Slovenačke firme i trgovine u BiH
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#1 Slovenačke firme i trgovine u BiH
U cemu je trik? Svako malo u zadnjih nekoliko godina iz Slovenije jedna za drugom, firma ili trgovina, pa cak i banka 1991 propadaju ili blago receno love u mutnom... Pranje novca, dugovi... Po novinama se pise kako rijec o oprobanom receptu... Naivnost, glupost ili neko iznutra podpomaze Slovencima. Jel Slovenija se bogati na racun BiH ili postoji neka debela politicka mrznja? Osveta za bojkot slovenacke robe iz god. 1990, mada BiH jedna od tadasnjih republika bila protiv, pa i nekog bojkota nije bilo u SRBiH. Po slovenackim medijima gotovo ni rijeci o svim tim epizodama, koje se odvijaju u BiH. I klasicno pitanje za taj region, hoce li doci do vojnog sukoba izmedju Slovenije i BiH? 
- zmajadaH
#2 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Zviz wrote:U cemu je trik? Svako malo u zadnjih nekoliko godina iz Slovenije jedna za drugom, firma ili trgovina, pa cak i banka 1991 propadaju ili blago receno love u mutnom... Pranje novca, dugovi... Po novinama se pise kako rijec o oprobanom receptu... Naivnost, glupost ili neko iznutra podpomaze Slovencima. Jel Slovenija se bogati na racun BiH ili postoji neka debela politicka mrznja? Osveta za bojkot slovenacke robe iz god. 1990, mada BiH jedna od tadasnjih republika bila protiv, pa i nekog bojkota nije bilo u SRBiH. Po slovenackim medijima gotovo ni rijeci o svim tim epizodama, koje se odvijaju u BiH. I klasicno pitanje za taj region, hoce li doci do vojnog sukoba izmedju Slovenije i BiH?
Koji si ti sad ? Parmak ili rođak ?
- Zviz
#4 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
A zašto pitaš?zmajadaH wrote:Zviz wrote:U cemu je trik? Svako malo u zadnjih nekoliko godina iz Slovenije jedna za drugom, firma ili trgovina, pa cak i banka 1991 propadaju ili blago receno love u mutnom... Pranje novca, dugovi... Po novinama se pise kako rijec o oprobanom receptu... Naivnost, glupost ili neko iznutra podpomaze Slovencima. Jel Slovenija se bogati na racun BiH ili postoji neka debela politicka mrznja? Osveta za bojkot slovenacke robe iz god. 1990, mada BiH jedna od tadasnjih republika bila protiv, pa i nekog bojkota nije bilo u SRBiH. Po slovenackim medijima gotovo ni rijeci o svim tim epizodama, koje se odvijaju u BiH. I klasicno pitanje za taj region, hoce li doci do vojnog sukoba izmedju Slovenije i BiH?
- zmajadaH
#5 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Eh sad pitanjem na pitanje ....Zviz wrote:A zašto pitaš?zmajadaH wrote:Zviz wrote:U cemu je trik? Svako malo u zadnjih nekoliko godina iz Slovenije jedna za drugom, firma ili trgovina, pa cak i banka 1991 propadaju ili blago receno love u mutnom... Pranje novca, dugovi... Po novinama se pise kako rijec o oprobanom receptu... Naivnost, glupost ili neko iznutra podpomaze Slovencima. Jel Slovenija se bogati na racun BiH ili postoji neka debela politicka mrznja? Osveta za bojkot slovenacke robe iz god. 1990, mada BiH jedna od tadasnjih republika bila protiv, pa i nekog bojkota nije bilo u SRBiH. Po slovenackim medijima gotovo ni rijeci o svim tim epizodama, koje se odvijaju u BiH. I klasicno pitanje za taj region, hoce li doci do vojnog sukoba izmedju Slovenije i BiH?
- Zviz
#6 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Držimo se teme, pravo zanimljiva je. Evo čitam da i Merkur u BiH ide ili je vec propo.
- zmajadaH
#7 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Zviz wrote:Držimo se teme, pravo zanimljiva je. Evo čitam da i Merkur u BiH ide ili je vec propo.
Imaš sniženje !
- DaffyDuck
#8 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Cuj sta. Oprali pare preko Hypo linije. Digli hipotekarni kredit od oko 25 mil za gradnju objekta a sve materijale i ostalo nabavljali od maticne firme iz SLO- ali po kojim cijenama
E onda banka oduzela zgradu, koja je procjenjena na 6 mil
obavili ljudi posao prebacili poslovanje na novu firmu Intermerkur Sarajevo, sacekali malo i cao đaci
obavili ljudi posao prebacili poslovanje na novu firmu Intermerkur Sarajevo, sacekali malo i cao đaci
- Zviz
#9 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Nekontam ja nikako kako mozes traziti kredit za nesto sto oznacis 25 mil (primjer) a da to isto kasnje ispane procjena od 6 mil. To ti ga dodje da ja uzmem kredit za zidanje kuce a skujem supu i onda kazem eto nemogu vise da vracam a vi pljenite letve i eksere.DaffyDuck wrote:Cuj sta. Oprali pare preko Hypo linije. Digli hipotekarni kredit od oko 25 mil za gradnju objekta a sve materijale i ostalo nabavljali od maticne firme iz SLO- ali po kojim cijenamaE onda banka oduzela zgradu, koja je procjenjena na 6 mil
![]()
Last edited by Zviz on 13/02/2015 14:41, edited 1 time in total.
- karanana
#10 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
nadam se da je rodjak. vjerovatno jeste jer tema i nije losa.
slovenci lopovi i krvopije. iskoristili nasu glupost i haos i dosli poslije rata i pokrali jos koliko su mogli sto kroz ove neke firme sto kroz neke fondove i trgovine maglom.
jesi polozio vozacki decko?
slovenci lopovi i krvopije. iskoristili nasu glupost i haos i dosli poslije rata i pokrali jos koliko su mogli sto kroz ove neke firme sto kroz neke fondove i trgovine maglom.
jesi polozio vozacki decko?
- dobojlija81
#11 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
kocenimzmajadaH wrote:Zviz wrote:U cemu je trik? Svako malo u zadnjih nekoliko godina iz Slovenije jedna za drugom, firma ili trgovina, pa cak i banka 1991 propadaju ili blago receno love u mutnom... Pranje novca, dugovi... Po novinama se pise kako rijec o oprobanom receptu... Naivnost, glupost ili neko iznutra podpomaze Slovencima. Jel Slovenija se bogati na racun BiH ili postoji neka debela politicka mrznja? Osveta za bojkot slovenacke robe iz god. 1990, mada BiH jedna od tadasnjih republika bila protiv, pa i nekog bojkota nije bilo u SRBiH. Po slovenackim medijima gotovo ni rijeci o svim tim epizodama, koje se odvijaju u BiH. I klasicno pitanje za taj region, hoce li doci do vojnog sukoba izmedju Slovenije i BiH?
- DaffyDuck
#12 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Ti i ne mozes. Znas li koliko "pogodnih" je diglo takve kredite i zasto je bilo sto je bilo sa Hypo bankom?Zviz wrote:Nekontam ja nikako kako mozes traziti kredit za nesto sto oznacis 25 mil (primjer) a da to isto kasnje ispane procjena od 6 mil. To ti ga dodje da ja uzmem kredit za zidanje kuce a skujem supu i onda kazem eto nemogu vise da vracam a vi pljenite letve i eksere.DaffyDuck wrote:Cuj sta. Oprali pare preko Hypo linije. Digli hipotekarni kredit od oko 25 mil za gradnju objekta a sve materijale i ostalo nabavljali od maticne firme iz SLO- ali po kojim cijenamaE onda banka oduzela zgradu, koja je procjenjena na 6 mil
![]()
- Zviz
#13 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
DaffyDuck wrote:Ti i ne mozes. Znas li koliko "pogodnih" je diglo takve kredite i zasto je bilo sto je bilo sa Hypo bankom?Zviz wrote:Nekontam ja nikako kako mozes traziti kredit za nesto sto oznacis 25 mil (primjer) a da to isto kasnje ispane procjena od 6 mil. To ti ga dodje da ja uzmem kredit za zidanje kuce a skujem supu i onda kazem eto nemogu vise da vracam a vi pljenite letve i eksere.DaffyDuck wrote:Cuj sta. Oprali pare preko Hypo linije. Digli hipotekarni kredit od oko 25 mil za gradnju objekta a sve materijale i ostalo nabavljali od maticne firme iz SLO- ali po kojim cijenamaE onda banka oduzela zgradu, koja je procjenjena na 6 mil
![]()
Pojma nemam. Mislim, niti sam u toku ko moras biti, niti ima bilo kakvog poznanstva oko kriterija za tako "pogodne" kredite. Poslovanje ovih razmjera se da sveti na princip mjenjam 10 maraka za 100 maraka. Hypo je austriska banka, a sta sad oni imaju sa Slovenijom te na koji nacin su pripomogli silnim prevarama je, bar po mom misljenju, ozbiljno pitanje.
