Sloboda vjerovanja

Rasprave o vjerskim temama.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

KK, sve je to fino, necu komentirati uopce, dijelove u kojima govorish, o ne prihvatanju istine iz historije islama, velicanju sahabija do "bezgresnosti" za taj dio pozivam te da se angazirash na nekom siteu koji posjecuju tablighi jamaat, ili eventualno oni muslimani, koji josh uvijek zive u kastinskom drustvenom sistemu...iako je takvo sta nepojmiljivo za nauku islama...
Helem, da ne duljim... htejdoh reci, otvorila si kriva vrata za to....

I da, puno toga, nema veze sa slobodom vjerovanja ovdje, pa si komentirala..al nista od toga nije toliko vazno...

Zanima me dio ovaj,
KOGOD KADGOD wrote: Skoro svi se slazu i upoznati su sa saborom na kojem je oformljeno "trojstvo" - a kada se pomene mogucnost da je nasa (islamska) ulema slicno izmjenila / dodala / oduzela od originalnog Islama - to postaje "uvreda"?...
Na sta konkretno mislish? Je li u pitanju dio Kur'ana? Ili pak, su u pitanju izmisljeni hadisi, interpretacije?
Rania

Post by Rania »

encian wrote:
njonjica wrote:
KOGOD KADGOD wrote: Kako je tesko samo pomisliti na zivote zena u nekim zemljama... Ne znaju citati ni pisati, ne smiju nikud izaci, svekrve ih bukvalno tuku jer ako malo sjedne odmah je napadne "platili smo za tebe toliko a ti ces da sjedis", cak ih poliju petrolom i zapale, pa u bolnici moraju da lazu da je "pukla gas boca"....

Mir Boziji svima
Istina.....

Image

http://www.rawa.org/women_north.htm

http://www.rawa.org/burning_p.htm

Image

:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

znam da nije muslimanski, ali jedva cekam da se ovakvi "muslimani" nadju pred Bogom. neko pametan rece da sve na ovom svijetu ima pocetak i kraj osim nepravde. a buduci da je to jedina stvar bez kraja, znaci da postoji mehanizam koji ce se za to pobrinuti. rijeci nemuslimana, pametne.
Za one koji misle da je ova praksa necim vezana za muslimane molim ih da procitaju ovo dole. Stvarno ne znam cemu ovo vodi (ali naslucujem! :x )

Ja sam licno upoznala djevojku iz porodice Sikha (nemuslimani) koja je ovo pretrpila...

Bride-burning is a disputed term used to describe a form of domestic violence practiced in parts of India, Pakistan, Bangladesh and other countries located on or around the Indian subcontinent. In bride-burning, it is alleged that a husband or the family of the husband douses the man's wife with kerosene, gasoline, or other flammable liquid, and sets the woman alight, leading to death by immolation.

Bride-burning is often disguised as a kitchen accident or suicide. Many cases of bride burnings are not reported as such, and the exact number of victims can only be estimated. In 2005, the latest year in which statistics are available from the National Crime Records Bureau of India, confirmed and reported dowry deaths, including bride burning totaled 7026. Family rights organisations like Save Indian Family claim that the figure of 7026 is deceptive and more than 5000 out of these 7026 deaths are by suicide rather than by burning.

There are several reasons that may be cited by the husband and his family for bride-burning. These commonly include the failure of the wife’s family to provide what is seen as a large enough dowry, the wife's family falling behind on dowry payments, or the desire of the husband to rid himself of his wife without dishonoring himself. Husbands who participate in these crimes may believe that burning their wife is a good way to remove her without evidence, and may provide for an opportunity to marry again and thus receive a larger dowry. The first instances of bride burning were seen in the latter part of the 20th century, contrary to popular perception that it is culturally and historically embedded in the South Asian psyche.

Rania

Post by Rania »

Dowry crime & laws
Main article: Dowry

The giving of a dowry upon marriage has been part of many cultures, and it has continued and even flourished in many areas with large Hindu populations. The practice of giving dowry has been prohibited by law in India as of 1961 by the Dowry Prohibition Act (amended in 1984 and 1986), and has been regulated by law in Pakistan since 1976.

Dowry death is when a bride is murdered by her groom's family for refusing to pay additional dowry. Time magazine reported that dowry deaths in India increased from around 400 a year in the early 1980s to around 5,800 a year by the middle of the 1990s. It is not known whether this represents an increase in incidence or whether it reflects increased reporting due to the rise of women's groups in India. It is also not known whether this is also a result of confusion between suicide and dowry deaths.

In an effort to prevent bride-burning and other types of dowry crimes, police in India have begun setting up offices and shelters to help the victims of bride-burning and other dowry crimes. In many cases, even if a woman survives the burning, she could face a difficult recovery. In some cases, by simply surviving the attack, the woman risks rejection by her own family and society, which may blame her as the victim, rather than hold responsible her attacker(s).
njonjica

Post by njonjica »

Ocigledno je da sam pogresno shvacena.
Nije mi bila namjera reci da JE TO LICE ISLAMA JER NIJE kao ni to da se takve stvari desavaju zenama SAMO u muslimanskom svijetu.

Primjetices quotirani text iznad sa pojedinim boldiranim rijecima; buduci da je forumasica koju sam quotirala cesto na ovom forumu optuzivana za laz, ja sam samo pronasla informaciju na netu i postirala s ciljem da potvrdim ono sto je ona napisala a ja odredjene rijeci boldirala.
Daleko od toga da ja time zelim optuziti muslimane (nedaj Boze), htjela sam samo potvrditi da se na zalost i to desava. Uz ove tuzne slike postavljen je i link tako da svako moze provjeriti vjerodostojnost....

Zena na slici se zove Gulbar; iz sjevernog je Afganistana i njen muz ju je polio petrolejom i zapalio :( .
Rania

Post by Rania »

njonjica wrote:Ocigledno je da sam pogresno shvacena.
Nije mi bila namjera reci da JE TO LICE ISLAMA JER NIJE kao ni to da se takve stvari desavaju zenama SAMO u muslimanskom svijetu.

Primjetices quotirani text iznad sa pojedinim boldiranim rijecima; buduci da je forumasica koju sam quotirala cesto na ovom forumu optuzivana za laz, ja sam samo pronasla informaciju na netu i postirala s ciljem da potvrdim ono sto je ona napisala a ja odredjene rijeci boldirala.
Daleko od toga da ja time zelim optuziti muslimane (nedaj Boze), htjela sam samo potvrditi da se na zalost i to desava. Uz ove tuzne slike postavljen je i link tako da svako moze provjeriti vjerodostojnost....

