Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
-
pemanapemani
#651 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
BH blok vec sljedece opce izbore moze praviti vlast na nivou FBiH bez HDZ, ako se malo potrude u dijalogu i djelovanjem medju BiH Hrvatima.
Kljuc je osigurati minimalno 6 zastupnika u klubu Hrvata u Domu naroda FBiH.
Uglavnom, obicna floskula je da ce HDZ biti neizbjezan bruku godina.
Sa predstavnicima manjeg entiteta se po ovakvim pravilima mora. Ali u tom "odnosu" treba koristiti sva legalna i polulegalna politicka sredstva koja koriste jacanju drzave.
Zakljucak - raditi sve sto SDA nije radila od kraja agresije na RBiH.
Kljuc je osigurati minimalno 6 zastupnika u klubu Hrvata u Domu naroda FBiH.
Uglavnom, obicna floskula je da ce HDZ biti neizbjezan bruku godina.
Sa predstavnicima manjeg entiteta se po ovakvim pravilima mora. Ali u tom "odnosu" treba koristiti sva legalna i polulegalna politicka sredstva koja koriste jacanju drzave.
Zakljucak - raditi sve sto SDA nije radila od kraja agresije na RBiH.
- General War
#652 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Pa zato su se sad poceli igrat patriotizma i ugrozbe u PC, kad im ista ta baza preseljena u sarajevo i tuzlu okrece ledja...a deset i kusur godina sve ok.madner wrote:
Plan nije los, ali realno nema sanse za uspjeh.
Nije zelenim samo sto gube kanton, nego i bazu.
Ove smjene su recimo bile veliki plus.
A skandali su im odlicni, samo prave autogolove.
- sadie_forever
#653 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Po popisu u Sa muslimana ima oko 90%,vise ima ljudi islamske vjeroispovijesti nego bosnjaka...jer po pitanju etnije ima podjela na bosnjake bosance ostalea po pitanju vjere nemahorkesh wrote:Nije islamski, nego bošnjački. Opet se vraćamo na ono što sam rekao o razlici između nacije i vjeroispovijesti.sadie_forever wrote:horkesh wrote:
Dok kao narod ne razlučimo vjeru od nacije, nećemo na zelenu granu izaći. Je li to, molim te, mjerilo državnosti i mudrog rukovođenja da li se uči Fatiha?
To ti kažem kao vjernik.
A ti se zapitaj zašto narod želi promjenu od SDA-ovaca koji svi dižu ruke na Fatihu, a kasnije ih spuštaju u džepove građana.
pa krivo mi je i kad se vjera mece gdje joj nije mjesto a i kad se nazor brise da bude nevidljiva,jbg sa je 90% islamski grad i od toga pobjeci ne mozete
Opet ponavljam, dok to ne razlučimo, nećemo na zelenu granu izaći, ako ikad i izađemo. Nije svaki narod ni za države, ha ja.
- horkesh
#654 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Alternativa su stranke koje, sa svim svojim manama, se barem deklarativno zalažu za građansku državu. I pticama na granama je odavno jasno da SDA želi samo svoj fildžan u kojem ih niko drugi neće dirati. Ma koliko to bilo dobro za njihov kadar, to je pogubno za državu, a što se jasno pokazalo u posljednjih 25 godina.hAZNADAR wrote:
I sta joj je alternativa koja je sposobna braniti drzavu i naciju? Oni "heroji dana" sto kao nece sa nacijama? Zamisli njih da su apsolutni pobjednici izbora pa da sad moraju drzavnu vlast sa SNSD i HDZ?
Jah. Vjera umjesto nacije, tipična SDA.hAZNADAR wrote:SDA je osim tog malobrojnog mladomuslimanskog jezgra uglavnom stranka interesdzija, grebatora, populista, parazita,...ljudi koji su se znali snaci. Najveci dio kadra imao partijsku knjizicu nekada. Licno gledao kako su partijski drugovi preko noci promijenili dres i poceli kroz Selame iskazivati podobnost. Kada je islam bio najbitnija stavka ideniteta SDA se nametala kao jedini nasi i jedini muslimani.
To ti je dokaz?hAZNADAR wrote:Okolnosti su se promijenile. Bosnjastvo je sve vise najbitnija stavka ideniteta, i SDA se naravno tome populisticki prilagodjava.
Dokaz tome je da vecina koja se ogradjuje od SDA - ogradjuje se i od bosnjastva,.. averzija i prema jednom i drugom.
Čovječe, ja sam i Bošnjak, i musliman, i glasaš Naše stranke. Pravo ti je jak dokaz. Ti misliš da svi koji glasaju za Našu stranke i druge, slične stranke, mora da imaju neke komplekse ili šta li već.
