Haj ne serikaranana wrote:jos jedan primjer koliko je bosnjakistan zakinut i koliko je bosnjacki narod majoriziran u vlastitoj domovini. prosle sedmice i veliki petak i ponedjeljak bili slobodni dani u herceg bosni. ove sedmice i petak i ponedjeljak slobodni u srpskoj.
a u bosnjackoj?
rad rad i samo rad da se nadoknadi plandovanje drugih.
veliki petci, gospe, kraljevi, mrtvi, sveti ovaj, sveti onaj....
nije rjesenje da se ukidaju praznici nego da svi slavimo sve.
Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
Moderator: anex
-
probook
#101 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
- Clan komisije
#102 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
Pa koliko je uposlenih na drzavnoj sisi? Nisu svi jbt. Oni su ionako zasticeni ko medjedi, ajmo pricati o realnom sektoru.U-zap wrote:Pa da se vani ne radi mislis da bi bili uspjesniji od nas? U Bosni je glavno nakaciti se na drzavnu sisu i tako citav zivot. Vani rade, mijenjaju radnu okolinu i milion nekih stvari. Da Bosni kopiras Njemacke zakone i pravila ili koje god hoces zemlje opet bi vladao kaos za koju godinu. To je do mentaliteta, oni imaju par dana vise slobodnih ali zato kad se radi, radi se prekovremeno. Jest da je placeno sve fino ali se radi vise bez obzira sto ljudi u Bosni mislili da nije takav slucaj. Informacije iz prve ruke.
Evo ja ti kazem iz prve ruke da npr talijani, svedjani, danci se uopste ne ubijaju od posla, a opet zive sto puta lagodnije nego mi.
Za svabe ne znam, sigurno je da jesu radise, mislim ne bi bili gdje jesu.
Ali vjeruj mi i kod naseg privatnika se mora radit, isto kao i kod njemackog. Je li ti mislis da ti mozes kod privatnika ono sa kafe na kafu, sta me briga, itd... mozes qrac. I jos plus ces raditi prekovremeno (koje nije placeno) i subotu (koja nije placena)...
I sa ovim se ne bih slozio, naravno da ima i naseg cudnog mentaliteta, ali kako to evo da moja raja super radi i snalazi se u tim zapadnim zemljama? Pa sto ne bi radio i trudio se maksimalno kad je placen npr 10 puta vise nego sto bi bio placne ovdje. Da nasem covjeku das normanlno radno vrijeme, godisnje odmore (da, pola firmi radnici ne mogu iskoristiti ni odmore kako treba), da im das finu normalnu platu (plata prosjecna 800, potrosacka korpa 1800?!), da im das normalno zdravstvo...budi siguran da bi i radnici bili bolji. Al ne, kod nas ti kozu oguli i onda se cudi sto mu firmi slabo ide i sto propada...
-
probook
#103 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
@Clan komisije
Potpisujem svaku rijec
Potpisujem svaku rijec
-
razonoda
#104 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
Ne razumijem zadnju recenicu. Ako ti --oguli--kozu--trebalo bi da --firmi -----dobro ide. ?Clan komisije wrote:Pa koliko je uposlenih na drzavnoj sisi? Nisu svi jbt. Oni su ionako zasticeni ko medjedi, ajmo pricati o realnom sektoru.U-zap wrote:Pa da se vani ne radi mislis da bi bili uspjesniji od nas? U Bosni je glavno nakaciti se na drzavnu sisu i tako citav zivot. Vani rade, mijenjaju radnu okolinu i milion nekih stvari. Da Bosni kopiras Njemacke zakone i pravila ili koje god hoces zemlje opet bi vladao kaos za koju godinu. To je do mentaliteta, oni imaju par dana vise slobodnih ali zato kad se radi, radi se prekovremeno. Jest da je placeno sve fino ali se radi vise bez obzira sto ljudi u Bosni mislili da nije takav slucaj. Informacije iz prve ruke.
Evo ja ti kazem iz prve ruke da npr talijani, svedjani, danci se uopste ne ubijaju od posla, a opet zive sto puta lagodnije nego mi.
Za svabe ne znam, sigurno je da jesu radise, mislim ne bi bili gdje jesu.
Ali vjeruj mi i kod naseg privatnika se mora radit, isto kao i kod njemackog. Je li ti mislis da ti mozes kod privatnika ono sa kafe na kafu, sta me briga, itd... mozes qrac. I jos plus ces raditi prekovremeno (koje nije placeno) i subotu (koja nije placena)...
I sa ovim se ne bih slozio, naravno da ima i naseg cudnog mentaliteta, ali kako to evo da moja raja super radi i snalazi se u tim zapadnim zemljama? Pa sto ne bi radio i trudio se maksimalno kad je placen npr 10 puta vise nego sto bi bio placne ovdje. Da nasem covjeku das normanlno radno vrijeme, godisnje odmore (da, pola firmi radnici ne mogu iskoristiti ni odmore kako treba), da im das finu normalnu platu (plata prosjecna 800, potrosacka korpa 1800?!), da im das normalno zdravstvo...budi siguran da bi i radnici bili bolji. Al ne, kod nas ti kozu oguli i onda se cudi sto mu firmi slabo ide i sto propada...