Zena na slici se zove Gulbar; iz sjevernog je Afganistana i njen muz ju je polio petrolejom i zapalio :( .
To nije ni lice niti nalicje Islama.

Kao sto se vidi iz mojih gornjih postova (koji su nazalost samo na engleskom), to je obicaj nastao poceetkom 20 stoljeca u Indiji i zemljama regije. Znaci regionalni obicaj najcesce vezan za hinduizam.

Sa Islamom ima veze koliko i zvjezda petokraka.
njonjica

Post by njonjica »

Rania wrote:

Buduci da smo se slozile, nema vise potrebe za ljutim smajama.
:-)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

zena wrote:KK, sve je to fino, necu komentirati uopce, dijelove u kojima govorish, o ne prihvatanju istine iz historije islama, velicanju sahabija do "bezgresnosti" za taj dio pozivam te da se angazirash na nekom siteu koji posjecuju tablighi jamaat, ili eventualno oni muslimani, koji josh uvijek zive u kastinskom drustvenom sistemu...iako je takvo sta nepojmiljivo za nauku islama...
Helem, da ne duljim... htejdoh reci, otvorila si kriva vrata za to....

I da, puno toga, nema veze sa slobodom vjerovanja ovdje, pa si komentirala..al nista od toga nije toliko vazno...

Zanima me dio ovaj,
KOGOD KADGOD wrote: Skoro svi se slazu i upoznati su sa saborom na kojem je oformljeno "trojstvo" - a kada se pomene mogucnost da je nasa (islamska) ulema slicno izmjenila / dodala / oduzela od originalnog Islama - to postaje "uvreda"?...
Na sta konkretno mislish? Je li u pitanju dio Kur'ana? Ili pak, su u pitanju izmisljeni hadisi, interpretacije?
mislim na "serijat" i "fiqh" - koji se zasnivaju vecinom na kojekavim hadisima i predmet su dodavanja "zabrana" onoga sto Bog nije zabranio i "dozovoljavanja" onoga sto Bog nije dozvolio - ukratko...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Rania wrote:Dowry crime & laws
Main article: Dowry

The giving of a dowry upon marriage has been part of many cultures, and it has continued and even flourished in many areas with large Hindu populations. The practice of giving dowry has been prohibited by law in India as of 1961 by the Dowry Prohibition Act (amended in 1984 and 1986), and has been regulated by law in Pakistan since 1976.

Dowry death is when a bride is murdered by her groom's family for refusing to pay additional dowry. Time magazine reported that dowry deaths in India increased from around 400 a year in the early 1980s to around 5,800 a year by the middle of the 1990s. It is not known whether this represents an increase in incidence or whether it reflects increased reporting due to the rise of women's groups in India. It is also not known whether this is also a result of confusion between suicide and dowry deaths.

In an effort to prevent bride-burning and other types of dowry crimes, police in India have begun setting up offices and shelters to help the victims of bride-burning and other dowry crimes. In many cases, even if a woman survives the burning, she could face a difficult recovery. In some cases, by simply surviving the attack, the woman risks rejection by her own family and society, which may blame her as the victim, rather than hold responsible her attacker(s).
@Rania - molim te, PREVEDI citate, makar ih skraceno "prepricala" jer , ako mi razumijemo engleski - ima mnogih kojima nije bas jaka strana - a mi sto ga govorimo i pisemo uglavnom imamo pristup ovim informacijama - dok je svrha ovog foruma uciniti sto vise informacije pristupacnom NASEM narodu...

Kada sam navela ono o tretiranju zena u svijetu - nisam uopste pomenula iskljucivo muslimane - nego zene opcenito - muslimanke ukljucujuci - koje su zrtve mijesanja obicaja u zemljama koje su visereligijske

KOGOD KADGOD (citat):

Kako je tesko samo pomisliti na zivote zena u nekim zemljama... Ne znaju citati ni pisati, ne smiju nikud izaci, svekrve ih bukvalno tuku jer ako malo sjedne odmah je napadne "platili smo za tebe toliko a ti ces da sjedis", cak ih poliju petrolom i zapale, pa u bolnici moraju da lazu da je "pukla gas boca"....

Mir Boziji svima

kao sto kod nas ima obicaja i praznovjerja koja su presla iz jedne religije u drugu na nasim prostorima (petak 13, crna macka, otvaranje kisobrana u kuci itd.) - tako se u tim zemljama obicaji "prelivaju" iz jedne religije u drugu

- ovo je samo jedan primjer - ali je uglavnom tuzna cinjenica stanja zena opcenito u nekim zemljama....
Last edited by KOGOD KADGOD on 01/02/2007 02:50, edited 1 time in total.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Rania wrote:

Kao sto se vidi iz mojih gornjih postova (koji su nazalost samo na engleskom), to je obicaj nastao poceetkom 20 stoljeca u Indiji i zemljama regije. Znaci regionalni obicaj najcesce vezan za hinduizam.

Sa Islamom ima veze koliko i zvjezda petokraka.
a zvijezda petokraka nema veze sa komunizmom - nego je stari egipatski znak kao i svastika...

nejse, objasnila sam da u originalnom tekstu nije pomenuto "muslimanke" nego ZENE - a koje su odvajkada bile potlacene iako su pred Bogom ravnopravne (ne jednake fizicki i hormonalno, ocito) sa muskarcima - tj imaju sve sposobnosti inelektualnog i duhovnog spoznavanja stvaranja i Stvorioca univerzuma - dok, naravno bez edukacije, kao i muskarci, mogu bivati samo ekspolatisane i robovi okolnosti...

niko ovo nije povezao sa Islamom - sa Usavrsnom vjerom - nego sa NEDOSTATKOM poznavanja Islama ako ista...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Pogresno je shvacen i moj i tvoj post @njonjice, nista novo, nije tesko pojasniti.
patrius

Post by patrius »

Cuj,"kojekakvim" hadisima???Nego,kakogod dovodite u pitanje vjerodostojnost hadisa,tako se moze dovesti u pitanje i vjerodostojnost Objave.Ja licno,ni prije nego sto sam procitao Kur'an,nisam razmisljao drugacije nego sto razmisljam nakon sto sam ga procitao.Nista novo ni drugacije tamo nisam nasao nego sto su me ucili i savjetovali roditelji,ucitelji i ostali "stariji".Normalnom i postenom covjeku se cinilo ispravnim sve to sto pise u Kur'anu i hiljadama godina prije njegove objave kao i poslije.Sta da mislimo o ljudima koje bog nije udostojio svojom Objavom,koji su zivjeli mnogo prije Objave?Kao sto vidimo,ni danas,nakon Objave,nista se sustinski nije promijenilo,odnosno jeste,ali ne nabolje.Stavise,mislim da su danas ljudska hipokrizija i brutalnost na vrhuncu,unatoc sve glasnijem pozivanju na vjeru i boga.Tu je nesto golemo "ukrivo sraslo"...
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Da, prije rata i dolaska rznoraznih pomagaca sa "prikacenim" ideologijama uz tu pomoc, kao i prije prosirenja interneta - u BiH se znalo samo za jedan "Islam" - Sunni sekta, Hanefijski mezheb.

