas presaltali na trzisnu ekonomiju jer su imali drugi mentalitet. To sto su nas vracali ponovo u feudalizam :mrgreen: je opet drugi par opanaka, mada kada pogledam stanje kolektivne svijesti, nama bi robovlasnistvo kao zvanicna DEF bilo prirodnije :mrgreen: .
Smail Aga

#49 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Smail Aga »

Nokija wrote:
Smail Aga wrote:

Gorenje je jedna od najjacih u svojoj bransi u Njemackoj,Austriji ,Italiji,oni su tamo jos od sredine 80-ih isli sa dampinskim cijenama. Rat u ex-yu je uzasno stetio Sloveniji,bila je tamo kriza od 92 do 99,dok se nisu preusmjerili skroz na zapadno trziste. Slovenije je uvijek bila dio Zapada. Slovenija lobira za BiH u EU,maximalno. Isto nam pomazu ekonomski,otvaraju ovdje firme,okreu pare,ulazu. Mi sa nasom kupovnom moci,ionako nismo neko spomena vrijedno trziste ali to smo samo sami sebi krivi.
Kriza je,ukinuli su zastitne dodatke na penzije i ukinuli su 'seoske' penzije. Rezu plate ,rezu administraciju ( koje imaju beskrajno manje od nas ali kazu da imaju previse ). No,ocito je da pokusavaju stediti i savladati krizu. Vidi se da vode brigu o drzavi,bore se.
Ono sto raja ovdje misli o Slovencima,oni misle o Njemcima. Kao mi ( Slovenci ) smo kuleri,zajebanti,zabavni i dobri skroz a Njemci su u dure ali dosadni. :D :D :D :D Takva misljenja su jako subjektivna.
Nokija

#50 Re: Slovenija pred bankrotom, uzrok NLB

Post by Nokija »

u istim takvim uslovima mi bi bili malo bolji nego sto smo danas :D nama treba jos jedno 100 godina renesanse...
zato kazem, mi smo dobri kao neka solidna, humana kolonija :D
Post Reply