Slobodna Bosna Vol. 2

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

artzy

Post by artzy »

InfraRedRidinghood wrote:Image

Aj em absofakinlutli zabezeknuta :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ovo iz Slobodne Bosne?
artzy

Post by artzy »

InfraRedRidinghood wrote:Otkud bi drugo bilo?! :-) :-) :-)
Sorry ja ko padobranac banuo... Ne kontam ovih par recenica... Njima treba "lektor za logiku".. pravi journalisticki prdez.. nedavno sam se pretplatio (online) i to ce izgleda biti posljednji put...
krkan

Post by krkan »

InfraRedRidinghood wrote:Ne kontam ni ja, da ga ebeš :shock: :shock: :shock: :shock:
ma to oni pucaju kontru 'danima' :zzzz:
zloglas

Post by zloglas »

krkan wrote:
InfraRedRidinghood wrote:Ne kontam ni ja, da ga ebeš :shock: :shock: :shock: :shock:
ma to oni pucaju kontru 'danima' :zzzz:
Kakva je ovo kontra Danima? :?
U vrijeme kad je Feral prvi izvještavao o Stocu, Senad Avdić je pod uredničkom palicom Nedžada Latića i sa parama Alije Izetbegovića pisao za Ljiljan, udobno smješten na teritoriji Slobodne narodne džamahirije Zenica! Ne mogu da vjerujem koja bezočnost! Feral je, naravno, imao svojih mana, ali cipelariti njegov leš može samo moralni patuljak i poremećeni bolesnik, koji pritom nije dorastsao kafe-kuharici iz Ferala cipele da oliže! :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Faust

Post by Faust »

Ponosan sam na sebe što ne kupujem Slobodnu Bosnu već nekoliko godina. Hulja se "opečatirala".
zloglas

Post by zloglas »

Faust wrote:Ponosan sam na sebe što ne kupujem Slobodnu Bosnu već nekoliko godina. Hulja se "opečatirala".
Ja neću nikad više.
Sezam

Post by Sezam »

Aj em absofakinlutli zabezeknuta :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
U cemu je problem? Covjek fino kazhe da NE VALJA sto Ferala nema...a zadnja recenica bi mogla bit kritika na njihov marketinshki propust?...jer, usprkos svemu SB je opstala i ide ih dobro...chak i ak su morali izgubiti na kvaliteti. Ali, to nam vishe govori o nivou svijesti citalacke publike kod nas, a i u Hrvatskoj...
Faust

Post by Faust »

Sezam wrote:

U cemu je problem? Covjek fino kazhe da NE VALJA sto Ferala nema...a zadnja recenica bi mogla bit kritika na njihov marketinshki propust?...jer, usprkos svemu SB je opstala i ide ih dobro...chak i ak su morali izgubiti na kvaliteti. Ali, to nam vishe govori o nivou svijesti citalacke publike kod nas, a i u Hrvatskoj...
Sjajna ideja i ocajna novina - kritika marketinskog propusta??? Zanimljivo tumacenje. Sezame... otvori se...
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

ajd ko ce mi objasniti sta je u stvari zadatak i misija jednih novina tipa SB?

sta je tu poenta, ko kome tjera vodu na mlin, ko to finansira, ko to na kraju krajeva citajuci ozbiljno shvata? sta sam propustiooooooo
zloglas

Post by zloglas »

Sezam wrote:

Šta, Feral je kriv što su ga bojkotirali oglašivači?! Prijavi se u SB, možda te prime, taman se logički slažete.... :-) :-) Ne moraš znati ništa ni o čemu, ne moraš znati napisati tekst, ovo ti je prilika života. 8-)
foucault

Post by foucault »

A možes se i u Dane prijaviti. Tamo primaju one što znaju sve o svemu. Naročito se u rad pravosudnih organa razumiju.