Ne znam koliko si prputovao svijeta, kako muslimanskih (tj. vecinom muslimanski populiranim) zemljama kao sto je Indonezija, S.Arabija, Malezija, Pakistan, Banglades, Indija, Jordan, Iran, Libija, Lebanon itd. tako i "razvijenih" zemalja po Evropi i na Zapadu.

U muslimanskim zemljama je obicno (do pojave interneta) uglavnom bivalo kao i kod nas, u BiH - ljudi su znali za jedan Islam tj. odredjenu sektu i "njihov" mezheb, npr. snni sekta hanbali mezheb, ili sunni sekta maliki mezheb, ili shi'ja sekta 12-to imamija, shi'ja sekta 8-mo imamija (ili kako se vec dijele u shi'ja sekti,citala sam ali davno pa mi nije bas "svjeze" a da ne prolazim po policama) itd.

Ljudi, tj. svakodnevni "obicni" vjernici cesto nisu ni bili svjesni da postoje druge sekte i mezhebi nego su Islamom smatrali to u okviru cega su odrastali. Ulema, tj. ucenjaci koji su studirali islamske fakultete su poznavali razne skole tumacenja kao i brojne razlicitosti medju njima, medjutim NISU to prenosili i ljudima tokom, recimo, hutbe, ili vazova. ZASTO?

Nejse, u zapadnim zemljama i u razvijenim evropskim zemljama - muslimani koji su se tu naseljavali su, cesto po prvi put, dolazili u dodir sa muslimanima drugih sekti i mezheba.
Tek se u takvim okolnostima pocne uvidjati KOLIKO su duboke razlicitosti i do kojih mjera su neki (neuki) ljudi spremni da idu u svom ubjedjenju da je samo njihova "verzija" Islama ispravna.

Sloboda praktikovanja religija u okviru demokratskih sloboda opcenito, je naravno, obezbjedjivala da su muslimani iz svih zemalja imali jednaka prava.
Medjutim, u dzamijama, narocito iz pocetka kada neko tek dodje u tu zemlju i pocne dolaziti na namaz u dzemaat, dolazi do raznih ispada i sukoba.

Slicno je i na Hadzdzu, mada je vecina ljudi koji dolaze organizovano manje-vise "pripremljena" na cinjenicu da ce se susretati sa razlicitim ljudima i razlicitim nacinima obavljanja namaza - barem bi trebalo da budu pripremljeni.

Sta zakljuciti nego da osim tri osnovne pozicije u namazu - stajanja, naklona i prostracije - detalji kako se stave ruke ili noge i vec da ne idemo u mnoge detalje "ispravnog" namaza - nisu u stvari krucijalno VAZNI.

Dokle god se namaz u tri osnovne pozicije (navedene u Qur'anu) obavlja sa skrusenoscu, kako jedan rob treba da stane pred svog Gospodara ili cak dijete pred ucitelja u stavu koji izrazava postovanje i skromnost sa, sto je najvaznije - KONCENTRACIJOM (khushu) - taj namaz je ispravan bez obzirana to sto svi ne drze ruke na istom mjestu itd.

Ali, desavale su se ekstremne stvari, da na primjer, covjek koji ne dize prst pri teshshehudu bukvalno uhvati onog do sebe koji tapka prstom po koljenu i slomi mu prst! Istinit incident. Ili covjek sto suti kada imam uci na glas iznerviran onim do sebe sto nakon imama ponovi Fatihu sapatom jer je to dio pravila shaf'i mezheba, odgurne covjeka iz saffa u sred namaza! Istinit incident.

Sloboda praktikovanja detalja bez nametanja drugima je kako bi ovaj ummet trebao da funkcionise, ali dokle god se hadisima odredjuju vjerski zakoni i propisi - dolazice do medjusobnih sukoba...

Knjige i knjige su napisane o tome kako jedan musliman "treba" da zivi - do u najsitniji detalj (procitaj npr. "Behesti Zewar" - smijesno i zalosno u isti mah) ali je to samo nacin manipulacije ljudi od strane "uleme" koji ne bi "postojali" kao "profesionalni" muslimani da se Islam (religija) nije iskomplikovao do te mjere da je stvorena "potreba" za ucenjacima koji ce davati fetve i ljudima govoriti sta smiju a sta ne smiju - dok je Islam VJERA JASNO objasnjena i na najljepsi nacin u Qur'anu..

Sto nije pomenuto - ostavljeno je na SLOBODU ljudima ovisno o zemlji i vremenu u kojem zive. Naravno da su nam hadisi kao HISTORIJSKI izvor od velike koristi u mnogim slucajevima kada su u pitanju OKOLNOSTI objavljivanja neke sure ili ajeta - ali je njihova uloga historijske vrijednosti a ne kao osnov za vjerske zakone i pravila.

U sustini je veoma MALO "farzova" i veoma malo "harama" - izmedju je veliki SLOBODAN "prostor" koji Islam i cini primjenljivim i prilagodljivim u svakom vremenu, u najnaprednijim zemljama i pod svim okolnostima, a Qur'an validnim do Zadnjeg Dana.
Covjece, koja metodologija i profesionalnost u misonarenju.
Ako nista, fakat vam se KGKD, treba odati priznanje, za izuzetno profesionalno odradjenu teoriju i praksu misionarstva.

Odlican tekst, ono da srce citacu rastopi, a onda u sred teksta ubod same biti onoga sto se zeli poturiti, onda opet odlicno, pa opet malo ubodi da je dovoljan samo Kur'an itd itd..

