Danko_Bananko wrote:"Radni zadatak"? Laughing
Evo jos jedne insinuacije slicne prijasnjim od strane par drugih forumasa (dok me nisu malo bolje upoznali) Cool women in black - mission impossible Cool
Zaboravio si dodati da me placa neka zapadna "tajna organizacija" za "ujedinjenje muslimana svijeta" - beli im je u "interesu" da se ujedinimo nakon svih stoljeca i milijardi koje su investirali u razjedinjenje i razdor ovog ummeta, ukljucujuci rigorozno trenirane spijune koji su specalizirali u OSNOVAMA kao i RAZLICITOSTIMA medju sektama i mezhebima "islama" (koje su oni i potpomogli da se stvore) pa su ih slali (i salju) u nase "redove" - u nase saffove - da "obezbjede" da muslimani ne zaborave sta ih razdvaja - u slucaju da im padne napamet da su u stvari svi jedan ummet, da im je Bozija Objava ZAJEDNICKA, najcvrsci temelj, i da je Bog njima najzadovoljniji kada su ujedinjeni i napredni u svim aspektima zivota...
Bas si banana... da ti Bog podari zdravlje i pamet, i sposobnost da razlucis Istinu od neistine (el-furqaan)...
Ha ha, taman cemo se oko onih sto od Kur'ana otkidaju ujedinit, bas si legenda..
Nego, ono je bio kompliment za dobru metodolgiju misionrastva, nemas se sta pjenit odmah..i iskreno jedini post koji sam od tebe procitao do kraja, i ako Bog da i zadnji..
Fakat ne znam kako u tebe obraz sve to podnese... fol ujedinjenje, jedan Ummet, Objava zajednicka, a ovamo mijenjanje Kur'ana
Ziva bila, meni ne smeta apsolutno nikakva religija, nit vjerovanje, sto se mene tice u Manitua ljudi mogu vjerovati,ako to zele, ali kada se netko trpa u islam, a laze na Allaha koji je obecao da ce bdijeti nad Kur'anom do Sudnjeg dana, e to je vec previse...i koliko god da imamo zajednickih tacaka, takvi kao ti su za neuk narod gori od najgorih nevjernika, jer im se priblizavate islamskom terminologijom, a odvodite ih u Dzehennem sa vasim nebulozama.
Sreca , pa je sve vise islamskim znanjem potkovanih muslimana, pa te vase lazi i ublehe mozete u ogledalo prosipat jedino.
Allah vas uputio i otklonio Iblisa od vas, prije nego kasno za to bude.
Samo zato sto smo se nasliu vremenu kada se pronaslo azsto nema Basmale na toj suri, i zasto dva ajeta tu ne pripadaju - cvrsto si protiv toga jer to smatras "minjenjanjem" - ti bi dakle, da si bio ziv u doba kada su ih DODALI bio medju onima koji su bili protiv toga, ubjedjivali da su ta dva ajeta nadjena samo kod jedne osobe od svih hafiza - i radi toga su izgubili zivote. - To je kompliment tvojoj iskrenosti.
Isto sam i sama na sami pomen mislila kao i ti - zasto su se "zakacili" bas za ta dva ajeta? Sta fali ako je Bog rekao da se donose salawati na Muhammeda? - Dok nisam odlucila da objektivno sagledam stvar, pocela traziti po starim tefsirima, po hadisima koji se ticu sakupljanja Qur'ana, po historijskim izvorima, i najvaznije - uporedjujuci ih sa svim drugim ajetima koji pominju Bozije Poslanike. I pronasla da nisu ljudi "iz vedra neba" odlucili da "uklone" bas ta dva ajeta, nista drugo, ni jedno slovo nego samo ta dva.
Tu sam a uzela svoje pravo SLOBODE vjerovanja i provjeravanja i nasla slijedece.
- Postoji historijska evidencija da ta da ajeta nisu nadjena nigdje (pri sakupljanju zapisanih listova a svi listovi su se "podudarali" od osobe do osobe koji su ih drzali i cuvali) samo kod JEDNE osobe, i uprkos protivljenja nekih hafiza prihvaceni kao dio Mushafa, takodje se prvih nekoliko stoljeca insistiralo na napomeni da postoji razlika u misljenjima sto se tica pripadnosti ta dva ajeta Mushafu, dok, polahko i to nije izgubilo znacaj kada je pocela najezda hadisa i zauzetosti oko njih i nihovog nivoa autenticnosti...
- Onda sam uporedjivala sve ostale ajete o Poslanicima, i kada se govori o svima njima izricito se istice da medju njima nema nikakve razlike (u "ranku", da je jedan "vazniji" od drugog i sl. svi su oni bili neophodni dio lanca Poslanstva), a gdje su price o odredjenim Poslanicima Bog ih sve "blagosilja" u smislu "neka je mir sa tim i tim, on je bio dobar covjek i Boziji Poslanik" ili u slucaju Vijesnika "Boziji Vijesnik" - a razlika je velika medju ta dva termina.
- I to sto je Bog dao da dodje vakat pa da se i dokaze da tu ne pripadaju matematickim kodom - a "kodiranje" Bozijih Objava nije "nov" pojam, i ranije Objave su sardzavale kodove na osnovu numerickih vrijednosti slova jezika Objave - Kabbala (dio Starog Zavjeta) je jedna od najpoznatijih - zajedno sa historijskim cinjenicama, bismo trebali da prihvatimo sa radoscu, kao i svaki put kada nekom Bog da inspiraciju da nadje neki novi dokaz ("ajet" znaci znak, dokaz) istinitosti i savrsenosti Bozije Objave.