- DaffyDuck
#14 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
@zviz, kao da si me pitao kako znas da nasi politicari kradu, daj dokaze
nego, nije austrijska banka to radila, vec uposlenici te banke, sigurno u zamjenu za određeni procenat jer su znali da nece niko odgovarat (kao sto i nije).
A kakve veze imaju slovenci sa Hypom i Bosnom? Pa skontali ljudi da ovje mogu sta hoce i kako hoce. Dosli ovdje, otvorili predstavnistvo, digli te kredite, pokupili lovu i onda svo poslovanje prebacili na novu firmu registrovanu u SA (to su uradili i TUS i MERKUR) kako maticne firme nemaju apsolutno nikakve odgovornosti. I takvih primjera sigurno ima jos...
A sad pogledaj, nakon rata, slovenci dosli da za sitan KES kupuju/uzimaju visestruku protivrjednost u certifikatima od radnika 'propalih' firmi. Ljudi poletili nakon rata, nisu radili, nemaju plata... i slovenci za sitnu lovu kupe jednu IP SVJETLOST, ŠUMAPROJEKT... nastavi niz. Pa nek su samo nekretnine uzeli, zamisli vrijednosti
nego, nije austrijska banka to radila, vec uposlenici te banke, sigurno u zamjenu za određeni procenat jer su znali da nece niko odgovarat (kao sto i nije).
A kakve veze imaju slovenci sa Hypom i Bosnom? Pa skontali ljudi da ovje mogu sta hoce i kako hoce. Dosli ovdje, otvorili predstavnistvo, digli te kredite, pokupili lovu i onda svo poslovanje prebacili na novu firmu registrovanu u SA (to su uradili i TUS i MERKUR) kako maticne firme nemaju apsolutno nikakve odgovornosti. I takvih primjera sigurno ima jos...
A sad pogledaj, nakon rata, slovenci dosli da za sitan KES kupuju/uzimaju visestruku protivrjednost u certifikatima od radnika 'propalih' firmi. Ljudi poletili nakon rata, nisu radili, nemaju plata... i slovenci za sitnu lovu kupe jednu IP SVJETLOST, ŠUMAPROJEKT... nastavi niz. Pa nek su samo nekretnine uzeli, zamisli vrijednosti
-
modem33
#15 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Zviz wrote:Nekontam ja nikako kako mozes traziti kredit za nesto sto oznacis 25 mil (primjer) a da to isto kasnje ispane procjena od 6 mil. To ti ga dodje da ja uzmem kredit za zidanje kuce a skujem supu i onda kazem eto nemogu vise da vracam a vi pljenite letve i eksere.DaffyDuck wrote:Cuj sta. Oprali pare preko Hypo linije. Digli hipotekarni kredit od oko 25 mil za gradnju objekta a sve materijale i ostalo nabavljali od maticne firme iz SLO- ali po kojim cijenamaE onda banka oduzela zgradu, koja je procjenjena na 6 mil
![]()
Upravo tako su to radili kao sto si naveo. I nemoj da se nista cudis ..... ovo je najkorumpiranija zemlja sa ljudima "lopovskog mentaliteta" ....
To potplacivanje vjestaka je radila firma "lido osiguranje" ..... dignu milionski kredit ..... za supu vrijednu 3 KM ....
Ja iicno vidio fakturu mjesecne rate Hypo kredita od 25.000 KM mjesecno .... i govori meni covjek "kako to nece nikad platiti" .... Ja rekoh u redu momcino .... tvoj izbor .... ja moram pitati posto moram da zavedem to u knjige isto su radili i sa Vakufskom bankom ( i ovo je morao biti neki mozak operacije jer vlasnik lido osiguranja je totalno glup covjek) . I to nema nikakve veze sa Slovencima ..... nego bosanci su najveci kriminalci na planeti .... Al mogu sjebati sve normalno sto postoji i funkcionise na planeti..... a druga je stvar ....sto se u banke mogu zaposliti iskljucivo stelom i to iz familije sklone "malverzacijama" ...... pa da ne govorim kako ti jedni te isti "biznismeni" ...... sjede sa politicarima caste ih vecerama .....koje nikad ne plate u restoranima a racun za veceru za 8 osoba u vrijednosti 1000 KM .... Meni je zanimljivo kako do sada nitko nije ubijen zbog ovakvog cobanskog ponasanja. Jer da se netko ovako zajebavao u Californiji sa mexikancima na ovakav nacin .... necija familija bi se dozivotno suncala na Bjelasnici.