Radni zadatak si dovela do odlicnosti, to ti se mora priznat.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

patrius wrote:Cuj,"kojekakvim" hadisima???Nego,kakogod dovodite u pitanje vjerodostojnost hadisa,tako se moze dovesti u pitanje i vjerodostojnost Objave.Ja licno,ni prije nego sto sam procitao Kur'an,nisam razmisljao drugacije nego sto razmisljam nakon sto sam ga procitao.Nista novo ni drugacije tamo nisam nasao nego sto su me ucili i savjetovali roditelji,ucitelji i ostali "stariji".Normalnom i postenom covjeku se cinilo ispravnim sve to sto pise u Kur'anu i hiljadama godina prije njegove objave kao i poslije.Sta da mislimo o ljudima koje bog nije udostojio svojom Objavom,koji su zivjeli mnogo prije Objave?Kao sto vidimo,ni danas,nakon Objave,nista se sustinski nije promijenilo,odnosno jeste,ali ne nabolje.Stavise,mislim da su danas ljudska hipokrizija i brutalnost na vrhuncu,unatoc sve glasnijem pozivanju na vjeru i boga.Tu je nesto golemo "ukrivo sraslo"...
Taj argument je narocito prikladan na temu reinkarnacije, jer bi po toj ideologiji, sa svakom reinkarnacijom tj. "novim zivotom" trebalo da se bude sve "bolje" i blize nirvani (prosvijetljenju) - tako da bi do sada svijet trebao biti mnogo bolji nego prije nekoliko hiljada godina, ali nije...

Licno mislim da ce stvari napokon krenuti nabolje sto je znanje i informacija pristupacnija "prosjecnom" covjeku jer je cinjenica da je, relativno, do "skora" znanje bilo pristupacno samo onima koji su ili posjedovali finansije, ili bili finansirani od strane bogatijih.

Do prije samo malo vise od jednog stoljeca se u svakoj kuci nije mogla naci Biblija ili Qur'an a kamoli knjige koje su sadrzavale siru informaciju ne samo o vjeri nego o historiji, filozofiji i razmisljanjima velikih filozofa svoga vremena (Aristotel, Plato itd.) dok su razne grane nauke tek, takodje, u zadnjih stotinjak godina pocele da se razvijaju i dublje izucavaju.

Spisi drevnih ucenjaka i filozofa (koji su prezivjeli suludo spaljivanje od strane inkvizitora ili ekstremnih religioznih ucenjaka koji su se nasli u poziciji da su "imali naklonost" odredjenog vladara) su bili uglavnom ljubomorno cuvani u drevnim bibliotekama cekajuci da se prevedu na druge jezike - a i ono sto jeste bilo na raspolaganju se moralo rucno prepisivati sto je uzimalo vremena i postojali su profesionalni pisari koji su placani da prekopiraju odredjenu knjigu ili spis.

Onda se pronasao nacin umnozavanja pisanih materijala stampanjem - sto je u slucaju religijskih spisa, cak i Qur'ana, isprva pretstavljalo "prepreku" jer se smatralo "nepostivanjem" Bozije Rijeci stavljajuci je pod presu...
Pa kada su se pocele stampati, mnoge knjige su bile cenzurisane i ogranicen im je bio pristup ovisno o tome ko je bio na vlasti i ko je bio zaduzen za "edukaciju" i imao slobodu odabiranja sta jeste a sta nije za "javnost".

Uglavnom, napokon je doslo vrijeme kada je Bog dao ljudima da izume nacin globalne komunikacije i iznosenja informacije bez cenzure sto, kao i svi drugi pronalasci, ima svoje dobre i lose strane.

U svakom slucaju, vazno je da ljudi imaju PRISTUP informaciji a svako ima IZBOR da li ce traziti i proucavati korisne i pozitivne informacije ili ce svoje vrijeme posvetiti pornografiji i slicnim negativnim koristenjem interneta - barem sada nemamo "izgovor" da nam se "branilo", da su knjige "skupe", da smo pod "cenzurisanim" rezimom i tako dalje.

Naravno, nema svako pristup internetu, ali se ovaj globalni sistem WWW (world wide web - siroko svjetska mreza) cini sve pristupacnijim i najudaljenijim oblastima Zemlje uz pomoc satelitske komunikacije...

Prosjecna osoba je miroljubiva, umjerena, nekomplikovana - i bas ta "prosjecna" osoba cini veliki procenat covjecanstva, koje je do sada kontrolisano manjinom koji nisu neophodno naklonjeni "miroljubivosti" - biznis zavisi od jacih ekspolatisuci slabije a u cemu im je snaga?

U informaciji. Informaciji koja je sve pristupacnija prosjecnim ljudima koji sacinjavaju najveci procenat svjetske populacije - stvari ce neizbjezno da se promijene nabolje - ako u medjuvremenu manjina, koja jos uvijek drzi svjetski monopol, ne "uspije" da unisti sve sto je do sad postignuto...

Zna li neko sta je "TRECI VAL"?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Danko_Bananko wrote:
Da, prije rata i dolaska rznoraznih pomagaca sa "prikacenim" ideologijama uz tu pomoc, kao i prije prosirenja interneta - u BiH se znalo samo za jedan "Islam" - Sunni sekta, Hanefijski mezheb.

Ne znam koliko si prputovao svijeta, kako muslimanskih (tj. vecinom muslimanski populiranim) zemljama kao sto je Indonezija, S.Arabija, Malezija, Pakistan, Banglades, Indija, Jordan, Iran, Libija, Lebanon itd. tako i "razvijenih" zemalja po Evropi i na Zapadu.

U muslimanskim zemljama je obicno (do pojave interneta) uglavnom bivalo kao i kod nas, u BiH - ljudi su znali za jedan Islam tj. odredjenu sektu i "njihov" mezheb, npr. snni sekta hanbali mezheb, ili sunni sekta maliki mezheb, ili shi'ja sekta 12-to imamija, shi'ja sekta 8-mo imamija (ili kako se vec dijele u shi'ja sekti,citala sam ali davno pa mi nije bas "svjeze" a da ne prolazim po policama) itd.

Ljudi, tj. svakodnevni "obicni" vjernici cesto nisu ni bili svjesni da postoje druge sekte i mezhebi nego su Islamom smatrali to u okviru cega su odrastali. Ulema, tj. ucenjaci koji su studirali islamske fakultete su poznavali razne skole tumacenja kao i brojne razlicitosti medju njima, medjutim NISU to prenosili i ljudima tokom, recimo, hutbe, ili vazova. ZASTO?

Nejse, u zapadnim zemljama i u razvijenim evropskim zemljama - muslimani koji su se tu naseljavali su, cesto po prvi put, dolazili u dodir sa muslimanima drugih sekti i mezheba.
Tek se u takvim okolnostima pocne uvidjati KOLIKO su duboke razlicitosti i do kojih mjera su neki (neuki) ljudi spremni da idu u svom ubjedjenju da je samo njihova "verzija" Islama ispravna.