Ne, ne. Baš zato što sam Bošnjak nikada ne bih sebi dopustio da glasam za SDA - stranku koja je Bošnjake srozala na historijsko dno.
Bošnjaštvo sve bitnija stavka identiteta? Po čemu, gdje, kako? Ti mora da ne živiš ovdje sa nama.
To je upravo podjela koju ti i SDA potencirate. Samo sačekaj novi Stav pa ćeš vidjeti ko su pravi neprijatelji Bošnjaka.hAZNADAR wrote:Mi smo podijeljeni na zelene i crvene i ta podjela je mnogo dublja od politicke. Jedino pametno je jedinstvo i zajednicki gard jer se barem oko drzave mogu sloziti. A nijedni za sebe, sami zeleni ili sami crveni - nisu sposobni braniti ni drzavu ni naciju.
Hint, to nisu HDZ niti SNSD. Ne, ne.
"Jedinstvo" u SDA vokabularu znači - uđite u koaliciju s nama u ime odbrane Bosne, podijelit ćemo resore i da niko ne dira u tuđe. Ako nam slučajno budete smetali, izraubat ćemo vas kao prethodno SzBiH, SDP, DF...
Koliko naivan moraš biti da povjeruješ SDA-ovskim apelima o odbrani države?
Klasična zamjena teza. SDA-u je apsolutno stalo do te vlasti i potpuno su se odrekli svih HDZ-ovskih područja i cijele Republike Srpske. Zašto bi se tamo zanimali, pa tamo nema tendera nikakvih?hAZNADAR wrote:Sve se dakle svodi na borbu za prevlast u ovo malo Bosne u vecinskim bosnjackim opcinama.
Ali, kada im neko dirne u kravu muzaru, poput Kantona Sarajevo, onda krenu da optužuju druge upravo za one stvari za koje je SDA odgovorna - da im nije stalo do države, nego samo do kantonalnih budžeta
SDA se upravo tako ponaša, a ti me slobodno etiketiraj "budalom" jer pratim histeriju svih SDA-ovskih medija. Jok, potpuno im je svejednohAZNADAR wrote:Samo budale misle danas da je SDA na aparatima i da skice, vriste,.. pate zbog ovog danasnjeg Kojovicevog pisanja istorije. Jer samo budale misle da je SDA stalo do drzave pa sad zabrinuti za opstanak. A jos vece budale misle da na sljedecim izborima SDA zavisi od podrske ljevice.
- horkesh
#655 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Šta tebi tačno nije jasno u tome kad ti ja kažem da se identitet nacije ne može zasnivati samo na vjeri, a naročito na ispoljavanju iste u vidu dizanja ruku za Fatihu?sadie_forever wrote:
Po popisu u Sa muslimana ima oko 90%,vise ima ljudi islamske vjeroispovijesti nego bosnjaka...jer po pitanju etnije ima podjela na bosnjake bosance ostalea po pitanju vjere nema
- sadie_forever
#656 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
A sta tebi Nije jasno u cinjenici da ja pricam o skroz drugim stvarima? Sekularniji narodi od bosnjaka vjeru drze uz folklor,ateista danac i dalje slavi bozic i pali svijece svom mrtvomhorkesh wrote:Šta tebi tačno nije jasno u tome kad ti ja kažem da se identitet nacije ne može zasnivati samo na vjeri, a naročito na ispoljavanju iste u vidu dizanja ruku za Fatihu?sadie_forever wrote:
Po popisu u Sa muslimana ima oko 90%,vise ima ljudi islamske vjeroispovijesti nego bosnjaka...jer po pitanju etnije ima podjela na bosnjake bosance ostalea po pitanju vjere nema
-
hAZNADAR
#657 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Gradjanska drzava jarane prestaje na entitetskoj liniji i u par kantona. Svo se politicko gradjanstvo u BiH svodi samo na bosnjacke opcine i Bosnjake koji glasaju za to. Samim tim to gradjanstvo gubi smisao ako nema nacionalni predznak.horkesh wrote:Alternativa su stranke koje, sa svim svojim manama, se barem deklarativno zalažu za građansku državu. I pticama na granama je odavno jasno da SDA želi samo svoj fildžan u kojem ih niko drugi neće dirati. Ma koliko to bilo dobro za njihov kadar, to je pogubno za državu, a što se jasno pokazalo u posljednjih 25 godina.hAZNADAR wrote:
I sta joj je alternativa koja je sposobna braniti drzavu i naciju? Oni "heroji dana" sto kao nece sa nacijama? Zamisli njih da su apsolutni pobjednici izbora pa da sad moraju drzavnu vlast sa SNSD i HDZ?