Bez obzira na sve, i kada ne bismo uzimali u obzir ta dva ajeta (ignorisano je njihovo prisustvo hiljadu godina, moze jos) - opet sam za to da se Muslimani ujedine oko Qur'ana i da prestane ovo sektasenje i medjusobno proljevanje krvi radi stvari koje su sedesile prije mnogo generacija i za koje mi nismo odgovorni, kao i pregled "serijata" i zakona i zakoncica, pravila i propisa koji su zasnovani na izrekama koje su se ticale ljudi prije 1400 godina - i da ih koristimo iskljucivo kao historijske reference a ne kao izvor zakona za danasnje doba koje je daleko drugacije od tadasnjeg - a Qur'an je primjenljiv i prilagodljiv svim vremenima (jer sadrzi dubine znacenja koje jos nisu sve iznadjene) i sve VJERSKE zakone i pravila koja su potrebna.
Bog je rekao da je Qur'an "detaljan i kompletan" i Islam "usavrsena vjera" - sta se moze dodati detaljnom, kompletnom i sta se moze vjerski vse i bolje postici od vec usavrsene vjere kakva je objasnjena u Qur'anu?
Ovo je moje misljenje, uvjerenje, i znam da sejtan prokleti ljude moze da zove samo OD Qur'ana a ne PREMA Qur'anu (to mu je i "posao" koji je do sada odlicno obavljao) -
i vjerujem da se treba prihvatiti svaki vjernik koji vjeruje u Boziju Rijec kao ravnopravan, bez obzira da li se moli na malo drugaciji nacin (dokle god odrzava tri osnovne pozicije navedene u Qur'anu), bez obzira na to kako se ponasa u svakodnevnom zivotu (kako jede, spava, itd. sto je napravljeno u cijeli sistem "pravila" kako to po "sunnetu" treba ciniti)
dokle god se drzi osnovnih pravila Bozije Objave - da voli i misli dobro drugima, da ne ogovara druge (sto je danas "normalno"), da bude blag prema svima koji mu ne cine nazao, da samo u samoodbrani moze oduzeti zivot ili raniti, da ne laze, ne krade, da ne cini ocito gnusne i ruzne stvari, da svoju nafaku zaradjuje na posten nacin ako je sposoban za rad, itd.
To su vazne stvari za vjernika kao i svaku principijelnu osobu, a ne kako ce vrsiti nuzdu "po sunnetu", koliko ce potkratiti hlace "po sunnetu" - neka je vrsi kako hoce, i neka krati koliko hoce - ali neka ne insisitra da je po "sunnetu" i da svako tako "treba" da cini.
Slobodni ste da se slozite ili ne slozite, ovo vjerujem punim srcem, da je Bozija Rijec dovoljna (bez obzira na ta dva ajeta oja se stalno "isticu") i da nam je On dao SLOBODU i duznost da u svakom naprednijem vremenu bivamo napredniji a ne da idemo unazad dok cijeli svijet ide naprijed.
Sto rece neko ne moze se smatrati da su 23 godine Poslanstva prije 1400 godina "dovoljne" da se u njih "strpaju" stoljeca ljudskog napretka i razvoja ljudske svijesti.
Ljudi nisu ni svjesni koliko smo blagoslovljeni da imamo Qur'an, Rijec Boziju, "pismo" nama upuceno od Gospodara univerzuma -
koji je mogao da nas stvori - i da nas tako ostavi, bez upute, bez isareta o Sebi - pa da nas opet baci u Dzehennem ako cinimo zlo - i ne bismo mogli NISTA, ama bas nista... I sta se radi? Umjesto da zedno proucavamo taj "DOKAZ" zajedno sa naucnim izucavanjem stvorenoga svijeta kao drugi "DOKAZ" (jer je Bog ta dva dao na sonovu kojih Ga spoznajemo) - mi se znojimo nad pricama i prepricavanjima ljudi koji nisu znali cinjenicno koliko dijete u osnovnoj skoli danas zna...
I jos se oko toga razdjeljujemo i medjusobno ne podnosimo, jer, zaboga, "onaj nije rasirio noge kako treba - beli nije dobar covjek"..."ona se nije pokrila mahramom - beli nije dobra zena, kako je nije stid"... "vidi ona kako se pokrila, tacno "islamski" - beli je bolja muslimanka od one do nje sto nije pokrivena"..."ovaj brat ima bradu pravo "po sunnetu" - beli je plah covjek i ucen vjernik" - je li tako treba da budemo zaista? - A ovo nije izmisljeno, ovo sam svojim usima cula i ocima vidjela mnogo puta.
Hvala Bogu koji nam je dao usavrsenu vjeru pokorenja Njegovoj Volji, i ulio vjeru u nasa srca, i podario nam iz Svoje Milosti Uputu a nije nas ostavio u mraku neznanja....
A na nama je da to cijenimo i iskoristimo ili obratno.
Sloboda izbora je veliki dar a i odgovornost koja nam je data.... Nije lahko biti insan - zasto jedni drugima da otezavamo jos vise?...