Sloboda praktikovanja religija u okviru demokratskih sloboda opcenito, je naravno, obezbjedjivala da su muslimani iz svih zemalja imali jednaka prava.
Medjutim, u dzamijama, narocito iz pocetka kada neko tek dodje u tu zemlju i pocne dolaziti na namaz u dzemaat, dolazi do raznih ispada i sukoba.

Slicno je i na Hadzdzu, mada je vecina ljudi koji dolaze organizovano manje-vise "pripremljena" na cinjenicu da ce se susretati sa razlicitim ljudima i razlicitim nacinima obavljanja namaza - barem bi trebalo da budu pripremljeni.

Sta zakljuciti nego da osim tri osnovne pozicije u namazu - stajanja, naklona i prostracije - detalji kako se stave ruke ili noge i vec da ne idemo u mnoge detalje "ispravnog" namaza - nisu u stvari krucijalno VAZNI.

Dokle god se namaz u tri osnovne pozicije (navedene u Qur'anu) obavlja sa skrusenoscu, kako jedan rob treba da stane pred svog Gospodara ili cak dijete pred ucitelja u stavu koji izrazava postovanje i skromnost sa, sto je najvaznije - KONCENTRACIJOM (khushu) - taj namaz je ispravan bez obzirana to sto svi ne drze ruke na istom mjestu itd.

Ali, desavale su se ekstremne stvari, da na primjer, covjek koji ne dize prst pri teshshehudu bukvalno uhvati onog do sebe koji tapka prstom po koljenu i slomi mu prst! Istinit incident. Ili covjek sto suti kada imam uci na glas iznerviran onim do sebe sto nakon imama ponovi Fatihu sapatom jer je to dio pravila shaf'i mezheba, odgurne covjeka iz saffa u sred namaza! Istinit incident.

Sloboda praktikovanja detalja bez nametanja drugima je kako bi ovaj ummet trebao da funkcionise, ali dokle god se hadisima odredjuju vjerski zakoni i propisi - dolazice do medjusobnih sukoba...

Knjige i knjige su napisane o tome kako jedan musliman "treba" da zivi - do u najsitniji detalj (procitaj npr. "Behesti Zewar" - smijesno i zalosno u isti mah) ali je to samo nacin manipulacije ljudi od strane "uleme" koji ne bi "postojali" kao "profesionalni" muslimani da se Islam (religija) nije iskomplikovao do te mjere da je stvorena "potreba" za ucenjacima koji ce davati fetve i ljudima govoriti sta smiju a sta ne smiju - dok je Islam VJERA JASNO objasnjena i na najljepsi nacin u Qur'anu..

Sto nije pomenuto - ostavljeno je na SLOBODU ljudima ovisno o zemlji i vremenu u kojem zive. Naravno da su nam hadisi kao HISTORIJSKI izvor od velike koristi u mnogim slucajevima kada su u pitanju OKOLNOSTI objavljivanja neke sure ili ajeta - ali je njihova uloga historijske vrijednosti a ne kao osnov za vjerske zakone i pravila.

U sustini je veoma MALO "farzova" i veoma malo "harama" - izmedju je veliki SLOBODAN "prostor" koji Islam i cini primjenljivim i prilagodljivim u svakom vremenu, u najnaprednijim zemljama i pod svim okolnostima, a Qur'an validnim do Zadnjeg Dana.
Covjece, koja metodologija i profesionalnost u misonarenju.
Ako nista, fakat vam se KGKD, treba odati priznanje, za izuzetno profesionalno odradjenu teoriju i praksu misionarstva.

Odlican tekst, ono da srce citacu rastopi, a onda u sred teksta ubod same biti onoga sto se zeli poturiti, onda opet odlicno, pa opet malo ubodi da je dovoljan samo Kur'an itd itd..

Radni zadatak si dovela do odlicnosti, to ti se mora priznat.
"Radni zadatak"? :lol:

Evo jos jedne insinuacije slicne prijasnjim od strane par drugih forumasa (dok me nisu malo bolje upoznali) 8-) women in black - mission impossible 8-)

Zaboravio si dodati da me placa neka zapadna "tajna organizacija" za "ujedinjenje muslimana svijeta" - beli im je u "interesu" da se ujedinimo nakon svih stoljeca i milijardi koje su investirali u razjedinjenje i razdor ovog ummeta, ukljucujuci rigorozno trenirane spijune koji su specalizirali u OSNOVAMA kao i RAZLICITOSTIMA medju sektama i mezhebima "islama" (koje su oni i potpomogli da se stvore) pa su ih slali (i salju) u nase "redove" - u nase saffove - da "obezbjede" da muslimani ne zaborave sta ih razdvaja - u slucaju da im padne napamet da su u stvari svi jedan ummet, da im je Bozija Objava ZAJEDNICKA, najcvrsci temelj, i da je Bog njima najzadovoljniji kada su ujedinjeni i napredni u svim aspektima zivota...

Bas si banana... da ti Bog podari zdravlje i pamet, i sposobnost da razlucis Istinu od neistine (el-furqaan)...
njonjica

Post by njonjica »

KOGOD KADGOD wrote: a zvijezda petokraka nema veze sa komunizmom - nego je stari egipatski znak kao i svastika...
Tacno...petokraka je u starom Egiptu bila simbol planete Venere, a predstavlja njeznost, dobrotu itd a svastika je simbol Sunca i njegove putanje (opet uzeto od egipcana koji su je opet "posudili" od nekih starijih naroda) koju je kasnije Hitler iskoristio i obrnuo njene vrhove u suprotan smjer kako bi putanju Sunca okrenuo u tamu za svoj mracni naum...nejse, oprostite na off topic :)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

njonjica wrote:
KOGOD KADGOD wrote: a zvijezda petokraka nema veze sa komunizmom - nego je stari egipatski znak kao i svastika...
Tacno...petokraka je u starom Egiptu bila simbol planete Venere, a predstavlja njeznost, dobrotu itd a svastika je simbol Sunca i njegove putanje (opet uzeto od egipcana koji su je opet "posudili" od nekih starijih naroda) koju je kasnije Hitler iskoristio i obrnuo njene vrhove u suprotan smjer kako bi putanju Sunca okrenuo u tamu za svoj mracni naum...nejse, oprostite na off topic :)
Zasto ljudi osjecaju potrebu da ogranicavaju slobodu drugim ljudima kada se nadju na poziciji vlasti ili autoriteta pa "im se moze"?

To me je dugo perpleksiralo, cak i kada su u slucaju nuklearne porodice i muz ogranicava zeni slobodu na neke nacine ili zena muzu, a narocito kada se zloupotrebljava roditeljski autoritet nad djecom...