Ovo što kažeš za Senada je uglavnom tačno, ali on bar nije glorifikovao lik i djelo I.B. Ćele, da bi, nakon njegovog cuvenog upada u redakciju Dana, "dosao tobe".
dexcox

Post by dexcox »

_stoKA_ wrote:ajd ko ce mi objasniti sta je u stvari zadatak i misija jednih novina tipa SB?

sta je tu poenta, ko kome tjera vodu na mlin, ko to finansira, ko to na kraju krajeva citajuci ozbiljno shvata? sta sam propustiooooooo
Da se narod sekira sto su se neki obogatili a prozivaju samo one "lopove" koji ih ne finansiraju.

eto u jednoj recenici :-D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:40, edited 1 time in total.
in33sa

Post by in33sa »

I dalje ne razumijem zasto se i po kojem osnovu on osjeca pozvanim da kritikuje hrvatski jezik???

On nema pametnijeg posla???

Ocito nema.

A ko mu finansira ove stupidarije o kojima kenja i na sta trosi vrijeme, posebna je tema.
Neelix

Post by Neelix »

kad sam ja govorio...
sulesavic

Post by sulesavic »

Ima ovdje i baba i zaba. Tukne meni, ako cete da iskren budem, ovaj tekst pomalo.
korto_malteze

Post by korto_malteze »

sta mu se konkretno zamjera od svega sto je izrekao u ovom tekstu?
Vingo

Post by Vingo »

korto_malteze wrote:sta mu se konkretno zamjera od svega sto je izrekao u ovom tekstu?
Ja mu ne bih zamjerala nista da nije ovog paragrafa.....
U kom je, cini se, sustina...

Misle li oni uopće išta, i misle li uopće o tome kome se obraćaju? Ko im, i u kojim omjerima, plaća zakonom uređenu, ali sasvim protivustavnu “taksu” na posjedovanje tv-prijemnika? Od čije takse, od čijega novca žive, oni, na FTV? Kako se svojim bosanskoherecegovačkim gledaocima i pretplatnicima mogu obraćati nerazumljivim i, priznajem, za mene pokatkad iritantnim tuđmanovskim novogovorom?
korto_malteze

Post by korto_malteze »

hm, ne znam. nisam siguran da bih mu i tu nesto zamjerio. ima kao pojedinac pravo da se zali na silovanje jezika (u ovom slucaju hrvatskog) na javnom servisu kojeg finansira i sam.
Vingo

Post by Vingo »

InfraRedRidinghood wrote:Jašta, on ovo iz dobrote srca i ljubavi prema hrvatskom jeziku :roll: :roll: :roll:
hihihi za to je zaduzen Ivo Lola Lovrenovic. Ako imas prosli uvodnik, ne bilo ti zapovijedjeno zalijepi ga pod DANE...ima se i tu sta dodati.... :D
Dvije strane iste medalje.....
sulesavic

Post by sulesavic »

Za sve ¹ta mi se dogaða, uvijek sam sklon sam sebe da krivim. Jesam, stvarno, javno izgovorio reèenicu: “Na Federalnoj televiziji govore prousta¹kim jezikom. Oni misle da je to hrvatski, a to sa hrvatskim jezikom nikakve veze nema.” Dakle, bio je to novinski intervju, i ja tako kazao. Kad bih danas u tome ¹togod mijenjao, umjesto prousta¹ki, kazao bih usta¹oidni, ili tuðmanovski, ali ta naknadna intervencija ne bi bitno promijenila smisao onoga ¹ta sam rekao, i htio reæi. Ostajem dakle pri tome. Ako treba, mogu i ponoviti. I neka se smatra da sam ponovio.
Hrvatski i srpski lingvisti osporavaju status bosankom jeziku - pocevsi od naziva do volabulara. Smatraju ga dijalektom hrvatskog ili srpskog jezika. Sta Sidranu treba da se svrstava medju takve (Sidrana ne mozemo smatrati lingvistom - on to i nije)? On se, moje je misljenje, izjednacava s takvim kriticarima i automatski gubi kredibilitet u mojim ocima kao covjek s kojim se moze razgovarati.
Na takvu jednu ozbiljnu tvrdnju, ozbiljna bi novina barem dvojicu-trojicu ozbiljnih lingvista priupitale ¹ta o tome misle. Ali, jedna sarajevska tjedna novina koja za sebe misli da jeste ozbiljna, u ovome je primjeru postupila neozbiljno, proglasiv¹i me “mrziteljem Hrvata”, odnosno osobom koja:
Avdo, da su domaci lingvisti Tebe (stariji si covjek i cijenjen, izmedju ostalog, ima jos harizme u tebi) smatrali ozbiljnim sagovornikom, reagova li bi. Medjutim, njihov posao se ne sastoji u podrzavanju Avdinog, Infrinog, Ejubovog ili mog iznosenja stavova po novinama.