Ljevica je upravo danas pokazala da joj je kanton bitniji od drzave. Posebno ako je u pitanju onaj najbitniji kanton.
I ne odgovori na pitanje. Da je BH blok apsolutni pobjednik izbora - i da sad mora oformiti vlast na drzavnom nivou sa SNSD i HDZ - da li bi i tad vazila parola dana da nece sa nacionalistima?
- horkesh
#658 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
O kojim drugim stvarima? Bukvalno si počeo post s "niko ne diže ruku za Fatihu"sadie_forever wrote:A sta tebi Nije jasno u cinjenici da ja pricam o skroz drugim stvarima? Sekularniji narodi od bosnjaka vjeru drze uz folklor,ateista danac i dalje slavi bozic i pali svijece svom mrtvomhorkesh wrote:Šta tebi tačno nije jasno u tome kad ti ja kažem da se identitet nacije ne može zasnivati samo na vjeri, a naročito na ispoljavanju iste u vidu dizanja ruku za Fatihu?sadie_forever wrote:
Kakve veze ima religioznost i privrženost religijskim ritualima s upravljanjem državom? Ono, je li stvarno misliš da neko ko nije musliman (s malim "m") ne može biti jednako dobar kao musliman?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#659 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Al i ti mozes burgijati uprazno to je cudo jedno. Razlika izmedju BH Bloka i SDA je taman tolika kolika izmedju SDS i SNSD-a, a ti to predstavljas ko veliku sizmu iz 1054.
Ne ti horkeš nego Šveđanin.
- horkesh
#660 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Čuj, ja ne odgovorih na pitanje. A on, od svih mojih komentara, odabrao jedan. Jedan!hAZNADAR wrote:Gradjanska drzava jarane prestaje na entitetskoj liniji i u par kantona. Svo se politicko gradjanstvo u BiH svodi samo na bosnjacke opcine i Bosnjake koji glasaju za to. Samim tim to gradjanstvo gubi smisao ako nema nacionalni predznak.horkesh wrote:Alternativa su stranke koje, sa svim svojim manama, se barem deklarativno zalažu za građansku državu. I pticama na granama je odavno jasno da SDA želi samo svoj fildžan u kojem ih niko drugi neće dirati. Ma koliko to bilo dobro za njihov kadar, to je pogubno za državu, a što se jasno pokazalo u posljednjih 25 godina.hAZNADAR wrote:
Ljevica je upravo danas pokazala da joj je kanton bitniji od drzave. Posebno ako je u pitanju onaj najbitniji kanton.
I ne odgovori na pitanje. Da je BH blok apsolutni pobjednik izbora - i da sad mora oformiti vlast na drzavnom nivou sa SNSD i HDZ - da li bi i tad vazila parola dana da nece sa nacionalistima?
No, počnimo redom. Da, građanstva, većim dijelom, nema među Srbima i Hrvatima. Upravo zato su građanske stranke za koje glasaju Bošnjaci dobra, a ne loša stvar! Da nema njih, koji bi bio razlog da ova država uopšte postoji? Trebali bi svi, kao SDA, reći "svako ima svoje teritorije i drž'te se toga". Nadnacionalne stranke su jedina nada ove države u trenutnoj formi.
Opet mijenjaš teze. Upravo je za SDA Kanton Sarajevo najbitniji, a ne građanskim strankama - zato se tako grčevito pokušavaju vratiti na vlast, zato svakodnevno oplakuju kantonalni budžet i opanjkavaju građanske stranke. Jedva čekam da vidim kako će Stav i Faktor obraditi ovu temu, a pri tome će na Čovketa i Mileta potpuno zaboraviti.
Zna se ko su pravi neprijatelji Bošnjaka - svi koji SDA uhljebe odvajaju od budžeta.
Da još jednom potcrtam - zamjena teza. SDA želi kanton i kantonalne budžete, a građanske stranke su KS dobile preko izbora, iz milion razloga. Trebamo li stvarno pričati o stanju u kojem je SDA ostavila Kanton Sarajevo? Ovo ni armija parazita ne bi uspjela, ali - SDA jeste.
Ah, kad BH blok bude apsolutni pobjednik izbora i kad SDA izbacimo iz vlasti u kantonima i entitetu, onda ćemo pričati. Od toga nas dijeli najmanje četiri godine.
Morat će doći do promjene paradigme, što je upravo jedina stvar koja može spasiti ovu državu. Obrnuto, a to je ono što ti zagovaraš, nastavak trenutne paradigme državu vodi, nepovratno, u raspad.