Zasto se neki ljudi osjecaju da imaju pravo da "narede" ili "zabrane" nekome nesto - kada je moguce da se lijepo dogovori i rezonuje?

Kada se objasni zasto smatramo da je nesto nepozeljno ili pozeljno s nase tacke gledista, kako to utice na nase osjecaje, zasto smatramo da bi posljedice bile negativne - onda ta osoba, sama shvate zasto je nesto bolje ne uciniti / reci, ili uciniti / reci er u vecini slucajeva ljudi ne zele namjerno povrijediti one koje vole i koji ih vole.
Takodje, rezonovanjem mozda dodje do shvatanja da odredjeno ocekivanje nije relisticno, i da nema razloga da se osjeca "potrebnim" da se ogranici sloboda nekoj osobi.

Na uzem nivou, kao sto je porodica ili familjia, obicno je problem u KOMUNIKACIJI tj. u nedostatku pravlne komunikacije gdje svako moze da izrazi sta misli i osjeca, a da ga se ne prekida i ne "upada u rijec", sto dovodi do prenaglih zakljucaka i nekompletno izrazenih misljenja. Onda dodje do faze u kojoj se obicno kaze/pomisli "s njim/njom se ne moze fino, bilo sta se moze postici samo na ostar i grub nacin" - sto kreira jos dublji jaz i jos veci prelom komunikacije, dok ne dodje do "ne mozes ovo" ili "moras ono" inace... ("prijetnja", napustanjem/fizickim obracunom/samoostecenjem i slicno).

Sa djecom takodje, njihova sposobnost shvatanja situacija, ako im se objasni na njima shvatljiv nacin (ovisno o dobu), je zaista cudesna, oni lahko shvate ako im se objasni ZASTO je nesto nepozeljno, zasto se nesto ne moze kupiti, zasto ne mogu negdje otici, zasto treba nesto uraditi ili reci - kada shvate zasto - oni sami odaberu da to ucine ili ne ucine, tj sami izaberu ispravan stav / ponasanje itd.

"Sta je to u ljudskom bicu....?"
njonjica

Post by njonjica »

Licno se osjecam veoma ugodno kad sa vjernicima razgovaram o Bogu, to prija mojoj dusi bez obzira sa kim razgovaram i koliko se slazem sa misljenjem osobe...nekako mi se "cini" da je to jedan od nacina da Mu se bar milimikronski priblizim, sto je za mene izuzetno mnogo....sve dotle dok komunikacija u sebi posjeduje tolerantnost razlicitosti i shvatanje da nismo svi isti. Ponekad zapamtim rijec, recenicu, ponekad nista ali to nije vazno; radujem se takvoj diskusiji jer me ispunjava.
Onog trenutka kad neko pocne traziti "igle u plastu sijena" pa krene sa provokacijama ili otvorenim napadom, sva ona ljepota u meni se zgrci i nekako pocne da me boli....u tim trenutcima uvijek imam zelju da se izvinjavam, da nisam tako mislila sto je u stvari apsurdno jer svaki covjek ima pravo na svoj nacin i svoj stav....

Problem u komunikaciji nastaje onda kad covjek ima svoje cvrste stavove ali ne zeli da cuje stavove drugih; u cijelom izlaganju on samo trazi greske, i to je jedino sto je on cuo/procitao od cijelog izlaganja. Tako je i u drugim sferama zivota: "to ti je tako i ti se pusi"......

Mislim da bi ovaj svijet bio mnogo ljepse mjesto za zivot ako bismo samo malo otvorili oci i vidjeli osobe koje takodjer postoje, skupa sa svojom osobnosti, zeljama, nadama i misljenjem.
I svojom slobodom na sve to.

Mir i svako dobro :)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

"Radni zadatak"? Laughing

Evo jos jedne insinuacije slicne prijasnjim od strane par drugih forumasa (dok me nisu malo bolje upoznali) Cool women in black - mission impossible Cool

Zaboravio si dodati da me placa neka zapadna "tajna organizacija" za "ujedinjenje muslimana svijeta" - beli im je u "interesu" da se ujedinimo nakon svih stoljeca i milijardi koje su investirali u razjedinjenje i razdor ovog ummeta, ukljucujuci rigorozno trenirane spijune koji su specalizirali u OSNOVAMA kao i RAZLICITOSTIMA medju sektama i mezhebima "islama" (koje su oni i potpomogli da se stvore) pa su ih slali (i salju) u nase "redove" - u nase saffove - da "obezbjede" da muslimani ne zaborave sta ih razdvaja - u slucaju da im padne napamet da su u stvari svi jedan ummet, da im je Bozija Objava ZAJEDNICKA, najcvrsci temelj, i da je Bog njima najzadovoljniji kada su ujedinjeni i napredni u svim aspektima zivota...

Bas si banana... da ti Bog podari zdravlje i pamet, i sposobnost da razlucis Istinu od neistine (el-furqaan)...
Ha ha, taman cemo se oko onih sto od Kur'ana otkidaju ujedinit, bas si legenda..

Nego, ono je bio kompliment za dobru metodolgiju misionrastva, nemas se sta pjenit odmah..i iskreno jedini post koji sam od tebe procitao do kraja, i ako Bog da i zadnji..

Fakat ne znam kako u tebe obraz sve to podnese... fol ujedinjenje, jedan Ummet, Objava zajednicka, a ovamo mijenjanje Kur'ana

Ziva bila, meni ne smeta apsolutno nikakva religija, nit vjerovanje, sto se mene tice u Manitua ljudi mogu vjerovati,ako to zele, ali kada se netko trpa u islam, a laze na Allaha koji je obecao da ce bdijeti nad Kur'anom do Sudnjeg dana, e to je vec previse...i koliko god da imamo zajednickih tacaka, takvi kao ti su za neuk narod gori od najgorih nevjernika, jer im se priblizavate islamskom terminologijom, a odvodite ih u Dzehennem sa vasim nebulozama.

Sreca , pa je sve vise islamskim znanjem potkovanih muslimana, pa te vase lazi i ublehe mozete u ogledalo prosipat jedino.

Allah vas uputio i otklonio Iblisa od vas, prije nego kasno za to bude.
black

Post by black »

sve mi nekako lici na "mentalne akrobacije" bahaizma, ahmedija ili slicnih new age pokreta..upakovano u slatkorijecivost
ja71

Post by ja71 »

Samo da dodam da je topic mozda malKo neprecizan.

Apsurdno je diskutovati o slobodi necijeg razimsljanja-vjerovanja.

