Sloboda govora i bogohuljenje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr.Gonzo

#1 Sloboda govora i bogohuljenje

Post by dr.Gonzo »

Gledam neki dan koncert, i bend svira ovu pjesmu:

I onda nakon toga ovu:

I raja dize upaljace, svi se ljuljaju i pjevaju veselicu "We're going to hell" :lol: Dernek samo takav. Malo kad razmislim, mozda na momente prelazi granicu dobrog ukusa, al bilo je nevjerovatno zabavno :D

Mislim da je primjer veoma ilustrativan. Tesko da se moze otvorenije sprdati sa hriscanstvom. Ipak, u evropi je to sasvim OK. Kome smeta ne mora ici na koncerte i kupovati CD-ove. Medjitim, siguran sam da ima puno ljudi koji se ne slazu i rado bi zabranili slicne kulturne manifestacije :evil: Znaci, jeste li za slobodu govora ili niste?
Last edited by dr.Gonzo on 30/09/2009 18:07, edited 3 times in total.
MrSini

#2 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by MrSini »

Normalno da smo za slobodu govora. Ako meni tamo neka vjera kaže da sam manje vrijedan ako sam ateista ja bih im nešto poručio putem ovog foruma ali se bojim da ne dobijem ban. :-D
Ateista

#3 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by Ateista »

dr.Gonzo wrote:Gledam neki dan koncert, i bend svira ovu pjesmu: http://www.youtube.com/watch?v=U1VMykO9U-E
I onda nakon toga ovu: http://www.youtube.com/watch?v=wxr-fbtV1-8 I raja dize upaljace, svi se ljuljaju i pjevaju veselicu "We're going to hell" :lol: Dernek samo takav. Malo kad razmislim, mozda na momente prelazi granicu dobrog ukusa, al bilo je nevjerovatno zabavno :D

Mislim da je primjer veoma ilustrativan. Tesko da se moze otvorenije sprdati sa hriscanstvom. Ipak, u evropi je to sasvim OK. Kome smeta ne mora ici na koncerte i kupovati CD-ove. Medjitim, siguran sam da ima puno ljudi koji se ne slazu i rado bi zabranili slicne kulturne manifestacije :evil: Znaci, jeste li za slobodu govora ili niste?
U principu sam za slobodu govora. Svako ima pravo da iznese svoje misljenje, a oni kojima se ne svidja ne moraju da dolaze na takve koncerte.

Ogranicavanje slobode ne vodi nicemu, potpuno nebitno da li je neko u pravu ili nije. Ako u nekom drustvu ili sredini postoji dominantan jedan stav o nekoj temi, onda ljudi nemaju izbor i bez puno razmisljanja prihvataju taj stav kao svoj, sto nije u redu i smatram da to zaglupljuje. Treba pustiti slobodu govora da svako iznese svoje misljenje, a onda je do ljudi da sami izaberu koje ce prihvatiti. Na zalost, cesto se drugacije misljenje naziva bogohuljenjem i time se umanjuje sloboda govora, primjera ima na ovom podforumu jako puno. :D

Jedino kada nisam za potpunu slobodu govora je fasisticka ideologija koja izaziva mrznju, netrpeljivost i izaziva sukobe, ali ovdje cini mi se nije rijec o tome.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by dr.gog »

dr.Gonzo wrote:Gledam neki dan koncert, i bend svira ovu pjesmu: http://www.youtube.com/watch?v=dhrY58tqq5k
I onda nakon toga ovu: http://www.youtube.com/watch?v=wxr-fbtV1-8 I raja dize upaljace, svi se ljuljaju i pjevaju veselicu "We're going to hell" :lol: Dernek samo takav. Malo kad razmislim, mozda na momente prelazi granicu dobrog ukusa, al bilo je nevjerovatno zabavno :D

Gonzo ne skreći ljude s foruma možeš postaviti video i ovako/ dakle:

Tiger Lillies :D

Istinski bolesni su oni likovi koji pod klovn maskama izvode horror rap :D

joj lilisa Božsačuvaj :D
dr.Gonzo

#5 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by dr.Gonzo »

dr.gog wrote:
Istinski bolesni su oni likovi koji pod klovn maskama izvode horror rap :D

joj lilisa Božsačuvaj :D
Ma Tiger Lillies su za***bali i Nick Cave-a i pola death metal scene po pitanju grotesknih elemenata u tekstovima, samo sto je ambalaza malo drugacija :D

U principu sam za slobodu govora. Svako ima pravo da iznese svoje misljenje, a oni kojima se ne svidja ne moraju da dolaze na takve koncerte.