“Hrvate koji rade na Federalnoj televiziji, samo zbog toga ¹to govore svojim hrvatskim jezikom progla¹ava usta¹ama!” Naravno da ni¹ta takvo, niti i¹ta tome slièno nisam ni kazao ni napisao. Dalo bi se od ovoga lijepu ¹egu napraviti: svaki je dobronamjeran èitalac tu reèenicu shvatio mojim poku¹ajem da za¹titim stvarni hrvatski jezik od agresije tuðmanovskog “novogovora”, za kojega oni, takvi kakvi su, neuki i nepismeni, u svojim politikantskim mozgiæima misle da je hrvatski. A zloèesti èitalac i ne primjeæuje kako dok na mene baca prete¹ku optu¾bu i odvratnu klevetu zapravo iskazuje svoj politièki stav prema kojemu izmeðu Hrvata i usta¹a, izmeðu hrvatskoga jezika i tuðmanovskog novogovora stoji znak jednakosti.
Prvo i jedino se cisti svoja avlija. U Bosni i Hercegovini ima mnostvo jezickih problema koji se ne ticu politike.

Koliko vas ucesnika foruma poznaje ijedan jezicki casopis koji se izdaje u nasoj zemlji?

Jezik na Federalnoj televiziji, jezik u na¹im medijima uopæe. Neka ostane sasvim postrani njegov, jezièki, pravopisni aspekt: ima li iko ko se nije osvjedoèio i zgrozio nad haosom i rugobno¹æu prakse u kojoj na istoj stranici novine nalazimo (a i to uglavnom naopako i nepravilno!) i etimolo¹ko i fonetsko pisanje stranih imena i pojmova, i cirkuse koji nastaju èim se imenica iz nominativa premetne u neki drugi pade¾. Neka to ostane postrani.
Avdo pocinje o FTV-u, a zavrsava o ostalim medijima. Pocinje o jeziku, a naglasava da ostavimo po strani njegov pravopisni aspekt. Govori o etimolo¹kom i fonetskom pisanju, a na pocetku je rekao da odbacimo pravopis - iako je u pravopisu sve receno o etimoloskom pisanju stranih rijeci i njihovoj deklinaciji