- Logovan
#16 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
zmajadaH wrote:Zviz wrote:U cemu je trik? Svako malo u zadnjih nekoliko godina iz Slovenije jedna za drugom, firma ili trgovina, pa cak i banka 1991 propadaju ili blago receno love u mutnom... Pranje novca, dugovi... Po novinama se pise kako rijec o oprobanom receptu... Naivnost, glupost ili neko iznutra podpomaze Slovencima. Jel Slovenija se bogati na racun BiH ili postoji neka debela politicka mrznja? Osveta za bojkot slovenacke robe iz god. 1990, mada BiH jedna od tadasnjih republika bila protiv, pa i nekog bojkota nije bilo u SRBiH. Po slovenackim medijima gotovo ni rijeci o svim tim epizodama, koje se odvijaju u BiH. I klasicno pitanje za taj region, hoce li doci do vojnog sukoba izmedju Slovenije i BiH?
- Danguba
#17 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Koliko puta trebaju da nas naguze da shvatimo da nam to svaki put rade.
Nije do Slovenaca nego do nas.
To bi trebalo nogom nabiti.
Nije do Slovenaca nego do nas.
To bi trebalo nogom nabiti.
- Zviz
#18 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
DaffyDuck wrote:@zviz, kao da si me pitao kako znas da nasi politicari kradu, daj dokaze![]()
Jedno je kupiti poslovni prostor ili nekretninu za budi posto. To i nije nista strasno, jer ipak prodavac je odgovoran za prodaju a kupac samo kupuje. Sta ce poslje kupac da cini sa kupljenom imovinom je njegova stvar. Mene sto cudi jeste, da te iste Banske nisu propale, bar u BiH, pa cak i osiguranja, jer ako uzmemo u obzir, Austriska filijala u BiH podrzava tu vrstu kriminala, onda se nemoze reci pa vidite Austrija nema veze sa tim. Kako nema. Ima. Filijale su itekako zaljepljena za maticu. Broj dva. Dijelili se krediti za frtalj bureka i mali jogurt - znaci visostruko veci izvoz novca kroz isplate kredita nego kro naplate istih sa kamatama. To nije HYPO banka to je da oprostite SLABA HEBI BANKA.
Znaci neka slovenacka firma je na svoj filijal u BiH mogla u BiH od Austriske banke sa filijalom u BiH da uzme kredite velicine po zelji za projekte koje su procijenili po tim sumama, a kasnje je na sasvim fin nacin vjestacenjem ta cijena visestruko niza kad dodje do stecaja.
Treba prvo racistiti, kako moze Hypo ili bilo koja banka da na taj nacin posluje ako u tim kolicinama gubi novac, a svi znamo akako banke dolaze do kapitala.
Ja ovdje vidim stvar vako. Slovenacke fime koriste nivnost ali su bolje organizovani tj. pravno i sve sto ide uz to nego banke koje imaju proijeklo iz Austrije. To sto su Slovenci duzi dovaljacima nesto para, to je da oprostis sporedan slucaj.
- Zviz
#19 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Ja sve kontam ali opet enigma je.modem33 wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Upravo tako su to radili kao sto si naveo. I nemoj da se nista cudis ..... ovo je najkorumpiranija zemlja sa ljudima "lopovskog mentaliteta" ....
To potplacivanje vjestaka je radila firma "lido osiguranje" ..... dignu milionski kredit ..... za supu vrijednu 3 KM ....
