dr.Gonzo wrote:
Ako možemo kritikovati političare na osnovu njihovih izjava, ne vidim razloga zašto ne bismo mogli kritikovati i novinare na osnovu njihovih pisanja - uostalom zar novinari ne učestvuju u kreiranju javnog mišljenja - zar iz tog razloga ne bi morali imati malo više obzira kada nešto pišu, jer ljudi čitaju novine, gledaju na tv-u političke emisije - zar isti novinari nisu ljudima dužni reći istinu ako već nešto znaju - zar bi jedan novinar ozbiljne tv kuće ili ozbiljne novine ( makar se taj medij trudio da izgleda ozbiljan) trebao radi ličnih sujeta zavaravati javnost i bacati u eter senzacionalne naslove bez realnog pokrića, samo radi svog ličnog zadovoljstva i jer mu se može i hoće - ovo se odnosi na sve novinare - i na one avazove, i one sa 60 minuta, i na one iz Oslobođenja a zašto se ne bi odnosilo i na Senada Avdića - ne vidih ja nikakav certifikat da je dotični bezgrješan
To je sve istina, standardi novinarstva u BiH su na strasno niskim granama. Samo sto ovdje nije u pitanju kritika standarda novinarstva(to ocigledno nije problem u slucaj 60 minuta), vec sadrzaja. Nije problem sto je Avidic pise gluposti (godinama), vec je problem sto sad prica protiv SDP-a.
Kako za koga - rekao sam već ranije da ne podliježem dogmama o savršenim političarima, savršenim partijama, pa ni savršenim novinarima - SB čitam već 15-ak godina pa i kada nije pisao protiv SDP-a nisam se slagao sa njim o svemu onome što bi izrekao recimo na račun bičakčić, čengića, behmena, silajdžića - bilo je u tim tekstovima istine, svakako, ali je bilo i finih nebuloza, svakako - opet ne vidim razlog zašto Senad Avdić ne bi trpio kritike zbog neobjektivnosti koja je prisutna u njegovom radu.
Ja svoj sud o trenutnoj situaciji ne donosim samo na osnovu jednih "bezgrješnih" novina i jedne "bezgrješne" političke emisije - pratim izdanja raznih novina, iz raznih gradova, čitam malo i pisanja na drugim portalima, pa sklopim jednu kakvu takvu sliku u glavi, ako ništa ideološki neopterećenu.
Ako neko kritikuje Senada ne znači da je odmah SDP-ov staljinista i medijski satrap. Senada kao novinara cijenim ali mislim da je čović ponudio bolje uslove od Zlaye - i nije to mišljenje centrale već moje lično, ako ga smijem izraziti na ovom forumu a da ne budem brutalno izvrjeđan.
A neke forumaše koje neistomišljenike nazivaju zasljepljenim kretenima bih zamolio da se malo kulturnije ponašaju, nismo mi ovdje dužni trpjeti tuđe izljeve frustracija i prostakluka.