- horkesh
#661 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Meni je samo zabavno gledati koprcanje i nagli interes za "odbranu države"_BataZiv_0809 wrote:Al i ti mozes burgijati uprazno to je cudo jedno. Razlika izmedju BH Bloka i SDA je taman tolika kolika izmedju SDS i SNSD-a, a ti to predstavljas ko veliku sizmu iz 1054.
-
sarajevoxxxx
#662 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Bože moj, sve u svoje vrijeme. Jedan po jedan korak, prvo idu općinski izbori, sada samo o tome razmišljati.Grean wrote:Napastii Federaciju i drzavnisarajevoxxxx wrote:Širiš se koliko možeš. Bože moj, kad bude vrijeme, onda “napasti” i Federaciju ili državni nivo.hAZNADAR wrote:Ovako su pokazali da im je stalo do fildzana u fildzanu. Sto nisu onda opozicija i u kantonu? Znaju jako dobro da njihovo gradjanstvo prestaje na entitetskoj liniji i u kantonima sa hrvatskom vecinom - pa uzimaj levate gdje mozes.
A to u vezi linije, opet kažem sasvim nebitno.
Kojoviću svaka čast na vođenju stranke, cilj je ostati čovjek, pokušati ostvari minimum pravde, ako građanima u manjem entitetu ili kod Hrvata odgovaraju nacionalne stranke Bože moj. Nismo svi isti bilo ni u ratu, svako bira svoj put.
Možeš mi prigovoriti da biram lošeg čovjeka, korumpiranog, nepravednog itd. Ali nemaš pravo da mi prigovaraš jer ti se nečije ime ili nacionalnost nije svidjela. To je glupost, i zbog toga je u ovih zadnjih 25 godina plaćena visoka cijena.![]()
Evo i da osvoje apsolutnu vecinu u bosnjackom izbornom tijelu kako ce tada dijeliti vlast sa nacionalistima iz RS-a i sa HDZ-om? Cime ce to objasniti? Ili imaju namjeru da nikad ne budu vlast na tim nivoima ili eventualno nisu konsekventni pa je samo jedan nacionalizam problematican za dijeljenje vlasti.
Ako se zaista počne klupko korupcije odmotavati u Sarajevu, naravno da će to cijela država osjetiti. SDA je sve živo dala HDZ-u, samo budala bi stranku HDZ mijenjao, ne zbog toga što je nacionalna već sto jeste na nivou Federacije i na državnom nivou izvukla maksimum, što izvlače milijarde iz Federacije, što 25 godina drže ključna ministarstva, i naravno da će svake izbore uzeti sa 10 posto snage.
-
sarajevoxxxx
#663 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
horkesh wrote:Meni je samo zabavno gledati koprcanje i nagli interes za "odbranu države"_BataZiv_0809 wrote:Al i ti mozes burgijati uprazno to je cudo jedno. Razlika izmedju BH Bloka i SDA je taman tolika kolika izmedju SDS i SNSD-a, a ti to predstavljas ko veliku sizmu iz 1054.
Tako je horkesh. Njih boli gubitak vlasti, pozicija, kakva crna briga za državom.
-
hAZNADAR
#664 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Odabrao sam samo jedan komentar zato sto se u neku ruku slazem sa ostatkom teksta. Slicni smo po mnogo toga - osim po rjesenjima.horkesh wrote:Čuj, ja ne odgovorih na pitanje. A on, od svih mojih komentara, odabrao jedan. Jedan!hAZNADAR wrote:
Gradjanska drzava jarane prestaje na entitetskoj liniji i u par kantona. Svo se politicko gradjanstvo u BiH svodi samo na bosnjacke opcine i Bosnjake koji glasaju za to. Samim tim to gradjanstvo gubi smisao ako nema nacionalni predznak.
No, počnimo redom. Da, građanstva, većim dijelom, nema među Srbima i Hrvatima. Upravo zato su građanske stranke za koje glasaju Bošnjaci dobra, a ne loša stvar! Da nema njih, koji bi bio razlog da ova država uopšte postoji? Trebali bi svi, kao SDA, reći "svako ima svoje teritorije i drž'te se toga". Nadnacionalne stranke su jedina nada ove države u trenutnoj formi.
Opet mijenjaš teze. Upravo je za SDA Kanton Sarajevo najbitniji, a ne građanskim strankama - zato se tako grčevito pokušavaju vratiti na vlast, zato svakodnevno oplakuju kantonalni budžet i opanjkavaju građanske stranke. Jedva čekam da vidim kako će Stav i Faktor obraditi ovu temu, a pri tome će na Čovketa i Mileta potpuno zaboraviti.