Ogranicavanje slobode ne vodi nicemu, potpuno nebitno da li je neko u pravu ili nije. Ako u nekom drustvu ili sredini postoji dominantan jedan stav o nekoj temi, onda ljudi nemaju izbor i bez puno razmisljanja prihvataju taj stav kao svoj, sto nije u redu i smatram da to zaglupljuje. Treba pustiti slobodu govora da svako iznese svoje misljenje, a onda je do ljudi da sami izaberu koje ce prihvatiti. Na zalost, cesto se drugacije misljenje naziva bogohuljenjem i time se umanjuje sloboda govora, primjera ima na ovom podforumu jako puno. :D

Jedino kada nisam za potpunu slobodu govora je fasisticka ideologija koja izaziva mrznju, netrpeljivost i izaziva sukobe, ali ovdje cini mi se nije rijec o tome.
To je odprilike i moje misljenje, samo sto mislim da je tesko nametnuti ta ogranicenja i u slucaju "govora mrznje", jer je tesko definisati jasne kriterije, a ipak postoji veliki jaz izmedju rijeci i konkretnih dijela.

Evo jos jedan presmjesan(barem meni) video na ovu temu:

Najjaci je dio rasprave negdje oko 6. minute. Jooj koji kralj! :D

Moment kad Zappa kaze "Absolutely!"(7:13) - neprocjenjivivo :D
pure_love

#6 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by pure_love »

ima u Bosni bend "Bogamber" s "hitovima" poput :

“Borite se protiv vjere, braćo, vjera je zlo pregolemo’’.

“Skidaju se šamije, puštaju se kose, okrenuti krstovi po džamiji se nose’’

:-)
ultima_palabra

#7 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by ultima_palabra »

pure_love wrote:ima u Bosni bend "Bogamber" s "hitovima" poput :

“Borite se protiv vjere, braćo, vjera je zlo pregolemo’’.

“Skidaju se šamije, puštaju se kose, okrenuti krstovi po džamiji se nose’’

:-)
WTF? :lol:
dr.Gonzo

#8 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by dr.Gonzo »

Album prvjenac tuzlanskog benda Bogamber pod nazivom Devastacija sakralnog objekta ostavio je snazan trag na bosanskoj underground metal sceni :D Pored pomenutih, mjesto u analima bosanskog ekstrmnog metala zasluzeno su stekli regionalnim hitovina Izbijanje boga iz glave, Vrljkom preko ledja i Jede klisuru (sta god to bilo, op. a.). :lol:

Lijepo june, nema govora....
ultima_palabra

#9 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by ultima_palabra »

Ma svako hoće svojih 5 minuta slave :) Zanimljivije je pratiti reakcije na ovo sve. Po meni, vjernik (kršćanin ili musliman) bi trebao ovo ispratiti sa podsmijehom. Međutim, u zadnje vrijeme vladaju neka mišljenja, ako sam vjernik, da moram biti konstantno uvrijeđen nečim. Mene recimo nisu nešto pogodile famozne karikature ili queer fest na 27.noć. Jednostavno smatram da je islam mnogo iznad toga, a i ne smatram se toliko kompetentnim da se stavljam u odbranu.
Dosta ima i do balkanskog mentaliteta. Ljudi ovdje u prosjeku nisu toliki vjernici, pa to pokušavaju nadoknaditi pravljenjem buke.
dr.Gonzo

#10 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by dr.Gonzo »

Zanimljivije je pratiti reakcije na ovo sve. Po meni, vjernik (kršćanin ili musliman) bi trebao ovo ispratiti sa podsmijehom. Međutim, u zadnje vrijeme vladaju neka mišljenja, ako sam vjernik, da moram biti konstantno uvrijeđen nečim. Mene recimo nisu nešto pogodile famozne karikature ili queer fest na 27.noć. Jednostavno smatram da je islam mnogo iznad toga, a i ne smatram se toliko kompetentnim da se stavljam u odbranu.
Da vjernici reaguju tako kako ti mislis da bi trebalo, ovakva muzika ne bi ni postoja. U startu bi bila besmislena.

Jedan od glavnih cilje ovakvih vidova umjetnosti je upravo da izazove te reakcije. Ljudi se ocigledno zezaju, i provociraju konzervativne sredine u kojima se nalaze, prvenstveno iz vlastitog ceifa. Nece sigurno zivjeti od prodaje albuma...