Kakav jezik na¹a djeca htjela-ne htjela iz medija uèe i preuzimaju? Da li je jezièko èistunstvo svojstvo, dio prirode, bosanskoga jezika i bosanskohercegovaèkih govora? Nije, niti je bilo. Drugi neka rade kako god hoæe, ali je nama, ovdje, oduvijek bila prihvatljiva i draga moguænost da kazujemo kako nam se kad svidi, i hljeb i kruh, i valovi i talasi itd. Kad sam jedared nekome morao obja¹njavati za¹to su mi potrebni (a ne potrebiti! jer taj oblik znaèi ne¹to sasvim drugo: biti u potrebi, biti siroma¹an) i kako hoæu i valove i talase, pitao sam ga: a ¹ta rade valovi ? Talasaju se. A mo¾e¹ li reæi da se talasi valovaju? Kad sam opet, u drugoj prilici, jednom na¹em borcu za èistunstvo bosanskoga jezika u raspravi o glagolima na irati, ovati, isati u kojoj je on istovremeno insistirao na reafirmaciji turcizama i na obliku irati kazao: “Pa hoæemo li onda eglenirati?” èovjek je ostao, ¹tono ka¾u paf! Nikakav dakle jezièki purizam ne stoji u prirodi bosanskog jezika! (Ili, kome je dra¾e: bosanskohercegovaèkih govora!) Nego je stvar sasvim suprotna: osnovna je njegova oznaka otvorenost, apsolutna otvorenost. U skladu sa razumom.
Avdo, glupani su ovladali ovom zemljom. Svaki student poznaje te navode o kojim si govorio: hljeb - kruh, val - talas. Ja æu dodati voz - vlak o kao primjer vlak bez voznog reda.

Oblici na irati - tu su iskljuceni orijentalizami. Tu preporuku nije ponudio niko novokomponovani, nego jedan stariji, knjizevnik je kao i ti, rahmet mu.

Ali, kako stoje stvari sa hrvatskim, ili bilo kojim jezikom, na FTV? Tamo, recimo, ima jedan deèko, uzelo ga za spikera, èitaèa vijesti, obuklo ga, u¹minkalo, moderne cvikere mu metlo (sasvim nepotrebne, nego zbog imagea, da “bolje” izgleda) e, ¹ta se s tim deèkom, ni krivim ni du¾nim, dogaða? Rabi tuðmanov¹tinu bez grje¹ke a èitati ne zna! Toliko ne zna èitati kao da nikad u ¾ivotu ba¹ ni¹ta nije proèitao prije nego ¹to ga je metlo tu, da radi posao èitanja. Uspio je taj deèko (po imenu, ne mo¾e se znati koje je nacionalnosti, po imenu, u Bosni, ko se tako zove mo¾e biti i Hrvat i Srbin i Bo¹njak, i ¹ta god hoæe), uspio je, tokom sedam dana dok je trajao onaj strah od ptièje gripe uspio je ba¹ svaki put pogre¹no proèitati rijeè uzorci, nego je, po triput nadan, sedam dana zaredom, kazivao kako æe “uzroci” oboljelih ptièjih primjeraka iæi na ekspertizu u London. Pa gdje je tu neko, iko, netko, itko, da ga opomene, pouèi, kazni, otjera ili nagradi, da ¹ta bilo uradi kako s na¹e FTV ne bismo slu¹ali idiotizme? Zatim: veæina njih, na FTV, ¾alosnih, koji, eto, misle da brane vlastito pravo na vlastiti jezik, pojma nemaju o akcentima! O elementarnim akcentima, a da se ne govori o akcentuaciji reèenice! Hajde-de, moglo bi se kojiput otrpjeti kad onaj dio muslimanskog religijskog obreda ¹to se zove namaz s akcentom na prvom, a du¾inom na drugome “a” , izgovore kao namaz ne¹to ¹to se po neèemu ma¾e ali kako se pomiriti s time da ne znaju pravilno izgovoriti niti imena na¹ih gradova, niti ijedno muslimansko lièno ime? Biæu strpljiv, mo¾da nauèe. A te¹ko da æe ikada i¹ta valjano nauèiti kad im je uzor poèiv¹i doktor i general koji rijeè muslimani nije umio izgovoriti drukèije nego s akcentom na LI: musLImani. A rijeè je o jeziku, o kvazihrvatskom jeziku ¹to ga nesmiljeno rabi “na¹a”, ovda¹nja FTV.
Uzroci i uzorci i njihovo mijesanje ne ticu se ni hrvatskog ni srpskog ni bosanskog jezika - ticu se iskljucivo glupanlukom koji vlada nad nama.