Ja iicno vidio fakturu mjesecne rate Hypo kredita od 25.000 KM mjesecno .... i govori meni covjek "kako to nece nikad platiti" .... Ja rekoh u redu momcino .... tvoj izbor .... ja moram pitati posto moram da zavedem to u knjige isto su radili i sa Vakufskom bankom ( i ovo je morao biti neki mozak operacije jer vlasnik lido osiguranja je totalno glup covjek) . I to nema nikakve veze sa Slovencima ..... nego bosanci su najveci kriminalci na planeti .... Al mogu sjebati sve normalno sto postoji i funkcionise na planeti..... a druga je stvar ....sto se u banke mogu zaposliti iskljucivo stelom i to iz familije sklone "malverzacijama" ...... pa da ne govorim kako ti jedni te isti "biznismeni" ...... sjede sa politicarima caste ih vecerama .....koje nikad ne plate u restoranima a racun za veceru za 8 osoba u vrijednosti 1000 KM .... Meni je zanimljivo kako do sada nitko nije ubijen zbog ovakvog cobanskog ponasanja. Jer da se netko ovako zajebavao u Californiji sa mexikancima na ovakav nacin .... necija familija bi se dozivotno suncala na Bjelasnici.
Ako banka ima 100.000€ na raspolaganje i tako posudi 4x po 25.000€ za 4 projekta te vrijednosti. I ti projekti propanu, mala sumina naplacane nazad recimo 10% tek sa kamatom znaci imaju samo sad 10.000€ a duzni su im jos eto recimo 95% bez kamate. Izadju vjestaci i sta vec i procjene da sva 4 projekta ne vrijede vise od 10.000€ komad. Znaci 40.000€ ... je se sad pitam... zar nema ta banka ili bilo koja nako crveno svijetlo gdje bi pocelo sve da blica i svira u ovim slucajevima... a jos deblje pitanje Hypo banka u BiH je pozvezna sa onom u Austriji jer je rijec o filijalama. Koju korist imaju Austrijanci od tog, da im banka u njihovom imenu, pod njihovom licencom i sl. u BiH na taj nacin posluje.
Mada da tisat Hypo banka je vec duze vrijeme u Austriji pod nekom kontrolom zbog slicnih prevara u Austriji. Malo kad se progoogla se nadje zanimljivih clanaka o njima. Tako da ja iskreno receno nebi iskljuci ni umucene prste Austrijanaca. Koji su skloni istim prevarama kao i Slovenci, i Bosnaci i Hercegovici itd.
- DaffyDuck
#20 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Hajm redomZviz wrote:DaffyDuck wrote:@zviz, kao da si me pitao kako znas da nasi politicari kradu, daj dokaze![]()
Jedno je kupiti poslovni prostor ili nekretninu za budi posto. To i nije nista strasno, jer ipak prodavac je odgovoran za prodaju a kupac samo kupuje. Sta ce poslje kupac da cini sa kupljenom imovinom je njegova stvar. Mene sto cudi jeste, da te iste Banske nisu propale, bar u BiH, pa cak i osiguranja, jer ako uzmemo u obzir, Austriska filijala u BiH podrzava tu vrstu kriminala, onda se nemoze reci pa vidite Austrija nema veze sa tim. Kako nema. Ima. Filijale su itekako zaljepljena za maticu. Broj dva. Dijelili se krediti za frtalj bureka i mali jogurt - znaci visostruko veci izvoz novca kroz isplate kredita nego kro naplate istih sa kamatama. To nije HYPO banka to je da oprostite SLABA HEBI BANKA.
Znaci neka slovenacka firma je na svoj filijal u BiH mogla u BiH od Austriske banke sa filijalom u BiH da uzme kredite velicine po zelji za projekte koje su procijenili po tim sumama, a kasnje je na sasvim fin nacin vjestacenjem ta cijena visestruko niza kad dodje do stecaja.
Treba prvo racistiti, kako moze Hypo ili bilo koja banka da na taj nacin posluje ako u tim kolicinama gubi novac, a svi znamo akako banke dolaze do kapitala.
Ja ovdje vidim stvar vako. Slovenacke fime koriste nivnost ali su bolje organizovani tj. pravno i sve sto ide uz to nego banke koje imaju proijeklo iz Austrije. To sto su Slovenci duzi dovaljacima nesto para, to je da oprostis sporedan slucaj.
1. Nasa drzava je trebala da zastiti jako vrijednu imovinu- prije svega nekretnine i zemljista tadasnjim firmi da ne bi dosle u ruke nekom strancu za sitne pare.
2. Hypo banka BiH (Mostar) i Hypo Austria su svakako povezane. ALI banka nije zivo bice, vec i nju cine ljudi. Ljudi na pozicijama koji zaposle "svoje" na nizim pozicijama i odradjuju prljav posao. Na papiru su odradjene hipoteke 1:1 ili cak i vise i sve izgleda super dok ne dodje do zapljene imovine pa se radi noa procjena- a u tom slucaju se vec mora odraditi stvarna- otkriju se stvari ali banka onda mora a suti da ne bi sama sebi uskocila usta.