Vjeorvatno je autor mislio na slobodu izrazavanja vjere.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

KOGOD KADGOD wrote:

Iskreno govoreci, najvise me brine to sto "novi val" vehabizma i kojekakvih "izama" skoro da potpuno unistise taj duhovni aspekt, svodeci pokorenje i vjeru Bogu na puka pravila o svakom aspektu zivota, na "harame" i "halale" (i sve klasifikacije izmedju) - tako da je zanesenost u sjecanju Uzvisenog, opijenost u osjecaju jedinstvenosti sa univerzumom i rigorozno "treniranje" nefsa (ega) dok se ne pokori Bogu i sam utone u Ljubav (i onda "krivica" polugolih koji pred nama marsiraju postaje bez ikakvog smisla i uticaja) - potpuno strani pojam za "muslimane "po knjizi" (haman svakoj osim Bozije)...
e jes vala, a ni tom tvom -izmu nije stranno unistavanje nase bosanske duhovnosti krvlju stecene, svi dosadasnji -izmi koji su nam dosli u Bosnu su prdina bara naspram ovog sto nam dolazi s zapada, jer za taj -izam nasa ulema je nepismena,pokvarena, podmitljiva... a njihov dzemat tj. MI BOSANSKI muslimani smo duduci, a iz toga nisu izuzteti ni nasi preci kolko vidim.
na sta ce nam se vjera i sva nasa duhovnost i kulturna bastina svest sa tim novim -izmom (ako se imalo prosiri) koji nam dolazi s zapada strah me i pomislit.
Kolko vidim hiljade i hhiljade knjiga i prevoda bilo bi unisteno odjednom kao prvi korak ka slobodi vjerovanja tog -izma! :sad:
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Danko_Bananko wrote:
"Radni zadatak"? Laughing

Evo jos jedne insinuacije slicne prijasnjim od strane par drugih forumasa (dok me nisu malo bolje upoznali) Cool women in black - mission impossible Cool

Ha ha, taman cemo se oko onih sto od Kur'ana otkidaju ujedinit, bas si legenda..

Nego, ono je bio kompliment za dobru metodolgiju misionrastva, nemas se sta pjenit odmah..i iskreno jedini post koji sam od tebe procitao do kraja, i ako Bog da i zadnji..

Fakat ne znam kako u tebe obraz sve to podnese... fol ujedinjenje, jedan Ummet, Objava zajednicka, a ovamo mijenjanje Kur'ana

Ziva bila, meni ne smeta apsolutno nikakva religija, nit vjerovanje, sto se mene tice u Manitua ljudi mogu vjerovati,ako to zele, ali kada se netko trpa u islam, a laze na Allaha koji je obecao da ce bdijeti nad Kur'anom do Sudnjeg dana, e to je vec previse...i koliko god da imamo zajednickih tacaka, takvi kao ti su za neuk narod gori od najgorih nevjernika, jer im se priblizavate islamskom terminologijom, a odvodite ih u Dzehennem sa vasim nebulozama.

Sreca , pa je sve vise islamskim znanjem potkovanih muslimana, pa te vase lazi i ublehe mozete u ogledalo prosipat jedino.

Allah vas uputio i otklonio Iblisa od vas, prije nego kasno za to bude.
Samo zato sto smo se nasliu vremenu kada se pronaslo azsto nema Basmale na toj suri, i zasto dva ajeta tu ne pripadaju - cvrsto si protiv toga jer to smatras "minjenjanjem" - ti bi dakle, da si bio ziv u doba kada su ih DODALI bio medju onima koji su bili protiv toga, ubjedjivali da su ta dva ajeta nadjena samo kod jedne osobe od svih hafiza - i radi toga su izgubili zivote. - To je kompliment tvojoj iskrenosti.

Isto sam i sama na sami pomen mislila kao i ti - zasto su se "zakacili" bas za ta dva ajeta? Sta fali ako je Bog rekao da se donose salawati na Muhammeda? - Dok nisam odlucila da objektivno sagledam stvar, pocela traziti po starim tefsirima, po hadisima koji se ticu sakupljanja Qur'ana, po historijskim izvorima, i najvaznije - uporedjujuci ih sa svim drugim ajetima koji pominju Bozije Poslanike. I pronasla da nisu ljudi "iz vedra neba" odlucili da "uklone" bas ta dva ajeta, nista drugo, ni jedno slovo nego samo ta dva.

Tu sam a uzela svoje pravo SLOBODE vjerovanja i provjeravanja i nasla slijedece.

- Postoji historijska evidencija da ta da ajeta nisu nadjena nigdje (pri sakupljanju zapisanih listova a svi listovi su se "podudarali" od osobe do osobe koji su ih drzali i cuvali) samo kod JEDNE osobe, i uprkos protivljenja nekih hafiza prihvaceni kao dio Mushafa, takodje se prvih nekoliko stoljeca insistiralo na napomeni da postoji razlika u misljenjima sto se tica pripadnosti ta dva ajeta Mushafu, dok, polahko i to nije izgubilo znacaj kada je pocela najezda hadisa i zauzetosti oko njih i nihovog nivoa autenticnosti...

- Onda sam uporedjivala sve ostale ajete o Poslanicima, i kada se govori o svima njima izricito se istice da medju njima nema nikakve razlike (u "ranku", da je jedan "vazniji" od drugog i sl. svi su oni bili neophodni dio lanca Poslanstva), a gdje su price o odredjenim Poslanicima Bog ih sve "blagosilja" u smislu "neka je mir sa tim i tim, on je bio dobar covjek i Boziji Poslanik" ili u slucaju Vijesnika "Boziji Vijesnik" - a razlika je velika medju ta dva termina.

- I to sto je Bog dao da dodje vakat pa da se i dokaze da tu ne pripadaju matematickim kodom - a "kodiranje" Bozijih Objava nije "nov" pojam, i ranije Objave su sardzavale kodove na osnovu numerickih vrijednosti slova jezika Objave - Kabbala (dio Starog Zavjeta) je jedna od najpoznatijih - zajedno sa historijskim cinjenicama, bismo trebali da prihvatimo sa radoscu, kao i svaki put kada nekom Bog da inspiraciju da nadje neki novi dokaz ("ajet" znaci znak, dokaz) istinitosti i savrsenosti Bozije Objave.

Bez obzira na sve, i kada ne bismo uzimali u obzir ta dva ajeta (ignorisano je njihovo prisustvo hiljadu godina, moze jos) - opet sam za to da se Muslimani ujedine oko Qur'ana i da prestane ovo sektasenje i medjusobno proljevanje krvi radi stvari koje su sedesile prije mnogo generacija i za koje mi nismo odgovorni, kao i pregled "serijata" i zakona i zakoncica, pravila i propisa koji su zasnovani na izrekama koje su se ticale ljudi prije 1400 godina - i da ih koristimo iskljucivo kao historijske reference a ne kao izvor zakona za danasnje doba koje je daleko drugacije od tadasnjeg - a Qur'an je primjenljiv i prilagodljiv svim vremenima (jer sadrzi dubine znacenja koje jos nisu sve iznadjene) i sve VJERSKE zakone i pravila koja su potrebna.