Akcentuacija rijeci i akcentuacija recenice su razlicite nauke - jedna je u sklopu fonetike, druga je u sklopu semantike, ali i stilistike. Poznavanje jedne ne ukljucuje poznavanje i druge.

Hajde, molim vas, koliko cesto godisnje se spominje namaz u TV-programima? Dajte da snimimo to pa da poslusamo

Bosanskohercegovaèka djeca odlièno znaju, a ja ne znam ni kako se pi¹e, ono ¹to izgovaraju: stajling, bekstejd¾, filing… itd. a ja stalno mislim na to kako im se uni¹tava osjeæanje, i znanje, materinskoga jezika i govora. Neka me zloèesto biæe tumaèi kako god hoæe, ali ja pitam: imaju li na¹a djeca ikakvu za¹titu od takvog, sveprisutnog, uni¹tavanja njihove bosanskohercegovaèke, bosanske, pa i bo¹njaèke lijepe posebnosti? Lijepe posebnosti, da. Crtani filmovi? Reklame? Kasete, CD-eovi, DVD-iovi? Filmske sinhronizacije i titlovi? Kompjuterski programi, u njima internet ima li i¹ta od toga, u Federaciji BiH, ikako, a da je i po èemu bosansko? Nema tu, osim na Bosni, ni na kome nikakve krivnje. Ali su nam i raèunarski programi hrvatski. Ispravlja mi, podvlaèi crvenom linijom, prepravlja, moj kompjuter, automatski, svaku rijeè koju napi¹em onako kako se njemu “ne sviða”. Za ilustraciju, o tome ima sprdaèina, objavljena u hrvatskom tisku: neko se prezivao Martiæ, a kompjuterski program u nekoj dr¾avnoj ustanovi prepravio na O¾ujakiæ! Problem: mart i o¾ujak! Zar nije jasno da je to idiotizam protiv kojega se borim? Za¹to bi meni bio nedrag hrvatski jezik? Za¹to bi meni, kao pjesniku, ikakav jezik bio mrzak? Zar ima ljep¹eg jezika kako god ga imenovali i zvali od onoga kojim govore i pi¹u bosanski franjevci? Jeste, volim lijep jezik, volim ljepotu jezika. ®ivim od jezika, ne dam da ga se unaka¾ava. U¾asava me, naprimjer, èinjenica da su sportski novinari uspjeli promijeniti smisao jednoga glagola, pa umjesto pobijedili, ka¾u slavili. Mogli bi, da mrvu pameti imaju, znati da se pobjeda, eventualno, slavi poslije, u nekom restoranu, ili u klupskim prostorijama. Ili se ne slavi nikako. ©ta ima da slavi “Real Madrid” kad nakanta “Vrbanju¹u”? Atentiraju, unakazuju, na¹ jezik, i jedan crkveno-obredni termin pretvaraju u jezièku stvarnost svakodnevnog sportskog izvje¹tavanja. (O njima, sportskim novinarima, valjalo bi, kao o opasnim jezièkim ¹tetoèinama, uraditi zaseban tekst.)
Avdo, hajdemo reci da te vrijeme gazi, ne osjecas se najbolje slusajuci bekstejdz, stajling i ostalo. Ne tvrdim da se i meni ovo svidja, ali nisam je ovo promovisao, nego kvazizastitnici bosnjackog merhametluka. Ili je mozda problem sto tesko nauceno znacenje monitora, tastature, diska i ostalog.

Sportski novinari promijenili znacenje glagola? Kako se zova ona stilska figura, moze li biti elipsa, kojom se preskace jedan dio znacenja izraza?

Pisat cu jos ako dobijem prolaznu ocjenu.

Edit: Samo korektura.
Last edited by sulesavic on 27/07/2007 15:27, edited 1 time in total.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:37, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Yes Yes!
------------------

Sule, sjedi 5 :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Post Reply