3. Sto se mene tice, ti isti ljudi su smislili kako da navuku nepismeni sitnu buraniju na svicarce i na taj nacin poprave bilanse i priliv novca banci kako bi bar malo nadknadili 'podijeljeno.
4. Slovenci skontali da mogu doci u Bosnu i radit sta hoce jer drzavne institucije boli neka stvar sta i kako ko radi pa im je lakse odraditi prljav posao u BiH nego u svojoj zemlji.
- JThomas
#21 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
odradili su oni isti prljavi posao i u svojoj zemlji i to gore. 100 ljudi se basnoslovno obogatilo na račun ostatka države istim ovim receptima, i to na većoj skali jer je više i bilo. samo nas to ne svrbi i ne zanima. šta mislite da su 3 milijarde eura "loših" kredita NLB banke (što je ispalo iz ormara u javnost, a ko zna koliko još ima po ormarima) loše procjene u dobroj vjeri? naravno da nisu.
-
muzicar_iz_parka
#22 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Narod u BiH a i ostalim ex sfrj državama je sam kriv što ih Slovenci vuku za nos, boluju od kompleksa manje vrijednosti i kontaju da je sve slovenačko dobro i kvalitetno, vjerovanje prenešeno iz bivših vremena, zato barabe iz Slovenije mogu da rade šta hoće i kako im volja kod nas.
- Zviz
#23 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Meni je jedan pricao sto zivi u Sloveniji da tamo sve i jedan obrt popust ono "one man show" kao kafic, pekara, pa cak i firme koje obrnu oko 5-6 mil. € godisnje iz godine ugodinu zabiljeze minimalnu zaradu sicu ili mali minus. Praticki drzava od preko 70% firmi nema nista. I prica mi u cemu je trik.
Kaze. Dodje firma iz Slovenije da posluje u Nizozemsku. U Nizozemsko napravi fiktivne racune kao trosak, svi su oni tacni, ali ako nadju najam za smjestaj kod privatnika ako kaze za kucu i 8 radnika da boravi kosta 2.000€ mjesecno - (samo da imamo cifru) kaze pogode se da on odstampa taj racun za sebe i svoje knjiga a da jos jedan odstampa gdje ce napisati 4.000€ mjesecno - njemu tom nizozemcu ide u dzep 500€ a 1.500€ direkotoru. Drzava 0€ - Cak ima i price da nude Bosancima koji zive po tim drzavama kao da potpisu racun kao da su im pomagali strucno oko pronalaska smjestaja, jezika itd. i kao da je Ibro kostao 1.500€ za te usluga, Ibri 500€ u dzep a direktor 1.000€ i sve cisto. Ibro malo na crno zaradio, sef na uljudan nacin puni sebi dzepove a drzavi 0€. Pa i nije cudo da im je propala drzava, ali haj kad vec rade na veliko kao ovi po BiH, ali ima i ovih sitnig sto na godinu mozda tako maznu 20-30.000€
Kaze. Dodje firma iz Slovenije da posluje u Nizozemsku. U Nizozemsko napravi fiktivne racune kao trosak, svi su oni tacni, ali ako nadju najam za smjestaj kod privatnika ako kaze za kucu i 8 radnika da boravi kosta 2.000€ mjesecno - (samo da imamo cifru) kaze pogode se da on odstampa taj racun za sebe i svoje knjiga a da jos jedan odstampa gdje ce napisati 4.000€ mjesecno - njemu tom nizozemcu ide u dzep 500€ a 1.500€ direkotoru. Drzava 0€ - Cak ima i price da nude Bosancima koji zive po tim drzavama kao da potpisu racun kao da su im pomagali strucno oko pronalaska smjestaja, jezika itd. i kao da je Ibro kostao 1.500€ za te usluga, Ibri 500€ u dzep a direktor 1.000€ i sve cisto. Ibro malo na crno zaradio, sef na uljudan nacin puni sebi dzepove a drzavi 0€. Pa i nije cudo da im je propala drzava, ali haj kad vec rade na veliko kao ovi po BiH, ali ima i ovih sitnig sto na godinu mozda tako maznu 20-30.000€
- dobar osjecaj
#24 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
Ne znam ko vjeruje da je sve slovenacko dobro i kvalitetno. Lijepa je zemljica i ima prednost sto je u dvoristu Austrije i Italije, pa je svima, narocito Austriji bitno da postoji red u njenom dvoristu. Ljudi su slicni na cijelom prostoru bivse zemlje. Sve strukture zivota u Sloveniji su protkane kriminalom i zloupotrebom polozaja.muzicar_iz_parka wrote:Narod u BiH a i ostalim ex sfrj državama je sam kriv što ih Slovenci vuku za nos, boluju od kompleksa manje vrijednosti i kontaju da je sve slovenačko dobro i kvalitetno, vjerovanje prenešeno iz bivših vremena, zato barabe iz Slovenije mogu da rade šta hoće i kako im volja kod nas.