Bog je rekao da je Qur'an "detaljan i kompletan" i Islam "usavrsena vjera" - sta se moze dodati detaljnom, kompletnom i sta se moze vjerski vse i bolje postici od vec usavrsene vjere kakva je objasnjena u Qur'anu?

Ovo je moje misljenje, uvjerenje, i znam da sejtan prokleti ljude moze da zove samo OD Qur'ana a ne PREMA Qur'anu (to mu je i "posao" koji je do sada odlicno obavljao) - i vjerujem da se treba prihvatiti svaki vjernik koji vjeruje u Boziju Rijec kao ravnopravan, bez obzira da li se moli na malo drugaciji nacin (dokle god odrzava tri osnovne pozicije navedene u Qur'anu), bez obzira na to kako se ponasa u svakodnevnom zivotu (kako jede, spava, itd. sto je napravljeno u cijeli sistem "pravila" kako to po "sunnetu" treba ciniti) dokle god se drzi osnovnih pravila Bozije Objave - da voli i misli dobro drugima, da ne ogovara druge (sto je danas "normalno"), da bude blag prema svima koji mu ne cine nazao, da samo u samoodbrani moze oduzeti zivot ili raniti, da ne laze, ne krade, da ne cini ocito gnusne i ruzne stvari, da svoju nafaku zaradjuje na posten nacin ako je sposoban za rad, itd.

To su vazne stvari za vjernika kao i svaku principijelnu osobu, a ne kako ce vrsiti nuzdu "po sunnetu", koliko ce potkratiti hlace "po sunnetu" - neka je vrsi kako hoce, i neka krati koliko hoce - ali neka ne insisitra da je po "sunnetu" i da svako tako "treba" da cini.

Slobodni ste da se slozite ili ne slozite, ovo vjerujem punim srcem, da je Bozija Rijec dovoljna (bez obzira na ta dva ajeta oja se stalno "isticu") i da nam je On dao SLOBODU i duznost da u svakom naprednijem vremenu bivamo napredniji a ne da idemo unazad dok cijeli svijet ide naprijed.

Sto rece neko ne moze se smatrati da su 23 godine Poslanstva prije 1400 godina "dovoljne" da se u njih "strpaju" stoljeca ljudskog napretka i razvoja ljudske svijesti.

Ljudi nisu ni svjesni koliko smo blagoslovljeni da imamo Qur'an, Rijec Boziju, "pismo" nama upuceno od Gospodara univerzuma - koji je mogao da nas stvori - i da nas tako ostavi, bez upute, bez isareta o Sebi - pa da nas opet baci u Dzehennem ako cinimo zlo - i ne bismo mogli NISTA, ama bas nista... I sta se radi? Umjesto da zedno proucavamo taj "DOKAZ" zajedno sa naucnim izucavanjem stvorenoga svijeta kao drugi "DOKAZ" (jer je Bog ta dva dao na sonovu kojih Ga spoznajemo) - mi se znojimo nad pricama i prepricavanjima ljudi koji nisu znali cinjenicno koliko dijete u osnovnoj skoli danas zna...

I jos se oko toga razdjeljujemo i medjusobno ne podnosimo, jer, zaboga, "onaj nije rasirio noge kako treba - beli nije dobar covjek"..."ona se nije pokrila mahramom - beli nije dobra zena, kako je nije stid"... "vidi ona kako se pokrila, tacno "islamski" - beli je bolja muslimanka od one do nje sto nije pokrivena"..."ovaj brat ima bradu pravo "po sunnetu" - beli je plah covjek i ucen vjernik" - je li tako treba da budemo zaista? - A ovo nije izmisljeno, ovo sam svojim usima cula i ocima vidjela mnogo puta.

Hvala Bogu koji nam je dao usavrsenu vjeru pokorenja Njegovoj Volji, i ulio vjeru u nasa srca, i podario nam iz Svoje Milosti Uputu a nije nas ostavio u mraku neznanja....

A na nama je da to cijenimo i iskoristimo ili obratno.

Sloboda izbora je veliki dar a i odgovornost koja nam je data.... Nije lahko biti insan - zasto jedni drugima da otezavamo jos vise?...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Kadgod, bez bilo kakve želje za provokacijom,volio bih čuti tvoje mišljenje o Poslaniku islama, Muhammedu a.s.

I još nešto: Nisam mogao u ovom momentu pronaći, ali mi se čini da si u jednom od tvojih postova, govoreći o svome očitovanju islama,ustvrdila da nema Boga osim Allaha dž.š. I čini mi se da si tu stala. Nisi pomenula Muhammeda a.s., njegovo poslanstvo......Ako sam nešto previdio, pogriješio,molim te da mi oprostiš!
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Finih nebuloza iznese (po običaju između redaka barem naizgled razboritog teksta) iznese nasa draga i, hvala Bogu ipak jedina KGKG, a nije prvi put...

Naravno daleko od toga da je kanim ispravljati, ili nedo Bog jos gore i pogubnije raspravljati sa njom :-) ha ipak je naslov teme: Sloboda vjerovanja :-)

Samo da ne iskacem iz sina previse pa da potvrdim ono sto stalno ponavljam a vrlo se uklapa u samu temu: Ko hoce nek vjeruje, a ko nece ne mora vjerovati nikako.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Abu FEED el-Castro wrote:Finih nebuloza iznese (po običaju između redaka barem naizgled razboritog teksta) iznese nasa draga i, hvala Bogu ipak jedina KGKG, a nije prvi put...

Naravno daleko od toga da je kanim ispravljati, ili nedo Bog jos gore i pogubnije raspravljati sa njom :-) ha ipak je naslov teme: Sloboda vjerovanja :-)

Samo da ne iskacem iz sina previse pa da potvrdim ono sto stalno ponavljam a vrlo se uklapa u samu temu: Ko hoce nek vjeruje, a ko nece ne mora vjerovati nikako.
U skladu s naslovom teme, priupitah je neke stvari, e da bih mogao slobodno donijeti neke zaključke :D

p.s. Bog ti dao svako dobro, idi pogledaj onu temu, za koju ti sinoć rekoh :D : Umjetnost življenja : Stvarno su cool.... :)
Post Reply