A kakvo ti je misljenje o tim sto se zestoko "primaju" na provokacije i samim "provokatorima"?
ultima_palabra

#11 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by ultima_palabra »

dr.Gonzo wrote:
Zanimljivije je pratiti reakcije na ovo sve. Po meni, vjernik (kršćanin ili musliman) bi trebao ovo ispratiti sa podsmijehom. Međutim, u zadnje vrijeme vladaju neka mišljenja, ako sam vjernik, da moram biti konstantno uvrijeđen nečim. Mene recimo nisu nešto pogodile famozne karikature ili queer fest na 27.noć. Jednostavno smatram da je islam mnogo iznad toga, a i ne smatram se toliko kompetentnim da se stavljam u odbranu.
Da vjernici reaguju tako kako ti mislis da bi trebalo, ovakva muzika ne bi ni postoja. U startu bi bila besmislena.

Jedan od glavnih cilje ovakvih vidova umjetnosti je upravo da izazove te reakcije. Ljudi se ocigledno zezaju, i provociraju konzervativne sredine u kojima se nalaze, prvenstveno iz vlastitog ceifa. Nece sigurno zivjeti od prodaje albuma...

A kakvo ti je misljenje o tim sto se zestoko "primaju" na provokacije i samim "provokatorima"?
Pa što se tiče provokatora, mlad urbani čovjek će svašta uraditi kako bi dokazao da je drugačiji. Kad ga spuca realnost, zaboravi se na to sve :-D To je sve benigno.
A u zatucanim sredinama lako je ljude uvjeriti u sve, pa i da su ovo djela "stranih plaćenika", "________foba" (umetni religiju). Kad sam vidio naslove pjesama onog banda, ismijao sam se i poželio da poslušam jednu pjesmu da bih se ismijao još više. Mislim da je to normalna ljudska reakcija. Ljudi se trebaju prestati plašiti drugačijeg mišljenja, i imati povjerenja u svoj intelekt i svoj iman. Sjećam se da sam sa zanimanjem pročitao "Satanic verses" od Rushdieja, i nakon čitanja imao veći iman nego prije :D
Apostate

#12 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by Apostate »

Dobra tema, svakako potrebna pogotovo na nasim prostorima. Naravno da sam za apsolutnu slobodu govora i umjetnickog izrazavanja. Kakvo je stanje po tom pitanju najbolje je pokazala rekacija javnosti, politickih, vjerskih i "intelektualnih" prvaka (cast izuzecima) tokom dogadjaja vezanih za proslogodisnji Queer festival. Sloboda govora i izrazavanja ne moze i ne smije u demokratskom drustvu biti subjekat cenzuri i nasilnom ugnjetavanju - pa ni za vrijeme bitnih vjerskih praznika, poput mjeseca Ramazana, koliko god to smetalo nekim ljudima. Jednom kada se taj princip narusi, svaka sljedeca sub-kultura moze i vjerovatno ce i postati meta cenzure. Uvod u jednoumlje (bezumlje)

Sto se konkretno tice benda Bogamber, ko god zna te momke zna da su tu pravo dobra raja koja nisu trazila nikakvu popularnost niti su zelili napraviti provokaciju. Snimili su taj prvi album (devastacija sakralnog objekta) na kucnom kompjuteru kao zezanciju i to se internetom prosirilo kao shega materijal.
dr.Gonzo

#13 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by dr.Gonzo »

Pa što se tiče provokatora, mlad urbani čovjek će svašta uraditi kako bi dokazao da je drugačiji. Kad ga spuca realnost, zaboravi se na to sve :-D To je sve benigno.
A u zatucanim sredinama lako je ljude uvjeriti u sve, pa i da su ovo djela "stranih plaćenika", "________foba" (umetni religiju). Kad sam vidio naslove pjesama onog banda, ismijao sam se i poželio da poslušam jednu pjesmu da bih se ismijao još više. Mislim da je to normalna ljudska reakcija. Ljudi se trebaju prestati plašiti drugačijeg mišljenja, i imati povjerenja u svoj intelekt i svoj iman. Sjećam se da sam sa zanimanjem pročitao "Satanic verses" od Rushdieja, i nakon čitanja imao veći iman nego prije :D
Upravo tako :thumbup:
ultima_palabra

#14 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by ultima_palabra »

Zanimljiva tema. šteta što nema više učesnika :-?
Ateista

#15 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by Ateista »

ultima_palabra wrote:Zanimljiva tema. šteta što nema više učesnika :-?
Upravo tako, ali sta ces, nekima ne odgovara ono o cemu se ovdje govori pa su skontali da je bolje da se ne ukljucuju...
Fair Life

#16 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by Fair Life »

Ateista wrote:
Upravo tako, ali sta ces, nekima ne odgovara ono o cemu se ovdje govori pa su skontali da je bolje da se ne ukljucuju...
Image
Ateista

#17 Re: Sloboda govora i bogohuljenje

Post by Ateista »

Fair Life wrote:
Ateista wrote:
Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply