Comrad wrote:Zakon o praznicima u Bosni i Hercegovini još uvijek nije usvojen, tako da su na snazi još uvijek entitetski zakoni o praznicima.
Trenutno zajednički praznici za oba Entiteta su:
1. januar - Nova godina
1. maj - Međunarodni praznik rada
U FBiH za praznike su određeni sljedeći datumi:
1. januar i 2. januar - Nova godina
1. mart - Dan nezavisnosti
1. maj - Međunarodni praznik rada
25. novembar - Dan državnosti
+ bajram, bozici. Za RS ne znam.
Dakle, radnik u BiH ima 6 neradnih danas sto se tice praznika. E sad negdje je mozda ta brojka veca, ukoliko vlasnik pusti da se npr. za bajram ne radi 2 dana, ali kod privatnika je to obicno 1 dan; a takodjer negdje je cak i dosta manja..
....
prvi maj se također slavi 2 dana.
evo primjera slobodnih dana u firmi gdje radim:
svi navedeni drzavni praznici =ukupno 6 dana
treba imati na umu da ima jos par nekih neradnih dana u RS-u (ne znam ih napamet).
+
vjerski praznici-katolički, mislim da nisam nista preskočila:
sveta tri kralja 6/1 = 1 dan
uskršnji ponedjeljak = 1 dan
Velika Gospa (iliti gospojina) 15/8 = 1 dan
svi sveti 1/11 = 1 dan
božić neradni su 25. 26. i 27.12 (pa sad kako koje godine potrefi radi nedjelje) = 2/3 dana
ukupno vjerski praznici = 6/7 dana
ukupno praznici 12/13 dana godišnje
dodatno, kolege muslimani ne rade na sve ove dane + još 4 dana za bajrame (2+2).
isto je sa kolegama pravoslavcima.
firma privatna i jos hercegovačka...kukala mi majka, gdje sam..moze li to biti? garant lažem!
eh sad, znači u najlošijem slučaju ne radi se najmanje 12 dana godišnje. kad se uzme u obzir da i RS ima svoje praznike koji se nužno ne poklapaju sa praznicima u FBIH, onome tko radi na teritoriju čitave BiH to stvara velika poteškoće. uzimajući u obzir i da postoje neki neradni dani na nivou kantona/općine koji se obično odlukom odrede dan, dva ranije (dan općine, sveti ante/mile/jovo/xy) organizacija rada biva vrlo otežana. da nepotrebno ne idem u detalje, nije više bitno (iako je!) koliko će to dana biti, bitno je ODREDITI ih unaprijed i poštivati zakone.
p.s. neke sam godine tražila od pojedinih općina koje "luduju" sa odlukama o neradnim danima da mi odgovore koji su neradni dani, a dobila sam telefonski poziv i objašnjenje neodgovaranja uz ispriku "
Ne znam šta da Vam napišem."