Zna se ko su pravi neprijatelji Bošnjaka - svi koji SDA uhljebe odvajaju od budžeta.
Da još jednom potcrtam - zamjena teza. SDA želi kanton i kantonalne budžete, a građanske stranke su KS dobile preko izbora, iz milion razloga. Trebamo li stvarno pričati o stanju u kojem je SDA ostavila Kanton Sarajevo? Ovo ni armija parazita ne bi uspjela, ali - SDA jeste.
Ah, kad BH blok bude apsolutni pobjednik izbora i kad SDA izbacimo iz vlasti u kantonima i entitetu, onda ćemo pričati. Od toga nas dijeli najmanje četiri godine.
Morat će doći do promjene paradigme, što je upravo jedina stvar koja može spasiti ovu državu. Obrnuto, a to je ono što ti zagovaraš, nastavak trenutne paradigme državu vodi, nepovratno, u raspad.
Ne mislim da gradjanstvo spasava Bosnu niti da je manji efekat podjele zato sto kod jednog naroda ima gradjanstva. BiH je sila prilika, drzava koju unitaristi ne mogu tehnicki ujediniti a separatisti ne mogu pocijepati. Drzi je na okupu nuznost i opasnost od rata. Ta spasonosna gradjanska opcija je odavno bosnjacka - cemu izbjegavanje tog prefiksa. I sad svako ima svoje teritorije i nece to nikakvo gradjanstvo kod Bosnjaka drugacije maskirati. Porast gradjanstva u Jajcu, Brckom, je samo zahvaljujuci demografiji. Isto tako i u buducnosti ce gradjansta opcija zavisiti samo od demografije, onog primitivnog brojanja krvih zrnaca,.. jer je takvo sto moguce samo kod Bosnjaka.
Srbi i Hrvati u BiH - da imaju snagu, politicku, diplomatsku, vojnu, lobisticku, saveznicku,.. kao sto nemaju - tako bi brzo i slatko odcjepili teritorije gdje su vecina i mahnuli pa pa,.. gradjanskim Bosnjacima. Ma uradili bi to da ne postoji SDA, da smo svi Bosanci a ne Bosnjaci, notorni multikult ljevicari puni ljubavi,... i nemoj mi molim te vise o gradjanstvu kao spasu Bosne.
I znaci taj princip necemo sa nacionalistima od BH bloka po tebi zavisi od prodje na izborima? Znaci ako uzmu izbore za nepune 4 god. - ako ostanu principijelni - necemo imati vlast na drzavnom nivou. I samim tim ce BH blok svojim principom blokirati drzavu. Ili taj princip vazi samo za Bosnjake? Shvatam zelju da se rusi SDA i podrzavam,... ali to se radi populizmom, boljim nastupom na izborima,... a ne principima. U politici nema vitestva. A na sljedecim izborima realno - SDA ima bolje sanse da se nametne kao zastitnik bosnjastva. Narod ne hebe vise multikulti, gradjanstvo,,.. i postaje osjetljiv na razlicite arsine u kritici nacionalizmima.
- ultima_palabra
#665 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Jos da imas kakvog doticaja sa tim narodom cija osjecanja seciras...
- horkesh
#666 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Zašto bismo bježali od toga da uglavnom Bošnjaci glasaju za građanske stranke? Naprotiv, to ne treba Bošnjake da prikuje na stub srama, to treba biti zastava ponosa s kojom se može i treba mahati.hAZNADAR wrote:
Odabrao sam samo jedan komentar zato sto se u neku ruku slazem sa ostatkom teksta. Slicni smo po mnogo toga - osim po rjesenjima.
Ne mislim da gradjanstvo spasava Bosnu niti da je manji efekat podjele zato sto kod jednog naroda ima gradjanstva. BiH je sila prilika, drzava koju unitaristi ne mogu tehnicki ujediniti a separatisti ne mogu pocijepati. Drzi je na okupu nuznost i opasnost od rata. Ta spasonosna gradjanska opcija je odavno bosnjacka - cemu izbjegavanje tog prefiksa. I sad svako ima svoje teritorije i nece to nikakvo gradjanstvo kod Bosnjaka drugacije maskirati. Porast gradjanstva u Jajcu, Brckom, je samo zahvaljujuci demografiji. Isto tako i u buducnosti ce gradjansta opcija zavisiti samo od demografije, onog primitivnog brojanja krvih zrnaca,.. jer je takvo sto moguce samo kod Bosnjaka.
To ne ukazuje na neku "manu" kod Bošnjaka koju drugi narodi nemaju, nego upravo suprotno.
Opet brkaš pojmove. Ja sam, recimo, Bošnjak i još pride musliman, a glasam, redovno, za građanske stranke. Znam da nisam jedini.hAZNADAR wrote:Srbi i Hrvati u BiH - da imaju snagu, politicku, diplomatsku, vojnu, lobisticku, saveznicku,.. kao sto nemaju - tako bi brzo i slatko odcjepili teritorije gdje su vecina i mahnuli pa pa,.. gradjanskim Bosnjacima. Ma uradili bi to da ne postoji SDA, da smo svi Bosanci a ne Bosnjaci, notorni multikult ljevicari puni ljubavi,... i nemoj mi molim te vise o gradjanstvu kao spasu Bosne.
I odmah ću ti reći, više bi ezdeaovaca pustilo da se Bosna sad, sutra, podijeli, od svih nas iz ovog građanskog bloka.
Mi i glasamo za građanske stranke jer vjerujemo u Bosnu. Ezdeaovci glasaju samo da im niko ne dira u prćiju.
Da se SDA ikada pokazala kao zaštitnik bošnjaštva, po bilo kojem kriterujumu, sasvim je moguće da bih ja glasao za njih, bez obzira na njihovu dubioznu historiju i sumnjivi (blago rečeno) personalni integritet.hAZNADAR wrote:I znaci taj princip necemo sa nacionalistima od BH bloka po tebi zavisi od prodje na izborima? Znaci ako uzmu izbore za nepune 4 god. - ako ostanu principijelni - necemo imati vlast na drzavnom nivou. I samim tim ce BH blok svojim principom blokirati drzavu. Ili taj princip vazi samo za Bosnjake? Shvatam zelju da se rusi SDA i podrzavam,... ali to se radi populizmom, boljim nastupom na izborima,... a ne principima. U politici nema vitestva. A na sljedecim izborima realno - SDA ima bolje sanse da se nametne kao zastitnik bosnjastva. Narod ne hebe vise multikulti, gradjanstvo,,.. i postaje osjetljiv na razlicite arsine u kritici nacionalizmima.
Kada BH blok bude imao dovoljnu većinu (a pri tome ne mislim na većinu koju je SDP imao 2010. godine), onda možemo pričati o hipotetskim scenarijima.
Dotle, za ovaj slučaj, ja sam vrlo sretan i zadovoljan. Ako će se Bosna raspasti jer BH blok neće sa SDA, neka se raspadne. To će se opet moći pripisati SDA i njihovim "odlukama" unazad 20 godina.
-
sarajevoxxxx
#667 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
hAZNADAR wrote:I samim tim ce BH blok svojim principom blokirati drzavu.[/b] Ili taj princip vazi samo za Bosnjake? Shvatam zelju da se rusi SDA i podrzavam,... ali to se radi populizmom, boljim nastupom na izborima,... a ne principima. U politici nema vitestva. A na sljedecim izborima realno - SDA ima bolje sanse da se nametne kao zastitnik bosnjastva. Narod ne hebe vise multikulti, gradjanstvo,,.. i postaje osjetljiv na razlicite arsine u kritici nacionalizmima.
“Brani SDA, ali i podržava da se ruši”
“To se radi populizmom”
“A ne principima”
-
hAZNADAR
#668 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Krace receno - BH blok ce napustiti svoje principe da nece sa nacionalistima ako jednog dana uzme izbore. Jer tada ce morati sa RS nacionalistima formirati drzavnu vlast jer ne moze iz principa odbiti i time blokirati drzavu.sarajevoxxxx wrote:
Bože moj, sve u svoje vrijeme. Jedan po jedan korak, prvo idu općinski izbori, sada samo o tome razmišljati.
Ako se zaista počne klupko korupcije odmotavati u Sarajevu, naravno da će to cijela država osjetiti. SDA je sve živo dala HDZ-u, samo budala bi stranku HDZ mijenjao, ne zbog toga što je nacionalna već sto jeste na nivou Federacije i na državnom nivou izvukla maksimum, što izvlače milijarde iz Federacije, što 25 godina drže ključna ministarstva, i naravno da će svake izbore uzeti sa 10 posto snage.
Toliko o casnim i plemenitim principima danasnje historijske odluke.