Licno znam da -placanje radne snage i produktivnost --nema veze. Mozes ti nekoga placati --duplo-- nece bolje raditi. Jednostavno je tesko od loseg napraviti -produktivnog -radnika , samo zato ako mu das vecu satnicu.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#105 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
Upravo suprotno! Svugdje u razvijenom svijetu je jasno kao dan da se extra dobit ne smije ubirati na osnovu plata radnika. Samo zadovoljan radnik je dobar radnik. E sad, lošeg radnika povećanje ličnog dohotka uglavnom neće motivisati da postane dobar. Problem je u tome što dobrog radnika omalovažavanje, mobing i uskraćivanje osnovnih radnih i ljudskih prava takođe učini lošim radnikom.
Ovo je takođe iz ličnog iskustva!
Ovo je takođe iz ličnog iskustva!
-
razonoda
#106 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
Ko je po tebi --zadovoljan --radnik. Takav se rodi? Evo, na ovom forumu --ko god ima nekoga --iznad-- je nezadovoljan. Uvijek misli da ga taj -proganja , da mu dere kozu.
Zadovoljan radnik je samo onaj koji ima svoj biznis.
- ultima_palabra
#107 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
Ko bi rekao da sekularna Francuska ima toliko vjerskih praznika.
Generalno, Federacija ima možda i najmanji broj neradnih dana u Evropi.
Generalno, Federacija ima možda i najmanji broj neradnih dana u Evropi.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#108 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
U principu, svako treba to reći u svoje ime jer nemamo svi ista očekivanja. Ali generalno, zadovoljan radnik je onaj koji je adekvatno plaćen, koji ima mogućnost da iskoristi sva zakonska prava koja mu kao radniku pripadaju i čije se znanje i ekspertiza cijene.razonoda wrote:Ko je po tebi --zadovoljan --radnik. Takav se rodi? Evo, na ovom forumu --ko god ima nekoga --iznad-- je nezadovoljan. Uvijek misli da ga taj -proganja , da mu dere kozu.
E sad, nije rijetkost da se kod nas traži od potencijalog kandidata za posao da rastura kvantnu mehaniku, da 25-to godišnjak ima 15 godina iskustva u struci, da priča 6 jezika i da za nagradu očekuje 600 KM plate, uz specijalan bonus koji se očitava u radnim subotama (neplaćenim naravno)!
Opet ponavljam, povećanje plate od lošeg radnika sigurno neće napraviti dobrog, ali neadekvatni uslovi za rad će i od najboljeg radnika učiniti lijenčinu. Što se tiče priatnog biznisa, generalno se slažem, ali i to je u našoj bosanskoj stvarnosti jako upitno. Ljudi krenu sa nekim privatnim biznisom iz najboljih namjera da ishrane sebe i obezbijede bolju budućnost, ali ti onda čudovište u liku našeg birokratskog aparata jednostavno uništi volju da nastaviš dalje.
-
razonoda
#109 Re: Slobodni dani u BiH vs. ostale zemlje
Tacno.Romeo 80 wrote:U principu, svako treba to reći u svoje ime jer nemamo svi ista očekivanja. Ali generalno, zadovoljan radnik je onaj koji je adekvatno plaćen, koji ima mogućnost da iskoristi sva zakonska prava koja mu kao radniku pripadaju i čije se znanje i ekspertiza cijene.razonoda wrote:Ko je po tebi --zadovoljan --radnik. Takav se rodi? Evo, na ovom forumu --ko god ima nekoga --iznad-- je nezadovoljan. Uvijek misli da ga taj -proganja , da mu dere kozu.
E sad, nije rijetkost da se kod nas traži od potencijalog kandidata za posao da rastura kvantnu mehaniku, da 25-to godišnjak ima 15 godina iskustva u struci, da priča 6 jezika i da za nagradu očekuje 600 KM plate, uz specijalan bonus koji se očitava u radnim subotama (neplaćenim naravno)!
Opet ponavljam, povećanje plate od lošeg radnika sigurno neće napraviti dobrog, ali neadekvatni uslovi za rad će i od najboljeg radnika učiniti lijenčinu. Što se tiče priatnog biznisa, generalno se slažem, ali i to je u našoj bosanskoj stvarnosti jako upitno. Ljudi krenu sa nekim privatnim biznisom iz najboljih namjera da ishrane sebe i obezbijede bolju budućnost, ali ti onda čudovište u liku našeg birokratskog aparata jednostavno uništi volju da nastaviš dalje.
Vidis u Starbacksu je pocetna $8,5 satnica, kasnije napredujes ali ne puno iznad $10. Raditi za te pare i odraditi ono sto se od tebe ocekije je za nase pojmove --deranje koze--.No , uprkos zahtjevnosi vrsti posla -svi su veseli , nasmijani, nema sanse da ce ti icim pokazati da je malo placen.
Naravno --zapad-- , vlasnicima malih biznisa - ne upadaju , trkeljaju , ucjenuju , da bi izvukli dodatnu marku , da bi drzavni aparat prezivio.