I nije istina da mogu da rade sta zele u BiH jer neko ovdje vjeruje da je sve slovenacko dobro i kvalitetno, nego iskljucivo zato sto imaju kriminalu sklone partnere u BiH i citav okvir koji diktiraju strani interesi koji podrzavaju isisavanje svega iz ove zemlje, sto im omogucuje da se razmasu i izvlace dok se podmiruju apetiti svih koji ih podrzavaju.
- Zviz
#25 Re: Slovenačke firme i trgovine u BiH
DaffyDuck wrote:
Hajm redom
1. Nasa drzava je trebala da zastiti jako vrijednu imovinu- prije svega nekretnine i zemljista tadasnjim firmi da ne bi dosle u ruke nekom strancu za sitne pare.
2. Hypo banka BiH (Mostar) i Hypo Austria su svakako povezane. ALI banka nije zivo bice, vec i nju cine ljudi. Ljudi na pozicijama koji zaposle "svoje" na nizim pozicijama i odradjuju prljav posao. Na papiru su odradjene hipoteke 1:1 ili cak i vise i sve izgleda super dok ne dodje do zapljene imovine pa se radi noa procjena- a u tom slucaju se vec mora odraditi stvarna- otkriju se stvari ali banka onda mora a suti da ne bi sama sebi uskocila usta.
3. Sto se mene tice, ti isti ljudi su smislili kako da navuku nepismeni sitnu buraniju na svicarce i na taj nacin poprave bilanse i priliv novca banci kako bi bar malo nadknadili 'podijeljeno.
4. Slovenci skontali da mogu doci u Bosnu i radit sta hoce jer drzavne institucije boli neka stvar sta i kako ko radi pa im je lakse odraditi prljav posao u BiH nego u svojoj zemlji.
Broj 1: tu je rijec o privatizaciji. Tu vise drzava nema sta da trazi, jedino da i dalje su firme u rukama drzave kao za vrijeme SFRJ gdje je slucaj bio 9 od 10 za drzavu.
Broj 2: Opet meni je tekso arguemntovati, da sve ovo ide bez znanja Austrijanaca, pa tako sam siguran, da nebi prolazilo i ako je u BiH da oni nemaju nekog cara od istog. Ipak njihovo je ime i obraz na kraju njihove banke a ne pojedinaca, i ako pojedinci cine razlike.
Broj 3: Sto se svicaraca tice... ja se sjecam tamo 2004 godine, mi isli u HR da gledamo za kredit, ze evt. nekretninu u HR na moru, strancima kao nama su samo nudili kredite u Svicarskim frankama, a tad franka gotovo 35% imala nizu vrijednost nego danas. Sve bajno i sjajno, reko ne hvala, znam ja da je franka omiljena valuta svakog bankara, jer s njom se bogatis po potrebi. Tad sam ljudima bio govorio manite se franaka kao kredit itd. ali dzaba kad ljudi lete za povoljnim ponudama, daj sto jeftinije da se prodje a na kraju moze biti visestruko skuplje nego neka medio ili skuplja opcija.
Broj 4: Slovenci i dan danas mastaju o bogatstvu i drugoj Svici. To je bolesno u jednu ruku ali tako je. I knjiga je cak izasla zasto nije kao druga Svicarska. Da se BiH koristi kao poligon za petorostuku zaradu preko noci, izgleda da Slovenija i Austrija je najvise muzu po tom pitanju. A onda iz Beca stigne pet rabljenih vatrogasnih vozila kao HVALA.
Izgleda da Austrijanci nisu jos presli preko atentata i Principa te Sarajeva.