-
hAZNADAR
#669 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Takvi zakljucci u krajnostima i jesu veliki hendikep nase politicke scene. Postoje i druge boje osim crvene i zelene. SDA ne branim ali razumijem ako ne mozes drugacije. Nekima sam ovdje znao biti i komunjara.sarajevoxxxx wrote:hAZNADAR wrote:I samim tim ce BH blok svojim principom blokirati drzavu.[/b] Ili taj princip vazi samo za Bosnjake? Shvatam zelju da se rusi SDA i podrzavam,... ali to se radi populizmom, boljim nastupom na izborima,... a ne principima. U politici nema vitestva. A na sljedecim izborima realno - SDA ima bolje sanse da se nametne kao zastitnik bosnjastva. Narod ne hebe vise multikulti, gradjanstvo,,.. i postaje osjetljiv na razlicite arsine u kritici nacionalizmima.![]()
“Brani SDA, ali i podržava da se ruši”![]()
“To se radi populizmom”![]()
“A ne principima”
Populizam je kljuc politike, sto mozes vidjeti i u svijetu. Bakira rusi samo veci Bakir od Bakira. SDA rusi samo vece patriote i dusebrinici. Ne obavezno djelima - moze i nastupom. Gradjanstvom i multikulturom, napadom samo na jedan nacionalizam? Sretno.
-
hAZNADAR
#670 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Izvini ali ovo se mora izdvojiti. Necu nista reci, postujem tvoje misljenje,... ali red je da se zna prava priroda i domet domace ljevice.horkesh wrote: Ako će se Bosna raspasti jer BH blok neće sa SDA, neka se raspadne. To će se opet moći pripisati SDA i njihovim "odlukama" unazad 20 godina.
Rekao sam ja davno da je antagonizam prema SDA nesto mnogo vise i dublje od politickog.
- horkesh
#671 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Baš mi je drago da si, opet, izvukao jednu jedinu stvar da dokažeš svoju poentuhAZNADAR wrote:Izvini ali ovo se mora izdvojiti. Necu nista reci, postujem tvoje misljenje,... ali red je da se zna prava priroda i domet domace ljevice.horkesh wrote: Ako će se Bosna raspasti jer BH blok neće sa SDA, neka se raspadne. To će se opet moći pripisati SDA i njihovim "odlukama" unazad 20 godina.
Rekao sam ja davno da je antagonizam prema SDA nesto mnogo vise i dublje od politickog.
Neka se raspadne u tom slučaju. Je li nešto tu nije jasno?
Država koju je stvorila SDA je toliko fragilna da će se raspasti ako BH blok ne uđe u vlast? Wow. Neka se raspadne onda. Sigurno ezdea patriote neće stajati na putu tome, osim ako kako mogu profitirati
I brkaš ljevicu s građanskom opcijom.
-
sarajevoxxxx
#672 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
To ti kažeš.hAZNADAR wrote:Krace receno - BH blok ce napustiti svoje principe da nece sa nacionalistima ako jednog dana uzme izbore. Jer tada ce morati sa RS nacionalistima formirati drzavnu vlast jer ne moze iz principa odbiti i time blokirati drzavu.sarajevoxxxx wrote:
Bože moj, sve u svoje vrijeme. Jedan po jedan korak, prvo idu općinski izbori, sada samo o tome razmišljati.
Toliko o casnim i plemenitim principima danasnje historijske odluke.Jami kanton i furaj borbu protiv nacionalizma samo kod nas.
Sada samo razmišljati o općinskim izborima, sve u svoje vrijeme.
-
sarajevoxxxx
#673 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Populizam nije nikakav ključ, Bakira treba mijenjati sa osobom koja ima vise morala i odgovornosti a nikako većim Bakirom. Tako možda kod vas u SDA stvari funkcioniraju, normalan narod šokiraš takvim stavovima.hAZNADAR wrote:Takvi zakljucci u krajnostima i jesu veliki hendikep nase politicke scene. Postoje i druge boje osim crvene i zelene. SDA ne branim ali razumijem ako ne mozes drugacije. Nekima sam ovdje znao biti i komunjara.sarajevoxxxx wrote:hAZNADAR wrote:I samim tim ce BH blok svojim principom blokirati drzavu.[/b] Ili taj princip vazi samo za Bosnjake? Shvatam zelju da se rusi SDA i podrzavam,... ali to se radi populizmom, boljim nastupom na izborima,... a ne principima. U politici nema vitestva. A na sljedecim izborima realno - SDA ima bolje sanse da se nametne kao zastitnik bosnjastva. Narod ne hebe vise multikulti, gradjanstvo,,.. i postaje osjetljiv na razlicite arsine u kritici nacionalizmima.![]()
“Brani SDA, ali i podržava da se ruši”![]()
“To se radi populizmom”![]()
“A ne principima”
Populizam je kljuc politike, sto mozes vidjeti i u svijetu. Bakira rusi samo veci Bakir od Bakira. SDA rusi samo vece patriote i dusebrinici. Ne obavezno djelima - moze i nastupom. Gradjanstvom i multikulturom, napadom samo na jedan nacionalizam? Sretno.
- meme_machine
#674 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Pa ne ocekuje se valjda od SDA da pridobije hrvatske i srpske glasove ?horkesh wrote:Klasična zamjena teza. SDA-u je apsolutno stalo do te vlasti i potpuno su se odrekli svih HDZ-ovskih područja i cijele Republike Srpske. Zašto bi se tamo zanimali, pa tamo nema tendera nikakvih?hAZNADAR wrote:Sve se dakle svodi na borbu za prevlast u ovo malo Bosne u vecinskim bosnjackim opcinama.
Ali, kada im neko dirne u kravu muzaru, poput Kantona Sarajevo, onda krenu da optužuju druge upravo za one stvari za koje je SDA odgovorna - da im nije stalo do države, nego samo do kantonalnih budžeta![]()
Neki iz bh. bloka izgleda misle da SDA treba biti i desnica i ljevica i sve izmedju, sto je isto posteno, ali neka se onda uopce ne kandiduju za entitetski i drzavni nivo.
I jos jedna stvar, Sarajevo je i bosnjacki vecinski grad, i muslimanski vecinski grad. Sto naravno ne znaci da je on iskljucivo bosnjacki, ili iskljucivo muslimanski.
I svi bi ovi stavovi bh. bloka bili u redu da se oni uopce trude da dobiju glasove u Hercegovini i RS-u, ali se oni uopce i ne trude. I to je najgluplja stvar u svemu ovome.
-
hAZNADAR
#675 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Da, visokomoralni gubitnici. Dobro je da imamo gradjansku opciju, ali i ta gradjanska opcija bi trebala u nuzdi biti vise za drzavu a manje za principe. Sam si rekao da je bolje da se BiH raspadne nego da se stvori jedinstvo. U Evropi a i sire neces naci niti jednu jedinu politiku posebno ne ljevicu koja bi halalila drzavu zarad principa. Zamisli da je Nijaz Durakovic tako postupio nekada.horkesh wrote:
Zašto bismo bježali od toga da uglavnom Bošnjaci glasaju za građanske stranke? Naprotiv, to ne treba Bošnjake da prikuje na stub srama, to treba biti zastava ponosa s kojom se može i treba mahati.
To ne ukazuje na neku "manu" kod Bošnjaka koju drugi narodi nemaju, nego upravo suprotno.
To znamo ti i ja i malobrojni koje politika interesuje. Medjutim u narodu ce biti jasno ko oficijelno i zvanicno bjezi od konfrontacije sa S/H nacionalistima na drzavnom nivou i zadovoljava se kantonom.I odmah ću ti reći, više bi ezdeaovaca pustilo da se Bosna sad, sutra, podijeli, od svih nas iz ovog građanskog bloka.
Mi i glasamo za građanske stranke jer vjerujemo u Bosnu. Ezdeaovci glasaju samo da im niko ne dira u prćiju.
Nema tu hipotetskih scenarija. Ili mozes sa nacionalistima formirati vlast ili ne mozes. Kada guras principe - moras ih imati uvijek. Ocito je da je BH bloku samo bosnjacki nacionalizam problem a sve ostalo default. Zao je meni sto nacionalisti dominiraju kod Srba i Hrvata ali to je realnost - ne mozemo mi probrati u RS nekoga ko se nama svidja i uspostaviti drzavnu vlast. Ako BH ljevica nije kadra sa nacionalistima uspostavljati drzavnu vlast - koji Q se uopce kandiduje i ucestvuje na izborima? Koji ce nam Q takav pobjednik izbora ako znamo da ce iz principa blokirati drzavu jer nece sa SNSD i HDZ?Da se SDA ikada pokazala kao zaštitnik bošnjaštva, po bilo kojem kriterujumu, sasvim je moguće da bih ja glasao za njih, bez obzira na njihovu dubioznu historiju i sumnjivi (blago rečeno) personalni integritet.
Kada BH blok bude imao dovoljnu većinu (a pri tome ne mislim na većinu koju je SDP imao 2010. godine), onda možemo pričati o hipotetskim scenarijima.
Dotle, za ovaj slučaj, ja sam vrlo sretan i zadovoljan. Ako će se Bosna raspasti jer BH blok neće sa SDA, neka se raspadne. To će se opet moći pripisati SDA i njihovim "odlukama" unazad 20 godina.
Ako je taj princip pak fleksibilan i zavisi od situacije - onda se samo potvrdjuje davno receno da je domaca ljevica samo protiv bosnjackog nacionalizma. Onda i ne cude prozivke.